Laʻau

Kohlrabi: pe faʻafefea ona tupu se fualaʻau ola maloloina

O le gaioiga o le meaʻai ma le igoa e le masani ai kohlrabi o se mea uiga ese mo le toatele oi tatou. Ae o le taimi lava e te tofo ai i le tino o lenei fualaau mataʻina, ua vave ona e talitonu i lona tofo lelei. E le gata i lea, o le kohlrabi e aoga tele mo le tino. Ma o se tagata talimalo masani o le a faʻapena faʻapena ona tuʻuina atu lenei kapisi i le taumafataga, aua e mafai ona e kuka mai ai e le gata o salati.

Le talafaasolopito o le amataga o le kohlrabi

Kapisi o se oloa lelei mo le kukaina, aua o loʻo aʻafia i le tele o ituaiga meaʻai. O le mea lea, o le fualaau faisua e le masani ai, ma o le aiga Cabbage e ofo tele i le tele o aiga. I Rusia, mo se taimi umi, o le kopa paepae o se taitai. Ae i luga o fata o supermarkets ma togalaau aina fua, o loʻo tele ina vaʻaia e le au amateurs ituaiga eseese o lenei fualaau faisua, ma o le mea e le masani ai i latou o le kāpisi kohlrabi.

Kohlrabi - e le masani ona maua io matou moega

E oo lava i Roma anamua, o le kohlrabi sa sili ona lauiloa ona o lona tofo lelei ma meatotino aoga. O iina na siitia ai le vavega i Amerika ma Europa, ona sosoo ai lea ma le Initaneti, na aumai ai e Peter le Great se laau matagofie i Rusia. Peitai, e ui lava i le masani o le kohlrabi ma o tatou avanoa lautele, ae le masani ona faaaogaina le fualaau faisua. I aso na, sa fesootaʻi ai le laau ma rutabaga poʻo lapisi, e sili ona lauiloa. Ma latou latou taua kohlrabi "bukhma", e pei o le rutabaga. E oo lava i lo tatou taimi, pe a mafai ona faʻatau saʻo fatu o soʻo se laau i soʻo se faleoloa, o lenei kāpeti e le masani ai-o se tagata e le masani ai i o tatou moega.

I le faaliliuga moni mai le Siamani, o le kohlrabi o se tipi tipi. Ma o le igoa Italia o le cavolo rapa, o lona uiga o le tipi tipi.

Kohlrabi e sili atu le pei o se tipi, ae le o se kapisi

Faʻamatalaga

I luga o le moega, kohlrabi foliga le masani. I luga aʻe o le eleele, o se fusi faʻapipiʻi lapopoa. Ua teuteuina i se laulaau laʻau mai le pito i luga ma faia mai laulaʻau lanu meamata. O le aʻa e amata ona vaʻaia ma le faʻaeteete pe a uma ona fausia ni laʻau moni 7 - 8, ma oʻo ai le lapisi o le laʻau e oʻo i le diamita 12 - 16 cm. Le lanu o le paʻu e mafai ona fesuisuiai - malamalama lanumeamata, lanu samasama, fugati, moli po o le violetuli. Ae o le pulupulu, malie ma suamalie i le tofo, e masani ona papaʻe. E ala i le faifai pea, e le malie, e maofa. E tofo e pei o se 'ieʻau paepae paʻepaʻe, ae leai se ita. Nai lo lena, o sina suamalie itiiti e lagonaina.

O le peel o se kohlrabi e mafai ona i ai lanu eseese, ae o le tino i soo se tulaga e papaʻe

I totonu o se pusa puʻepuʻe tele, o le pulupulu e paʻu, fibrous. O foliga matagofie matagofie o le fualaau aina, ua pala.

O le aʻa o le laau ua matua atiae. Mai se umi, ae le o le aʻa o le aʻa aʻa, e tele ni suauʻu sosoʻo ua sosolo. O le loloto o le germination o le aʻa autu e mafai ona oʻo atu i le 30 cm. E tufatufa atu foi le paʻu i luga o le palapala eleele ma e mafai ona ufiufi se avanoa e 60 cm le taamilosaga.

Ou te manatu i taimi uma o le kapisi o se laau taʻitasi. Ae kohlrabi e mafai ona tupu i le lua tausaga. I le tausaga muamua, o le taʻavale o loʻo 'aina e fai. O le tausaga na sosoo ai, o se lalaga teuteu i lanu samasama po o samasama e atiina ae mai i le pulical apical. O le fua o le palu ma le tele o fatu laʻitiiti o le lanu uliuli enaena.

O le faʻaaogaina o le kohlrabi e lautele. O le tele o ipu e saunia mai fualaau faisua i le kukaina - e falaiina, uʻu, kuka, uʻu, pipi. Ae o le sili ona lauiloa o fuamoa o le vine, lea e faʻaaoga ai le kapeti fou. Ae e tatau ona e 'ai i le vave e mafai ai, ona o le kohlrabi o se oloa e le masani ai, e vave faʻavaveina le sua.

O le tele o taimi, ua saunia saladi mai kohlrabi, e le masalomia pe faapefea ona lelei le fualaau faisua.

Tautala i le sua. Na ia faʻatumauina atoatoa o ia lava o se auala e fufuluina ai i le taeao. O le sua malulu e mafai ona aumaia ai le tino vaivai i le ola. O le pulupulu mai kohlrabi, eleele i totonu o le vao, o loʻo faʻaaoga i le cosmetology e avea o se toe faafouina ma masini vailaʻau.

Kohlrabi juice - o se mea faigaluega lelei mo le toe faʻafoʻiina o foliga

E le pei o isi ituaiga kapisi, e le 'aina e Kohlrabi laʻau po o ni mea e fai ai, ae o se meaʻai. E le gata i lea, o le fualaau faisua e lelei tele, e puipuia i le malulu ma le le lelei.

