Laʻau

Rhubarb: Faʻamatalaga Lagolagosua mo le Totoina ma le Fausia o Metotia

O petilesi Rhubarb o loʻo i luga o la matou laulau i le amataga o le tautotogo. Atonu o le mea muamua lava lea o fualaau o lauʻau e aoina mai e le au fai togalaau pe a maeʻa le malulu malulu. O le manogi oona o rūbarb stalks e faʻaaogaina e avea o se vailaʻau faʻapitoa i fuamoa fualaʻau, ma faʻatasi ai ma le faaopoopoina o le suka, o se mea lelei lelei lea o le suamalie poʻo le faʻatumuina o pies. O le totoina o le rhubarb ma le tausiga i totonu o le eleele e le manaomia ai se taumafaiga tele mai le tagata nofo i le taumafanafana, ae o nai togafiti e mafai ona faʻaaogaina pe a totoina se seleselega.

O le a le rhubarb?

O le Rhubarb o se laʻau faʻamaina i totonu o le aiga faʻailo. E maua i le vaomatua mai Siberia i Himalayas, ma i le avea ai o se fai vine, ua tupu i le tele o lo tatou atunuu ma Europa.

E sili ona manaia ma puupuu le tele o rhubarb rhizomes, ae i le taimi lava e tasi e faʻalauteleina. O le petioles lanu mumu ma le tele o laʻau felafoaʻi e aoina i se rosette e mate i le taumalulu. Fuga e tupu i luga o aʻa e afua mai i le ogatotonu o le pusa. O le tele o mea e paʻu ai le paʻepaʻe, lanumeamata, ma le lanu piniki e fai ma fatu fatu e ala i le tautoulu. Ina ia faʻalautele le vaitau o le tuputupu aʻe, e faʻamavae ai aloiafi. Ina ia maua ni fatu, aua le toe sili atu i le tasi le puipui i le fafie.

Pink rhubarb inflorescences faaopoopo mea teuteu i le togavao

Faaaogaina o laau

Mo meaai e faaaoga ai petioles laiti o rhubarb, lea e aliali i le amataga o le tautotogo. O se fuainumera tele o vitamini ma minerale o lenei laau e mafua ai le le lava o meaʻai i le taimi o le tautotogo. O loʻo faʻaaogaina laʻau mo le sauniuniga o fualaau faisua ma salalaʻau suamalie, soupisi, suamalie, compotes, tiʻeli ma toppings mo pies. O le faʻaaogaina o le rhubarb ma nisi faʻamaʻi o loʻo i ai se aafiaga faʻapitoa. E fautuaina mo le faʻamalosi, o le anemia, o le maualuga o le talo ma le faʻaleagaina o metabolism. Mo togafitiga faafomaʻi, o aʻa o le laau e faʻaaoga foi. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina o le faʻaaogaina o lenei fale i le tele o mea e mafai ona faʻasalaina i tamaiti, fafine maʻitaga ma tagata o loʻo mafatia i le gastritis ma le maualuga o le eletise ma le maʻi o le peptic. Faʻatasi ai ma fatu fatu ma gase oona, eseese totoga, rūmatism, maʻisuka malosi, e sili atu ona lafoai le faʻaaogaina o rhubarb.

Mo le kukaina, ia tipi le petioles ia gaosia lelei i se naifi

Tulaga tuputupu ae

O le filifilia o se nofoaga i le togalaau mo rhubarb, e tatau ona amanaʻia le tele o le lumanaʻi, ma o le tele o vaomatua ma se nofoaga o le itiiti ifo i le 1 m2. O le nofoaga e vevela, ae e mafai foi ona iai le malu. O le eleele e sili atu ona fiafia i le malamalama, e gaosia ma matagofie. Mafaufau i le mea moni ua ola le rhubarb i le tasi nofoaga mo le 10-12 tausaga, o le nofoaga mo le totoina e tatau ona saunia lelei. Fai se togi mo le 1m2 eleele o se pakete o le faapalaga po o le pala, o le 100 g o le fualaʻau o le minerale ma falaoamata o le dolomite, o lona aofaiga e faalagolago i le aoga o le palapala. I luga o palapala palapala palapala e tatau ona faaopoopo i le oneone oneone.

O le a talisapaia e Rhubarb le la, ae o le faʻaogaina o le malulu

O le falaoamata Dolomite o se fugalaʻau faʻasaina lea e faʻamaonia ai le eleʻele o le eleele. I le taimi lava e tasi, e faʻamalosia ai le palapala ma le tele o elemene taua ma faʻaleleia le fausaga o le pito i luga. O le folasaga o le falaoamata o le dolomite e fesoasoani i le faaleleia atili o metabolic processes, faateleina le fua ma le lelei, atiae le aʻa o le laau, ma le tauivi foi ma le tauina o vao ma mea leaga o iniseti. O le aofaʻi o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o loʻo fuafua e amanaʻia le aoga ma le palapala.

