Laʻau

Monstera - totoina i le fale

O Monstera ua taʻua o se laau toto e ola pea. I tulaga masani, e nofo i Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu, i teritori malu o Pasila ma Asia. O lenei fugalaau lapopoa mai le aiga o Aroid e tele lapoa, ma lapisi lapoa e mafai ona oʻo atu i le 60 cm. I totonu o le vao, o loʻo faʻapipiʻiina le laau i aʻa i le tele o lagolago ma laau. I le fale, tupu aʻe pei o se fugalaau i totonu o le fale ma e le mafai ona fuga. O lenei tusiga o loʻo faamatalaina ai le auala e toe gaosia ai e le monstera, o mea lelei ma le le lelei o se metotia patino, ma pe aisea e mafai ai ona mate se laau i le fale.

Monstera: faʻaleleia i le fale

O lenei fugalaau e tele naua mea aoga:

  • e faʻaaoga pea le okesene i le ao;
  • tausisia se tau malulu i totonu o le fale ona o le aveeseina o pepa lapopoa o le suavai mai luga;
  • faʻaitiitia le afaina o galu eletonika mai meafaigaluega ile fale;

Fugalaau i le natura

  • ave faʻamalosi siama mai le ea lea e faʻasaʻoloto mai meaafale (varnish, oona);
  • faʻaaoga le ea i le potu;
  • O loʻo i ai se tulaga sili ona malosi o loʻo i ai se aafiaga lelei i le tino o le tagata: e filemu, laveaʻi mai le le mautonu;
  • E i ai sona aafiaga aoga i le tino atoa: faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, faateleina le faia o faiʻai.

O le toe gaosia o le monstera i le fale o le a naʻo le taimi lava e maeʻa uma ai faʻamatalaga talafeagai mo lenei mea. Muamua, e fautuaina e sauni le eleele mo le laau. I le pito i lalo o le fagu, e tatau ona tuʻu se paluga o piliki piliki po o 'atoʻamea ma pe a uma ona sasaa le paluga o humus ma le peat, faʻapea foʻi ma se vaega o le oneone o le 4 cm.

Faʻalogo lelei! E mafai ona totō vave laʻau i le oneone, ae o le taimi lava e faia ai aʻa muamua e manaʻomia ona toe totoina i le palapala. O le vevela o le ea mo se maliega lelei o fualaau po o fualaau aina e le tatau ona sili atu i le 25 ° C.

E fiafia tele Monstera i le susulu o le la, ona o lenei mea e tatau ona e filifili ma le faaeteete se nofoaga mo lona tulaga. E tatau ona matua susulu, ae aunoa ma le susulu o le la. Afai o le nofoaga e filifilia le saʻo, o le a amata ona faʻagesegese le faiga o le aʻa.

E faʻapefea ona faʻaleleia ma le mataalia se mea e masani ai i le fale? Ina ia faia lenei mea, fatuina le maualuga o le faʻamafanafana, o le a avea ma mealilo o le manuia. O fualaau laiti e manaʻomia i aso taʻitasi e fufulu i le vai i le vevela o le potu: ile vaveao ma pe a uma le goto. O le filifiliga sao o le faʻamalosiina o le ai ai foi se aafiaga lelei i le aʻafia o le laau i le fale.

E faʻafefea ona faʻalauteleina se siaki ma ni mea e selesele ai

Monstera - tausiga ile, gafa ma le toe gaosia

E faʻapefea ona faʻalauteleina se fugalaau mama i tafatafa o mea faʻapitoa? Ua vavae le pito i luga o le fugalaau mama ma tuʻu i totonu o le vai ina ia amata ai ona amata le aʻa. Mo lenei mea, e na o le lua ni meaʻai maloloina e lava. Ae peitaʻi, afai o le sini o le vave faʻafuaseʻi o laʻau muamua, ona manaʻomia lea ona e onosaʻi pe a oʻo ina sili atu le tele o aʻa.

