Laʻau

E faʻafefea ona suia le aloe: filifiliga i totonu o se isi ipu ma faʻataʻitaʻiga i le fale

Aloe (agave) o se totonugalemu o le fale e le faʻaogaina i le tausiga faʻapitoa. O loʻo i ai mea faʻaleagaina e mafai ai ona faʻaaogaina mo le tele o faʻamaʻi. O se tasi o mea e manaʻomia mo le tuputupu ae lelei o laau ma le atinaʻe o se totoga lelei. Malamalama i le auala e manaʻomia ai le faʻafeiloaʻi aloe mo tagata taʻitasi.

O mafuaʻaga autu o le totoina

Aloe o se laau e le fiafia i se tamai fagu. E amata ona ia atiina ae se aʻa lapopoa, ma o se ipu e pupuʻu o le a matautia mo ia. O le mea lea, aloe e tatau ona saʻo ma vave faʻatulagaina i se isi ipu.

Aloe i totonu

O le totoina o le aloe e fai mo mafuaʻaga nei:

  1. Aloe e tatau ona faʻafouina ma maua se ata matagofie. O mea teuteu faʻapitoa e faʻalagolago i le lautele o le poti. I totonu o tamai fagu, o le fugalaau o le a magumagu, o ona aʻa e pala pe a le faʻafeinuina.
  2. I nisi o taimi, o le tele o auala lalata e ola i le togavao tutotonu. E fautuaina e faʻapipiʻiina ina ia le mafai e le faagasologa ona 'aveʻeseina ia sua mai ai. O le toe totoina e toe faʻafouina ai le laau, e sili atu ona faʻasaʻo.
  3. O le mafuaaga sili ona taatele mo le gaosiga o le taimi e le o le fua saʻo mo le laau. O le fugalaau e tatau ona vave faʻapipiʻi pe a amata aʻa ona aʻa i le alavai.
  4. Aʻo tupu le aloe, ua pala le eleele. Afai o loʻo i ai ni nai meaʻai ma elemene, o le tuputupu aʻe e faʻagesegese lemu, o le pito i lalo e mate. Ua faasolosolo malie ona le toe maua ona mea teuteu. Aloe o le a matagofie pe'ā faʻamalosia le eleele i meaʻai ma elemene taua.
  5. Faatasi ai ma le le talafeagai o le suavaia, o aʻa e amata ona pala lemu. I lenei tulaga, o le fugalaau e tatau ona vave faʻapipiʻi.

Faʻasologa o Suiga Sili I taimi

Ua vave ona faatupulaia le faasoesa. O faʻataʻitaʻiga talavou e manaʻomia ona faʻapipiʻi i tausaga taʻitasi (e oʻo atu i le 5 tausaga). I le avea ma tagata matua, o le tuputupu ae lemu. O le mea lea, o le toe totoina o agavaʻa e fautuaina i taimi taʻitasi i le tolu tausaga. E masani ona afaina ona o le tele o taimi e faʻaaogaina latou te faamanualia se fugalaau i totonu.

Faʻafefea ona suia se cactus: filifiliga i le fale

I le taumalulu po o le autumn, e le manaʻomia ona faʻalavelave le fugalaau i totonu. E sili ona lelei le toto i le amataga o le tautotogo i le masina o Mati (ao leʻi amataina le vao galue) poo le taimi o le tuputupu ae (i le taumafanafana). I le amataga o le tautotogo po o le mafanafana, o le a vave ona faʻaleleia e le vao vao le faʻatupulaia, faʻafefe i le eleele fou.

Faʻalogo lelei! Afai o le aloe na totoina i le taumalulu po o le tautoulu, atonu e le mafatia i le atuatuvale e fesootaʻi ma le suia o le eleele, ma oti ai foi.

Faʻafeiloaʻi aloe

Faiga Faʻavae

Faʻafefea ona suia le cyclamen: filifiliga i le fale ma i auala eseese

E naunau tagata faitau i le auala e totoina ai aloe. E tele auala e faʻaleleia ai alora vera. Latou te faʻalagolago i le fea o laau ua totoina, o le a le umi, ma pe o iai pea.

Fatu

O le faʻafeiloaʻi o le aloe e faʻaaogaina fatu e matua galue malosi lava. I luga o le auala e tupu ai le aloe mai fatu, o lona gafatia e faalagolago. E sili atu le faʻaleleia o le centenar i le faaiuga o Fepuari. O le vevela i le taimi o le faʻaaogāina e le tatau ona laʻititi ifo i le 21 tikeri.