Vitio: rhubarb - aogā, faʻatau, faʻaogaina

Pe a fuafuaina se nofoaga mo le rhubarb, e taua tele le amanaia o le maualuga o le vai o le eleele - e tatau ona maualalo, ma le mafai ona le mafai ona lolovaia le tafe o le vaitafe pe malolo i le timu. E oo lava ile lolovaia e le vaipuna e mafai ona faaleagaina ai le laau. O le rhubarb o le lauʻeleʻele toleni, ae i taimi vevela e tatau ona faʻafeinu, a leai o le a leai se mea e mafai ai e le petioles ona mou atu le suamalie ma e le mafai ona ola, ma o le a le tupu lelei le laau atoa i le vai.

Ou te alofa tele i le rhubarb ma e le gata mo lona tofo ma meatotino aoga. I la tatou laasaga pasese ma se vaitau masani, o fea i le taumafanafana +40e uiga iC ma -40e uiga iFaatasi ai ma le taumalulu e masani lava ona tutupu, o nai laau e faia ma lo latou matagofie, sei vagana ai fugalaau. E foliga mai Rhubarb o se Tropican moni iinei - o lapoa lapopoʻa, lapisi, laʻau paʻu ma mumu mumu o le a teuteu ai soʻo se vaega o le togalaau. Na ou ave laʻu rhubarb mai oʻu matua i le atunuu. I le tautotogo na ou fue ai se vao tele, tipi i ni vaega se tolu ma toto i le fale. O laau uma e tolu na amata ma tupu aʻe i le taumafanafana. O le taumalulu sa fai si laʻititi ma aisa ma ou te leʻi popole e mafai ona aʻafia oʻu togavao mai le malulu. Ae i le tautotogo na tupu ai se lolo fou, ma na sau le vai mai le fanua, talu ai e leai se vaitafe lata ane. E na o le tolu aso na lolovaia ai loʻu rhubarb, ae na lava lena - e tolu vao na mate. O lea e tatau ai ona ou faia loʻu lava poto masani - e le fiafia le rhubarb i le faaleagaina o le vai. I isi itu uma lava, o ia e sili atu le le mautinoa ma o le a ou tuuina moni o ia i se nofoaga saogalemu, saogalemu.

Faafetai i laupepa lapopoa tetele, e mafai ona avea le rhubarb ma se leo i le mamanu

Metotia o le fausiaina o rhubarb

O Rhubarb e faʻalauteleina i ni auala se lua - e ala i le lūlūina o fatu ma vaevaeina o le vao (rhizome). O le auala lona lua e sili atu ona faigofie ma sili ona lelei, talu ai ona o le vavaeesega o laau o le a taofia uma ituaiga o meaola o le tina, ma o le a sauni muamua petioles e selesele i le tausaga a sau. Mo laau totō e ola i fatu, o le a manaʻomia le 3-4 tausaga mo le atinaʻe atoa o le vao.

Auala e totō ai fatu rhubarb

Mo le lūlūina o fatu rhubarb e mafai ona faʻatau i togalaau faʻatoʻaga, o loʻo i ai le tele o ituaiga ituaiga o meaola eseese. O fatu Rhubarb e totoina i le tautotogo po o le tautotogo, i luga o le eleele malulu. Ina ia faia lenei mea, latou te atofaina se tamai laulau tufatufaina atu, faaopoopo i ai le faapalaga, fugalaau ma kili lelei. I le taimi o le totoina o le toto, e manaʻomia e fatu le teuteuga amata - tausia fatu mo le lua masina i le vevela o le 0 i le5e uiga iC.

I le tautotogo, o fatu rhubarb e totoina i le faaiuga o Aperila - amataga o Me.

Laasaga taʻitasi i le laasaga o le lūlū fatu:

  1. Sook the seed 3-4 aso ao le i luluina, salalau i luga o se mea susū ma faʻaleleia i lea taimi ma lea taimi.
  2. I luga o le moega, saunia ni togalaau i se mamao e 20 cm mai le tasi.
  3. Taʻu le togalaau i le vai ma salalau fatu i le palapala malulu.
  4. Faʻasoʻoto faʻauʻu ile palapala ina ia le sili atu i le 2-3 cm le papa i luga ole fatu.
  5. A maeʻa foliga mai o laulaau muamua, ona vevela lea o laʻau, ma tuu ai se mamao i le va o le paʻu o le 20 cm.

O fatu ua faamamaina ua totoina i luga o se moega ua saunia

Faʻatasi ai ma le totoina o le autumn, o le faʻaaliga e faia i le faaiuga o Oketopa poʻo Novema. O fatu mamago o loʻo tuʻuina atu i laina i le auala tutusa e pei o le totoina o le tautotogo, ae le faʻafefeina, ae faʻafefeteina faʻatasi ma sina vaega eleele. I le tautotogo, o meaʻai e tineia ma tulimataʻia i le auala masani.

