Laʻau

Pea Gloriosa - tuputupu aʻe pi i le fale

Pea Gloriosa o se tasi lea o ituaiga o meaʻai vave. E toatele e matauina o ona uiga, e le gata i le galueaiina ma le gaosiga, ae mafai ona avea ma sili ona lelei i ana mea tutusa.

Faʻaaoga! O lenei pea e faʻaaogaina i meaai mo le kukaina o ni ipu eseese, e fetaui lelei mo le taina, kuka ma le faʻamaisa.

Faʻamatalaga o le vailaʻau vine Gloriosa

Pea vegetable Gloriosa o le aiga legume. Mai le aʻoga e iloa e tagata uma e tusa ai ma le faʻavasegaga o le biology, o le aganuu e patino i le vasega o laau totő o loʻo i ai i le embryo le 2 lobes.

Gloriosa Peas

I le gagana Latina, latou te fiafia e ola le pi e avea o se laau taʻitasi, e ui lava o loʻo i ai ni meaola. Gloriosa o se tasi o sui o fualaʻau taʻitasi faaletausaga. O le laau e mafai ona ola e oo i le 65-80 cm le maualuga. O le faʻaleleia o le 55-60 aso talu ona lulu. O le fua o le fua o le eleele i lalo o tulaga lelei o le tuputupu ae o le 50 tone i le hectare. Pea fatu o se ituaiga fualaau aina suamalie fiafia i se fua tele ma suamalie. O le Gloriosa peas e oʻo i le maualuga, o lea o le a ia manaʻomia ai le lagolago. Laʻau i luga o le vaomatua, i totonu taʻitasi o loʻo i ai mai le 7 i le 9 fua.

Gloriosa peas sugar (faʻamatalaga eseese) o se leguminous (asparagus) sui o le ituaiga o ituaiga. E mafai ona totō ile fale ile windowsill. Ina ia maua mai fatu, o le filifiliga o le ola i totonu o se ulo e le lelei atoatoa, talu ai e manaʻomia e le pasefika le tele o le avanoa ma le la e selesele ai fatu.

Gloriosa pea togavao

Taua! O fualaau e le lelei i le eleele, ae e te le fiafia ile faʻamamaina. O le mea lea, o Gloriosa talo e masani ona fafagaina. O lenei faagasologa e tatau ona tausia i lalo o le puleaina ina ia ola le laʻau ma ola lelei.

Le lanu o le fualaau aina e lanumeamata lanumeamata, o le tofo e suamalie. O lenei pea o loʻo i ai le sima ma sili atu sugars nai lo ituaiga o vailaʻau o laʻau lelei. Gloriosa e faʻaaoga i le kuka e saunia ai ipu eseese uma:

  • supa;
  • palu pateta;
  • salati.

O le aganuu e matua mauoa i vitamini C ma le protein, o lea ua faʻaaogaina e saunia ai pepe pepe mo se tamaititi e tasi le tausaga le matua. Amata mai le tausaga, e mafai ona e folasia pea le mama aʻiaʻi i meaʻai o pepe.

E uiga i fatu

A e faʻatau pea fatu o le fualaʻau Gloriosa mo le luluina, e tatau ona e siakiina le igoa i le pusa. Afai o le fatu na aoina mai i le silia ma le 3 tausaga ua mavae, o le a vaeluaina ia laau, e tusa lava pe o le a tupu, o le ai ai se tulaga e le mafaamatalaina i le germination. E foliga mai o ia fatu o le a le tupu mai lava.

E faʻapefea ma pe afea e totō ai peina Gloriosa

Gloriosa fugalaau: tausiga o aiga ma faʻatoaga faʻatoʻaga

O le tuputupu ae o pamu i le fale e le mafua ai ni faafitauli ogaoga, talu ai o soo se pea o se togalaau e sili ona malulu. E mafai ona totoina i luga o se nofoaga i le amataga, i le aso luasefulu o Aperila.