Monster Roots

Faʻapenaina e ala i vavae

O le isi filifiliga lauiloa mo le faʻaleleia o laau o le faʻaaogaina lea o laʻau faʻapipiʻi o se mea totō toto. E manaʻomia ona filifilia ni togi ina ia tele a latou mata. O lenei vaega pa'ū e faʻaaoga i le palapala ma le fatuga i lalo. E leai se manaʻoga e faʻatumu i palapala mai luga.

O se tulafono tāua mo le tausiga o le na o le faʻafeinu ma faʻafeusuaʻiina o le palapala papaʻe o palapala. Mo le tausia o se tasi microclimate latalata i le nofoaga e tulaueleele ai, ua fautuaina e ufiufi i se ata puipui. O lenei mea o le a mafai ai e le laau ona vave aʻa ma ave aʻa muamua. E le tatau ona galo ia i tatou e fafagu mai lea taimi i lea taimi e ala i le siiina o le ata tifaga. A maeʻa ona tutupu aʻa muamua, e tatau ona toe totoina le siaki i se nofoaga tumau. O foliga vaaia o laulaau muamua o le a le mafai ai ona e faatali umi, e masani ona i ai foliga o se fatu. Ona latou faasolosolo malie lea i ni lau lapopoa o se foliga vane.

E faʻapefea ona tipiina se mea faʻapitoa

E tele auala mo le faʻaleleia o meaʻai.

Faʻalogo lelei! O seleni e sili ona lauiloa ma sili ona faigofie. E tatau ona ave ni afaina mai le ogatotonu poʻo le pito i luga o le laau, ae o le fana e tatau ona i ai le itiiti ifo ma le tasi le pi.

O nisi tulafono mo le faʻaleleia o laau:

  • togafitia le palapala i se vailaau e faʻaolaina ai le faʻavaeina ma le tuputupu ae o aʻa;
  • tuu ia faʻaopoopoga i totonu o se ipu opaque ma vai vai mo le tasi vae tolu mo aso e tolu;
  • vai e tatau ona i ai i le vevela vevela, e mafai ona e faʻaopopoina se mea fou;
  • pe a oʻo mai ni aʻa fou se lua pe tolu, e mafai ona saogalemu i totonu o se ulo.

O sea faʻafefiloi o meaʻai e fetaui lelei mo le totoina o se laau (o vaega uma lava e faia i le tutusa tutusa):

  • turupa;
  • peat;
  • laʻau oneone;
  • humus.

E faʻapefea ona ave se pama mai se siaki

Ina ia faʻamalosi le laau i ou lava lima, e mafai ona e soʻo se vaega o le fugalaau:

  • 'aveʻeseʻesega - o se auala faigofie ma faʻaaogaina, e vave ona fua mai fua;
  • faʻasolosolo apical - o se filifiliga faigofie, e masani ona taʻitaʻia i le manuia;
  • laʻau - e le masani ona faʻaaogaina, aua e le mafai ona aʻafia i taimi uma;
  • aʻa aisa - o se mamafa mamafa, ae o le auala sili ona faatuatuaina ma faatuatuaina o le toe gaosia;
  • o fatu o se faagasologa uumi ma faigata. E masani ona faʻaaogaina e fausiaina ituaiga meaola fou.

Faʻatau i totonu o le vai

Taua! E tatau ona vavae ese ma le faʻaeteete auala, e leai se mea e mafai ona e ave ma taʻe ai laulaʻau poʻo pito i luga, e faʻaaoga i ituaiga uma. Pe a puʻeina se ata, o meafaifaʻaili (seleulu) e tatau ona faʻamaʻi, pe a faʻapea o le lamatiaga o le chlorosis e maualuga tele (o laulaau e lanu samasama ma e le pine ona paʻu).