Faʻamanuiaga ma faʻailoga

Kohlrabi e mafai ona taʻua saogalemu o se fualaʻau vaitamini. O se mea itiiti o le kcal, i le 100 g o latou pipi e naʻo le 27, tuu le fualaau faisua i luga o se fale faatasi ma meaʻai.

Meaʻai tau taumafa - laulau

Mea aogaO le a le tele o aofia ai
100 g o oloa
Suavai86,2%
Squirrels2,8%
Carbohydrates7,9%
O le fiva masani1,7%
Ash1,2%
Fats0,1%

E le gata i lea, o se fualaau faisua e le masani ai o se faleteuoloa o vitamini, macro- ma microelements.

Vitamini, macro- ma microelements - laulau

VitaminiMacronutrientsFaʻasologa o elemene
PP, E, B5, B6, B1, B2, B9,
A, C.
Potassium, calcium, phosphorus,
magnesium, sodium.
Manganese, Copper, Iron,
zinc, seleni.

Mo se maualuga maualuga o le vitamini C (52 ml mo le 100 g o le oloa poo le 71%), kohlrabi ua taʻua o le "tiamoni i matu".

Faafetai i se tuufaatasiga taua i meaʻai, kohlrabi:

  • faaitiitia le ono mafai ona fai le edema ona o le aveesea o le tele o le vai mai le tino;
  • Faʻasalaina le loto ma musika vavaega;
  • faʻapupulaina le elasticity o toto toto, faʻaititia le viscosity toto;
  • faʻaleleia le faʻamalositino o le tui ma faʻavave le aveesea o toxins mai le tino;
  • faamautuina le toto toto;
  • faʻamalosia le faʻaleagaina o le kanesa o le kanesa;
  • e faʻalavelave ai le tupu aʻe o siama faʻamaʻi e mafua ai le maʻi o le manava ma le gaʻo;
  • faʻaleleia le tulaga o le oral vevela, faʻamalosia ai nifo ma ni gaʻo.

E le tatau ona faʻaaoga fualaau faisua i faʻamaʻi ma tulaga nei:

  • faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi;
  • ituaiga o pancreatitis;
  • mafaufauga;
  • hyperacid gastritis;
  • tasi le le faapalepale.

Meaʻai malosi e te leʻi faʻataʻitaʻiina - vitio

Meaola ma ituaiga

Ona o le maualuga lauiloa o kohlrabi i le lalolagi, o faifaʻatasi, e aofia ai tagata i totonu o aiga, o loʻo galulue ma le vaivai. Faafetai ia latou taumafaiga, e maua e le au fai togalaau le avanoa e filifili ai ituaiga sili ona lelei mo la latou saite.

  1. Hummingbird Nisi Dutch, i le 2004 sa aofia ai i totonu o le Setete o Rusia. Vaega eseese o le sami e aofia ai le tele o itulagi o Rusia e talafeagai mo galuega faifaatoaga. Hummingbird e talafeagai mo le galueaina o togalaau, i togalaau aina ma faʻatoʻaga laiti. E iʻu i le maeʻa o le fuaina o ituaiga. O le rosette laulaʻau e faʻapitoa, e laulauina lau laulaau, lau lanu meamata, ma sina paʻu laititi. Petiole o le lanu, lanu uliuli. Stebleplod lanu enaena uliuli, foliga o le tele o le laʻau. O le mamafa 700 - 900 g Ata o le tofo - lelei tele. Gaioiga 3 - 4 kg / m².

    Kohlrabi Hummingbird - o se eseesega ma se tofo lelei

  2. Violetta. I le tele o ituaiga o Tupuaga, na aofia ai le Setete Resitara i le 1995. Totolaina ua leva, mai le taimi o le lūlūina o fatu i le vaitaimi o le tomai faapitoa, 100 - 110 aso le pasia. O le rosette laulaʻau e faʻapitoa, e laʻititi, ma e 50 le 70 cm le lautele. Paʻu laupepa laʻitiiti. O lona pito i luga o sina mea itiiti, o loʻo i ai se mea faʻafefe. Petioles e lanu viole, umi uumi ma le mafiafia. O se mea laugatasi mafolafola mafolafola ma se pito i luga e tutusa lona lautele, o le lautele o le 6 - 9 cm, o le lanu e paʻuuli leuli. Pauna mai le 1.5 i le 2 kilokalama. O le pulupulu e paʻepaʻe, malie ma agavaivai. E taua lelei le taumafa. Gaosiga 220 - 260 kg / ha. Frost resistant. Zoned i itu uma o Rusia.

    Ole taua ole Violetta ona o le lelei o le kiona.

  3. Gulliver. Vaʻai i totonu o le atunuʻu e aofia ai i le Setete Resitara i le 2007 ma lafo i itu uma. Fualaau aina suamalie e lelei mo le tuputupu ae i luga o faatoaga tumaoti. O le ituaiga e aofia ai le ogatotonu o le vaitau - mai le totoina o fatu laau i le tulaga faʻatautaia, 65 - 70 aso le pasia. Ole lapisi eletise e aofia ai lanu lauulu-lanu meamata ma se paʻu laititi. Gulliver ei ai se siʻosiʻomaga siʻitia e tusa ma le 1.5 kilokalama. O loʻo i ai se foliga lanu, e valiina le peʻa i se lanu samasama lanumeamata. O le pulupulu o se tofo sili ona lelei. Le fua faatatau masani o le 4.7 kg i le 1 mita.

