Laʻau

Faʻaleleia ma matagofie mea e faʻaleleia: mealilo o le totoina ma aloese mai le au fai togafiti poto

  • Ituaiga: Saxifrage
  • Taimi Fugalaau: Iuni, Iulai, Aokuso, Setema, Oketopa
  • Maualuga: 1-4m
  • Lanu: Paʻepaʻe, Pink, Blue, Purple
  • Taua
  • Shady
  • Alofa

Fugalaau e masani lava o se teuteuga o soo se togalaau. O luga ia i latou o le vaai ua malolo, latou te tosina maia i tatou i lo latou lalelei, gaosia ma le poto se manogi manogi. Matou te faamemelo i laʻau suamalie ma laʻau mumu, faʻafefe le manogi ma, ioe, malamalama i le faigata o le tuputupu ae o sea ituaiga vavega. E le masalomia, o se tasi o vaomatua e sili ona fiafia i ai o le pulu o le hydrangea. O se togavao poʻo se motu mai le vao o lenei laau faʻatasi ai ma ni mea matagofie faʻapitoa poʻo ni pyramidal o le a faia ai soʻo se itu malulu o lau togalaau matagofie. Na matou filifili e taʻu atu ia te oe lona talafaasolopito ma ona ituaiga, e uiga i le auala e totoina ai hydrangea ma tausi i lenei tusiga.

O se tala faasolopito

O le muamua i totonu o Europa na foliga mai o le tele naua o le sdrangea. Na tupu lenei mea i le faaiuga o le 18 senituri. Na aumaia e Farani tagata femalagaaʻi mai le motu o Mauritius, o loʻo i le Vasa India. O le perenise o le malo o Roma Roma K.G. sa avea ma sui auai i lenei uluai taamilosaga o le lalolagi mo Farani. Nassau Siegen. E talitonuina na ia faaigoa le laau matagofie i le mamalu o lona tuafafine pele.

Na fanau mai le hydrangea i luga o le motu o Mauritius ma faʻaalia i Europa faʻafetai i le uluai Falani faʻataunuʻuina i le lalolagi atoa. O sea lalelei e le mafai ona le amanaiaina e oo lava i le togalaau matagofie a le kovana

Ae ui i lea, o isi punaoa na fai mai na maua e le togavao lona igoa e faamamaluina ai le fomaʻi Farani fomaʻi F. Faigaluega. E leai se uiga fiafia o foliga mai o lenei igoa: na maua le togavao i le togalaau a le kovana. O lea na latou faaigoaina ai e faamamaluina lenei mea i le Latina Hortensis, o lona uiga "mai le togalaau."

A leai, o lenei togavao alofa e taua o le hydrantia. I le gagana Eleni, o le hydor o lona uiga "vai," ma le angeion o lona uiga "vaa." Ae le gata i lea, e le gata o le togavao e masani ona fafaga, ae faapea foi o pusa o fatu e pei o se vaa - o se vaʻai. Ae o se mea sili ona manaia mo le faalogoina o le igoa na faasolosolo lava ona manumalo i luga o Latina.

Ituaiga ma ituaiga o hydrangea

O le aiga Hydrangezardae e aofia ai le tele o ituaiga o meaola o lenei laau toto. Seia oo mai i le taimi nei, e le i fuafuaina le numera tonu, ona o nisi tulaga e mafua ai le feeseeseaiga i le au atamamai. O le tele o taimi o se laau totogo lauʻau ma laʻau laulelei matagofie. Ae o nisi taimi e taua foi o le lianas, ma e oo lava i laau laiti.

O le mea e ofo ai, o lenei laʻau faʻanoanoa o se ituaiga o hydrangea. E sili atu le manaia i luga o puipui o fale i se tau malulu

I le avea ai o se tulafono, o le palatic poo le corymbose inflorescences e fuga mai i pito o tipu ua faia i luga o le hydrangeas. O fugalaau e le aoga (faʻamalosi) fugalaau e tu i autafa o latou pito, ma i totonu o le ogatotonu e fua tele, o lona uiga, fua o fua. I ituaiga tagata taitasi, o fugalaau uma e fua tele: latou te faia ni polo lapopoa ma matagofie.