I luga o se mea e tufatufa ai, o loʻo tumau pea laulaʻau rhubarb seia oʻo i le isi tautotogo. I le tau vevela e manaʻomia ona faʻaliliuina, tatala, faʻasaʻoloto mai vao. I le tele o taimi i le taimi o le taumafanafana, e fautuaina e fafagaina le mineral ma organic fertilizers i le taimi. I le taumalulu, afai ei ai se avanoa o le malulu matuia, e mafai ona e ufiufi le totōina ma lau lauʻeleʻele ma faʻafefiloi.

I le tautotogo, pe'ā uma ona faʻamafanafanaina le eleele, e masani lava i le faaiuga o Aperila poʻo Me foi, e totōina tama talavou i se nofoaga tumau. Pe a totoina, e taua le aua le faʻalolotoina le laau, ma tuʻu ai se palapala palapala i luga ae o le pi pito i luga o le sili atu i le 2 cm.

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

Rhubarb e mafai ona faʻaolaina e ala i le vaevaeina o le vao i le tautotogo, ia Aperila-Me, poʻo le autumn i Setema. I le tausaga muamua talu ona totoina, 'aua le tipi ese le petioles, ao tuputupu ae le laau ma ola lelei. Ma i se taimi mulimuli ane, pe a seleseleina, aua nei ave ese - e mafai ona e tipi mai le vao ae le sili atu i le 1/3 o le numera o petioles.

Le faagasologa o le vaevaeina o le vao:

  1. Fuʻu i luga se vao matua rhubarb.
  2. Faʻasaʻo le rhizome mai le palapala.
  3. Faatasi ai ma se manoa maamaa, vaelua le laau i ni vaega ina ia tofu ma le itiiti ifo ma le tasi le togi ola.
  4. Faʻasusu le fasi 'apa ma le malala po o sina vaʻa malulu.
  5. Tipi lua i le loloto o le 50 cm i se mamao e 80 cm mai le tasi ma le isi ma faʻatumu i palapala faʻafefiloi ma palu ma faʻamaʻi.
  6. Faʻamauina ia sea i totonu o lua sauni. I luga o palapala mamafa, e le tatau ona tanumia le fatuga i le sili atu i le 5 cm, i luga ole laʻau eleele - 7-8 cm.
  7. Vai vai totō totō ma mulch le palapala.

Mai se tasi o laau rhubarb e mafai ona e oʻo i le 10 vaega

Rhubarb totoina

I le tele o taimi, ina ia mafai ai ona faʻalauiloa le rhubarb, e te le manaʻomia ona eliina uma le laau, ae naʻo le toe gaosi se tasi vaega.

Le faagasologa o le totoina o vaega o se laau toto:

  1. Faʻaaogā se uʻamea malosi e vavae ese ai le tufatufa ma faʻapipiʻi ma le faʻaeteete i fafo.
  2. O fasi pepa o le vao o le tina ma le vaega na eliina o loʻo paʻu i le malala.
  3. Salu se pu na faia i le vao o le tina ma le eleele.
  4. Toto le vaega i le mea ua saunia, vai ma mulch.

Fesoʻotaiga ma isi laau toto i le togalaau

Ua leva ona matauina e le faatoʻaga laau o laau totō totō faʻatalatalata ane e i ai le faʻamalosiaga o le tasi i le tasi ma e le o taimi uma e lelei. O nisi e fesoasoani i tuaoi e feagai ma nisi faʻamaʻi ma tuʻuina atu iniseti leaga, ae o isi, pe a le tusa ai, o loʻo taofiofia pe ua afaina i faʻamaʻi masani. O le mea lea, pe a totoina so o se togalaau, e manaia le fesili pe o le a se mea e mafai ona e toto i tafatafa ane.

E ola lelei Rhubarb i laau

Rhubarb ei ai se lisi ofoofogia o tuaoi e leʻi manaʻoina. E le tatau ona totoina i tafatafa o kukama, fufulu, beets, seleri, pi, pateta, kāloti, aniani ma tamato. O le pitonuʻu ma pi, letisi, meaʻai ma ituaiga uma o kāpeti, sei vagana ai Beijing, ua manuia tele.

E taua le totoina vave o le rhubarb i lau eria, ma o lenei laau e le lelei tele o le a fiafia ai i latou e maua ai ni meaʻai suamalie, mo le tele o tausaga. O le tausiga mo sina mea itiiti, ma o se uiga sili lea ona taua mo le au faifaatoaga e pisi tele. Laʻau amata, o le tele o elemene aoga ma vitamini, faʻapea foi ma laʻau teuteu e faʻapitoa ai lenei laau i soʻo se togalaau.