    Gulliver ituaiga o loʻo i ai se fua tele

  4. Sissy. Filifiliga eseese o aiga. Na aofia ai i totonu o le Setete Setete i le 2013 ma ua faamoemoe mo le totoina i totonu o le aufaasalalau a le tagata lava ia o itu uma o Rusia. Muamua, mai le germination i le tulaga faʻapitoa, naʻo le 50-60 aso le pasi. Laʻau o le laʻau e tipi lona lua. O le lanu uliuli lanu uliuli ma le itiiti o le paʻu o le kesi e tele lona lapopoa. O le ipu o se mea faʻapena lava, ma sina mea itiiti ma se mea e le masani ona tupu i le pito. E le o se mea umi le petiole eleelea. Stebleplod spherical foliga ma se lanu lanumeamata lanumeamata. O le pulupulu e manaia, sinasina i le lanu, ma se tofo lelei. O le tele o aʻa o le aʻa e mai i le 0.54 g. Gaosia o le 3.5 - 4 kg / m².

    Kohlrabi o le ituaiga o le Nezhenka - o se tamai laau toto ma se mea e le masani ai

  5. Kossak. Talosaga i le faʻaleleia o Falani. O le tausaga o le aofia ai i totonu o le Setete Setete na aofia i le 2000. O loʻo faʻatauina mo vaega uma o faʻatoʻaga o le atunuu. Fautuaina mo le galueaina o togalaau, i togalaau aina ma faatoaga laiti. O le ituaiga ua tuai. Laʻau lanumeamata lanu uliuli lapopoa e fai ai se atigi laina eletise. O le laupepa laʻau o loʻo faʻalauteleina le ala, ma sina vaʻavaʻaiti i tafatafa o le pito ma le vevela avega. O le mea taʻavale ellipsoidal e faapaleina i se ape mafolafola. O le tele-sized - mamafa mai le 400 i le 760 g. O le lanu e samasama-lanu meamata, o le tino e paʻepaʻe, e manaia tele. Gaioiga 2 - 2.2 kg / m².

    O Kossak kohlrabi o loʻo faʻaalia lelei lelei fua

  6. Lilac fog. O le ituaiga o ituaiga, aofia ai i totonu o le Resitala a le Setete talu ai nei - i le 2015, ua faamaonia mo le galueaina o pisinisi uma a le aufaipisinisi a Rusia. Laititi vave le matua. Pasi lau lauulu lauulu. O le lanumeamata lanu lanumeamata ma se paʻu paʻu laitiiti e laʻititi lona tele. O le laula o le laʻau e faʻafefeteina, pisi faʻasalalau, ma lau lamolemole. Petiole e umi, vavao vavalalata. E valiina le paʻu o le mea e taʻavale ai le 'eletise lautele i lanu uliuli lanu uliuli. O le pulupulu e paʻepaʻe, ma se tofo lelei tele, soʻo. O le mamafa o le aʻa mai le 0.3 i le 1 kg. O faʻataʻitaʻiga e le leaga - e oʻo i le 4.5 kg / m².

    Kohlrabi Serenovy fog - se ituaiga fou ma faʻamaonia lelei o le gaosia ma le tofo

  7. Vienna White 1350. O le ituaiga na aofia ai i totonu o le Resitala o le Setete i le 1965, ae o loʻo lauiloa pea. E oʻo i le vave ona matua - mai le taimi na tulaʻi mai ai lala ma le faʻataunuʻuga o le tomai e tusa ma le 75 aso le pasi. O le rosette laititi e laʻititi - ma le lautele o le 35 - 40 cm. O laulaʻau e lanu meamata ma le lanu enaena, lamolemole, faʻatalanoa ma le lau o le tolu tafatafa. Petioles e manifinifi ma umi. O le 'au o le lanu lanumeamata, lapotopoto po o le lapotopoto. O lona faataamilosaga e 7-9 cm, o le maualuga e 10 cm. O le tofo o se mea sili ona lelei, faʻamalosi ma malie. Gaosia mai le 10 i le 24 kilokalama ma le 10 mita. E mafai ona e maua se seleselega e tatala ma tapuni le eleele. O le Stebleplod e ono faʻafefe. Faʻailoa i itu uma o Rusia.

    Kohlrabi Vienna White 1350 - ituaiga taimi e tofotofoina

Tuputupu ae e ala i fualaau

O le tuputupu aʻe o kohlrabi i le metotia o fatuga e faʻatagaina oe e maua vave ai le seleselega. Ma le tasi, ae o le tele (e oo i le 2 ma le 3). O le mafuaaga lena e sili ona lauiloa ai le metotia. Ae i luga o le maketi o laau o fualaau aina e toetoe lava a le maua. O le mea lea, e tatau i tagata faʻamaonia o lenei fualaau aoga ona faʻaleleia lona galueaina i le fale.

Aso, filifiliga o ituaiga ma sauniuniga o fatu

Ina ia mafai ona seleseleina i le taimi o le taumafanafana ma le pau, e te manaʻomia e le gata ina filifilia le fua saʻo, ae ia lulu foi fatu ile taimi.

  1. O le luluina muamua o fatu o loʻo faʻatinoina vave - i le ogatotonu o Mati (i le 10 - 20 numera). Mo le lūlūina vave, e masani lava ona amataina le vaomago ma le ogatotonu o le faʻatoʻaga. O fualaʻau ua ola aʻe i tulaga lelei - i totonu o se potu i luga o se windowsill poʻo se kiona vevela. O le vave seleseleina taimi e mafai ai e oe ona selesele se meaʻai gaosia ia Iuni.
  2. O le taimi lona lua, o fatu o le ogatotonu o vaitau ma ituaiga tuai o laau toto e totoina mai i le aso 1 o Me. I le masina o Iulai, e mafai ona e aoina mai aʻa.
  3. O le talo lona tolu e totoina i le aso 20 o Iuni - 25. O lenei fatuga o le a maua ai se fualaau aina i Oketopa - Novema.