Faʻapenaina i aʻa malulu

Monstera variegate pe suia i totonu

O le toe fauina o se fugalaau e ala ile tipi i aʻa aisa o loʻo faʻatatau. Ina ia taʻu atu ia te oe le mea moni, o lenei metotia, faia tutoatasi, e manaʻomia ai se taumafaiga. Ae faʻatusatusa i metotia ua faʻamatalaina i luga, o iinei e mafai ona tatou fai atu ma le selau pasene faʻamautinoa o le toe gaosia o le a manuia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina le fana i le maualuga o le ea ma fatuina le maualuga o le susu. Ina ia ausia lenei mea, e mafai ona e ufiufi aʻa i laʻau, lea e tatau ona faʻafeinu pe faʻavasega i aso uma. Ma o le galu e le mago, e fautuaina e afifi lelei i le ogalaau e faʻaaoga ai se ata masani. E le taofia ai aʻa mai le ola vave.

I le na o le tuʻuina atu, e mafai ona e faʻapipiʻi faʻapitoa le aʻa i aʻa, e aunoa ma le tipiina. I le taimi o togalaau, o le fana e mafai ona tupu tele ni laulaau. A malosi atili aʻa, e tatau ona tipi i luga o le ala ma aveese le fasi laau, ona toto ai lea i totonu o se nofoaga tumau.

Faʻalautele lela

O le filifiliga o le toe gaosia o lau laʻau faʻapitoa e manatu e le aoga ma lelei. E masani ona faʻaaoga pe a faʻafuaseʻi ona malepe le laulaau. I lenei tulaga, e tuʻuina i se 'olo i totonu o le vai ma o aʻa e faamoemoe e faʻamalolo. Ina ia mafai ona mauaa le laulaʻau i le eleele ma o le a tupu mai ai se siaki atoa, o le a tatau ona tupu le tele o aʻa. Mo le aʻa i totonu o le vai, e fautuaina e filifili se fagu lapoa.

Phalaenopsis faʻanofoina i le fale: faʻataʻitaʻiga o tamaiti ma meaʻai

E pei foi o isi metotia, o le gaosia o petal e i ai ona toso:

  • aʻa ola malie. Ina ia maua se aʻa atoatoa, e tatau ona e faatali mo se masina;
  • o le lau e mafai ona malogo ae leʻi amata aʻa mai aʻa.

Faʻalogo lelei! O aʻa o le fugalaau e le taliaina le malamalama o le la, o le mea lea o ipu e tatau ona opa. A ola le aʻa, ona totoina lea i totonu o le eleele. O lona tuufaatasiga e talitutusa ma lea na faʻaaogaina i isi auala faʻaleleia.

E maua fatu fatu

O le toe gaosia o le monstera ma le fesoasoani a fatu o se auala faigata ma le faigata, e masani ona faʻaaoga e fomaʻi poto masani e fatuina ituaiga fugalaau fou, o lea la e le fetaui lenei filifiliga mo le faʻaaogaina o fale.

O a foliga o fatu

E faʻapefea ona aʻafia se moa

O le isi ituaiga faʻalauteleina o aʻafia i le eleele. Ina ia malamalama i le auala e aʻafia ai se moa i le palapala, e tatau ona e mulimuli i laasaga taʻitasi-laasaga:

  1. Muamua e tatau ona e sauniuni le tuufaatasiga o le palapala, faʻafefe le oneone poʻo le pito i lalo. Liligi i totonu o se fagu;
  2. lelei le vevela o le eleele ina ia mafai ai e le fana ona aʻa, pe a ma le 26 ° C ma sili atu foi. Faʻamaualuga - faʻateleina;
  3. ia faia ni tulaga faʻalesoifua maloloina mo monstera mo le faigofie ona tuputupu ae, e tatau ona ufiufi le ulo i le pipiʻi ata;
  4. pe a ma le tolu vaiaso o le a amataina e le fana muamua aʻa, o le a tele naua. O le tele o aʻa o le fugalaau, o le sili atu foi ona mauaa;
  5. toto le pipi i totonu o se ipu ma le eleele.

