Laʻau

Thuja - o se laau, pei o foliga, ituaiga ma ituaiga

O le a le mea e tupu? Thuja o se fale o le fale taʻalo gymnosperm o le aiga o Cypress. O lenei laau e tele naua mea manaia. O le laau e faʻaaoga i le ituaiga faʻavao. E limasefulu tausaga, pe oʻo lava i le fia selau tausaga, e mafai ona tupu. O le lanu lanu e matua ofoofogia lava: o le fusi maʻa e mafai ona valiina i se lanu samasama, ma i le lanumoana. E toatele e fiafia i ai, o le thuja o se laau poʻo se togavao. E faalagolago ia te ia lava.

Aganuʻu faʻamatalaga

O le laau lenei e maualuga le malosi o le kiona. E le lelei tele ma e le gata e faʻafefeina ai le malulu, ae aʻafia ai foi ile eleele. E tupu aʻe i foliga o se togavao, e ui e mafai ona oʻo atu i le 3 mita le maualuga. Ae e mafai ona ese: e ola latalata i le eleele, o le mea lea, e pei o se tamai togavao. Ma e ui o lenei togavao e laʻititi lava, ae e matagofie tele. O le laʻau e talitutusa ma le matagofie o polo. E le gata i lea, o le thuja lava ia o se mea teuteu matagofie. O se laau faapena e teuteu ai soo se nofoaga.

Thuja laau

Fiafia i eleele mago ma susu. O le laau i lenei mataupu e le lelei. Ae e tatau ona puipuia i taimi uma mai le matagi, aua i le amataga o le atinaʻe, o le laau talavou e lei matua atoatoa. I lenei laasaga, e faaopoopo i le malulu mai le matagi, e tatau ona e puipuia mai le malulu malulu. O lenei laau e mafai ona tatalia le maualalo o le vevela, ae naʻo le maea ai o lona atinaʻe atoa.

Western thuja

O Sisifo e leai ni eseesega taua mai faʻamatalaga masani o loʻo taua i luga. O lona pale ua vaevaeina i ni ituaiga se tolu:

  • koluma;
  • pyramidal;
  • faʻapitoa.
O le a le mea e foliga mai ai le vegonia - ituaiga ma ituaiga o fugalaau

O le thuja i sisifo e le sili atu nai lo le 15 m. E masani ona osooso mai le 1.5 i le 15 mita. O le paʻu o lenei fale Amerika e iai le lanu mumu, ma suiga i le lauulu ma le matua. E pupuu tele pupu. O laʻau, e pei ona fai mai, e manaia ma matagofie. O niilala tioata ma lau lanu meamata, lanu samasama po o le lanumoana e malie i le mata.

O fea e tupu ai vao

Homeland thuja smaragd Amerika i Matu. O iina e na o le 12 mita e mafai ona ausia. O le mea lea, e taua ai o sisifo. E maua e le gata i Amerika, ae i Europa foi ma Rusia. Siberia poʻo le Sasaʻe Mamao o loʻo aofia ai.

Faʻalogo lelei! Thuja o se laau e maua i le tele o vaomatua o le lalolagi ae le gata. E masani lava ona maua i togalaau eseese ma paka i foliga o teuteuga, aemaise ile Europa. Ua maua e Rusia i latou i le steppe ma vaomatua (vaega o Moscow).

Thuja: ituaiga ma ituaiga

O le mati poo le fig - faʻamatalaga o foliga o le fua

Soo se ituaiga o thuja e tatau ona tupu na o totonu o nofoaga lelei, a leai o le a vave ona mou ese le lau laau e aunoa ma se malamalama.

E i ai ituaiga eseese o thuja:

  • gaugau (Thuja Plicata);
  • sisifo (Thuja Occidentails);
  • Korea (Thuja Koraiensis);
  • Iapani (Thuja Standishii);
  • sasaʻe (Thuja Orientails) poʻo ploskovetochnik (Platycladus).