O nei aso e talafeagai lelei mo le tau o le itumalo Moscow. I totonu o le Urals ma Siberia, o aso e luluina ai ua suia i le aso o Aperila 10-15 mo uluai ituaiga ma o le faaiuga o Aperila mo le ogatotonu o le vaitau. Mulimuli ane, e le fautuaina meaʻai mo nofoaga malulu, aua o le a le maua se taimi e fausia ai se taʻavale. I le itu i saute, i se isi itu, o mea lulu e tutupu muamua - i le amataga o Fepuari.

A o lei totoina, e tatau i aʻoga ona faʻaleleia aʻoaʻoga lea o le a fesoasoani ia i latou e ola vave ai ma faʻaalia se seleselega lelei.

  1. Faʻavasegaina A uma ona faʻavasega lelei fatu, tuʻu le tele.
  2. Disinfection. Muamua, tuu ia fatu filifilia i le vevela (50 ° C) mo le 15 i le 20 minute. Ona faapipii lea mo le 1 i le 2 minute i le malulu. A maeʻa faʻamafanafana mo le 12 itula, faʻafeiloaʻi i se vaifofo elemene, aua nei galo e fufulu i lalo o le vai tafe pe a uma lenei faiga. Mumu e tafe.
  3. Faʻamaʻa. Mo se aso, ia tuu fatu i totonu o le pusaaisa, i luga o le fata maualalo, pe afai e le maualalo le vevela i le 1 - 2 ° C.

A o leʻi lūlūina, o kulumu o le kohlrabi e fuaina ma faʻatautaia

E masani lava i totonu o le faleoloa e mafai ona e faʻatau faʻataʻitaʻi fatu fatu. E iloga i latou i se atigi lanu e ufiufi ai fatu taʻitasi. O ia mea totō e totoina vave, e aunoa ma le sauniuniga muamua.

Lafoaia eleele ma tane

Kohlrabi e le o se mea e sili ona mamafa i le tuufaatasiga o le palapala, e le pei o ona aiga. Ae mo le totoina o fatu laau, e manaʻomia ai le malamalama ma le lelei o palapala ile maualuga ole pH o 6.7 - 7.4. E sili le saunia o le faʻafefiloi o le palapala ia oe lava e ala i le faʻafefiloi o peat, sand and turf in equal amounts. O le eleele mai le togalaau ma le humus e le fautuaina mo fualaau, talu ai o loʻo i ai se lamatiaga o siama i le vae uliuli. Mo le lūlūina, faʻaaogā pusa laupapa poʻo ni palasitika e iai le pito i luga o le 5 cm.

Laasaga taʻitasi i lea laasaga

  1. Faʻatoʻa ipu ma vailaʻau faʻasaina. Mo le faia o lenei mea, muai sasaa i se vaivaiga vaivai o le paseka e masani ai.

    Faʻavave masima vavalalata faʻaleagaina eleele

  2. I totonu o le eleele susu, ia faia ni togalaau laiti 1 cm loloto (mo le faigofie, e mafai ona e faʻaaogaina se pule).

    E manaʻomia togalaau faʻapitoa e toto ai ni fatu laiti

  3. Faʻalautele fatu ile 1 -2 cm. O le mamao i le va o le togavao e 3 cm. O fatu laiti e faigofie ona salalau i luga o le eleele ma taʻavale.

    O fatu laiti e faigofie ona faʻasalalau faʻatasi ma le tweezers

  4. Fafasi sina pito i luga ma se mea e fai ma faʻamalamalama lelei.

    Fafasi fatu i le palapala

  5. Ufiufi le atigipusa i fatu ma le polyethylene poo le tioata, tuʻu i totonu o se nofoaga malamalama lelei ma se vevela vevela o le 18 - 20 ° C.

Togalaau Tausi

O le tausiga lelei o fatu toto e faigofie. Ae na o le mulimulitai i tulafono, e mafai ona totoina ni fatu malolosi.

  1. Laʻau faʻapipiʻi vave vave vave - ile 4 - 5 aso.
  2. O le mea lea e le tele naua le totoina o laau, faʻafeiloaʻi atu i koneteina i se potu malulu ma se vevela i le 9 - 10 ° C.
  3. A maea le 7 - 10 aso, toe faafoi le tane i le mea sa i ai muamua.
  4. Filifili le nofoaga sili ona susulu mo fatuga ina ia malosi atili ai laau. O se faamalama o le itu i saute poʻo le itu i saute sisifo e talafeagai.
  5. I le taimi o le tuputupu ae, e faalua ona fafagaina fualaau. O le taimi muamua - pe'ā uma ona faʻaalia mai le 3 - 4 o nei lau. Ona e manaʻomia lea e faʻatulagaina le faasologa ina ia faia le fafaga mulimuli i se taimi ao le i totoina le kapisi laititi i se nofoaga tumau. I le avea ai ma faʻamalositino, faʻaaoga vailaʻau faʻalauteleina e aofia ai le nitrogen, fuamosa ma le potassium.
  6. O nisi o fai togalaau e sili e fafagaina laau i le auala faila.
    • Mo le taimi muamua, pe a aliali mai lau laʻau moni 2 i luga o se laau, e liliuina le kohlrabi i se vaifofo o le 1 lita o le vai ma le 0.5 tsp. fomaʻi faʻapitoa.
    • O le fufuluina lona lua o loʻo faia i le amataga o le faʻamalosi, e faʻaaoga ai le paluga o le potassium sulfate ma le urea (1 tbsp.) Ma le 10 l o le vai.
  7. E tatau ona faʻalelei le faʻatau. Afai o le eleele e suavai, o le a mafai ona gasegase fatu. Ae e le mafai ona e teuina ni fatu i luga o eleele mamago.