O le luluina o fatu o loʻo faia i totonu o se faʻapitoa o eleele palapala o le vaovao, lau laʻau, oneone. O vai e pipiʻi i pusa papaʻu (o le palapala e aofia ai i totonu e tatau ona tutusa).

A uma ona ola le laau toto, ona totoina lea i totonu o fagu. A uma le tausaga, ona toe nonofo ai lea, aua o le aʻa e tupu tele, ma o le a tumu. Ua afaina aʻa.

Faʻasalaga faagasologa

Fugalaau e fiafia i le auala e toto ai aloe. O fufuluga fufulu e sili ona lelei i le taumafanafana. O fualaau e sili ona ola maloloina e ola i luga o le au e tatau ona filifilia.

Aloe Vera

Faʻalogo lelei! Oti ese auala i fafo i le mea autu lava. I totonu o le 5 aso, fai sina vevela i le vevela, togafitia le nofoaga e tipi ai i le malala.

O togafitiga e togafitia lelei e totoina i le oneone susu. E faateleina le faʻasaga i foliga mai o aʻa laiti muamua. A maeʻa le vaiaso, ona totoina lea o laʻau i totonu o fagu fugalaau.

E tele auala e totoina ai le ola o le aloe e aunoa ma ni aʻa. E mafai ona e tipi pe tilotilo se lau o le agave i le faʻavae. E pei lava o se meaʻai, ua faʻagogo ina ia faʻamago le vaega tipi. Talu ai ona o le aloe e tupu mai i laulaau ile eleele susu, ua totoina i le palapala i le loloto e tusa ma le 3 cm i le oneone susu.

Aloe ei ai tamaiti. Latou te i le faavae tonu o aʻa ma ua i ai aʻa. O lenei mea e sili ona faafaigofie ai le faagasologa o le gafa. O le pepe e minoi, ao matauina le saogalemu o le aʻa. Ona totōina lea ma le totoa i le oneone susu.

Tupulaga matutua

O le a aoga le iloa pe faapefea ona totoina se aloe i le fale. O le fugalaau na e faʻatau mai e tatau ona teuina i totonu o le ulo mo le 3 vaiaso aʻo leʻi toe totoina. A o faagasolo lenei vaitau, o le agava e fetaui ma tulaga fou e tupu ai. O le ipu e sili ona vaetofia mai isi fugalaau.

Faʻafeiloaʻi aloe

O le faʻasologa muamua e faatoa faia pe a tumu aʻa i le fagu atoa. Ole maualuga o le vaʻa fou e lua pe 3 cm le sili atu nai lo le tuai.

Faʻalogo! O se tagata matua e totoina na o le fesuiaiga.

E tatau ona e iloa le auala e faʻafeiloaʻi ai le aloe i totonu o isi ipu ile ala sili ona leaga. Ua matua aveeseina mai le fagu tuai. E tatau ona faia lenei mea i se taimi vave e mafai ai ina ia le paʻu ai le ele. Ona faʻapipiʻi lea o le faaputuga i totonu o se fagu fou i le ogatotonu.

O le mea e tupu i le va o puipui o le ulo ma le paluga ua tumu i eleele fou. Faamaufaʻailogaina i se fasi laau poʻo se penitala. I luga, e tatau foi ona e faaopoopo le fanua.

A maeʻa ona totoina, e le faʻamalosia le fale mo aso e lua. A o faagasolo lea taimi, o le a pasi aʻa manu laiti. Ona faʻafeinuina lea o le agave i se auala talafeagai.

Lafoaia eleele palapala

O lenei faiga e mafai ona faia i taimi o taumafanafana ma naʻo totonu o se mafana mafanafana. Ina ia lagona e le laau le masani, o le ea vevela e tatau ona tusa ma le 23 tikeri. O le faasologa (algorithm) o gaioiga pe a suia le agave i le eleele mafolafola e faapenei:

  1. E tatau ona e filifilia se nofoaga lelei mo se gaioiga. E tatau ona susulu, ae aunoa ma le susulu o le la.
  2. E le tatau ona susu le laau i le timu. E tatau ona e tausia se fale saogalemu.
  3. O le lua e tatau ona sili atu le telē nai lo le ulo o loʻo i ai muamua le laau.
  4. I le pito i lalo e tatau ona e liligiina sina laʻititi o le kiona poo le koale manaia. Faʻalautele le laulau o loʻo faʻafefete i le pito i luga, o le faʻafefiloi maeʻa.
  5. Aloe tuʻu i totonu o se pu ma tumu i se paluga.
  6. Afai e ola le laau i luga o le eleele, ona le manaomia lea ona fafaga.

