Laʻau

E mafai ona e totoina se apu mai se au i auala eseese.

O le mauaina o mea maualuga o le totoina o laau eseese o le tasi lea o itu taua o le totoina o le apu. E tele auala eseese ma metotia o le totoina o fatu. O le a matou fesoasoani i le fai togalaau ia malamalama i lenei mataupu faigata, faʻalauiloa le sili atu ona aoga ma le taugofie o avanoa mo le totoina o apu apu.

O le tipiina o se apu: e mafai ona totoina se apu mai se vavae

O le tali i lenei fesili masani e le manino - ioe, e mafai. E le gata i lea, o le mea lenei e na o le pau lea o le auala e faʻalauteleina ai le apu. O le mea moni, o loʻo i ai pea le avanoa e tupu aʻe ai mai se fatu, ae o se metotia sili ona tiga, e manaʻomia ai se taimi taua tele. I lalo ifo ia te ia, o itu eseese e le o faasaoina ma e lei maua ai le tele o tufatufaga. O le mafuaaga autu o le seleseleina o le maua lea o fualaau mo le faʻaleleia.

E lua metotia mo le mauaina o laau o le apu mai le vavae - faapipiiina i luga o se faʻatauga (o le laau e taʻua o le fatu po o se lala o se isi laau ua tupu) ma le aʻaina o le aʻa e aunoa ma le faapipiiina. O le a tatou faʻamatalaina auʻiliʻili le uiga o le auala lona lua.

Umi taimi o le faʻaleleia e ala i le faʻauʻuina o mea

O metotia uma e maua ai fualaau mai mea e seleseleina e ala i le totoina e aunoa ma le faapipiiina o laau e manaʻomia ai se fale ua saunia i le autumn. Faʻalagolago i le metotia, o le faagasologa e mafai ona amata i le faaiuga o le taumalulu po o le tautotogo. O aso e sili atu ona faʻamaonia o le a faʻaalia i lalo pe a faʻamatalaina metotia e maua ai.

Tuuina atu o laau o le apu e ala i le taina o ni meaʻai

O lenei faiga e faʻaaoga i ni mataupu autu se lua:

  • Mo le tuputupu aʻe o faʻatau ina ia mafai ona maua mai ni tui e ala i tui.
  • Mo le totoina o laau.

O le metotia e aofia ai laasaga nei:

  1. Seʻi seleseleina.
  2. Teuina o ia mea (pe a tatau ai).
  3. Lueina.
  4. Faʻamasinoga.

Faʻapaʻuina o aʻau o loʻo i ai faʻamaʻi

O fualaau e masani ona maua i le tautotogo, ma selesele i le faaiuga o Tesema - i le amataga o Ianuari. Ina ia faia lenei mea, filifili se vine e tasi pe lua tausaga le matutua o loʻo i totonu o le pale mai le itu i saute poʻo le itu i saute sasaʻe o le laau. E tatau ona matua maloloina, e aunoa ma ni faʻailoga o maʻi ma faʻaleagaina. Lua filifiliga e mafai:

O se metotia mo le faaosofiaina o le gaioiga o le gaioiga i le lumanai o tipi o meaola o le tuputupu ae o le hormonal

O loʻo i ai se pasene maualuga o le ola - e tusa ai ma punaoa eseese, e le itiiti ifo i le 70%. O le auala e pei ona taua i lalo:

  1. Faʻasaʻu moli e aunoa ma se faʻaleagaina o le paʻu poʻo le faʻaleagaina. O lala uumi e mafai ona momotu i ni nofoaga ma se vaitaimi o le 15-20 cm.
  2. O nofoaga o malologa e tatau ona faʻatulagaina e ala i le faʻaaogaina o se fusi mai se patch, mea eletise poʻo isi mea talafeagai. I lenei fomu, o totoe e totoe seia oʻo i le tautotogo, ae o le a auina atu mea o le tuputupu ae i nofoaga manua e faʻamalolo ai mea gau.

    O mea malologa e tatau ona faʻatulagaina e ala i le faʻaaogaina o se fusi mai se patch, tape, poʻo isi mea talafeagai.

