Potatoes

E faʻafefea ona faʻaumatia le vao o le potato Colorado ma le sinapi ma le vineka

O le peʻa o le potato Colorado o se ituaiga o iniseti mai le aiga o laʻau lau, o se fale o vao laʻau moni.

Na maua i le 1824 e le tagata suʻesuʻe o Thomas Sayem, o se tasi o meaola sili ona lamatia o mea totō olaola.

I le taimi nei, e le na o vailaʻau vailaau faʻamalosi e tau ai le fusi, ae faʻapea foʻi togafitiga faʻaleaganuʻu mo le Colorado potato beetle ua maua ai le lauiloa tele.

E te iloa? E ui lava i le mea moni o le iniseti na i ai lona igoa ina ua mavae le faaleagaina o fanua pateta i le setete o Colorado i le 1859, o lona atunuu o le laufanua Sonoran i le itu i matu o Mekisiko.

Colorado potato beetle: faʻamatalaga o manu

O le tino o le falaoamata o le Colorado potato e foliga foliga mai, 7-12 mm le umi, i le pito i luga e fetaui, lanu samasama, o le ulu ma le prothorax ua ufiufi i ni afifi. I luga o apaau taʻitasi o loʻo i ai lima paʻu uumi umi.

Faʻailoa i se tulaga le talafeagai - mo le ola o le fafine, i le averesi, latou te tuʻuina atu i le 800 fuamoa, fuafua i vaega laiti o le 30-40 fasi pepa i le tasi. A maeʻa le 10-15 aso, ona aliali mai lea i totonu o fuamoa, o latou ola e 25 aso.

I le vavau vavalo, e fa tausaga ua iloga, e vaeluaina e molima. I le muamua ma i le lona lua o tausaga, o lapopoa o loʻo i ai se lanu uliuli enaena; i le tolu o tausaga, o le alova e mauaina se moli, lanu piniki po o le samasama-lanu moli. O latou ulu, vae ma laina e lua o fasi kelu i itu o le tino e lanu uliuli.

I le muamua ma le lona lua, o totoe e tumau i kulupu i tumutumu o laau; i le lona tolu ma le fa, latou te lafo atu i laau tuaoi. I le taimi o le vasega, o le tele o meaʻai e paʻu i totonu o le eleele i le loloto 10 cm i se mamao o le 10-20 cm mai le vao, lea na latou 'ai.

O le uila ua faia i le 10-20 aso. I le tautoulu, o le paluga o le paluga 70 m i totonu o le palapala ma malolo seia oʻo i le tautotogo, e oʻo i luga pe a maeʻa le vevela i le 15 ° C.

I le toʻafilemu o le tau, o le saoasaoa o le vevela - 4-8 km i le itula. O le ulu atu i totonu o le vai, e le magoto ai pusi, o le tafe o le vaitafe e ave ese ai, ma maua ai le avanoa e tolotolo ai i le matafaga.

E te iloa? O le lanu mumu lanu o le larvae o se faailoga lea o le i ai o mea e gaosi ai le gaʻo io latou tino.

O le a le mea e afaina ai Colorado potato beetle

O tausaga taʻitasi, e faʻavaeina ai e tagata o le dachas le fesili i le auala e faʻateʻa ese ai le vao o le potato Colorado. O le paluga o le potato Colorado e leai se suavai, e faʻamalo pateta, pu, lau (i le tautotogo), fugalaau (i le taumafanafana), tubers (i le amataga o le autumn). O le taimi lava e paʻu ai le vevela, o le mea e vevela ai le meaola i le palapala.

O le faifai malie o le gaioiga o le laau o lona uiga o le faaleagaina lata mai, aua o le numera o beetles e faateleina i le taimi, lea e sili atu ona fua i le tulaga lamatia. O le vao, e ese mai i pateta, e 'ai fualaʻau, tamato, pepa suamalie ma le fiafia.

E taua! O le uʻamea o se tagata maumau umi na te umiaina, o ia na te manumalo i ona tausaga fia 'ai, ma pa'ū ifo i le 2-3-tausaga le malolo, ma mulimuli ane e mafai ona ia tuʻuina atu ni fua maloloina.
E le mafai ona gafatia e le vailaau o le Colorado potato ia iniseti vailaʻau ona o le mea moni o loʻo faʻamanuiaina loloto i le eleele, e oʻo lava i le toe totoina o le togalaau e le mafai ona taofia.