Sauniuniga Suʻe

Auala e totoina ai se orchid: faataitaiga i totonu o se ulo ma i le fale

E tatau ona totoina ma le totoa le togavao, matauina uma fautuaga talafeagai. Afai e saʻo mea uma, o le a le manua le laau, o le a ola pea i le suiga lelei o le palapala ma o le a vave ona tupu vave.

Faʻalogo! Aʻo leʻi toe faʻavasegaina, e tatau ona faʻafefeteina tele mūmū mo ni nai aso. I lenei tulaga, e faigofie lava ona aveese mai le ulo, ma o le a le faaleagaina le aʻa.

Filifili le pu

O le filifiliga o le ipu e tatau ona fetaui lelei. O lona telē e faʻalagolago atoa lava i le mafuaaga e totoina ai le laau. Afai o se talavou, o loʻo i ai se malosi ma lelei ona atinaʻe aʻa, ona tatau lea ona filifilia se gafatia tele. Afai o le aloe o loʻo i ai ni togitogi laiti, ona mafai lea ona tuʻuina le laau i totonu o le atigipusa lava (pe a faʻapea ua aveesea pupu). O le ipu e mafai ona fai si laʻititi laʻititi pe a fai o le suʻega e fai ona o le toe faʻafouina (i lenei tulaga, ua aveeseina vaega na aafia pe ua oti).

O ipu uma i le pito i lalo e tatau ona iai ni alavai. Afai e maua, o le a le afaina le eleele. E tatau ona fufulu le fagu tuai aʻo leʻi faʻaaogaina.

Alofa i totonu o se fagu

Suavai lelei

O le eleele fou e tatau ona latalata i le mea muamua. Lelei pe ae faʻatau i totonu o le faleoloa e tasi. I luga o le afifi o eleele mo le aloe e tatau ona faʻaalia e faapea o le sui ua saunia faapitoa mo le solasogo poo le cacti. E tatau ona tatala le lalolagi. Faatasi ai ma le saunia o le fanua mo le aloe, e faʻapipiʻi le oneone i le 'ie ma le palapala.

Suiga i le fale

Folatalafaga e tatau ona iloa le auala e gafa ai aloe i le fale. E le tatau ona tele taimi e faʻaaogaina ai. Ae o le tolopoina mo le silia ma le tolu tausaga e le mafai. O le umi o lona olaga e faʻalagolago i le auala e toto ai se aloe. Afai o loʻo i ai i le eleele malulu ma faʻapitoaina le eleele, o le a amata ona afaina.

I le taimi o le totoina, o le lima e tasi e uuina ai se fale i lona faavae. Tasi - e tatau ona e tausia le fugalaau lava ia. O le susu, ua tuai ma ua pala, ua vave ona aveese.

I le taimi o se mūmū mūmū, e te le manaʻomia le ave o se ipu tele. E tatau ona i ai i tulaga talafeagai mo ia. O le fugalaau e mafai ona seasea ona tupu.

Isi tausiga o fugalaau

O le laau e gaoioi mo le vaiaso pe lua i se paolo puipui. I totonu o le paolo, o le fugalaau e faʻamalolo ai manuʻa, faʻaaogaina i ni tulaga fou. Manua i le taimi o le gaosiga e masani ona le mafai, e tusa lava pe toe totoina lelei le laau.

Nofoaga ma Malamalama

E manaomia e le laau se aofaiga tele o le susulu o le la. I le tautotogo, e tatau ona masani le aloe i le susulu o le la. I le taimi o le aoauli, ia na ona tautau se tamai laupepa i luga o le faamalama. O lenei metotia e aloese mai le mu.

Alofa i luga o se susulu malamalama

Taua! I le taumafanafana, i le vevela tele, e tatau ona natia le laau mai le la.

E lelei pe afai o le aloe o le taumafanafana e tupu i luga o se falesa po o se terrace. I lalo o nei tuutuuga, e tatau ona natia mai le timu. O le maualuga o le susu e mafua ai le fugalaau.

I le autumn, faatasi ai ma se faaitiitia i itula o le ao, e manaomia e le alo se malamalama faaopoopo. O se moli malamalama e talafeagai mo lenei mea. E tatau ona faʻaalia i le taimi lava e ufiufi ai le la i tua o le la.