  3. Ia Mati - Aperila, ua aveese le fusi ma ua vavaeina i ni nofoaga malolo. I lenei tulaga, o le vaega pito i lalo e tatau ona saʻo ma faatulaga 1-2 cm i lalo o le fatugaʻo, ma le pito i luga e tatau ona afaina ma 0.5-1 cm i luga aʻe o le fatugaʻo. O le itu o le pito i luga e mai le fatuga i lalo.
  4. Mo le aʻafiaga, tuu le tipi i totonu o atigi pusa (lua lita o palasitiuli paʻu ma le ua tipi ua fetaui lelei - ua vavaeina ina ia sili atu le maualuga o pito i luga o le fagu), ma o le pito i lalo latou te tuu ai le sipuni pusa 1-1.5 cm mafiafia ma sasaa le palapala po o le timu vai i le maualuga o le 5-7 cm. E lua laupepa ole gaʻo ua faʻaaogaina ua faaopoopo i le vai. O vaʻa ma 'oti e tuʻu i luga o le windowsill.

    Mo le aʻafia, tuu le tipi i totonu o atigi pusa (lua lita o fagu paʻukeke ma le ua tipi ua fetaui lelei), i luga o le mea latou te tuu ai le sipuni popo 1-1.5 cm le mafiafia ma sasaa le vai pe a timu i le maualuga o le 5-7 cm

  5. Ona mataituina lea o le faagasologa. A maeʻa pe a ma se vaiaso, ona fai lea o le mafiafia o le igoa (callus) i pito pito i lalo o le tipi, ona amata ai lea ona amata aʻa. Pe a oʻo le laʻau i le 5-7 cm (e masani ona toe lua vaiaso), ona totōina lea o laʻau ile eleele.

    A oʻo i le maualuga o aʻa e oo i le 5-7 cm (e masani ona lua vaiaso), e totōina laʻau ile eleele

  6. O le nofoaga e tulaʻi ai e tatau ona faʻamalamalama lelei, ae aunoa ma le susulu o le la. I le vevela o le tau, atonu o le a manaʻomia oe e faʻafeoloolo ai fatu o le lumanaʻi. I le taimi muamua, ao le i amataina lelei (pe a ma le 2-3 vaiaso), e tatau ona e faia se fale komiuniti e aunoa ma se faʻaogaina i luga o mea e faʻaaogaina (tioata, vailaau faʻatalanoaina po o se ata) e fatuina ai se gaosiga.
  7. I le gasologa o le vaitau, e tatau ona e faʻavaitaimi vai i laau, puipuia le palapala mai le mago.
  8. E oʻo i le tautoulu, fualaau totō ola ola mai fatu, e mafai ona totō i se nofoaga tumau.

Callus i le biology laau e faatatau i sela e fausia i luga o le manua o se laau. Callus tissues, o se taunuuga o le vaevaeina o siama e latalata i le manua, o loʻo faia ai ni mea vavalalata - o se taunuuga, o manua manuʻa, faʻamalositino ola faʻatasi, ma isi.

Faʻapipiʻiina o le faʻapipiʻiina o fale i le fale

O ē filifilia - e pei ona faamatalaina i luga - o le laʻau e tipi i totonu o le 10-15 cm le umi ma lua i le tolu internodes ma tuʻuina mo se teuina i totonu o se atigipusa ma le oneone malulu (e tatau ona ufiufi uma le oti). O le malulu o le ea e le tatau ona sili atu i le +2 ° C. E amata ona aʻafia i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati. Le faia o lenei mea:

  1. O pusa talafeagai (atigipusa, koneteina, ipu, ma isi) ua saunia e tumu i le eleele eletise i le loloto o le 15-20 cm. E tatau ona saunia le eleele i le tautoulu e ala i le faʻafefiloi o eleele eleʻele, peʻa, humus ma le oneone oneone, e tutusa lelei. Ma e mafai foi ona e faʻaaoga soʻo se fanua faʻatau ma se faʻaaloalo-base reaction (pH 6.5-7.0).
  2. Sele ese le tipi ma toe fai a latou tipi.
  3. O pito i luga e ufiufi i togalaau.
  4. O pito maualalo pito o le tipi e tuʻuina atu mo le tele o itula i le fofo o aʻa (Heteroauxin, Kornevin, Zircon, ma isi).
  5. O totoga e totoina ile eleele i le loloto o le 5-7 cm (e le tatau ona i ai ni gaʻo i luga o se vaega i lalo o le palapala, ma afai oi ai, ona tatau loa lea ona aveese muamua) i se vaitaimi 5-10 cm.