Taua! O le le lelei o lenei auala o le toe gaosia o le i ai lea i le tuputupu ae, o le aʻa e malosi ma tuputupu ae, ae le o le faavae. O iina o le a foliga tutusa lava e pei o le totoina o se laau toto. O le mea lea, e faigofie lava ona vavae se tamaʻi talavou.

I lenei tulaga, e lua filifiliga mo le foia o le faafitauli. E mafai ona faʻaaogaina eseese ma faʻatasi:

  • ave faʻataunuʻu muamua auala masani;
  • faia se lagolago mo le laau.

O le isi metotia o le totoina o se paranesi i le eleele e taatia. E tatau ona vavae ese le alalaʻau ma ia le itiiti ifo ma le tolu togi ma tuʻu i le eleele. O le tuufaatasiga e tatau ona mama, mo se faataitaiga, sphagnum ma le oneone oneone. O le paranesi e le manaʻomia ona ufiufi ile palapala, e taua tele le tasi o fatugaʻo e taoto ile palapala. Faʻaopoopoga i lenei:

  • manaomia le masani ona faʻasusu ma faʻaleleia le faʻaopoopoga;
  • ufiufi le atigipusa i se ata tifaga;
  • pe a uma ona faia muamua laasaga o aʻa ma totoga, o le a totoina le toto i se nofoaga tumau.

E faʻapefea ona aʻafia saʻo se moa

E masani ona tupu pe a uma ona fugaina se fugalaau e sili ona laʻau, ona tumau ai lea o mea e le o iai, e taʻua foi o tumutumu. E mafai foi ona faʻaaoga mo le toe gaosia. Mo aʻa, e tuʻuina pito i totonu o se vai pe totōina i se gaʻo susu. O le faagasologa o aʻa i totonu ia i latou e masani lava pe a ma le 3 vaiaso.

Auala e totoina ai se meaola

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mafaufau i le matua o se fale ile fale, o se mea e faʻaaogaina e fai i taimi eseese, i se talavou, ogatotonu ma matutua. I le muamua tausaga e fa o le olaga, e tatau ona totoina le fugalaau i tausaga uma i le ogatotonu o le tautotogo, faʻalauteleina le tele o le fagu fugalaau.

Faʻasologa o gaioiga

I le isi fa tausaga, pe a tupu le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le fugalaau, o le a faʻaaogaina i le lua i le fa ia mea e fai i le tausaga. A oʻo ina matua le laau ma oʻo atu i se telē lapopoa, e mafai ona faʻaumatia le gafa. Nai lo lea, e fautuaina e sui le pito i luga o le pusa ma se mea fou o le minerale.

E tatau ona manatuaina o lenei laau e masani ona aafia i faʻamaʻi eseese mai se faaletonu pe, i se isi itu, le tele o le susulu o le la, e mafua mai foi i le numera itiiti o le faʻavaivai. O le tele o taimi, osofaʻia le fugalaau e se apogaleveleve mite, e tatau ona e tuʻuina atu minerale ma fomai i le taimi e aloese mai ai.

Faʻalogo lelei! Afai e te mulimuli i tulafono uma mo le tausiga, ona mafai lea e le monstera ona ola ma atiina ae seʻia oo i le 10 tausaga.

E tele auala e faʻaleleia ai le tino, o le auala pito sili ona faigofie ma aupito sili ona aoga o le faʻavaeina o le vavaeeseina. Ae e fautuaina e le au fai togalaau le aloese mai le faʻalauteleina e fatu, talu ai i le tele o tulaga e le mafai ona e faia oe lava i le fale. Ina ia mafai ona faʻataunuʻu lelei se mea faʻapitoa, e tatau ona e suʻeina faʻamatalaga auiliili mai tagata tomai faapitoa. O le tuputupu ae ma le atinaʻe o le fugalaau o le a faʻalagolago i le lelei o le tausiga.