Laʻau

Moss Garden: o mealilo o le foafoaina o mataʻitusi mataʻutia teuteuina i lou dacha

O Moss o loʻo nofo i vao malulu ma vao lafoai, o lea e seasea ona tatou fetaiaʻi ma le olaga ma e itiiti se mea tatou te iloa e uiga i lenei laau matagofie. O le mea moni, e tasi i le taimi e mafai ona ia suia se fomaʻi fomaʻi ma faʻaalia le ala e leiloa ai piʻamea mashroom. E faʻaaoga pea e le aufaipisinisi o le faʻaleleia o le siʻosiʻomaga le faʻaaogaina o laau mamago e vaʻavaʻai o latou fale Ma e sili atu lo matou fiafia i le itu teuteu o le galu: e mafai ona faʻaaoga i le mamanu o le laufanua ma totoina oe lava i totonu o le fale.

"Kapeta vela" o se teuteuga teuteu

O Mosses e le masani ai i la latou fausaga ma le olaga. E le pei o isi sui o le atunuu o laau-laau, mutia, laau totō - e leai ni o latou aʻa ma fugalaau, ae peitai, o fualaau e sui ai laulaau ei ai lona uiga teuteu tulaga ese.

O lanu eseese, mai lanu lanumeamata mumu lanu mumu, e mafai ai ona e faia ni laʻau e le masani ai, teuteu mauga mau ma rockeries, pa "piliona" poloka piliki, sulu o laau ma le fauina o maa i vaituloto

Iapani na muamua muamua ona faʻaaogaina atigi i le faʻaogaina o fanua. Na latou maitauina o le vao laiti i totonu o se siosiomaga patino e lelei mo i latou e ola ai ma atiina ae e le sili atu le leaga nai lo togalaau, ma i nisi o tulaga latou te maua ai latou foliga vaaia.

I tua i le senituri lona 14, na faia ai e le au monomani Iapani le togalaau o Sahoji, lea o loo i ai pea lava sina suiga.

O ituaiga eseese o meaola ma lichens e ufiufi ai motu laiti, maa, ogalaau laau, ma le palapala ma se vao lanu lanu tele, e fausia ai se siosiomaga o le filemu ma le le pisa

O le aga masani o le faʻaaogaina o moa i le faʻasologa o le laufanua ua salalau atu i Europa, ma isi konetineta, i itu uma e mafai ai e le tau ona mafai ona totoina nei laau totō.

O le auala e sili ona lauiloa e talafeagai mo le fale mafanafana, o le fausiaina lea o maa maʻa, o se vaega o le togalaau poʻo le papa. O le afa o loʻo ufiufi i le vevela lanumeamata, o le maʻa na te faia foliga eseʻese - sili atu, anamua, maofa.

Mosses ma lichens e fetaui lelei i totonu o le tuufaatasiga o vao vaomatua: e ufiufi vaega pito i lalo o ogalaau, latou te puipuia i le taimi lava e tasi mai le lamala ma le vevela

E tusa ai ma le ono mafai ona teuteuina ni pepa lapopoa ma laiti, o le gaogao lautele. O le atoatoa o "tausaga" faatusa, vailaʻau, vaipuna ma togalaau o loʻo i lalo o le paolo, ae o loʻo avea foi ma puipuiga sili atu mo fale o fale ma arbors. Ma o le mea moni, i le avea ai o se mea e ufiufi ai, o loʻo faʻaputuina ai togalaau, tamai fugalaau, vaituloto ma faletupe.

Faamaumauga ma tulafono o le tuputupu ae o le fatu

Afai o oe o se tagata fai fugalaau masani ma ua uma ona e aoaoina le auala e toto ai fugalaau, tausi le mutia ma selesele se fualaau aina tele i le tautoulu, e mafai ona e amataina ma le saogalemu le fatuga o fatuga ma teuteu se laufanua poo se pa.

O le amataina o tagata faufautua e mafai ona ola tutoʻatasi i luga o le tagata lava ia, poʻo le faʻatautaia, ma malamalama lelei i faʻavae o le tausia o sui tulaga ese o le fugalaau.