E faʻafefea ona faʻateʻa ese le fala o le Colorado potato, kuka kuka

Vavao o le a faʻaumatia ma le saogalemu le vao o le potato Colorado.

O tagata o le taumafanafana na totoina le sinapi ina ia fefefe ese iniseti ina ia le mafai ai e vao ona tupu ma faaleleia le fausaga o le fanua.

Faafetai i lona gafatia ona tuputupu ae vave, faamamaina le eleele mai le phytophthora ma le paʻu, ae le o le palapalaina o le palapala, e fesoasoani e tau ai le telefoni, o le anufe, slugs.

E i ai se aafiaga lelei i le tau faasaga i le fala o le potato Colorado. E sili ona lelei le totoina o le sinapi i le va o laina o pateta ma eggplantal, filifili i le vaitau o le vavalalata ma salalau i le va o laau e mafai ona avea ma tagata afaina i le paluga o le potato Colorado.

O le vinega e aoga foi i le Colorado potato beetle. I le vailaʻau o le vailaʻau oona, o vailaʻau faʻamalosi, esters ma aldehydes, ma o le fatu fatu o le 80% o le faʻatonuga e ono faʻaumatia ai le iniseti pe a ulu i totonu.

Ae o le sili ona lelei o le a avea ma paluga o le sinapi ma le vineka. Mo lana kuka 100 g o le laulaʻau vavalaʻau ma 100 ml o le 9% vailaʻau e tatau ona faʻaitiitia i totonu o le pakete se tasi.

E i ai se isi vaega o le paluga o le sinapi-vailaʻau: 200 g o le laulaʻau vavalalata i le 10 lita o le vai ma tumau ai le 12 itula, ona faaopoopo ai lea o le 150 ml o le vineta. E le gata i lea, e mafai ona faaopoopo atu i le vailaʻau o le sipisi, keleka poʻo le wormwood i le vaifofo mo le paluga o le potato Colorado, lea o le a faʻaleleia atili ai le aoga o se fofo faʻa-tagata.

Faʻafefea ona faʻaaoga le paluga

Mo le va o le sinapi ma le vinika e faasagatau ai i le Colorado potato beetle e galue, e tatau ona e mulimuli i tulafono i le gaosia ma le faʻaaogaina o le fofo. E tatau ona togafitia le pateta i le amataga o le tuputupu aʻe ma pe a oʻo ina faʻalauteleina le numera o pipi i le taimi o le fugalaau.

E sili atu le faʻaleleia o le afiafi, pe a oʻo i le vevela o le aso, i le mafanafana ma le toʻafilemu o le tau.

Mo le gaioiga, o le tele o fofo o le a manaomia, e tatau ona faia le faʻaleleia e le aunoa, ae tatau ona taofi togafitiga ile 20 aso aʻo lei fuafuaina le seleselega. O se vaifofo o le vailaʻau mama e le tatau ona faasusuina. A oʻo i le gaosiga, taumafai e taofi le paluga mai le tafe. Toga ma e mafai ona faʻafeinu ma felafolafoaʻi lau.

E le mafai foʻi ona e faʻagaloina o le faʻaaogaina o le vaifofo i luga o le 3 itula e le talafeagai, e tatau ona faia vave aʻo leʻi faʻaaoga. Tesema i le taua faasaga i le Colorado potato beetle o le a leai se malosi pe a fai e taina i lalo o le aafiaga o le susulu o le la: o le a leiloa ona uiga lelei, ma o le faʻagasolo o timuga e faʻafefea e faigofie ona fufuluina le fofo.

E le manaomia le faʻaaogaina o le paluga pe a uma le timu, pe a mavae le tele o le sau, i le tau vevela, i taimi o matagi malolosi. O le taimi sili e faʻatautaia ai o le afiafi muamua.

E taua! O le aʻafiaga tele i laau e le aumaia e tagata matutua, ae o aʻa i le tolu ma le fa tausaga o le atinaʻe, o le mea lea e le mafai ona tolopoina le taua i le vao.

O le faʻaaogaina o togafitiga faʻa-Iutaia e sili atu ona lelei nai lo tapenaga o vailaau - e matua saogalemu lava mo tagata, meaola, laau ma le siosiomaga ona o le mea moni e le o ni mea matautia.