    Laʻau e totoina i le eleele i le loloto o le 5-7 cm faʻatasi ma le umi e 5-10 cm

  6. Latou te faʻamaluluina le eleele lelei ma i le lumanaʻi ia mautinoa e le matutu. E le faatagaina foi le suavai ma le faʻamalolo.
  7. Fausiaina se aʻafiaga i totonu o koneteina e ala i le fausiaina o se vailaau vevela laitiiti. Taofi i totonu o le potu i le vevela vevela.
  8. I le maeʻa o Mati - i le amataga o Aperila, o loʻo i ai ni pusa ua i ai ni aʻa ua maeʻa e ave i totonu o le togalaau poʻo ua faʻapipiʻiina i eleele tatala i le aoga.
  9. Seʻi oʻo i le pau, latou te tuʻuina atu laau totō e masani ona tausia - faʻamaʻa, faʻamaʻa, mulching, shading.

O le auala e faʻamatalaina e mafai ona faʻaleleia i se auala manaia. Aʻo leʻi tuʻuina le tipi i totonu o se atigipusa ma eleele eletise, o lona pito i lalo e pipii i le masani o pateta masani (o mata uma ua aveese muamua mai ai). Ona tuʻuina lea o le vaega pito i lalo o le tipi, faatasi ai ma pateta, i le eleele. O isi gaioiga e tumau pea. E tusa ai ma nisi o faʻamaoniga, o lenei metotia e faʻateleina ai le aʻafia o le oti ma latou faʻaleleia ai aʻa.

Le lelei ma le le lelei o metotia o le faʻalauteleina o le apu e ala i le faʻapipiʻiina o le faʻaogaina o meaʻai

O vaega nei o le auala e mafai ona mafua mai i tulaga lelei:

  • Faʻasaoina o uiga eseese o le tagata foaʻi. E mafai ona aveʻesea mai i aʻa uma ma laʻau o apu.
  • Le malosi e fai ai fatu o aʻau i soo se matua.
  • O siaki e faigofie ona faʻasaoina, e mafai ona tuʻuina atu i soʻo se mamao e aunoa ma ni tau faʻapitoa (e ese mai i le felauaiga o fualaau totō).

Naʻo le toe foʻi mai o le metotia e faʻatusatusa i le faʻaleleia e aʻa aʻa o le umi umi mo le aʻafia ma le mauaina o se fatuga ua maeʻa.

Faʻapaʻuina o laau apu ma lanu meamata

O lenei metotia e le maua ai se maualuga maualuga o le ola - e tusa ai ma punaoa eseese, e mai i le 30 i le 60%. Ae ona talu ai e mafai ona saunia ni laulaau lanumeamata i ni aofaiga tele, ma e aunoa ma se totogi, e mafai lava ona e mauaina le aofaʻi sao ole tipu e avea ma se taunuuga. O le isi faʻaaogaina o le metotia o le faʻasaoina o uiga eseese o le tagata foaʻi. O mea le lelei e aofia ai le tausiga faʻafitauli ma le umi o le taimi mo le mauaina o le fatuga ua maeʻa - e lua tausaga. Ona o nei faaletonu, o le auala e seasea faaaogaina i le faatinoga. Mo i latou e mananao e faʻataʻitaʻiina, matou te faʻamatala auiliili. O le taualumaga e tatau ona amata mai i le amataga o Me seia oʻo i le faaiuga o Iulai, ae o le vave foi ona sili atu.

O le auala lenei:

  1. Aʻo lei totoina, e sili i le vaveao, o lanu lanumeamata o le tuputupu ae o loʻo iai nei.
  2. E mafai ona vavae ese se tasi poo ni nai tipi mai paranesi taʻitasi, e faalagolago ile umi. E tatau ia i latou uma ona maua ni fatuga se tolu. I le faia o lea tulaga, matau tulafono nei:
    • O le pito i lalo e faia saʻo i lalo o le fatugaʻo, ma o le pito i lalo o loʻo aveeseina.
    • O le pito i luga e faia ile 0.5-1 cm i luga aʻe o le fatugaʻo.
    • I le faʻaitiitia o le faʻaleleia o le susu, o le isi vaega e lua e faʻapuupuuina e le afa.
  3. O se vaega o eleele elemene ma le mafiafia o le 5-7 cm ua sasaaina i totonu o se atigipusa maualalo, ma i luga ae - oneone susu ma se vaega o le 4-5 cm.
  4. O aʻa e seleseleina e pipii i le oneone i le loloto o le 1-2 cm. O le mamao i le va o vavae e tausia ile 4-5 cm.

