Laʻau

Laupepa o le Orchid: Transplanting ma Isi Filifiliga

O eseesega o kulimi e eseese lava mai isi laau i totonu ole latou aʻa, ona o aʻa e le gata ina ola i le eleele, o nisi o na mea o loʻo i luga ae o le ulo. E mataʻutia lenei mea mo le tele o fai togalaau ma faʻalauteleina le tele o fesili. Ina ia maua ni tali ia i latou, e tatau ona e iloa po o le a le aʻa aisa o pipi, ma pe aisea e manaʻomia ai.

O mafuaʻaga autu mo le faʻaalia

O aʻa malolosi i totonu o se orchid e masani lava. Latou te aliali mai ona o le gafatia masani o laau totō e totoina ai i totonu o laau poʻo fusi. Faatasi ai ma le fesoasoani a lenei fausaga o le aʻa, o le fugalaau e faia i luga o le ogalaau ma e fafaga i luga o elemene i le ea. I totonu ole ituaiga o le orchid, o aʻa o le ea e tupu mai ona o le le lava o togafitiga.

Orchid o le a teuteuina le fale ma lona fugalaau e le masani ai

I ona foliga vaaia, o le aʻa o povi e pei o le omomi ua totō i luga o se auala mafiafia ma umi. O lenei laulau e taua o le velamen, o se vaega malosi i le faagasologa o mea taumafa. E ala mai i le vevela o le fugalaau e fuga ai le fugalaau. I lalo o le velamen o fusi o vaʻa toto o loʻo tumu i le susu ma tufatufa atu i totonu o le laau.

Afai o le orchid e fausia ni aʻa fou i le lua masina, o lona uiga e le o tausia lelei o ia e le fai togalaau.

Taua! Afai o se fuainumera tele o aʻa aisa e aliali mai i luga o orchids, pe ua le atoa, ona tatau loa lea ona toe iloiloina le pulega o le suavai.

O mafuaʻaga autu e mafai ona aʻafia ai aʻa mai le ulo e:

  • maualuga le vevela i le potu;
  • o le aʻa e masani ona lolovaia;
  • eleele matutu i totonu o se ulo;
  • le lava le malamalama mo photosynthesis;
  • maualuga tele o eleele.

Faaulu o le Orchid

Auala e ola ai aʻa i se orchid: filifiliga i luga o le vai ma i le fale

Ua totoina le laau i tulaga faapena:

  1. Ua tupu tele le orchid ma ua le toe fetaui lelei i totonu o le ulo, o ona aʻa malolosi ua salalau solo pea i luga.
  2. O se aofaiga tele o sima na teu i le meaʻai i le taimi o le faʻavaivai i le vai malosi.
  3. O le ipu o loʻo i ai le gaʻo e le mafai ai ona susu le susu. E mafua ai ona faia le pala i le aʻa.

O le tele o fai togalaau o le a mafaufau moni pe o fea e sau mai ai. E faʻataunuʻuina e tusa ai ma tulafono, faʻa-tasi i le vaiaso, ona faʻatagaina le eleele e faʻagogo. O mafuaaga e taoto i tulaga na ola ai le laau i le vasega pepe. O le tele o taimi, e faʻaaogaina ai le pulou sphagnum mo le totoina o le germination. A maeʻa le faʻavaeina o le aʻa, o le fugalaau e faʻapipiʻiina i totonu o le paʻu, o le galu o loʻo totoe i aʻa. O nei mea uma ua faia ina ia maua ai le lagona lelei o le orchid i le taimi o femalagaaiga mai le vasega pepe i le fale o le tagata faatau. Mulimuli ane, e mamae le sphagnum ma avea ma mea eleelea, lea e amata ona faaosofia ai le fausia o le pala.

Ole aʻafia o aʻafiaga e aofia i le photosynthesis

O fea e maua ai aʻa malolosi

Taua! A oʻo i le faʻavasegaina o orchids, e tatau ona maitauina e sili ona lelei le faʻatinoga pe a malolo le fale. A leai, o fugalaau ma tumutumu o le a pauu.

Ina ia galue, e tatau ona e saunia:

  • sui;
  • ipu manino mo le gaosiga o orchids;
  • gaioio galue;
  • faʻamatalaga;
  • le laau lava ia.

O le faagasologa o le gafa e tatau ona faapenei:

  1. E tatau ona faia ni laʻau i totonu o le fagu e faʻataga ai le tele o le vai e faʻafefe.
  2. O aʻa o le fugalaau i totonu o le fagu tuai ua faʻafeinuina e tuʻuina atu ia i latou le malosi.
  3. Ua aveese le laau mai le vaa ma ua siaki le aʻa.
  4. Ua aveeseina aʻa ma le malogo, o nofoaga o mea e seleseleina muamua e muamua ona suavai, ona gaosia ai lea o le carbon.
  5. O aʻa o le laau ua tuu i le pito i lalo o le vaa ma ua ufiufi i se mea fou.
  6. O le togi e tu i le ogatotonu o le ulo, aʻo faʻamautinoa o loʻo aʻa le ua, o aʻa lava ia e le faaleagaina.
  7. I le iʻuga, e faʻafeinu le fale ma faʻaalia i se nofoaga mafanafana.

