Laʻau

O le faʻaogaina ma le faʻaogaina o le totoina ma le tausiga o lili: o se vaaiga lautele atoa o le faʻalauteleina o tekinolosi

  • Ituaiga: Lilac
  • Vaitaimi Olaga: Me, Iuni, Iulai, Aokuso, Setema, Oketopa
  • Maualuluga: 20-250cm
  • Lanu: paʻepaʻe, samasama, moli, lanu mumu, lanu, lua-manoa
  • Taua
  • Winters
  • Sun alofa
  • Alofa

Lily o se fugalaau ofoofogia matagofie ma se manogi manaia ua faʻaaloalo i le tele o aganuu. O Eleni na mafua ia te ia se tupuaga faalelagi, ma talitonu o lili na tupu mai le susu o Juno - le tina o atua. Ma i le faaliliuga moni mai le Eleni, o le "li-li" e foliga mai e pei o le "paepae paepae." Na faaaloalo Roma ia te ia o le fugalaau autu i faafiafiaga e viia ai le atua o le tautotogo Flora. O Kerisiano ma tagata Iutaia latou te teuteuina a latou fata faitaulaga paia faatasi ma ia, ma mafaufau i le lili o se faatusa o le mama aʻiaʻi. O lenei fugalaau e mafai ona maua i lima o aiga tamalii o atunuu eseese. I aso nei, o lili e teuteu ai paka ma pitonuu, e avea o se leo lelei i soo se fugalaau fugalaau. O se tasi o mea e manaʻomia muamua mo le totoina vave o nei laau ofoofogia o le totoina saʻo o lili ma tausia lelei.

O vaega autu ma ituaiga lauiloa o lili

E tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo, o nei vaʻaiga matagofie o vaʻaiga faʻapipiʻi vaeluaina ua vaevaeina i ni vaega se 9:

  1. Asian - aofia ai le 5 afe ituaiga. O loʻo faʻaalia i le le mautonu ma le faigata o le taumalulu, e le manogi fugalaau.
  2. Toto - faitau 200 sikeri. O le igoa na tuʻuina mai ona o inflorescences e pei o se tuugalamepa ma ulu paʻu.
  3. Snow paʻepaʻe - aofia ai ituaiga e 30. E i ai se manogi lelei ma e ono i ai se lanu samasama samasama. Mama tele.
  4. Amerika - e iai ituaiga e 140. Fugalaau e matua afua mai lava i lanu lanu susulu, e masani lava ona teuteuina i ni lanu uliuli e lua-tone. Pusa manaia.
  5. Uumi lemu - ia i ai se foliga o le fatu e tutusa ma se itu i le itu poʻo lalo, matua manogi. I le vaomatua, latou te masani ona mafatia i faʻamaʻi vailaʻau, ua tupu atili e pei o fualaau aina.
  6. Tubular - ia i ai le foliga masani o se fuga e pei o le kalama eletise, e aoina mai i peti eletise eleelea. Moody, manaʻomia se malutaga mo le taumalulu.
  7. Oriental (sasaʻe) - O se vaega tele e 1300 ituaiga. Totogiina, vevela vevela, masani ona afaina i faamaʻi.
  8. Vaʻaiga faʻapitoa - tuʻufaʻatasia uiga sili ona lelei o vaega taʻitasi. E manaia tele ma matagofie. Faatasi ai ma ituaiga na maua mai o se taunuuga o le sopoia, o le sili ona lauiloa o LA hybrids, hybride OT, ma hybrids LO faatasi ai ma fugalaau tetele e oo atu i le 25 cm le lautele mo le faʻasaina.
  9. Natura masani - faia se vaega autu i le fatuina o ituaiga fou.

I lalo o le natura masani, o nei laau laʻau olaola e tele lava i latitude filemu o le Northern Hemisphere: i le Metitirani, i le itu i sautesasae o Amerika Tutotonu, Iapani, ma Saina. O le tufatufa sili i le ogatotonu o le vaeluaina o lili Asia.