    O lanu lanu meamata e pipii i le eleele i le loloto o le 1-2 cm ma se vaitaimi o le 4-5 cm

  5. O se tamai lanu meamata o arcs ma le ata tifaga ua faapipiiina i luga ae o le atigipusa e fatu ai se tulaga lelei o le humidity.
  6. O se kativaʻai e iai se atigipusa o loʻo tuʻuina i se malulu.
  7. Vaitaimi ma se vaitaimi o le 3-4 aso, faʻapuupuu le pati (mo le 5-10 minute) tatala ma faʻamama le oneone mai le pala.
  8. A maeʻa ona faʻamavaeina (e pei o le tulafono, e tupu lenei mea pe a uma 2-3 vaiaso) ona aveeseina lea o le greenhouse.
  9. Seʻi oʻo i le taumalulu, latou te mautinoa o le eleele e masani ona susu, faʻaalu sina taimi ma mulumulu.
  10. I le autumn, e totoina ai ni fualaau laiti i se nofoaga tumau (e tatau ona puipuia mai le malulu), poʻo le totoina i totonu o koneteina ma le palapala ma tuʻuina i totonu o le kiona e leʻi faʻasaina mo le taumalulu.

Vitio: pe faʻapefea ona aʻafia laulaʻau lanu meamata

Tuputupuina o laau tipu mai aʻa

O aʻa e mafai ona faʻapipiʻiina ai le apu o soʻo se ituaiga. O mea uma e taua o le aʻa. Afai tatou te aveeseina ese mai se laau apu, ona avea ai lea ma se taunuuga tatou te maua ai se fatu laau e le o ni varietal, lea e na o le faʻaaogaina mo le faapipiiina o se vine i luga. O le tulaga lona lua mo le mauaina o se taunuuga lelei, o le apu laʻitiiti e tatau ona laʻititi (e le sili atu i le 5-7 tausaga), ona o lona malosi e fausia ai aʻa o aʻa ua faʻaitiitia le malosi i tausaga. O seleselega e seleseleina i le autumn e ala i le tipiina o vaega o aʻa ma le 5-10 mm ma le umi o le 10-15 cm, e aunoa ma le faagaloina e faailoga o latou pito pito latalata i le ogalaau. Seʻi oʻo i le tautotogo, e teuina ia mea i lalo o le oneone i totonu o le potu i le vevela e le sili atu i le +5 ° C. E mafai foi ona e eliina le tipi i totonu o le togalaau. Ina ia faia lenei mea, ia eli se tamai togi i se nofoaga e le mafai ona faʻaaogaina, i luga o le pito i lalo o loʻo sasaa ai se laulau o le asdust. O loʻo faʻapipiʻiina mai le pito i luga o loʻo ufiufi foi i le sawdust ma faʻafefeteina i le eleele. Afai o malulu i le itulagi e malulu ma e le o le kiona, o le mea lea o le eliina o loʻo faʻapipiʻi faʻatasi ma mea e faʻaleleia lelei - lala vavalaʻau, laʻau matutu, sawdust, ma isi. E aoga tele le tuʻuina o paʻu oona mo naiumu i le nofoaga e teu ai.

Latou amata amataina i le amataga o le tautotogo ma le amataga o le fulafula o fatugaʻo. O le tekonolosi e faapenei:

  1. 10-15 aso ao leʻi oʻo i le aso faʻatulagaina o le totoina, e tuʻuina i totonu o pusa faʻatasi ai ma le sawdust ina ia mafai ona ufiufi le vaega e latalata i le ogalaau, ma o le vaega lona lua o loʻo agai i luga ma e sili atu nai lo le sawdust.
  2. Faʻafefete mama ma tuʻu le pusa i totonu o se potu mafanafana (+ 20-25 ° C).
  3. A maeʻa sina taimi, ona fai lea o pulupulu i luga o le vavae, ona amata ai lea o le tuputupu ae o le fana. A oʻo i le 1 cm le faʻavae o fuʻa, ua totoina i le eleele. E masani ona tupu i le 2-3 vaiaso.
  4. O laʻau e totoina i luga poʻo le vavao i totonu o vao i se vaitaimi o le 5-6 cm i le loloto lea latou te feosofi mai le eleele e 1.5-2 cm.
  5. O le togavao e faʻafeinu ma malulu.
  6. A maeʻa le totoina o laau totō, e siakiina i latou e pei o vao masani (faʻafeinu, vavalalata, vao, paolo, ma isi).