Lauina o fatu

E faʻapefea ona toto fatu i le fale? E tatau ona saunia muamua fatu, ona totoina lea i le togalaau.

Afai e fuga fatu, o le a mafai ai ona e iloa:

  1. O a fatu e talafeagai mo le luluina.
  2. Faafetai i le faagasologa o le germination, o laau e foliga mai muamua.
  3. O le totoina o fatu laau toto o le a maua ai fualaau i luga o moega "e aunoa ma le paʻu ese".

O fatu na saunia i le taimi muamua e totoina i le eleele faʻamamaina. O le totoina o talo e manaʻomia i laina. O le mamao i le va oi latou e tatau ona 15 cm, o le loloto e tatau ona mai le 3 i le 4 cm.

Peas e tatau ona faʻafeinu i taimi uma, e taua tele le aua le faʻaalu. E manaʻomia e le togavao le tele o vai, ae latou te le faʻafefeteina le malulu. E leai se mea e tatau ona faʻatagaina e faʻamago ai le pipi, pe a le o lea o le a le toe maua ai le aoga o le mea totino.

Mo le galueaiina o pi, e talafeagai le la. O le moega e tatau ona matala, aʻo puipuia mai vaʻa ma matagi malolosi. O le le amanaiaina o lenei tulafono o le galueaina o le a taitai atu ai i le mea moni o le a maualalo le fua o fatu, ma o le a aafia ai foi le tulaga. I le avea ai o se tulafono, o le a amata ona ola le pasela i le eleele tatala mo le 6-15 aso i le maea ai o le lulu.

Auala e totogo ai peas i le fale

A o le lūlūina fatu, e tatau ona e saunia le meafaitino:

  1. E tatau ona togafitia mea e totoina ai faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi, ina ia aua le mulimuli i faʻamaʻi faʻamaʻi. O le metotia mo le gaosiga e mafai ona maua i luga o le afifi. O aso nei ua fautuaina e faʻatautaia fatu fatu TMTD VSK ma Sinclair.
  2. A maeʻa togafitiga e faʻamaʻi ai faʻamaʻi, o fatu e togafitia ma le faʻatupulaia o le faʻatonuga. Mo talo, o le boric acid o se filifiliga sili ona lelei mo le vave ola. E tuu fatu i le fofo mo le 5 minute. O se sauniuniga e faavae i luga o le vai ua saunia: 2 g o le acid boric e ave i le 10 lita o le vai.
  3. A maeʻa lena, e tuʻuina fatu fatu i se nofoaga mafanafana ma pouliuli. O le filifiliga pito sili ona lelei o le faʻaaogaina lea o se ie ua faʻamamafa i le faʻatupulaia o le faʻatonutonu, lea e mafai foi ona tuʻuina i totonu o se koneteina masani ma vai. A maeʻa le 7-8 itula, e amata ona paʻu fatu, pe a uma le 12, o le a manino le aʻa.

Aoga O le totōina o fatu totogo o peʻa e matua aoga lava, talu ai o le aʻafiaga o aʻa pe a uma le germination e matua leaga lava. I se mea itiiti lava le faaletonu, e mafai ona vavae ese, o se fatu e le mafai ona maua se toto fou.

Totoina o faatoaga

Faatoagaina o gaoioiga i le totoina o le amata i le tautoulu, pe a uma ona seleseleina le seleselega atoa, ma tufatufa atu poloka mo le totoina fou.

Taua! Ina ia aloese mai faʻafitauli faʻapitoa ma faʻamaʻi ma faʻamaʻi, e tatau ona pipii atu i le suiga o fua. E mafai ona e toe faafoi atu le pusi i le nofoaga muamua o le luluina e leʻi muamua atu i le 4 tausaga talu ona seleseleina. Afai o le saite e faigofie ona faʻaleleia, o le a faʻateleina le faalua pe a faalua.