Liliesi o se tasi lea o sui sili ona matagofie o le ituaiga masbous. O i latou o le aiga o aoauli ma o aiga o aniani, grouse, tulip

Asians e sau mai ituaiga natura o lili Siberia, e pei o Daursky ma Tigrovaya, ma o le mea lea o le tele o taumalulu-faigata ma fetuutuunai e le o ni tulaga lelei fesuiaiga. O vaega o lili o loʻo totoe, e pei o faʻasalalau, faʻapipiʻi pe faʻafeiloaʻi, e manaʻomia se tausiga faʻaeteete.

Faatasi ai ma vaega o Asia, o le sili ona teuteu o ituaiga ia:

  • "Marlene" - petals o se paolo piniki mumu. E lauiloa mo le tele o fugalaau.
  • "Landini" - o se matagofie matagofie o le maroon sili atu nai lo le mita le maualuga.
  • "Aphrodite" - o se fugalaau fugalaau e maua mai i piniki piniki.

O mea tuai ma taimi ua tofotofoina, e taua foi le faailogaina o le "Faʻatomuaga" ma fugalaau o se fualaʻau lanumumu-lanu mumu, "Faatamaʻi" faatasi ma laʻau eleelea o le lanu-samasama, "Peprike" ma fuga lanumumu mumu.

O sui faamaoni o le vaega o Orientali e mafai ona mafaufauina: "Mona Liza" ma fugalaau lanu piniki matagofie, "Tiber" ma fugalaau o le lilac hue ua faia i se tuaoi paepae, le lanu paʻepaʻe "Siberia"

Filifiliga o mea e totoina

Pe a filifilia se mea e toto ai, e taua le amanaʻiaina o foliga maualuga o le eria, talu ai e le o lies uma e mafai ona faʻafefeteina fesuiaiga o le vevela e aunoa ma se faʻaletonu.

A e faʻatau mea e totō ai, siaki ma le faaeteete le pulufana: pe i ai ni meaʻai po o ni mea e pala ai luga. O nei faailoga e faʻaalia ai le leaga i faʻamaʻi faʻamaʻi. O le pulu e tatau ona lanu, e tatau ona fetogi le laumei i le tasi.

O le tusitusi o le a fesoasoani e fuafua le eseesega o le vavalalata o le laau:

  • O le numera muamua a Roma o lona uiga o se lili;
  • O le numera lona lua e taʻu mai ai le tulaga o le fugalaau ("a" - up, "b" - i le itu, "c" - lalo);
  • O le tusi e ala i le vaega o lona uiga o le fugalaau ("a" o le tubular, "b" ua pupuʻu, "c" e laugatasi, ma o le "d" o le tele).

A o lei totoina, e sili ona lelei le teuina o pulu i totonu o se nofoaga malulu, faʻasusu i le oneone, vaovao poʻo le mutia susu. O nisi e fetaui ma le pito i lalo o le pusaaisa mo nei faamoemoega.

Mo le totoina o le tautotogo, filifili fualaʻau lea ua uma ona totogo ae totogo ma ua pulapula lanu paʻepaʻe

I le tulaga pe a amata ona tupu le pamu i luma atu o le taimi, ia fautuaina e totoina i totonu o se fagu fugalaau, tuu ai i totonu o se potu mafanafana. E aoga le toe totoina ile matala i lalo o fulufulu.

Filifilia se nofoaga tulaʻi

Pe a fuafua pe o fea e tuʻu ai se lalelei matagofie i luga o le 'upega tafaʻilagi, e tatau ona e taulaʻi atu i lana mafutaga mafutaga. Toto, laina Asia ma sasaʻe e faʻaalia ai le sili ona matagofie i na o totonu o nofoaga lelei.

Latou te lagonaina le mafanafana i le penumbra o le lili, lea o loʻo maua ai aʻa maualalo i luga o le vaega eleele lalo o le aʻa. O nei mea e aofia ai le tele o lili vavalalata. E manaʻomia le tuʻuina ina ia faʻamalamalamaina le vaega o le basal, ma o le faʻalavelave e faʻamalamalamaina i le susulu o le la.

Lily o se laau e vevela-vevela lea e sili ona fiafia i ai nofoaga, ma e mafai ona puipuia i se "lauulu" lanu lanumeamata mai matagi matagi

O le felelei ma fugalaau tetele e mataʻina i le faia o solo. I le totoina o lili laiti-fufulu ina ia maua ai se uiga matagofie, e sili atu ona lelei le fausia o ni vaega laiti, tuu i se mamao o le 10-15 cm mai le tasi. Faʻasaga i tua o laʻau lauolaola o isi meaola, o fugalaau pupula susulu o le a tutu lelei, faia se ata ofoofogia.