Faʻasalaina kohlrabi fatu fiafia i vanu vave

Filifili

E le fiafia Kohlrabi i lenei faiga, lea e afaina ai le aʻa. Afai e manaʻomia, e faia pe a oʻo mai le lautusi muamua i luga o le fatu. A maeʻa, ona toe faʻaleleia lea o le fatuga suamalie mo se taimi umi. Seʻi oʻo le aʻa o le laau, e muamua ona teuina i le vevela o le 20 ° C, faʻaitiitia malie ifo i le 17 ° C i le ao ma le 9 - 11 ° C i le po.

Ina ia aua neʻi toe faʻamalosia le kohlrabi, e faʻaaogaina e le au fai togalaau faʻapitoa se pusa faʻapitoa i sela, fualaau o peatisi poʻo ipu faʻaaoga mo le luluina. O le 2 i le 3 fatu ua tanumia i totonu o pusa taitasi. Germinate ma tausi vavae, e pei ona faamatalaina i luga. A maeʻa foliga e 3 laulaau, o le fatuga sili ona malosi e totoe, e toso ese le vaivai.

Dive kohlrabi kapisi - vitio

Tatalaina o le gaʻo

A o le toe totoina i eleele matala, o le a totoina fualaau i se faiga faigata. 2 vaiaso ao lei amataina e le fua laau i le togalaau, amata amata le tatalaina o le faamalama i totonu o le potu (masani ona le tatau ona i totonu o se ata). Ma, i aso la, e mafai ona e tuʻu ni atigipusa i luga o le auala, i le taimi muamua e le mo se taimi umi, ona faateleina lea o le taimi e faʻaalu i le ea.

Taofi le faʻamalosia o le vaiaso e tasi ao le i toe totoina. Faʻamalieina susu kohlrabi ae leʻi tulaʻi, ae le sili atu i le 2 itula ao lumanaʻi.

O le sauniuni o le fatuga e alu i le moega sauniuni e faʻaalia i le i ai o laʻau moni 5 - 6, lea e aliali mai pe a oʻo i le 30-40 aso le matua. I lenei vaitau faigata, o le taufaamatau o le kiona malulu ua uma ona pasia, ma o le ao o le ao e tatau ona tumau i le 12-15 ° C. Ae o na tau e mafai ona mafai i le itu i saute. I Siberia ma le Urals, o fua muamua e tatau ona ufiufi i se ata tifaga po o se mea e le o lalagaina. I lalo o ia tulaga, e mafai e laau talavou ona faigofie ona faapaleni le paʻu o le vevela i -2 ° C, ma tagata matutua i -7 ° C.

A vave ona totō fatu i le eleele, ufiufi le moega ma mea e le o lalagaina

O le taimi e totō ai ile laufanua tuusaʻo e faalagolago i le totoina o fatu mo fatu. Mo kohlrabi, o le faagasologa o le toe siʻi i le nofoaga autu e tupu i le 30 - 35 aso. Ma afai e lūlūina fatu i le taimi, ona sauni lea o fualaau mo le totoina i vaitau nei:

  • ituaiga muamua e totoina i le togalaau mai le aso 25 o Aperila i le aso 5 o Me;
  • o fatu o le sulu lona lua ua saunia mo le totoina i le amataga o Iuni;
  • o fatu na totō i le faaiuga o Iuni e mafai ona toe totoina i eleele tatala i le amataga o Aukuso.

Laasaga taʻitasi i lea laasaga

  1. I luga o le moega, ia eli se lua e taofia saoloto ai le aʻa o le fatu.
  2. Sasaa se ipu malamalama, 2 tbsp. l superphosphate ma le 1pp. Uro. Faʻafefiloi lelei le fugalaʻau i le eleele.
  3. Liligi i totonu o le vai e fai ai se kulimi kulimi.
  4. Faʻatonu i totonu ma totō le kāpeti laʻititi, faʻaaoga le metotia o le faʻafefeteina, ina ia le afaina ai aʻa.
  5. Faʻaopopo sina oneone mamago i luga ma tamp. Pe a totoina, aua le tanu le laau nai lo le tulaga o le totoina muamua, a leai o le fausia o le laau toto o le a tolopoina pe o le a vave ona tupu le fua o le laau.
  6. Totoina o togafitiga mo ituaiga o meaola eseese - 20 - 30 cm i le va o vao (e tatau ona e amanaʻia le laʻau o le laau) ma le 60 cm i vavae. Mo le umi o ituaiga - 35 - 45 cm mai le tasi ma le 70 cm i le va o laina.

Fafaga le laau i mullein vai 20 aso talu ona totoina.

Pe a totoina le kohlrabi, faʻaaoga le auala e faʻafefe ai ina ia aua le faamanualia aʻa

Mo le totoina, fautuaina e filifili se aso puaoa po o le aoauli, pe a amata ona faʻaitiitia le la. Afai o le tau e susulu i le aso e sosoo ai pe a uma ona toto, ona aoga lea e faʻafefe ai fualaau mo aso e lua seʻia oʻo ina aʻa.

Vaʻaia latalata ane i le Kohlrabi ma le kāpeti kesi - vitio

O le sili ona lelei mo le kohlrabi o le:

  • pateta
  • kāloti;
  • aniani;
  • paka
  • zucchini;
  • leki;
  • kukama
  • sefe;
  • itu.

O e ona fanua laiti e masani ona masani ona galulue faatasi. Kohlrabi vave ituaiga o ituaiga o le a lagona le mafanafana i fualaau aina i luga i le tasi togalaau. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e mafai ona totoina le kohlrabi pe a uma ona aoina vave lauusiusi - aniani lanu meamata, letisi poo le sipuni.

Tagata e leʻi manaʻo muamua:

  • kapisi;
  • Tomato
  • radish;
  • radish;
  • fulipipi.