O le filifili i luga o se saite mo le lūlūina i le lumanaʻi e faigofie tele pe afai e te tusia ni faʻamatalaga i le fua o le fua, ma ia mafaufau i tagata sili ona lelei mo muamua fualaau. O beets ma kāloti o vaʻaia lelei ia mo paʻu, ma o le a ola lelei se fatu fatu pi pe a uma le pateta ma le tao.

A maeʻa ona e filifilia le nofoaga o le lūlūina i le lumanaʻi, e faʻaaogaina le fagu ma le fuluuʻu i le taumalulu (fuataga - mai le 20 i le 40 kalama (1/2 i le 1/4 ipu) i sikuea mita). Meaʻai faʻatagaina e faʻafefiloi ile palapala. O le eleele ua eliina, ua faʻaaogaina fugalaʻau i lenei taimi.

I le amataga o le tautotogo, i le filifilia ma saunia o fatu, e tatau ona faia sauniuniga mo le luluina o le togalaau. O le laasaga muamua o le tatalaina lea o le eleele (eliina, faʻavasegaina). Ua faʻafeiloaina faʻamaʻi faʻamalosi - faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalolo ma le faʻamutaina (faʻaaogaina o se rake) i se fua o le 10 i le 20 kalama i sikuea mita.

O fatu e totoina i togavao, o le mamao i le va o fatu e tatau ona le itiiti ifo i le 7-10 cm.

Pea fua

Faʻatauga a le Faatoaga:

  1. O laau e tatau ona ufiufi i le upega fagota po o le vaeluaga. O lenei mea o le a puipuia ai i latou mai asiasiga manu.
  2. Fafagaina o laau i le taimi o le gaosia o pulu e tuusao i luga o le togavao lava ia, e ala i le susulu ile laulaau. Faʻaaogaina mo lenei mea e na o le faʻamaʻi faʻamalosi.
  3. O le a mafai ona totoina se fualaau matagofie pe afai e te totoina laau e tusa ai ma le polokalame 13-16 cm * 25-30 cm. O le a ola lelei laau taʻitasi i luga o le togalaau.
  4. O le faʻalauteleina o le seleselega, totoina ma lūlūina tau o le seleselega i nisi o vaega. O vavao i le va oi latou e tatau mai le 7 i le 10 aso.

I le faagasologa o le tuputupu ae, e tatau ona vele le moega i talo, vai, ma fafaga (fua o le 50 g i le 10 lita o le vai). E sili le lelei o le fafagaina o laau ma le suavai faʻasusu i le taimi o le faʻavaivai: e tatau ona e faamuamua le moega i le vai, ona fafaga ai lea o laau.

A amata ona fetogi ma totogo laau, e tatau ona ave le tausiga e tuu ai pine ile luga ole saite. Afai e le faia lenei mea, o le a "sailia" e le peʻa se faamamafa i le "aʻea" luga, o ia ituaiga amioga e mafai ona afaina ai laau tuaoi.

Pea ma Garter Pea Garter

Seleseleina

Zinnia - tupu mai fatu i le fale

O le seleselega e mafai ona amata i le 2 vaiaso talu ona maeʻa ona tupu (o le a amata ona fuga le laau i le 25-29 aso talu ona lulu). Ole vaitau o le seleselega e mafai ona ola i le 30-45 aso, talu ai e faasolo ina amata ona fuga ma amata le fugalaau mo le 1.5 masina, o le a le taimi e mafai ona selesele ai le seleselega.

Gloriosa Pea Harvest

Tip. Afai e te fuafua e selesele lau (laula po o fatu mo le taʻavale), e tatau ona e amata amata aoina muamua. Afai e faamoemoeina le faamamaina o saito, amata ona selesele mulimuli ane.

Seleseleina

<

I le suesueina o auiliiliga auiliili e uiga i le aganuu, faapea foi ma le faagasologa o le gaosiga o agrotechnical, e mafai ona e totoina se fualaau lelei i luga o lau lava saite. Fautuaga aoga a le au fai togalaau o le a fesoasoani e amata ai i le togalaau ina ia maua ai le mea e manaʻo ai.