O fea le nofoaga sili e toto ai se togalaau?

E pei ona e iloa, e fiafia le masi i le paolo ma le tele o le susu, o lea ao lei faatauina ni ituaiga o mea teuteu i totonu o se faleoloa po o le aveeseina o ia lava i totonu o le vaomatua, ia mautinoa o loʻo i ai i lau fale laufanua se nofoaga e fetaui ma nei mea manaʻomia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, atonu o se vaega itiiti o le faʻasalaga poʻo le vaeluaina o vao lea e ola ai le pine, o le paʻu, o le paʻu po o le paina.

I le avea ai o se tulafono, o lālā faʻamalosi e fausia ai le penumbra tatau, ma o le eleele o loʻo i ai se vai tele. Afai o le pine pine pine o loʻo i luga o le eleele oneone matutu, e le talafeagai mo le tuputupu ae o meaola

O le itu i matu o le gasebo poʻo le fale, pe a oso vave le la i le taeao po o le leva o le afiafi, e talafeagai foi mo le faia o se kapeta veveve. O se vaega itiiti o le malamalama o le ultraviolet e mafai ona aoga - i lalo o ave o le la, lanu eseese e suia lanu ma maua ai le tele o ata matagofie.

O se nofoaga sili mo le uluai tulaʻi mai o le galu o le fanua o le togalaau. Mai i vaega laiti o lapisi sosolo, e mafai ona e aoina mai se laufanua lanu matagofie i lanu eseese.

O Moss pads e mafai ona totoina i lalo o palealii o laau, ma i le matala, ae o le paʻu o nofoaga - latou te lalelei, lalelei i foliga vaaia o laʻau

Afai o loʻo nofo faʻataʻatia se vaomatua i totonu o le fale o le atunuʻu, o le gafa lea e mafai ona avea ma elemene autu mo le teuteuina. O se vaituloto laitiiti e iai laau toto e tuu i le ogatotonu o le togalaau, ma o auvai o le vaituloto ma nofoaga lata ane ua fausia e ala i ituaiga eseese o bryophytes ma lichens.

O le faataapeapeina o moa-na ufiufi ai maa, o le mossy old cracked jug, ma le vaa teuteu, lea na tanumia ai lona isu i totonu o le talafatai vaivai, e tutusa lelei ma se laufanua matagofie.

O le ata ma le susu e le na o le pau lea o tulaga mo le alualu i luma alualu i luma o le galu. Ua fautuaina e fugalaau faila se suʻesuʻega muamua o le eletise palapala. E lelei, o le pH e tatau ona i le va o le 5 ma le 6.5 iunite.

Sauniuniga o mea totino

O le mea lea, matou maua ai se nofoaga mo le amio o le suʻega, e tumau pea ona maua le fale lava ia. O le a tatou le taulimaina le galueaina o fatu, ae o le a vave ona tatou maua laau totō matutua - a itiiti ifo ina ia mafai ai ona vave vaaia le taunuuga. E lua avanoa e maua ai:

  • faatau mai ni mea teuteu i totonu o se faleoloa fugalaau;
  • alu i le vaomatua ma maua faʻataʻitaʻiga oe lava.

O le filifiliga muamua e lelei ona o le a mafai ona maua ituaiga eseese o lanu ma le tuputupu ae. Ae ui i lea, e leai se mautinoa o le a vave ona maua aʻa i luga o lau 'upega tafaʻilagi, o lea ia mautinoa ia fesili i le tagata faʻatau pe o fea ma pe oa tulaga na tutupu aʻe ai faʻataʻitaʻiga na fuafuaina. O le gaʻo ua maua mai i faʻamaʻi ma faʻamalosi mai faʻamaʻi ina ia sili atu ona lelei pe a uma ona faimalaga.

O vaomatua mai le vaomatua vavalalata atonu o le a vave ona masani i se nofoaga fou e nofo ai, pe a foliga mai o se isi nofoaga o le tuputupu ae. O fea e mafai ona maua ai le galu i lona natura masani? Muamua lava, i le vaomatua lata ane.