Mo le totoina o fugalaau, o nofoaga i luga o se mea maualuga e maualuga. E fesoasoani lenei mea e taofia ai le gasegase o le timu, lea e masani ona mafua ai le faaleagaina o laau e ala i pathogens. Lafulafu palapala e leaga tele mo mea matagofie. E mafai ona faʻaleleia tulaga i luga o le omea ma mamafa mamafa le eleele e ala i le faʻaleleia o alavai. Ina ia faia lenei mea, taoto vai, tuu i latou i lalo ifo o le malulu. O le pito i lalo o le auvai o loʻo faʻapipiʻiina i se papa o piliki paʻu po o sina fasi iliili, faʻasusu i le oneone oneone ma ufitia i le palapala.

Ma o le eleele e lata ane i le vaega pito i lalo o le fugalaau o loʻo i lalo o le paolo ma e le mafai ona susulu i lalo o le la, i le taimi lata ane e sili atu ona lelei le totoina o mauga, logo ma au. O a latou laʻau felafolafoaʻi o le a ufiufi ai le fogaeleele, ma maua ai tulaga lelei mo le atinaʻeina o mea matagofie.

Faʻaleleia lelei o le eleele

O le eleele talafeagai o le 80% manuia i lili ua tupu. Po o le a lava le vaega o le riki, latou te mananao uma lava e ola i luga o eleele lelei.

I luga o le peat enriched and well-drained soils, momo o le vaega Amerika ma le itu i sasae e totoina lelei

O le mea sili ona lelei mo le lili e taua o humus. Ae e tatau ona ave ma le faaeteete: faatasi ai ma le tele o meaʻai, o laau e amata ona "gaʻo". O lenei mea e mafua ai lo latou vaivai, o se faʻaitiitia o le faʻafitauli o faʻamaʻi ma le faʻaitiitia o le teteʻe o le kiona. Le fua faatatau lelei o le humus introduced is 7-8 kg i le 1 sq.m.

O le faʻalauiloaina o se manulele vevela o loʻo i ai microflora pathogenic faʻatasi ai ma vailaʻau faʻamalolo e mafai ona afaina ai laau totō.

O le eleele i lalo o nei laau toto e tatau ona aofia ai le tele o meaʻai, aua i se tasi nofoaga e mafai ona ola se laau mai le 3 i le 5 tausaga. Pe a eliina le palapala, e faʻaogaina i fugalalaʻau, e aofia ai le nitrogen, potassium ma le phosphorus. E faia i le fua faatatau o le 100 kalama i mita taʻitasi.

Talu ai o aʻa o laau totō e loloto le loloto, latou te eli le eleele aʻo lei totoina, eliina le 30-40 cm le loloto.

O le toʻatele o sui o le aiga i aso taʻitasi latou te le gafatia eleele palapala, ma e manaʻomia ai ni mea maʻaleʻale laiti ma palapala. I luga o le eleele faʻamalolo, e na o ituaiga o le itu i sasae latou te maua le mafanafana. Asians ma LA hybrids e sili atu le fiafia i le solitasi ma le humus oneone, ma lili lapisi e sili ona teuteuina i luga o le mativa, eleele palamole eleele ma le faʻafefiloi o le palapala ma le oneone.

Le fesoasoani e faʻaitiitia le eletise palapala:

  • Wood ash - ua faia i le fua faatatau o le 150-200 g mo le 1 sq.m;
  • Laupapa - faia i le taimi o le eli i sikuea mita o le 300-500 gr.

Totoina o mea e gaosia

O masini e asiasia ao le i totoina, lafoai faʻamaʻi maʻi: latou te aveese mea e faaleagaina, tipi ese lauulu ma aʻa ua oti.