A maeʻa ia i latou, e mafai ona tupu le kohlrabi pe a mavae le 4 tausaga.

E faʻapefea ona tupu le kohlrabi mai fatu ile laufanua

O lenei metotia o le tuputupu ae o kohlrabi e masani lava ona faia i le itu i saute, ae afai e te filifilia le ituaiga saʻo, ona mafai ai lea ona maua se taimi e maua ai se seleselega i tuafanua. O le totoina o fatu i le eleele tatala amata i le ogatotonu o Iuni. E mafai ona e toto muamua i le masina o Me, ae o le moega e manaʻomia ona ufiufi i se ata tifaga poʻo se faʻamaʻi.

O le laʻitiiti ma le tuai ma ituaiga tuai o kohlrabi e masani lava ona faʻalauteleina le faʻaaogaina o le fatu fatu.

E fiafia Kohlrabi i laufanua manaia, o lea ia taumafai e saili se nofoaga mo le fualaau faisua i le itu i saute poʻo le itu i saute sasaʻe o le togalaau. Ae o meaola mulimuli ane atonu o le a tumau lelei le ufiufi.

O se fualaau suamalie le lelei e sili atu ona tupu i luga o loam. Afai o le palapala o le aisa, e tatau ona lalagaina, a leai, o le pupuʻu o le a faʻamalosi ma fiu. O le faʻatinoga o loʻo faia i le taufaʻaiuiuga o le autumn, i le taimi e tasi ma tapenaga o le eleele. Ina ia faʻaitiitia le acidity, e tatau ona e fufuluina 1 kg o le lime-fluff i le 1m2 luga o le eleele. E tatau ona saunia muamua le palapala. I le autumn, faʻamalamalama se vaega lelei o meaola o vao ma faʻalautele meaʻai ile luga - mo masima taitasi:

  • 1 ipu uʻamea;
  • 1 tbsp. l superphosphate;
  • 1 tsp Uro
  • 3-4 kilokalama o le manua po o le humus.

Fufulu se fasi fanua i le loloto o le suʻisu tafatafa ina ia faʻafefiloi le faʻaaogaina ma le palapala.

Ua saunia fatu mo le totoina i le auala tutusa e pei o le totoina o fatu.

E lūlūina fatu i paʻu papaʻu ma faʻasusu i le eleele

Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga o le totoina o Kohlrabi i le avanoa

  1. Tau le lalolagi.
  2. Faʻasologa laina. Ina ia faʻamaemolemole, faʻaaoga se maea, faʻasaʻo i le va o laina 2 o loʻo i pito o moega.
  3. Faʻaaogā se tootoo e eli ai uʻu papaʻu.
  4. Fafasi i latou i le vai mai le suʻaina faʻatasi ma se paso.
  5. O le totoina o fatu i lenei tulaga e 20 cm le vaʻaia, o lea o loʻo ola ai laau toto e maua ai avanoa avanoa mo le atinaʻe. E mafai ona e totoina le mafiafia, ae i lenei tulaga e tatau ona e faia ni meaʻai e aloese ai mai le mafiafia o laau toto. Tausia le mamao o le 60 cm i le va o laina.
  6. Laʻau e latalata le loloto - 1.5 - 2 cm, fufuluina i le eleele matutu i luga ae māmā le manogi ma ou lima.

Tausiga

O le tuputupu ae kohlrabi e manaʻomia le palapala mama, e masani ona vela. E le gata i lea, aua e te faatalale i le vavaeina o laina vavao, o lenei faiga, faʻafetai i le lelei o le faʻaleleia o aʻa, e fesoasoani i le matua o le suamalie ma le suamalie. E tatau ona e suʻeina pe a uma ona faʻamusu, i le loloto o le 8 cm. Aʻo leʻi amataina le faʻavaeina o le taʻavale, e te manaʻomia sina mea itiiti i le laau. Ae i le taimi o le fausiaina o le taʻavale, e tatau ona faʻamautinoa e le ufiufi e le lalolagi, a leai o lona foliga o le a leai se lelei. O le maualuga o le tau vevela mo le atinaʻeina o laau i totonu o le 17 ° C.

Kohlrabi e tatau ona tausia mama ma ia tatalaina e le aunoa le eleele i luga ia i latou.

Faʻaiga ma fafaga

Ina ia mafai e aʻa ona seleseleina e sui ma suamalie, latou te manaomia le fafagaina lelei. I le taimi lava e uma ai ona totō, o susu e susu i aso uma. O le taimi lava e maua ai le kāpeti laʻititi (pe a ma le 2 vaiaso), e faʻafeiloaʻi le susu i se isi auala - 1 taimi i le vaiaso. Fai le faʻatinoga vave i le taeao po o le maeʻa ai o le 'aiga o le afiafi ina ia le faʻaosoosoina ai fualaʻau o le vai i le mu o lau.

Kohlrabi e manaomia le tumau, ma faʻamamaina le palapala. O le mea lea, e tatau ona fetuutuunai le pulega o le vai e fuafua i le malulu o le ea ma le i ai o vaitau. A uma mea uma, o le lafoaia o le eleele, faapea foi ma le tele o le manava, e tutusa lava le le taliaina mo le laau. I le eleele matutu, o le tino o le fualaau faisua o le a faigata, i luga o le vai - o le a taʻavale le mea taalo.

Suavai i le vaveao pe a uma le 'aiga o le aoauli

O Mulch o le a fesoasoani e tausia le palapala ma susu.