Filifili ituaiga o le a e faʻaaogaina: afai e te filifili e teuteu le maʻa, aveese ia uluga mai maʻa, o le a teuteuina e le masi laupapa ia ogalaau, ma o le kapeta lanumeamata e ufiufi le palapala o le a aoga mo le teuteuina o paʻu alpine ma laʻau

E mafai ona maua i totonu o le taulaga ni lipine o galu. Asiasi i paka tuai ma sikuea, fausaga teuteu anamua ma ni maualuluga maa tetele, vaituloto tetele - i se mea o le a mautinoa lava e tautevateva ai i luga o se kapeta lanumeamata lanumeamata.

Taumafai e suʻeina le tele o ituaiga meaola e mafai, eseese i le maualuga, paolo ma le tuputupu aʻe tulaga - faʻataʻitaʻi ma i latou, filifili laau e sili ona puipuia e talafeagai mo lau 'upega tafaʻilagi

Filifili faʻataʻitaʻiga soifua maloloina, faʻataʻitaʻiga e mauʻoa i le lanu ma le tele. Aua le gauia ese laau totino pe vavae ese na o latou pito. O le a saʻo le eliina o se aluga mai itu uma ma vavaeeseina ese mai le faʻavae.

Taumafai e aua nei faʻaleaga mea teuteu pito i luga ma pito i lalo. Faʻamuʻu ma le faaeteete pads (popo mossy sod) i totonu o se ato ma se fasi ie susu i le pito i lalo. Pe a faʻatumu le ato, ia mautinoa e ufiufi ia faʻataʻitaʻiga ina ia latou le faʻaalia i le susulu o le la ma o le susu e le faʻavave i luma atu o le taimi.

Nuances o le totoina lelei o gaʻau

O le amataga, o le galu na totō i le tautū e sili ona lelei aʻa. E mafai ona e suʻeina le totoina o le tautotogo, ona suʻeina lea o le eseesega iʻuga. Masalo o ou tulaga e lelei mo le tautotogo.

O le eleele faʻamamaina e sili ona saunia i le taimi muamua. Fai se meaʻai meaʻai: faʻafefiloi le eleele lanu uliuli ma le peʻa i vaega tutusa, faʻaopopo i ai sina laʻititi o le omea ma le uamea lautele. O le peʻa ma le faʻalautele o le a fesoasoani e tausi ai le susu i le taimi malolo.

Afai o loʻo maua le papa i le vaomatua poʻo luga o le matafaga o le vaituloto, ave le eleele i le nofoaga tuai o le tuputupu ae - e lelei mo le fetuunaiga i se teritori fou

E le gata i lea tatou te faia taga nei:

  • Matou te ave se pakete, se pesini poʻo se pusa talafeagai a se uo, faʻatumu i vai mamā (sili ona punavai) ma taoto i luga o lapisi le lapopoʻa gaosia po o le faʻatau mai e fafaga i le susu aʻo le i totoina.
  • Afai o le nofoaga na filifilia mo le totoina, i le taimi o lou toesea, na ufiufi i laulaʻau poʻo vao tetele, matou te aveesea mea uma e le maoaʻe ina ia faʻamaʻolotoina ai le mama, "leai" le patch.
  • O le palapala e fetaui lelei mo uiga e faigofie lava ona tatala sina centimita i le loloto (e oo i le 5 cm, e le o toe), i le isi tulaga, tatou teliina le tele o pupuʻu ma faʻatumu i ni meaʻai na saunia muamua pe palapala mai le vaomatua.
  • Matou te totoina ni papa e tusa ai ma se poloketi na faia muamua - i se taimi, i ni taʻavale, i se siaki siaki. E mafai ona e faʻaaoga fasi lava lanu e tasi, aoina mai se falaʻu laugatasi, pe mafai foi ona e faʻaaogaina ni fasipepa lanu e fai ai mamanu ma mea teuteu.
  • Mo le tuputupu ae mulimuli ane ma le faafouina, ua fautuaina e tuu ni vaʻaiti laiti i le va o atumotu ua totōina.
  • Matou te faʻamautinoa e fetaui lelei ia fasi laumei ma le palapala, ma leai ai se vaalele. Ae peitai, e le aoga le taofiofia o laau totõ.
  • A maeʻa ona totōina, e tatau ona faʻaleleia se mutia fou, ma i le lumanaʻi, ia mautinoa o le susu o loʻo i le tulaga manaomia.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o tulafono tulaʻi e faigofie lava. Sei o tatou tilotilo i nai vaega sili atu.