Folded (Thuja Plicata)

O le fanau mai o le gaugau gaugau o Asia i Sasae. O le tele o taimi, o lenei thuja e faʻaaogaina i le mamanu o le laufanua, aua o lenei mea totino e matua matagofie lava. E le gata i lea, o pa puipui e faia mai ai. O le totoa o le thja e tu i fafo mo ona fua. E foliga mai e foliga lelei, e tutusa ma pulupulu tetele. I le uumi e mafai ona oʻo i le 12 cm. Flat ma maua apaʻau e lua.

O le mea nei, e pei o le isi, e toetoe lava a leai se palapala, ae afai e manaʻo le tagata fai togalaau e faʻavave le ola, e sili atu le suamalie o le eleele. O le a maua ai se avanoa e tupu ai, ae faʻalauiloa leisi. E tatau ona faia faʻasalaga i taimi uma, ae aua le faʻaaogaina.

O le a se mea e foliga i ai le gaugau gaugau?

Western (Thuja Occidentails)

O lenei thuja ua uma ona faamatalaina i lenei tusiga. E mafai ona e faitau atili i ai i luga.

Western thuja

Korea (Thuja Koraiensis)

O se foliga teuteu foi, ae e le pei o isi ituaiga e oʻo atu i se laʻititi, o le maualuga e 9 m. O vailaau e valiina i le masani lanumeamata masani, ae mai le pito i lalo ua i ai se lanu siliva. Crohn e lautele.

Korea thuja ei ai se isi mea. Afai e maua lelei le kulimi e isi, o le a le mafai e le arborvitae vao vao ona tatalia se eseesega o le 0 ° C. E taua le ola i nofoaga mafanafana, ae e le tatau ona avea ma motu i fafo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le itu i saute o Rusia e lelei atoatoa, talu ai o taumalulu iina e malu, e mafanafana. Korea thuja fiafia i le maualuga ma le vevela vevela.

Iapani (Thuja Standishii)

O lenei laau e taua foi o le stenshida. O le nuʻu, e le faigata ona mate, Iapani, poʻo ona vao vao. O le mea lea o le igoa. E mafai ona faʻaaogaina e le gata i mea teuteu, mai lenei laau e masani ona faia ni laupapa faapitoa, lea e talafeagai mo le fausiaina.

E mafai ona oʻo i le maualuga o le 30 mita. O le pale e talitutusa lava ma se pyramid. O le lanu lanu, e pei o le isi, e le na o le lanumeamata, ae o le siliva foi-papaʻe. O loʻo faʻaleleia e faʻafetaia ai le vevela o le vevela, ae le faʻafefeina le lamala. E na o nofoaga e mama ai le faʻalogo. Soo se faʻamaʻi e mafai ona faʻaumatia lea mea i le taimi nei.

Faʻalogo lelei! O le sipelaina o le tino e faigata tele. O iinei e te manaʻomia ai le tausiga saʻo. E le gata i lea, o le laau lava ia e matua leaga lava. O nila e vaivai, o lea e tatau ai ona e matuai faʻaeteete i ai.

Iapani thuja

Oriental (Thuja Prientails), poo ploskovetochnik (Platycladus)

O lenei laau e fetaui ma tuutuuga o le atinae. O le a tupu na o tulaga taugofie. O lenei mea e fiafia i ai na o nofoaga mafanafana faatasi ai ma tutusa manumalo. O le tausia o ia e le faigofie.

Saina o le nofoaga na fanau ai lenei thuja. E masani lava ona tupu na o ia, ae lagona lelei i le kamupani i tuaoi o isi laau. Ma e ui lava e manaomia e lenei laau se mafanafana o le tau, e mafai ona ola e tusa lava pe i ai ni mea papa. O le maualuga o lenei thuja e 18 mita. O le lanu e lanu enaena i lanu enaena, matala lanumeamata.