O laʻau o lenei vao e ese lanu eseese: o lanu papaʻe, piniki, lanumoana, ulaula, lanu violē ma le lanumoana. E mafai ona latou faʻafeiloaia soʻo se fai togalaau. Ae o laulaau e le maualalo i la latou faatosinaga. Faʻasoa lelei, latou te ola tetele, malie ma susulu. E faigata ona teenaina le matagofie.

Fugalaau lapopoa ma fugalaau o loʻo i luga o le nofoaga o lenei tulaga, e manuia ai le faʻapipiʻiina o le laʻititi, ae fua mai, lea e avea ma vaega tutotonu

E masani lava, o ituaiga o meaola nei ua totoina i eleele matala: paniculate, laau-pei, lafoaia o le eleele, togalaau, susulu, soy, serrate, petiolate, lapoa ma lapisi. Sei o tatou nonofo i ituaiga e sili ona lauiloa i togalaau a Rusia.

Faʻasalaga hydrangea - ice cream i greens

Ia, o le mea moni, o lea tulaga e taua o le panicle, ma o hydrangea lava ia e taua o le panicle. O le fulu e pei lava o le aisa kulimi mama e sasaina i totonu o se ipu. O loʻo i ai sona foliga foliga tutusa, e aofia uma fugalaau tetele ma fugalaau. E umi le 20-25 cm.

Vaevaega eseese o le atuatuvale hydrangea (mai le agavale i le taumatau): laina pito i luga - Grandiflora po o Pee Gee, Lime Light, pito i lalo - Pinky-Winky, Phantom

I le amataga o le fuga, o laʻau o le laau e sinasina i le lanu, e faasolosolo malie lava ona amata ona lanu piniki, ma ao lei oʻo i le faaiuga o le vaitau, ua faaopoopo atu ni nai lanu lanumeamata i le fusoa lautele. O se suiga faapena o lanu o le uiga lea o lenei laau manaia. O ona laʻau e maua mai i tua. Mai i luga ua ufitia i latou i le vevela. E sili atu le lauiloa mai lalo.

O nisi ituaiga o panicled hydrangea (mai le agavale i le taumatau): laina pito i luga - Vanilla Freyz, Diamond Rouge, laina pito i lalo - Great Star, Lady White

O le faʻalavelaveina o le fugalaau e iloga i lona umi. E amataina i ituaiga muamua o Iuni, ma i le amataga o Iulai, o lenei faagasologa e aofia ai ituaiga uma. O a ituaiga eseese o lenei fugalaau ua totoina i Rusia?