O le mea na suʻesuʻeina e fufulu i lalo o le mamafa mo le 20-30 minute. Ma, ina ia taofia le atiina ae o faamai afaina, e muamua ona teuina i totonu o le folasia vaifofo e saunia i se vaega o le 5 g i le 10 lita o le vai, ona sosoo ai lea ma le fofo o le fualaau faasaina. Afai e tatau ai, e mafai ona suʻe i se fofo o inisetiids e faavae i chlorophos ma le tasi pasene phosphamide.

O le aʻa o nei laau toto e vave ona mamae. O le mea lea, a maeʻa, e leai se mea e tatau ona faʻamago ai

Filifili se taimi e toto ai

O le taimi sili ona lelei e totoina ai, pe a uma ona totogo laau. O le vaitau lenei mai le tuai o le taumafanafana i le ogatotonu o le taumalulu. I le tulaga o le mauaina o pulu i le amataga o le tautotogo, e mafai ona faia le toʻaga i le taimi lava e pala ai le palapala ma faʻapala. O le totoina o le toto totogo e lamatia aua e mafai ona faaleagaina ni taameni laiti.

O le totoina o le tautotogo e sili atu ona talafeagai mo ituaiga o mea e tuai ai le fugalaau, o ona pusa e fai malie. E aofia ai vailaʻau toto ma ituaiga o le itū i sasaʻe: Rio Negro, White Haven, Rialto, Marco Polo.

Pe a totoina laau toto, e aoga le taialaina e le tulafono e totoina i le loloto o le 25 cm le lapisi tetele ma le lapoa o le 8-12 cm, ma le laiti i le loloto e tolu taimi le tele o le pulou lava

Na pau lava ia tuusaunoaga o Chalcedony, Snow-white ma Testaceum. Latou te faia se rosette o laulaau, ma o le mea lea e le sili atu i le 2-3 cm le palapala palapala i luga aʻe o latou.

Totoina o pulu i le mamafa o ituaiga eleele, o le pito i lalo o le totō totoga e ufiufi i le 5 cm le oneone. Ina ia puipuia i latou mai leo, o le uaea meli e faataatia i puipui i totonu o le lua.

O le aniani o loʻo taatia i le pito i lalo o le lua, faʻapipiʻii luga o se oneone talafeagai "aluga", ma ua faʻamaʻo aʻa. E le mafai ona faʻafefeteina ma punou. O le nofoaga e tulaueleele ai ua faailogaina i se pine ma fufuluina i le eleele, e laitiiti lava le afaina. E matua malulu le lua i le faʻaleleia o vai ma ufiufi i le mulch mai le paʻu.

E matua nofouta lava le susuga i le faamamaina o aʻa. O lea e le mafai ai e le pulufana ona vevela ao sauni le pu, e sili atu le afifiina i se solo masusu pe natia i totonu o se atigipusa ma le susu susu. O tamaʻi totogo laiti e fefefe i le vevela o le vevela

Mo le puipuia o taameni laiti, o pulu ua totoina o loo ufiufi i fagu palasitika ma ua vaneina. Mo lenei faamoemoe, e sili atu le faʻaaoga o fagu i le lautele o puipui ma se voluma o 2-3 lita.

Faʻasologa i le tausiga o se matagofie matagofie

E faapefea ona tausia lili? Ina ia faʻaitiitia le tausiga o nei laau totō, e tatau ona mulimulitaia ia fautuaga:

