Fua o le gaosiga

Faʻasalaga uma o le tuputupu ae i le fale

Nolina, po o le bokarneyya - o se laau laʻau teuteu o le aiga Agave. Sa leʻi oʻo mai lava saienitisi i le manatu lava e tasi, ma o nisi taimi latou te taʻua ai Dratsenov. O lona atunuu o le itu i saute o Amerika i Matu. I le natura, e mafai ona oʻo atu i le sefulu mita le maualuga.

E te iloa? Na maua le igoa o le faaaloalo i le faifaatoaga mai Farani P. Nolin, o le na faamatalaina lenei ituaiga i le 1803.
E masani lava ona i ai se ogalaau agai i lalo, lea e faaputuputu ai le susu, ma lau lauulu mumu e tupu mai i le tasi itu.

O ituaiga lauiloa o nolina

I le natura, e tusa ma le 30 ituaiga o nolina. O le sili ona taʻutaʻua o latou:

  • Nolina thin (Beaucarnea gracilis, Nolina gracilis) - o loʻo i ai se uʻamea i le pito i lalo, o loʻo i ai ni fuga o laʻau umi ma le lamolemole. O nisi taimi e mafai ona fuga i le mumu po o fugalaau piniki.
  • Nolina o loʻo pipii mai (Beaucarnea stride, Nolina stride) - e pei o se nenefu manifinifi, ae o ona lau malo.
  • Nolina Lindemeira (Nolina lindheimeriana, Beaucarnea lindheimeriana) ei ai se ogalaau faʻalauiloa ma se vaega o loʻo faʻavaeina lelei. Faʻafeiloaʻi i ituaiga meaola.
  • Nolina longifolia (Nolina longifolia) i le natura e oʻo i le tele mita i le maualuga. O loʻo i ai se ogalaau ua ufiufi e ufiufi paʻu. O lanu paʻu ua leva ma faigata.
  • Nolina Nelson (Nolina nelsoni) e oʻo i le tele o mita le maualuga, e toetoe lava a le faʻaalia le ogalaau. O lau o loʻo i ai sina lanu malu.
  • Nolina Matapska (Nolina matapensis) e faatatau i laau o le maualuga le maualuga. O laulaau tuai e le pauu vave lava, e fai ai se "laʻei" i luga o le ogalaau.
  • I le fale, e masani ona fafagaina Bocarnay (Beaucarnea recurvata, Nolina recurvata). O loʻo i ai se '' fagu 'e pei o se' fagu, 'o luga o luga o laʻau o le lanu uliuli, lanumoana, umi, laupepa laupepa.

E te iloa? Ona o latou foliga vaaia, ua taua ai tagata o le "fagu laau", "elefane foot" ma le "siʻi solofanua".

O a aiaiga e faia i le fale mo le "fagu laau"

E pei o le meaola, o le nolina o se laau e sili ona leaga, talu ai e tupu aʻe i le natura i lalo ifo o tulaga faigata.

Nofoaga ma moli

A filifilia se nofoaga mo le aso, e tatau ona e manatua le mea o loʻo tupu ai le fagu i le natura. O le mea masani lea o toafa o Mekisiko, o lea e fautuaina ai le tuʻuina o se nofoaga i le itu i saute poʻo saute sisifo. E manaʻomia le malamalama tele, ma le leai o se malosi, o le poloka e amata ona paʻu agai atu i le malamalama.

Ia faitau foi e uiga i isi sui o le au failaʻau: aihrizone, agavaia, agave, aloe, hoya, kalanchoe, jerk, young, lithops, cacti.

Lulu

I le masani masani o Nolina, o le malulu o le taumalulu e masani lava e le maua lalo ifo i le 10 ° C, ma i le taumafanafana e mafai ona tulaʻi i le 50 ° C i le la. Faʻafetai i lenei fesuiaiga Bulgaria malosi i fesuiaiga o le vevela. O le laina sili ona lelei mo le a mai le 20 i le 25 ° C. I le taumalulu, e fautuaina e tuu i lalo le vevela i le 10 ° C ona o le mea moni o le laau e alu ile malologa.