E toʻatele e fiafia i le fesili: e tatau ona tanu le aʻa o le orchid? O aʻa aisa o se orchid e le tatau ona tanumia i le paluga palapala. Latou te manaʻomia le tufatufaina i luga ma faʻatumu na o le vaeluaga o le puipui o le vaa ma le auala.

E faʻafefea ona suia se orchid pe a tele aʻa

Afai o se laau e tele lona tele o faagasologa, ona le mafai lea ona vavaeina i soo se tulaga. I lenei tulaga, e te manaʻomia se ipu tele. A uma, o le i ai o le tele o laasaga o loʻo faʻaalia ai le le mautonu o le laau i lenei taimi o lona atinaʻe.

Muamua lava, e tatau ona e manatua o le togi e le fiafia e latalata i le susulu i le taumalulu, talu ai ona latou vevela le ea tele. O le mea lea, o le laau e faʻatuina ona aa i le sailiga o le susu ma meaʻai. Ina ia faasaʻoina lenei tulaga, ua lava lea e lafo ai le fugalaau i se isi nofoaga.

Laʻau oti

O le tele o fai togalaau e le lava le poto masani, o loo taumafai e tuuina atu le manaia i fugalaau, tipi ese aʻa malolosi. E le mafai ona faia lenei mea, ona o le faafetai ia i latou e 'ai le laau ma, e tusa ai, o loʻo ola.

O le teuteuga e faia pe a amata ona magumago pe pala. O iinei e tatau ona e toe faʻaaogaina le laau, faʻasaoina mai vaega mamai o le aʻa.

O le vaega autu o le faʻafefiloi o eleele o le paʻu paʻu

E mafai ona e iloa se aʻa maloloina mai se maʻi mai ona foliga vaaia. O se aʻa maloloina e iai lanu lanu meamata, talu ai e pei o laulaau, e faia se vaega i le photosynthesis. O le oti - o le lanu uliuli ma e le liliu lau lanu meamata pe a pa'ū i totonu o le vai.

Taua! O aʻa ola e le mafai ona vavae. O lenei faiga e afaina ai le laau ma e le mafai ai ona 'ai.

Faʻatauga o togafitiga o togalaau

E faʻapefea ona ave se fana mai se orchid: faʻafetaui filifiliga ma faʻataʻitaʻiga i le fale
<

Ina ia mafai ona teuteuina le potu, e tatau ona iloa lelei e le faletalimalo le auala e tausia lelei ai le laau. E fautuaina ina ia sili atu le gauai i le fausiaina, faʻamalamalama ma le palapala.

Soo

Ina ia mafai e le togi ona lagona le mafanafana, e tatau ona e saunia se eleele faapitoa. E mafai ona e faʻatau i totonu o se fale fugalaau pe fai oe lava oe. Ina ia faia lenei mea, o le a e manaʻomia:

  • malala;
  • paʻu pine;
  • popo niu;
  • polystyrene;
  • faalautele le omea;
  • peat;
  • fern rhizome;
  • sphagnum;
  • perlite;
  • vermiculitis;
  • pine pine;
  • humus.

Malamalama

E manaʻomia le tele o le malamalama. I lenei tulaga, e tatau ona faataapeapeina le moli, aua o le susulu lelei o le la e mafai ona i ai se aafiaga leaga i le fugalaau.

Faʻasa

Talu ai o le orchid i tulaga masani e le tupu i le eleele, ae i luga o laau, ona 'ai lea mai le paʻu o le laau, lea e tafe ai le timu. E tusa ai ma lenei mea, e mafai ona tatou manatu e manaomia e le laau le suāuʻu talafeagai. E tatau ona i ai ni pupu i totonu o le fagu e faʻafefe ai le susu.

E i ai ituaiga eseese, e ese mai ai, e pei o eleele mama. E aofia ai:

  • Faletala;
  • Cymbidium;
  • Odontoglossum;
  • Paphiopedilum.

I le tau mafanafana, e tatau ona faʻafefeteina soo se ituaiga o meaola nai lo le taumalulu.

O le Orchid o le a avea o se teuteuga o le fale, pe a vaʻaia lelei, ona maua ai ni tulaga mafanafana mo le atinaʻe. I le lotofaafetai, o le a totogo le laau ma manogi mo se taimi umi.

Vitio

Orchid Vanilla: o ituaiga autu ma filifiliga mo le tausia o fale
<