  • I le gasologa o le vaitau, fafaga fualaau aina ma fomaʻi ma le pusi i le fua o le 50 kalama i le sikuea mita. O laei pito sili e faia i ni vaega se tolu: i le amataga o le tautotogo, i le laasaga o le fuga o le fuga ma le maeʻa o le fuga. E talafeagai mo le afifi o le tautotogo: ammonium nitrate (40 g mo le 10 l), nitroammophosphate (50 g mo le 10 l), o se vaifofo o mullein fermented i se vaega o le 1:10.
  • Tuʻu masani le fausiaina. E ui lava e le fiafia le lili i le susu tele, ae maise lava aso malogo e manaomia ai le masani ona susu. Faʻasala i lalo o le aʻa, taumafai e aua nei faʻamamaina lau. O vaipuna na faʻafuaseʻi maua e mafai ona avea ma mataitusi muamua, e mafua ai le la.
  • Lafoaia o le palapala. E matua afaina ai le gaosia o laau toto ma le vevela o le eleele, lea e faʻalavelave ai le tafe o mea e ola ai. E mafai ona puipuia lenei mea i le mulchingina o le eleele ma mea masani o lanu malamalama (mutia vao, vaovao, sawdust).
  • Puleaina o pest. Mataʻutia mo vaega eletise o laau totō o loʻo faʻafeiloaʻi le pelo ma le pelo. E mafai ona e faʻamafiesea mea faʻamaʻi e ala i le aoina o lapisi i lima ma faʻapipiʻi puʻu ma sauniuniga e pei o le "Liliu", "Grizzly", "Fly-eater".
  • Garter sau. O meaʻai maualuluga e tatau ona nonoa i lagolago, ma puipuia ai lo latou malepelepe ma momoe.
  • Ma o na mea e afaina ai pe a mavae le fugalaau e le faaleagaina ai le ata, e tatau ona aveeseina i se taimi talafeagai. Ua aveeseina pusa i le faaiuga o le vaitau.
  • A maeʻa le tuputupu aʻe o le vaitau, e manaʻomia ona tipi ma susunuina tupua o laau toto ina ia latou le avea o se taʻitaʻifaga i le taumalulu ona o le malulu.
  • Mo le taumalulu, e fautuaina le ufiufi o lili vine i le palapala laupepa, launiu po o le lala o vine. Na o Asia ma LA hybrids e le manaʻomia se fale.

Ua totōina ava, vavaeese tama teine, tolu tausaga, tasi ma le afa masina talu ona tupu. E oʻo atu i lenei vaitau, ua latou faateleina le tele ma maua ai le malosi tele.

Ua totōina ava, vavaeese tama teine, tolu tausaga, tasi ma le afa masina talu ona tupu. E oʻo atu i lenei vaitau, ua latou faateleina le tele ma maua ai le malosi tele

E masani ona totoina vave ituaiga o Caucasian pe a uma le 5-6 tausaga. O ituaiga o Asia e mafai ona gaosia i le taumafanafana. O le mea autu o le eliina o laau ma togalaau faʻatoʻaga faatasi ai ma se faaputuga eleele, faʻasaoina le aʻa.

Pe a faʻapipiʻi pulu, e vavae ese ma le vavae ese tamaiti mai le aʻa ma totō i fatuga mo moega. I le taimi lava e uma ai ona totōina, o loʻo faʻasusu i le faapalaga po o le humus humus, e fai ai se laulau 3-4 cm le mafiafia. O nei mea, o le a fausia ai fofo i luga o le lua ma le tolu tausaga.

Lulu - lili mo le paie

E leitioa taʻua nei e le au faifaatoaga ia nei mea le lelei ma faʻamaʻi faʻamaʻi "lili mo le paie." Ma o le tautinoga e sili atu le matagofie o le fugalaau, o le sili atu ona mataga, e le aoga i lenei laau. E tupu lelei le laʻau i soʻo se togalaau aina, lagona lelei i le susulu o le la ma le paolo.

O o latou "aiga" sili ona vavalalata - o aso - e le itiiti ifo i le matagofie i liligi o togalaau, ae e le pei o le matagofie o le matagofie, latou te matua faigofie lava ona tausia.

O le totōina ma le tausia o aoauli e manaʻomia ai sina taimi ma taumafaiga. Ma o le laau e amata ona fiafia i le fuga i le tausaga muamua o le totoina. O nei tamaʻitaʻi e sili atu i le le paleni poʻo le eleele. Latou te mafai ona ola i luga o eleele palapala, ae latou te faʻaalia le sili ona matagofie o le faʻaaogaina o le loam leoa i mea faʻalautele. Latou te faapalepale i le tele o vai inu, ae, e pei o lili, aua le faʻafeiloaʻi le vai.

O le manuia lelei o lauʻau teuteu ma fuālaʻau taʻitasi, latou te faʻafefe lelei ai le alu malie o le faʻaleleia o le tautotogo-totogo

E mafai ona avea le uila ma mea teuteu matagofie o soo se fugalaau fugalaau.Faatasi ai ma le filifilia saʻo o ituaiga meaola ei ai le vaitau ese o le fugalaau, o le a le faigata ona fuga mai le laulauina mo le vaitau atoa.