Auala e tausi ai i le fale

E ui o le nolina e le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa, o fautuaga nei o le a aoga ia te oe ina ia mafai ai ona fausia se foliga lelei mo le laau (fagu kulupu), lea e tosina i ai le gauai.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Talu ai ona o le laau e nofo i le nofoaga o le toafa, e masani ona manaomia le fafagaina o le fale i le fale. E sili atu le matautia nai lo le faʻamagoina o le faʻamalosia tele mo ia. I le taumafanafana, e naʻo le tasi i le vaiaso, i le taumalulu e faʻalautele le va. O le mea e sili ona lelei e sili atu le tuʻuina atu o le faʻavaivaia o le vai, faʻasuina le bokarnyu i se fagu vai mo le 20-30 minute.

E taua! I le taumafanafana, e fautuaina le nolina ia ave i le ea fou, ae tatau ona ave le tausiga ina ia mautinoa e le pau i lalo o le timu.
Nolina faʻaauau ona faʻafefeteina le lamala ma le le maua o le ea malulu, o le mea lea e le o se mea e tatau ai mo le tausia. E mafai ona fufulu laʻau i se omomi pamu.

Faʻatauga

O le laei pito i luga mo le nolina e le aoga, o le a tuputupu ae lelei ma vave ona tupu vave. Afai e faʻamaʻaina, ua naʻo le taimi o le tuputupu ae malosi ma le silia ma le tasi i le masina pe a uma ona faʻasusu. Malosiaga o minerale faʻamalosi e fetaui ma Bulgarian. O le faʻaogaina o le fofo e tatau ona faia faalua taimi e itiiti ifo nai lo le faʻamaonia i totonu o faatonuga.

Suiga: eleele ma ipu mo nolina

O tagata faʻasalalau e totoina faʻatasi i tausaga taʻitasi, matutua - e tasi i le 5 tausaga. O le aʻa o le tino e le lelei, o le mafuaaga lea e lelei ai le fagu mo le nolina e faʻatau ai se laulau ma lautele, e masani lava ma ni pu mo alavai.

O le sili atu e sili atu le tuʻuina atu o se masini sima, o le mea lea o le faʻavaveina o le tele o le susu o le a tupu i puipui. I le pito i lalo e tatau ai ona taoto se apa o le uamea faateleina, sasaa le afa o le meaʻai, taatia le laau, totoʻa ma le totoa aʻa i le fogaeleele, faatumu le palapala.

E taua! Pe a suia le nolina ia mautinoa o aʻa o loʻo i totonu tonu o le vaalele, ma ia aua nei tanu le pito o le ogalaau.
Le eleele mo le bokarnei e tatau ona tatala. E lua fesuiaiga autu o le a faia: Peʻa, oneone, lau lauʻeleʻele (1: 2: 1); Laʻau eleele, humus, peat, eleele vavalo (1: 1: 1: 1)

Faʻatauga auala

Totoina o nolina i le fale - faʻalavelave faʻalavelave. O le auala autu - lūlūina o fatu, e seasea ona faʻaaogaina le gaosia o laiga i luga o le lanu.

Fatu

Tui fatu i le tau o le taumalulu - amataga o le tautotogo. A o le i ai lena, ua latou susu i le vai mo le 48 itula. E le fetaui lelei fatu o loʻo lolomiina mo le faʻaaoga atili. Ma le isi, o fatu e totoina i totonu o ni koneteina ua tumu i le oneone ma fasi meaʻai, lea e ufiufi i le tioata ma ave i se mea manaia ma mafanafana.

O fatu e ola i totonu o le 2-3 vaiaso. O le taimi lava e aliali mai ai lau muamua, ua aveese le ipu. O laʻau matutua ma le matutua ua totoina i totonu o le eleele mo le nolina. O le tuputupu ae o nolini mai fatu o se faagasologa umi lava, o le tuputupu ae talavou e ola malie tele.