Lulu

O le maualuga o le taumafanafana e le tatau ona sili atu nai lo le 30 tikeri. I le taumalulu, e tatau ona e mautinoa e le pa'ū ile 12 tikeri. Aloe e le mafai ona tatalia le malulu, o lea e le tatau ai ona e faʻaitiitia le paʻu o le vevela i potu malulu.

Totogi

E faʻafefeteina e le laau le va i totonu o le ea. Ae ui i lea, afai o le malogo e tuʻufaʻatasia ma le maualuga o le vevela, e tatau ona sili atu ona faʻafeinu ma faʻavasegaina i lea taimi ma lea taimi. I le taumalulu, pe a faʻaogaina le mafanafana tutotonu, faʻaaoga mea faʻamafanafana poʻo tuʻu ni pusa vai vai i tafatafa o le ulo.

E le tatau ona faʻatagaina le atinaʻeina i totonu o potu ma le manava. O le aʻa ma faʻapipiʻi o le a mafatia mai lenei mea.

Faʻasa

O le faʻasaʻo e sili atu ona faalagolago i luga o le vevela vevela. Afai i le taumafanafana o le vevela e oʻo atu i le 30 tikeri, ona tatau lea ona faʻafeinu le fale i aso uma, o nisi taimi i aso uma. I le tau malulu, o le vevela e mafai ona pa'ū i le 12 tikeri, i le fea tulaga, aloe e fafagu i le vaiaso.

O le eleele i le taimi o le togavao ua faʻafeinuina i lalo o aʻa, ae le mai luga. Suavai e ulu i totonu o le laʻau e mafua ai ona pala. O le faitioga autu mo le manaʻomia o le faʻamaina o le faamamaina atoatoa o le eleele.

O se tagata matua e fafagaina e sili atu ma le tasi i le 3 vaiaso. O le mea aupito sili o le a avea ma fugalaau faapitoa mo le cactus.

Soo

E tatau ona mataʻituina le tulaga o le palapala. Afai o soupili, e manaʻomia le toe totoina o le vao. E tatau ona e faʻatauina le meaʻai i faleoloa puao - o loʻo i ai ni seti faapitoa na fuafuaina mo laau toto.

Taua! Aloe manaʻomia le palapala ina ia tatalaina pea. Tatalo ma le faaeteete ina ia le faʻaleagaina aʻa.

Afai e le aʻafia le laau

E tele mafuaʻaga e le aʻafia ai le laau:

  1. Lafoaia o palapala palapala. E faanatinati le sui pe saunia se paluga ma le saʻo lelei o vaega. O le mea aupito sili ona lelei o le faʻatau lea o se paluga faʻapipiʻi mo ituaiga suamalie.
  2. Le lelei le totoina o meaʻai pe a faʻapipiʻiina e ala i le vavae. E tupu lenei mea pe afai e ave le 'au mai se laau tetele. I lenei tulaga, o le agave e manaʻomia ona toe totoina.
  3. Le tausiga le lelei. E tatau ona mulimuli ma le faʻaeteete fautuaga a fugalaau fugalaau ma vave faʻamafiesea e tusa lava pe sili atu faʻailoga o le maʻi.

Faamai, meaola faalafua

E mafai ona aʻafia le Agave e ala i le vevela poʻo le pala. O faʻamaʻi e faʻaalia e ala i le faʻamamaina poʻo le faʻaleagaina o laulaau, fesuiaʻiga o aʻa. Afai e maua nei faailoga, o le agave e tatau ona vave faʻafeiloaʻi.

Aloe e mafai ona aʻafia i nei mea faʻavevela:

  1. Spider mite. E faigata le matauina ona o lona laʻitiiti laitiiti. O le mea sili e taua o le pito i luga o le laupepa pito i luga o laupepa. O lau e paʻu ma pago. I se taimi tuai o le faʻamaʻi, latou te mumu.
  2. Faʻailogaina o fuataga o photosynthesis. Laʻau mumu e aliali i luga o lau.
  3. O se faailoga o se mealybug o le lauina o laulaau.

E mafai ona e osofaia meaola faalafua ma le fesoasoani o fualaau faapitoa antiparasitic.

Aloe o se mea e le lelei, matagofie ma ola maloloina. Afai e te mulimuli i le tausiga, o le a le avea lava ma faafitauli. O le umi o le a faalagolago i le vaʻaia saʻo.