  • Grandiflora po o Pee Gee. O lenei ituaiga e masani lava ona maua i togalaau tuai. O ona faʻalavelave faʻapitoa e aofia ai fugalaau mama.
  • Limelight. O lenei laau toto e mafai ona ausia se maualuga e oʻo atu i le 1.2-1.6 mita. O loʻo i ai foi lona laʻititi laitiiti o le Little Little Lime, e oʻo atu i le 1 mita le maualuga. O ona laʻau lanumeamata e fuga mai sina lanu piniki ao lei oʻo i le faaiuga o le vaitau.
  • Pinky Winky. O lenei ituaiga e maualuga lona 1.5-1.8 mita. E iloga e ala i ni mea faʻapipiʻi ma fugalaau tetele, lea e iu lava ina lanu violisi-lanu piniki.
  • Fiafia. O lenei vao e ola ile 2.5 mita le maualuga. Talu ai ona o le paleni o le paleni, e tatau ona tuufaasolo i ai sina avanoa itiiti. O ona lauulu manaia e liliu i le piniki.
  • Vanilla Freyz. O ona pusa e foliga tutusa lava ma vanilla-strawberry ice cream. O le togavao e oʻo ile 2 mita le maualuga. Variety Sunday Frez - o lana afa afa faʻaitiitia.
  • Diamond Rouge. Afai e te leʻi feiloai i se meaʻai ma peti mumu, ona fai lea. O le laau e oʻo i le 1.5-1.8 mita le maualuga.
  • Great Star. O peti lapopoa o lenei ituaiga o loʻo fesoʻotaʻi i le foliga o se uʻamea ma foliga mai e paʻu i luga o le aofaiga o tamaiti laiti. E matua lelei le lua mita mita.
  • White lady. O lenei ituaiga o mea e sili ona taua o Jasmine. I luga o le 2-mita-uumi vao, o paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe e foliga mai o butterflies o loʻo sauni e feosofi.
  • Matou te Red Red. O se ituaiga matagofie e fesuisuiaʻi fugalaau i le tolu taimi i le vaitau. I le masina o Iuni ua papaʻe, ona latou liu piniki ma, mulimuli ane, i le tautoulu latou te maua ai se lanu mumu lanu mumu.

E le talafeagai le lisiina o ituaiga eseese o panicle hydrangea, ae, talitonu mai ia te aʻu, e matua matagofie lava i ona uiga uma ma mea eseese. E i ai se mea e filifili ma se mea e galue ma le fiafia.

O suiga o Hydrangea e masani ona suia lanu i le vaitau atoa, ae o Vims Red o se mea ofoofogia tele o lenei laau: e suia ai ata o ona fugalaau i le taimi e lua.

Filifiliaina o se Laau E Eseese

E mafai foʻi e le laau hydrangea ona faʻafeiloaʻia o tatou tulaga fetolofi faigata. E na o le sili atu ona ogaoga le tauvaga. E ui lava i le igoa, ae o se laau laʻau, ma o lona maualuga e tupu pe tusa ma le 1.5 mita. O ona lapopoa lau lapopoa e i ai le notch i le faavae, e tutusa ma se fatu na tusitusi, ma ni vaitusi i autafa. O le lau o le laulaa e lanumeamata, ma o lona itu susulu e le malie.

O nisi nei igoa:

  • Hayes Starburst O ona aʻafiaga e aofia ai fugalaau tetele tetele, muamua le lanumeamata, ma mulimuli ane - o se paʻepaʻe paepae paʻepaʻe. O latou laulaʻau e mafai ona oʻo i le 25 cm. O nisi taimi o lala paʻu o le togavao e le mafai ona faʻafeteina na ituaiga faigata.
  • Iniketi. Paʻu paʻepaʻe papaʻe i luga o lenei mea na o le maofa ma lo latou telē tele. O le laau lava ia e na o le 1.2-1.5 mita.
  • Agaga vaivai. O le malosi o le piniki piniki o mea tetele, e pei lava, e mou atu i le la i le aluga o taimi, maua malie le pallor.
  • White House. O fugalaau lanu papaʻe lanu papaʻe e faʻasaga i le pito i luga, o totonu ia o fugalaau fugalaau. O le maualuga o le maualuga o sea vao e na o le 1-1.4 m.

O le mea moni, o lenei lisi e le atagia ai le tamaoaiga atoa o filifiliga: na o le tatalaina o le veli, lea e natia ai le tele o isi mea faalilolilo mataʻutia.

Eseese ituaiga o laau hydrangea (mai le agavale i le taumatau): laina pito i luga - Hayes Starburst, Inkerdiball, laina pito i lalo - Invincibell Spirit ma White House

Petioles e tilotilo i luga

I lenei ituaiga o mea faʻapitoa, o loʻo i ai foʻi le talipupuni o le faʻamalosi. O fugalaau tetele e tu i pito, ma o tamaiti laiti e fausia le nofoaga autu. Ae o le mea pito sili ona ofoofogia i totonu o lenei ogalaau o ona rhizomes ma suckers e ola i luga o le tipu. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona ia aʻea le puipui o le malamalama i se maualuga e 25 mita. O lau lanu lanumeamata lapopoa e foliga mai e ufiufi ai le puipui, ma faia se laulau e tasi.