Faʻasalaga vave

E i ai taimi e avatu ai e le nolina le itu itu. O lenei faagasologa e tatau ona vavae ese i le latalata i le faavae, ia fafasi i le kinamoni poʻo le gaʻo ua faʻasaina ma mafai ai ona faʻagogo mo le 5 itula. Ona totoina lea o le pupu i le eleele ma ufiufi i se fagu.

O le fagu e tuʻuina i se nofoaga mafanafana, faʻaauau le fausiaina o le laau. O le fuʻa aʻo leʻi totoina e mafai ona faʻafefeteina i se vaifofo - o le a faʻavaveina ai le fausia o aʻa.

Ma faitau foi e uiga i le gaosia o isi laau i totonu: fern Asicknium, hamedorea, eustoma, orchid, palm palm, diploadiya, croton, poinsettia, Brugmancia, nightshade, cheflera.

Faʻamatalaga faʻafitauli i le tuputupu ae

E ui lava i le mea moni o le nolina e manatu o se laau e sili ona lelei, o nisi o faigata ma fesili e ono tulaʻi mai pe a tausia. Mo se faʻataʻitaʻiga, aiseā e fesoasoani ai le lau o le lau lau lau. Sei o tatou nonofo i faafitauli e ono tutupu.

  • Le pogisa ua pogisa lau - o se faailoga o le le lava o le malamalama. I lenei tulaga, e tatau i le bokarnayu ona faʻapipiʻiina se malamalama sili atu ona faʻamalamalamaina poʻo le faʻaopoopoina o faʻamalamalamaga faaopoopo.
  • Brown, lauulu mago o laulaau o le masani lea mo tagata matutua matutua. Afai e te manaʻo e aloese mai lenei mea, e tatau ona suʻe le laau.
  • O se uʻu vaivai e faʻaalia le totoina o laau ona o le tele o le susu. O le faʻasaoina o sea laau e matua faigata lava.
  • O lau e paʻu le paʻu, ma o mea fou e tutupu laiti - e manaʻomia e nolina se potopotoga tele. E mafai foi ona faʻaalia le maualalo o le malamalama poʻo le maualuga o le vevela.
  • O le paʻu e faʻafefe ma faʻafefe - o lona uiga ua maeʻa le faʻaleleia o le oneone ma e manaʻomia ai le faʻamafa.
  • O lau pito i lalo mago ma paʻu'ū - pe a tupu malie lenei mea, ona faʻagasolo lea o le faagasologa. O fualaau mamago uma e tatau ona aveeseina.

O pests e le fiafia i le nolina, ona o lau laʻau e faigata tele, ma o le tausiga i le fale mai lenei manatu o loʻo faigofie. Ae ui i lea, e mafai i nisi taimi ona taia e se apogaleveleve mite, tumutumu, ma iniseti iniseti. Laʻau afaina e lanu samasama, pala, ma oti. O meaʻai e faʻaaogaina faʻainisinia, ona togafitia lea o le laau ma iniseti.

E te iloa? Nolina pests include ... pusi fale. Na alu Bokarnei mo i latou - meaʻai moni!

Mea aoga

I le faaopoopo atu i le matagofie o le matagofie, e aoga tele le tausia o Nolina i se nofoaga e nofo ai, talu ai ona faʻaleleia le microclimate, faʻapipiʻi le ea ma le okesene ma le ozone. O le fagu e faʻamalosia ai le puipuiga o le tagata ma se aafiaga lelei i luga o le tino. I le taimi nei, o tafaoga e lauiloa i le au tusitala: latou te fiafia e teuteu vaʻaiga faʻaonapo nei ma ofisa ma lenei fale.

Ona o lona le mautonu e faigofie lava ona maua aʻa i totonu o soo se aiga ma o le a mautinoa lava le fiafia i mata ma ona uiga masani.