Pe a totoina atigi i luga o se mauga maualuga, e manaʻomia muamua le faʻamautuina muamua ina ia aua nei paʻu i lalo ni fasi otaota. Ina ia faʻaputuina i latou i luga o se mauga, tatou te pipii mau i fasi manoa (e fetaui lelei foi alofilima) poʻo ni fasi uaea. Mulimuli ane, pe a tupu le galu, e mafai ona aveesea

I luga o paʻu tuai, na o na faʻataʻitaʻiga na maua mai i se isi lava itu - o le faaleagaina o fafie e lelei "faʻaaogaina".

I se isi itu, afai e te mauaina se mea manaia lelei faataitai i totonu o se togavao i luga o se paʻu pala ma manaʻo e teuteu i se fale mafanafana, e tatau ona e maua se paʻu tuai, se ogalaau ua lafoai po o se fasi fafie ma ni mea e pala

O nisi taimi e foliga mai e le mautonu le eleele mafolafola. Ina ia toe faaolaola le tuufaatasiga, matou te faʻaaogaina paʻaga. O tagata o loʻo nonofo i vaomatua faʻamaonia e fetaui lelei:

  • ferns;
  • lapisi;
  • vine (vine, vine, strawberries, vine);
  • maualalo fugalaau (e pei o violets);
  • soo se ituaiga laiseneele, e aofia ai le galu.

O nei fautuaga e lelei mo laʻau mossy, ma mafaufau nei i le auala e ola ai moa i maʻa. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se faʻafefiloi o fasi moa, vai ma vaomatua. O mea ua lisiina o loʻo faʻafefiloi i totonu o se paluga, ma faʻaogaina i luga o le maʻa.

O le taimi muamua e manaʻomia ai le tausiga faaopoopo. E mafai ona e ufiufi le maa ma se ata tifaga mo ni nai aso, faatulaga mai lea taimi i lea taimi se faamaʻi puʻupuʻu.

O se maa maʻa e foliga matagofie ma laʻau faʻasaga i le tala o se kapeta lanu meamata, ae e sili le lelei le teuina o ni mea e sili ona mama, ae o lanu sinasina masani

O nisi taimi e faʻafefiloi ai se faʻafefiloi i luga o le faavae o meaola. O sina suka, kefir, e faʻapipiʻiina le vai i le papa, ma sasaina ma faʻapipiʻi se maa i se fasi mea. O oloa e faʻapipiʻi le kulupu laau ma fai le vaega o le paluga kulimi.

Nai lo le kefir, e mafai ona e faaaogaina le yogurt poʻo le pia, nai lo le suka - soo se suamalie suamalie. I lenei auala, e le na o maa e teuteuina, ae o maa foi, fale piliki, pa laupapa.

Faʻatasi ai ma le tuputupu ae lelei o moa i luga o le sima, o maa ma laupapa, laupapa, mea teuteu ma ata "ola" e mafai ona fatuina mai ona vaega.

E faʻapefea ona tausia le muti papa?

E pei o laʻau uma, fugalaau poʻo rocarius, e manaʻomia e le tagata faʻailoa le tausiga masani, lea e aofia ai le faʻamamaina, vevela, faʻafouina ma le faʻamamaina eleʻele. O Moss e faasolosolo malie lemu: o le a muamua mai muamua tama talavou muamua i le 4-5 vaiaso talu ona totoina. O le a latou tulaʻi i tafatafa ane o nofoaga o "matua" i itu uma poʻo le tasi itu sili ona lelei mo le tuputupu ae.