    I se taimi mulimuli ane ona totoina lea o aʻa o le seleselega

O le aoga sili o le metotia o se taimi puupuu lea e maua mai ai se fatuga nai lo le faʻamaina o se faʻamaonia (ma sili atu ona lanumeamata). Ae e sili atu foi le vave (ma e tutusa lava le lelei o le taunuuga), e mafai ona e maua se fatu laau e ala i le faʻaaogaina o se aʻa (fana) e pei o lona totoina. O le le lelei o le auala:

  • Le mafai ona faʻataʻatia laau faapipii.
  • Le mafai ona toe gaosia ni laau tuai.

Tuputupuina o fatu mai laʻau aʻa

I le tautotogo, faataamilo i le au, ua sasaa le palapala i se apa o le 20 cm ma faʻainuina i taimi uma i le vaitau. O le tausaga na sosoo ai, o aʻa ma lala o lala vao ua tupu aʻe mai le vaega o le fusi o le ala, lea ua vavae ese ma faʻaaogaina mo le faʻaleleia. Ioe, o lenei metotia e na o le aʻa o apu.

O le tausaga na sosoo ai, pe a uma ona faʻafefeteina le paʻu i le aʻa, o aʻa ma lālā o le lapisi e tupu mai ai, o loʻo tipi ma faʻaaogaina mo le faʻaleleia

Vitio: maua mai o fatu laau mai aʻa

Faʻapipiina o laʻau i luga o se laau

O se auala manaia o le totō aʻa i luga o se laau. Mo faamoemoega o lenei auala, ia Me - Iuni, o lala sili ona malolosi ma le tuputupu ae lelei ua filifilia. Ona latou faia lenei:

  1. O se tafana laitiiti o le tausaga o loʻo i ai nei e maua ma lalo ifo o le nofoaga na amata ona ola ai i le tausaga ua mavae, ua aveeseina le paʻu ma le mama o le 1-3 cm le lautele.
  2. O le mea e vavae ese ai le paʻu o loʻo faʻamalūina i le faʻaaogaina o le Kornevin, lea o le a fesoasoani i le faʻavaveina o le aʻa.
  3. I le mamao o le 10-15 cm i luga aʻe o le faʻavae, e faʻatauasoʻo fatuga uma ma e tele ni vaega o le cortex ua faia.
  4. O se manoa laititi o polyethylene e tuʻuina i luga o se paranesi - o se ato faʻatasi ma se pito i lalo - 10-15 cm le lautele O lona pito pito i lalo e faʻamautuina i le 7-10 cm le mamafa i lalo ifo o le oti. . Faʻamau le meaʻai e ala i le faaopoopo pe tusa o le 200-300 ml o le suavai - faʻavaivai poʻo le timu - ma faʻapipiʻi le pito i luga o le taga i le eletise eletise. Nai lo o se ato (pe faʻatasi ai), e mafai ona e faʻaaogaina se pusa tioata tioata o se laʻau talafeagai.

    O le mamanu mo aʻafiaga o le ea o loʻo faia mai mea faʻalelei

  5. Ma, o le fausiaina o le fausaga e afifiina i le tele o nusipepa poʻo pepa paʻepaʻe e faʻaalia ai le susulu o le la. E mafai foi ona faʻaaoga le pepa alumini mo lenei mea.
  6. E oʻo i le tautoulu, aʻa e tatau ona fausia i totonu o le ato. Afai e tupu lenei mea, ona vavaeeseina lea o le vaega pito i luga o le paranesi ma aʻa ma totō mo le taumalulu i totonu o se uati, lea e lelei le gaʻo.
  7. I le tautotogo, e totoina le fatu i se nofoaga tumau.

O lenei metotia tuai, e ui lava e le masani ona faʻaaogaina, e toetoe lava leai ni mea e le mafai ona fautuaina ma e mafai ona fautuaina mo le faʻaaogaina.

Vitio: aʻaina o lala vaʻaia o apu

O le toe gaosia o le apu i le na o le taina o gauga i le foliga muamua e foliga faigata. O le suʻesuʻeina ma le faʻaeteete o faatonuga mo le mauaina mai o fualaau mai lignified, green or root cuttings, o le a maua ai e le fai togalaau mo ia lava le auala talafeagai mo se tulaga patino.