East thuja

O le tuputupu aʻe vave o ituaiga thuja

Clerodendrum creeper - ituaiga ma ituaiga

Ua vaevaeina Thuja i nisi o ituaiga e iloa ai lona tuputupu ae. O le lisi lenei:

  • Brabant. E oʻo atu i le 20 mita le maualuga. O le tuputupu ae faaletausaga e mafai ona oʻo i le 40 m luga ma le 15 mita le lautele. E fiafia o ia i nofoaga lafulemu ma eleele eleelea. E faʻafefe lelei ai gutu.
  • Golden Brabant o se fesuiaiga o Brabant. O nei nila e lanu samasama-lanumeamata.
  • Kolumna. Faʻasolo le pale. E masani ona tupu le 40 cm i luga ma le 5 cm le lautele i tausaga taʻitasi. E maualuga le maualuga i le 10 m. E matua alofa lava ile eleele. Na te faia ni pulu.
  • Fastigiata. Le lelei o le tuputupu ae o ituaiga eseese. Faʻasolo le pale. O le maualuga o le maualuga e 30 mita. O tausaga uma e faaopoopo 30 cm i luga ma 5 cm lautele. O le malulu foi e malulu, ma e mafai ona ola e oʻo i le 200 tausaga pe sili atu foi.
  • Goa. E 15 m le maualuga. E mafai ona faʻaopopo i le 30 cm i le tausaga. E matua malulu lava, ae e le mafai ona tatalia le vevela.

Tui i le natura

I le natura, e na o le lima ituaiga o arborvitae, lea na faʻaalia i le vaega o meaola. I le natura, e tupu tele pe tasi foi i sina tautau vao. atiae mo se taimi umi lava.

Faʻalogo lelei! O tausaga e mafai ona oʻo atu i le 200 tausaga, ma e le o le tapulaʻa lea. E le pei o thuja i totonu o le aiga, o nei mea e sili atu ona fetaui i tulaga eseese.

Conifers mo le togalaau

E le o Thuja le laau e tasi e mafai ona totō ile fasi fanua. E toatele tagata e toto isi ituaiga o laau. O nisi conifers e tatau ona talanoa, e pei ona lauiloa i le au fai togalaau.

Ate

O lenei ituaiga laau e talafeagai lelei mo soʻo se togalaau poʻo se paka. E mafua lenei mea i le mea moni na latou 'aina ni laau e le lelei tele. Latou te malulu faapalepale, e mafai ona tupu i le susu, ae le o totonu o le au. Masalo na o le pau le mea latou te le fiafia i ai o le lāmala. E fautuaina le manogi e tupu, e pei o le tele o laau, i le susu. O le vavaeina o le palasi e matua nofouta lava i lenei mea. E matuai malulu lava, ae pei o laau uma, latou te fiafia i le mafanafana.

O laʻau e masani ona faʻaaoga mo mea teuteu. E oʻo atu i le 20 ituaiga eseese o lenei laau e mafai ona faʻaaoga e teuteu ai paka. E mafai ona ese e le gata i le paolo o le lanu paʻepaʻe, ae faʻapea foi ile pale.

Ate

Fir

O le Fir ua avea ma lauiloa i le va o tagata fiafia i mea totino teuteu talu ai nei. I le taimi muamua, na sili atu i tagata na o paʻu ma pines. Afai tatou te talanoa e uiga i le taimi nei, ona ave loa lea e le laupepa i latou i le taimi o le faatauina o fualaau. E alofagia o ia i lona ogalaau matala, o manulele matagofie ma se foliga e le masani ai. O ata matagofie o con con e taua o se isi mea o le fir. Latou te ola pea i luga, e faʻaalia ai le vaaiga mai isi laau. O laʻau manogi e felafolafoaʻi, o lea latou te felelei ese ai, o le vaomatua atoa. O le toe gaosia lava ia e vave tele.