I lenei laasaga, e tatau ona e fetuunai le tele o le "falagi" pe afai e te manaʻomia ia fai i totonu o ni tapulaa faatapulaaina. Seʻi oʻo ina tupu le ola o tamaʻi vine, e tatau ona teu susu.

E tupu e leai ni aʻa ma mate ai laau. E le o le matataʻu: piki i luga se isi foliga ma togi i le nofoaga e tasi. O nisi taimi e galo ai le moss ona o le leai o le susu po o le malosi e faʻaalia i le susulu o le la. O le tele o vaiinu e mafai ona toe faaolaola laau totō

E le pei o se vao masani, e le manaʻomia e le bryozoans se mowing masani. Peitai, e tatau ona mataʻituina lona mamā. O le vao vaomatua o le a le gata ina faʻaleagaina mea taulima o le teuteu teuteu, ae o le a mafua ai foi le maliu o le galu po o le foliga mai o "paʻu papa" leaga.

E matua faigofie tele le puipuia o se paʻu vevela mai le lau o le tautoulu o le autumn: salalau se manoa moa i luga o le vaega atoa o le mutia, ona ia togiina lea faatasi ma laulaau.

Foliga lauiloa o moa mo le mamanu o le atunuu

Pulu lanu mumu o se lapotopoto, foliga laititi foliga o le Leucobrius moss.

Laʻau o le genus Leucobryum e aʻa malosi ma atiina ae i totonu o le paolo, i luga ole oneone malulu, e ui o le a le afaina ai foi le malamalama o le la

Mo le teuteuina o maa poʻo ni ala savali, laʻau po o ni pa maualalo, e faʻaaogaina le puʻu o le Hypnum. I le taimi muamua, sa i ai i foliga vevela na faʻaaogaina e faʻamafanafana ai fale laupapa.

O le ituaiga o Hypnum e lagona tele i papa, laupapa ma piliki, e ui lava e masani ona faʻaaogaina e fai ai vao.

E masani ona masani tagata taʻutaʻu o le mushroom ma le kukushkin flax - o laau laiti lalata i luga o le laina. O se polytrichum masani, o se sui iloga o togalaau Iapani.

Laʻau o le ituaiga o le Polytrichum e sili ona fiafia i le vaomatua o le vaomatua poʻo eleele susu. I tulaga lelei, o le laau e oʻo i le maualuga o le 35-40 cm

Green moss O le Dikranum o se mea moni lava mo le teuteuina o maʻa ma sima.

O tamaʻi laititi lanu meamata o se paolo lanumeamata lanumoana e faʻaalia i se maualuga maualalo - e oo i le 4 cm, o lea la, latou te mau lelei i luga o luga o luga

O le fatuga o Fern o loʻo faia ai ni vaomatua mafiafia i fafo ma ona laʻau na vaneina e pei lava o se fulu.

Thuidium faʻafiafia i togalaau malulu ma le tuulafoaiina, o lea ia faaeteete i le fatuina o fatufatuga mai lenei pu ma isi laau e mautinoa o le a ola.

O le Sphagnum e masani ona faʻaaogaina i totonu o vaomatua, ma mo le totoina o togalaau teuteu i totonu o le togalaau. E faʻapipiʻi puʻu o le laau i le lau fugalaau e faʻalelei atili ai ma vaivai.

O lapisi moa e tele ona lanu susulu - mai le lanumumu lanumumu mumu i le lanumeamata. O nofoaga sili ona lelei mo lona tuputupu aʻe o le auvai o vaitafe, o vaitafe e le mafai ona maua ma vaʻaia.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le tuputupu ae o le fatu e le faigata. Faʻatoagaina e le manaʻomia ai tau tupe, ma o faʻamanuiaga e le mafaatusalia: e oʻo lava i le taimi vevela o le vaitau, o le a fiafia oe i le lanu o lanu.