O fualaau e fafagaina i le auala lava e tasi e pei o le totoina o laau. I se faaopoopoga, e mafai ona e sosolo le eleele i le kohlrabi faatasi ai ma le efuefu o laupapa, lea e le gata o loʻo aofia ai meaʻai, ae puipuia foi laʻau laititi mai slugs. I le taimi o le faʻavaeina o le komikalani, e tatau ona faaopoopo faʻamaʻi fomaʻi-potassium. O laupepa e taʻu mai ai le le lava o nei elemene: le lelei o le phosphorus - laʻau laʻitiiti ma lanu uliuli po o le lanu uliuli; mama ole gaʻo - o le lau laulaʻau e ufiufi i fasi chlorotic.

Tuuina atu le malosi o kohlrabi e faʻaputuina ai le palapala i totonu o le meaʻai, aua nei faʻafefeina i le fusi. Afai na faʻafeiloaia i totonu o le palapala i le taimi o le sauniuniga o le lafitaga, ona tatau lea ona fafagaina le laau i le taimi o le fatuina o togitogi.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi o le kohlrabi

Kohlrabi, o le aiga o Crucifer, e afaina i faamaʻi tutusa ma meaola faalafua e pei o isi ituaiga kapisi.

Kila tipu

O lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se afuaga o le aiga ma ua manatu e sili ona matautia mo tagata uma o le aiga. E mafai ona ia tipi kohlrabi i le taimi muamua. O tulaga sili ona lelei mo le atinaʻeina o le faamai o eleele palapala ia ma maualuga maualuga o le vevela ma le ea o le ea i luga atu o le 20 ° C. O aʻa o le laau ua pisia o loʻo ufiufiina i le tele o tuputupu aʻe. Talu ai ona o le le paleni o meaai, kohlrabi lags i le tuputupu ae, o lau e mamae muamua ona oti ai lea. E le mafai foi ona tupu le aʻa, o se taunuuga lea e faigofie ai ona toso mai le kapeti mai le palapala.

E le togafitia le faʻamaʻi, talu ai o lona atinaʻe e amata i aʻa, ma o faʻamaoniga muamua e faigata ona iloa. E tatau ona aveese le laau mama mai le togalaau ma susunuina. O le fuataga autu o le puipuiga, lea e amata mai i le taimi o le fatuina o fatu.

  1. O togavao e togafitia i le Thiovit, o le totulus poʻo le sulfur sulfur. Ua vave ona aveeseina laau vevela ma vavae.
  2. Afai o le palapala o le aisa, e tatau ona faʻataunuʻuina le palapala.
  3. Colloidal sulfur na faʻaofiina i le eleele (5 g i le 1m2), faʻaititia ai le lamatiaga o faʻamaʻi.
  4. O le nofoaga o loʻo tupu ai le kapeti e aʻafia ai ma se paluga Bordeaux.
  5. Mo le 4 tausaga, e le mafai ona e totoina le kāpeti i lenei nofoaga.

O Kila e amata ona faʻaogaina le laau i se tulaga e le mafaamatalaina, mai le aʻa

Mucosal bacteriosis

O le maʻi e mafai ona aafia ai le laau i soo se laasaga o le tuputupu ae. Ae aemaise lava i taimi uma o loʻo i ai se faʻafitauli i le taimi o le teuina o le fualaʻau. O le mucosal bacteriosis e aafia ai laulaau pe ulu i totonu o le au. Laʻau afaina e mate, ma pe a maeʻa ia i latou uma e mafai ona oti. O le maualuga o le timu faʻafefiloi ma le maualuga o le ea vevela o tulaga lelei ia mo le faasalalauina o le siama. Latou te faatelevaveina le atinaʻe o faʻamaʻi ma faʻaleagaina le kapisi.

O le salalau o le faamai e saofaga i iniseti leaga. Ina ia puipuia kohlrabi mai lenei sasa, e tatau ona suʻeina laau toto ma Planriz (0.3 l o le galue galue i le 1 ha). A oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga, fai togafitiga ma Binoram (0.05 - 0.075 l / ha). Mo le mafuaʻaga o le puipuiga, mataʻituina le fua o le faatoaga, faʻafefe vao ma faʻamaʻi. Faʻatoʻa otaota vao mai le pusa.

Mucosal bacteriosis e masani lava ona faʻaalia o ia lava i taimi o teuina

Peronosporosis, po o le paʻu palapala

O le tele o taimi, o le faʻamaʻi e aʻafia ai laau toto ma fualaau totō ua ola aʻe i totonu o le kiona ua maeʻa i le faaiuga o le vaitau tuputupu aʻe. Lanu samasama e aliali i luga o laupepa o loʻo afaina. O se moli malamalama o le paʻepaʻe e aliali i tua o le pepa. Afai o se tagata matua kohlrabi na pisia, ona i luga o ona pito lalo ifo o lanu e iai lanu mumu-samasama. Faʻafeiloaʻi le faʻaaogaina ole lau laʻau ma faʻafefete. O le faʻamaʻiina o faʻamaʻi faʻamaʻi le matauina i le tuputupu ae ma vave faʻavaivaia. O le faasalalauina o le fasipolo e siitia i luga o le maualuga ma le mafiafia o laau toto.

Afai e iloa se mea na pisia, faʻafuaseʻi ona aveese mai le togalaau ma faʻaumatia. Lafoa le isi vaega o laau faʻatasi ma le Ridomil-Gold, lea na faamaonia ai ia lava i le tau faasaga i faʻamaʻi pipisi. E mafai foi ona e faʻaaogaina Skor, Topaz, Vectra. Copes faʻatasi ma le faʻamaʻi ma le suavai Bordeaux. Lafoaina fualaau i se vaifofo o le 200 ml o le paluga 1% i le 1 pakete vai, mo tagata matutua e totoina 500 ml ma le tele o le vai. Ina ia taofia le tulaʻi mai ma le salalau o le pathogen, togafitia fatu ma Planzir. Mulimuli i le faʻamamaina o faigamalo ma taimi faʻamalosolo fafo.