Faʻalogo lelei! E fetaui lelei i tulaga o le fetolofi, ae e fiafia foi i le susu o le eleele faatasi ai ma se mafanafana o le tau. O le paʻu o loʻo i ai le foliga o se pa i le palealii. Ma o lona maualuga ua leva ona faalagolago ia te ia lava.

Fir

Juniper

O Juniper e lauiloa foi i faifaatoaga. O le maualuga o lenei togavao e mafai ona ausia na o ni nai mita, ae latou te fiafia i ai mo lona lalelei ma le matagofie. O nisi taimi o loʻo i ai ni mea umi e pei o se laau. O le vao matua o le a avea ma se faʻaopoopoga sili i totonu. Ma o le faateleina o le a le o se taumafaiga tele.

E alofa o ia i le palapala malulu ma se nofoaga mafanafana mo le tuputupu ae atoa.

Juniper

Pine laau

Pine o se laau teuteu ma le totō. O se laʻau ola ma se vaaiga matagofie. Pine o loʻo i luga o le vaomatua, ma i le foliga o se vao e tafe, lea e mafai ai ona faʻaogaina e mafai ona faʻaaogaina pe a teuteuina se togalaau poʻo se paka. O le maualuga e mafai ona oʻo i le 50 mita, ma atonu e na o le 2 m. O nila e iai la latou lanu lanu meamata lanu meamata, ma o latou nila e matagofie lava i luga o le pine. O ia mea uma o loʻo agai i luga, o le mea lea e foliga maualuga ai le ogalaau pine.

E ui lava e ola ae i nofoaga papa, e fiafia i le susu, nofoaga mafanafana.

Pine laau

Yew

E fiafia foi Yew e faʻaaoga e avea o se mea teuteu. E tuʻufaʻatasia ituaiga o conifers. Tuputupu lemu. O se mea iloga o lona laʻitiiti o fua lanu mūmū, lea e faʻaeseese ai i tua o isi laau totō. E le o se fugalaau faigofie. E le gata i lea, e lauiloa tele o ia ona o le mea moni e mafai ona ola e tusa ma le 3000 tausaga.

Taua! Aʻo leʻi tupuina oe, e taua le iloa o le mea oona e maua i ona vaega uma, o lea e le tatau ai ona e faʻatau sau fua.

Yew

<

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o conifers

Conifers e mafai ona lavea:

  • fungal infections;
  • meaola faalafua.

O le mea muamua e aafia ai le conifers mai totonu, ma faʻafefe faʻaleagaina ai a latou mea uma (tumutumu, lapisi, ituaiga o kanesa, bacteriosis, ma isi). O le vaega mulimuli o loʻo i luga o le conifers lava ia, o le faasolosolo lava ona 'aina i latou (aphids, moths, spider mites, etc.).

Ina ia aloese mai nei mea uma, e aoga le faia o ni puipuiga:

  • O le saite ma le laau e tatau ona talafeagai mo mea uma e manaʻomia. O le nofoaga e tatau ona mafanafana, malamalama lelei, ma le susu susu. E tatau ona faʻataunuʻu le fafagaina tatau.
  • Taofi ese le tasi mai le isi (pe afai e le tasi le laau). A leai, afai o se maʻi e aliali mai i le tasi, ona mafai lea ona oso i isi laau.
  • E tatau ona taina uma lala mago ma faʻaleagaina. I nisi tulaga, e mafai ona mafua ai le maʻi.
  • Togafitiga ma vailaau eseese ole iniseti (e pei o le zircon).

O le mea lea, o le thja e le gata o se laau matagofie, ae o se mea matagofie foi mo le togalaau, paka, teritori latalata i le fale, fale. Ma e le masani ai. Le faʻamatalaga o luga o lenei faʻamaoniga. A o tuputupu ae, e aoga tele le tausisia o tulafono ma puipuia le tagata mai le faʻamaʻi ma faʻamaʻi.