O le petiole hydrangea e mafai ona faʻaaogaina e le gata o se vine matagofie, ae o se mea lelei foi e maua mai i le eleele

O le mea e leaga ai, o le petiole e le faʻafeiloaʻia a tatou tauvaga leaga. Afai i totonu o le Baltic o loʻo taua ai e mafai ona tuʻuina i luga o lagolago, ona tatau ai lea ona tatou le gata ina aveesea, ae ia aofia ai foi. Ae ui i lea, i le avea ai ma se lelei sili ona lelei o le eleele, e mafai foi ona faaaoga lautele.

O le manaʻoga ma le mataʻutia tele o lau laʻau

O lenei mea totino o se tagata e masani ona asiasi i nofoaga o le fale, lea e fiafia i taimi uma i ni lanu eseese. I ituaiga eseese, e le na o fugalaau e maua e ia lava, ae faapena foi i mea e le maua. Naʻo le toe foʻi mai o lenei lalelei o le manaʻoga e faʻasaoina o ia i le taumalulu. Atonu e malulu ma loka pe a foliga mai e sili atu le mamafa o le fale ia te ia.

Afai e toe fua i le tautotogo po o le amataga o le tautotogo, ona lafoaʻi pea lea, ona mafai ai lea ona paʻu le fugalaau. O le mea lea, e sili atu ona lelei le ola pea i totonu o le kiona, ma na o le totōina i luga o le eleele. Tuu le autumn e toe nofo i totonu o le fale lauʻeleʻele, ma mo le taumalulu o le a ia alu e nofo i le pito i lalo.

O lenei ituaiga o hydrangea e le gata ina mafai ona faatauina i totonu o le fagu, ae totoina tuusao foi ma le pu: o le a sili atu le faigofie ona lafo atu i le kiona ma le pu i le lumanai

Manaoga o le eleele ma le Faʻamasinoga Faʻapitoa

E talitonuina o le taimi sili mo le totoina o fatu o le tautotogo po o le autumn, ae mafai ona totoina nei vao e oo lava i le taumafanafana. Ina ia faia lenei mea, e taua le faʻatau ia i totonu o se ulo poʻo se fagu, o lea e tapunia ai le aʻa. Ae ui i lea, ina ia aua nei lamatia, e sili atu le filifilia o le tautotogo mo le totoina.

E sili pe afai o le aoauli o le a iai le togavao i lalo o le paolo po o le malulu. O le vevela o le la ma le lāmala, na te le taliaina lelei. E tatau ona faia se pulega faapitoa o le eleele i le nofoaga e tulaueleele ai. E tatau i le eleele ona maua se gaioiga malosi. Ina ia fatuina, o le peat poʻo se paluga eleele faʻapitoa mo azaleas o loʻo tuʻu i totonu o lua toto. O le faʻafefiloi o peat ma le faapalaga poʻo le humus lauulu i vaega tutusa e talafeagai lelei. E mafai ona fesuiaʻi le compost mo le sulfate sulfate ma superphosphate.

I le totoina o le hydrangeas, e tatau ona le gata ina saunia lelei le palapala, ae ia mate foi i le tau: o pulu po e mafai ona faaleagaina ai le laau atoa pe na o ona fugalaau

Tatou eli se pu 50 cm le loloto. O lona umi ma lona lautele e tusa ma le 60 cm. O le eleele e tatau ona palamole ma vaʻaia ina ia le faigata le manavaina o le fatu. Mo le lumanaʻi ole lumanaʻi ole lumanaʻi, e tatau ona faʻapuʻupuʻu aʻa aʻo leʻi totoina, ma tipi le tipi ile 3-4 tumutumu.