O le auala lenei o le totoina o kapisi e aʻafia e pyronosporosis

Pests e fiafia i lenei laau e le masani ai, o lea o la latou lisi e mafai ona umi, ae matou te lisi nisi o mea sili ona matautia:

  • taufafefe ma vafefe;
  • kapisi lele;
  • petile mosquito;
  • kapisi pati;
  • lapipipi ma laʻau pupu.

Faʻafefea ona iloa se meaola vevela - ata pue

I le tau faasaga i faʻamaʻi, o Aktara, Fitoverm ma Aktellik ua faʻamaonia lelei i latou. O fualaau taʻitasi uma ua faʻapipiʻiina ma faʻamatalaga auiliili mo le saunia o le fofo galue ma tulaga faʻaaogaina. O togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina mo ni manua laiti. O faʻamatalaga o moli mūmū, pepa vevela ma tapaa tapaa o le a faʻavaivaia ai faʻamaʻi mai le moega. Ae o le togafitiga o le a faia i ni nai taimi i le 3 i le 5 aso.

O le puipuiga e aofia ai faiga nei:

  • otaota vao;
  • fuataga o le fuaina o laau toto;
  • totōina o laau manogi i luga o moega - kilika, aniani, coriander.

Seleseleina ma teuina

O faʻasalalau o fualaʻau manogi e aoina le kohlrabi pe a oʻo mai le taʻavale a le eletise i le 10 cm. Afai o le a totoina le fua, o le pupuʻu o le a faasolosolo malie ma fiu, ma o le mea o loʻo i ai meaʻai e faʻaitiitia.

Toto, toso, ae le mafai ona toso

Mo le seleselega, filifili se aso matutu. Latou te eliina le taʻavale ma aʻa ma tuʻu i lalo o le paolo e faʻagogo le fualaau faisua. Ona latou faamama lea o le eleele, tipi lau ma aʻa. I lenei fomu, kohlrabi, tuʻu i totonu o se ato pipi, e teuina i le pusaaisa mo le masina. E mafai ona e faʻafeiloaʻi le pulupulu i luga o se paʻu lapoa ma tuʻu i totonu o ato. O le malulu o le a faʻapipiʻiina le vaitau mo le taumalulu atoa. Afai ei ai se pulou ma lelei le ea, e mafai ona e teuina le fualaʻau mo le silia ma le ono masina. Ina ia faia lenei mea, o fualaau matagogo ua vavae ese laulaau, ae o le aʻa ua totoe. Kohlrabi ua saunia i lenei auala ua tuu i totonu o atigipusa ma fufuluina i le oneone mago po o le vao. Kohlrabi e teu i pusa i le vevela o le 0 - 2 ° C ma le susu e oo atu i le 95%.

Mo le teuina o taimi uumi, na o ituaiga mulimuli ane e talafeagai.

O se vaega toʻaitiiti o le meaʻai e faʻamautinoa ai le suamalie ma le manaia

Faʻamatalaga e uiga ia Kohlrabi

I le faʻamuamua, o le tekinolosi mo le tuputupu ae o kohlrabi e leʻo ese mai le totoina o laʻau masani. Faʻamaʻi le falesa ia le itiiti ifo ma le faalua i le vaitau ma faʻafeinu i ai e le aunoa. Ma mo le totoina, e sili atu ona lelei le filifilia o se nofoaga na ola ai le pateta poʻo tamato

atamai

//chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=57&t=1062

Konyrabi e fiafia e pei o se aʻa e tofo ai. Ou te saunia salakeke ma kokolati ma apu; ma le kukama fou, keleni ma le pi. Ma e mafai ona e faʻaaogaina i ni fasi meaʻai ma tao i totonu ole ogaumu.

Romashkina

//www.u-mama.ru/forum/family/cook/145747/index.html

Na o le kohlrabi e fesuisuiaʻi lelei - e tupu lenei mea na o ia lava, ia na o le taimi e aoina mai ai i le taimi ina ia le taofia. Ma e le tele ni mea e afaina ai ia te ia, po o ni anufe. I le ala, ou te lei vaai i ni anufe i luga.

aNNuSHka

//www.forumhouse.ru/threads/122577/

Ou te fiafia i le kāpisi kohlrabi. Toeitiiti o le taumafanafana uma e mafai ona faʻaaogaina e fai ma meaai.

Andrey3812

//www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=1168.240

Kohlrabi, matou te totoina i se vaeluaga o vaiaso e lua i le taimi o le taumafanafana seia aulia Aukuso, e ala i le totoina o laau. Ona i ai lea o le a fou pea, e soona le soona fai.Ae o le mea mulimuli ua maeʻa ona tuai, ua tupu tele tele, ae le o se mea ua tupu. Vaʻavaʻai ile pa'ū ua vevela le vevela ma e le o le faʻavalevalea.

klim

//pticedvor-koms.ucoz.ru/forum/58-188-1

Ou te fiafia i kohlrabi Vienna, lapopoa Rusia ma Korist. O le mea mulimuli e pito sili ona fiafia i ai, o lenei ituaiga o kohlrabi e masani lava ona leai ni filo.

Busya

//www.flowerplant.ru/index.php?/topic/507- ituaiga- faʻapeti-iloiloga /

E ui lava o le kohlrabi o se tagata e le masani ai i totonu oa tatou togalaau, e tele ma sili atu tagata fiafia i lenei fualaau faisua i tausaga uma. E le faigata ona tupu lenei laau e le masani ai ma o le a le tele se nofoaga. Ae o se tulaga e le masani ai, ae manaia le matagofie o lenei kapeti i totonu o le togalaau! Ae maise lava pe afai e te ola i ni ituaiga eseese ma lanu eseese e lata ane.