E tuʻuina le fatu i le eleele, ona faʻafeinu lea, ma naʻo le taimi lava e tuu ai i lalo le peat mulch. Mo le mulch, ata ma sisi, pepa ma le paʻu, compost ma nila, vaovao ma e faʻalauteleina ai le laulau e talafeagai. I luga o le pito i luga o le palapala e faatumauina ai le saʻo lelei o le ea. Pe a totoina e avea o se puipui i le va o fualaau, e tatau ona e tuua i le 2-3 mita le mamao. I lenei tulaga, o le a le toʻesea e le vao le tasi ma le isi pe a latou tuputupu aʻe.

Manaoga taua ma luga o laei

Mai le auala e te popole ai i lau mea e teu ai, o le a fiafia ia te oe mai le tautotogo seia oo i le tautotogo.

  • Le palapala. I le 5-7 cm, o le palapala e tatau ona tatalaina i lea taimi ma lea taimi. Aua nei galo e faaopoopo se mulch fou.
  • Faʻasa. I le ogatotonu o aʻa, e le tatau ona mago le eleele. E manaʻomia naʻo le vai mafanafana, lea ua maeʻa.
  • Laʻei pito sili. Faalua i le masina, faʻasusu faʻatasi ma mea faʻalevelaina poo le minerale.
  • Fesoasoani. E mafai e paranesi ona paʻu i lalo o le mamafa o polo polo.
  • Teuteu. O togavao tuai e tatau ona toe faʻafouina. Ina ia faia lenei mea, ia sele i le faaiuga o Oketopa. Afai e vaivai pe ua tuai moli, e tatau ona aveese atoa. O le vaega o totoe e tipi i le tasi pe lua paipa o fatugaʻo. I le tautotogo, e tatau ona toe teuteu teuteu - aveese lala uaisa i le taumalulu. O vaega pito i luga o le tausaga talu ai e le mafai ona vavaeina.

Matou te toe faamanatu atu foi ia te oe i le susulu o le la, hydrangea e mafai ona ola, ae o le a le lelei. O le a lafoaʻi i tua i le atinaʻe ma le alualu i luma, tuʻuina atu mea laiti ma le mataga. O le mea lea, e manaʻomia e ia se ata lafoia po o se puipui malulu.

Otioti le suavai i le tautotogo ma le faaeteete ina ia le faaleagaina ai le fugalaau ma tuu ai oe lava mo se taimi umi e aunoa ma se aso malolo matagofie o le ola o lenei laau

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i teuga, teuteuina ma le taumalulu, tagaʻi i le vitio:

Faʻapefea ona faʻapipiʻi le laau?

E itiiti le lalelei, o le mea lea, vave pe mulimuli ane, o le a mautinoa lava le faʻaleleia. E faʻapefea ona fai?

  • Fatu Aoina fatu. I le avanoa e mafai ona totoina ia Me poʻo le faaiuga o Aperila. Afai e lelei mea uma, o le fua muamua o le togavao e tatau ona faamoemoeina pe a mavae le lua tausaga.
  • Vaevaega. E mafai ona vaeluaina se vao tele. E sili atu ona lelei le faia o lenei mea i le tautotogo, ona oʻo lea i le tautoulu o le a sili atu le malosi o se vao fou.
  • Laʻau. Mo lenei faʻatonuga, o le a manaʻomia le vavaeina o le tausaga o loʻo iai nei. A maeʻa le 20-25 aso, ua uma ona latou aʻa.

O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona vave e faʻaleleia ai hydrangea o le vaʻaia. O le a maua i le 20-25 aso, ma o le tau o le autumn o le a malosi ai le laau

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, ona o le mataʻutia o lenei laau, e mafai ma e tatau ona tagofia. A uma ona faia mea uma lelei, o le ae fiafia i le vaaiga matagofie o lau togalaau. Ma o le ae mitamita ona ua e ausia lena matagofie i ou lava lima.