Coniferous laau

Faʻamatalaga o laau arasi ma a latou ituaiga (faʻatasi ai ma ata)

I totonu o conifers uma e leai se laau e tutusa lelei ma arasi mo le nofo lelei o le faia o togalaau aina. O le mea lenei o le toʻatele o tagata Igilisi e mafaufau i ai, lea o loʻo faʻamatalaina atoa ai le lauiloa o lenei ituaiga o fualaau faʻamalosi i togalaau faʻatoʻa. Lua pe tolu arasi i le ulufale atu o le fale e lava lea e faʻapipiʻiina ai se faʻataʻitaʻiga, faʻatuina ma matagofie i le taimi lava e tasi le mafanafana. Matou te taʻu atu ia te oe po o fea arasi e talafeagai mo le galueaina o faatoaga o fale, iloilo a latou ituaiga ma ituaiga lauiloa.

E te iloa? E matua talisapaia le ogaoga o le arasi i le maketi o le lalolagi, aua e lauiloa i lona tumau, mea manaia manogi ma mea e faaaoga ai antimicrobial. O tagata Hindu e viia nei laau i le tulaga paia, na faaaoga e Phoenieni le fausiaina o vaa, Aikupito - mo le mummification. Ua matauina e le aufaasese e faapea, e le amataina se mole i laupapa ufi.

Cedar: uiga lautele

O le a le arasi, io tatou vaitau e le iloa mea uma. O le tele lava e faʻaaoga i fualaau paina, o loʻo faʻatau atu. O le mea moni, o lenei meaʻai e matua le aofia ai i arasi, talu ai o le fua o le pine pine Siberia.

O isi e fai ma sui o arasi e tamalii mamalu ma ni pine lapopoa o lanu lanumoana e lalagaina i luga, laʻau moli ma scaly gris grayish.

O latou i totonu o le vao, e masani ona maua i luga o le matafaga o le Metitirani, i vaomatua ma luga o le tumutumu o le Himalaya. I le siosiomaga masani, o nei sui o le pine pine e mafai ona ausia se maualuga e 50 mita.

O vailaʻau e faʻavasegaina arasi e pei o le monoecious trees o oligotype genus. E ese i latou i nilala na faʻaputuina i ni paʻu ma ni mea faʻapipiʻi na faʻapipiʻiina ma nila, ni paʻu e pei o nila faʻalanu. Fuga i le tautoulu. O fatu fatu o se foliga tafatolu e ufiufi i se paʻu manifinifi ma iai ni apaau tele. O fua o lenei arasi e le mafai ona maua, e aofia ai le tele o resini.

O cedars i totonu o le fale e mafai ona faamalieina ai mea e sili ona faigata, talu ai e tele a latou ituaiga, eseese i lapopoa, fausaga o pale, lanu ma nila.

I le tausiga, arasi, e tusa lava po o le a le ituaiga, faʻaopoopo i le lisi o vaega e le faʻaleagaina. Mo vaomatua tele, latou te manaʻomia le fafagaina masani o meaai i masina taʻitasi, mulutuluga o le tautotogo o ogalaau ma le faʻaleleia masani o le ea ma le palapala. E taua tele le fufuluina o laau. I le ala, latou te manaʻomia le sauniuni ma le faaeteete mo le taumalulu: fale puipui ma lala laau. O le uiga e le mafai ona toe totoina arasi, o lea e tatau ai ona e faʻalatalata atu i le filifiliga o le nofoaga e tulaueleele ai. O le totoina o meafaitino e naʻo le 6-8 tausaga. I le amataga o lona atinaʻe, e manaʻomia ni puipuiga e puipuia ai faʻamaʻi faʻaleaga. O arasi e faigofie tele i le 'ele, lea e faʻaalia i le mumu e le faʻaalia i le va o le nila. O le togafiti togafiti. E le gata i lea, o laau ua lamatia i le chlorosis, o se tulaga maualuga maualuga o le aʻafiaga o siama i eleele palapala. O le faʻamaʻi e aliali mai e ala i le samasama faʻafuaseʻi ma le ola olala, e ala i le liliuina o lala. Puele ma le Siberia Hermes ola i le paʻu arasi. E afaina i nei kopi o mea faʻamaʻi e le o toe avea ma faʻavae i le faaolataga. I sina foci laitiiti e fesoasoani i togafitiga ma iniseti.

E te iloa? O meainu meamata ma vitamini e maua i totonu o le kilokalama o nila mafolafola. Aemaise lava, K (20 mg), P (3810 mg), B1 (19 mg), B2 (7 mg), B3 (28 mg), PP (142 mg), B6 ​​(2 mg), H (0.15 mg), C (600 mg). I le auala, afai e tuʻuina nila faʻaputu i se potu malulu ma le vevela e le sili atu i lo le 5 tikeri, o lona fatuga o le a le matitiva lava.

Komi vao

O nei aliʻi mamalu o aganuu faʻasalalau e iloa e tagata mo le silia ma le 250 tausaga. Peitai, e matua talafeagai lava, ae e le mafai ona o mai i le tasi ituaiga o arasi. E tusa ai ma nisi, i le natura e na o lavane araia Lebanese, lea e faamatalaina i le tutusa o laau matutua. O isi o loʻo faʻamalosi pea i le manino manino, faʻapipiʻi i le faʻaopoopoga o Atlas, Himalayan ma ituaiga popo. Ma o le lona tolu, i le isi tulaga, e le o iloa le poto-coniferous breed. I le faʻaaogaina o le poto masani o tagata atamamai faʻavaomalo iloga o loʻo auai i le poloketi faavaomalo "Catalog of Life" ma aoina e tusa ma le 85% o faʻamatalaga e uiga i mea uma o loʻo ola i luga o le paneta, matou te mulimuli i la latou faʻavasegaga.

Lepa arava

Cedar Lebanese (Cedrus libani) na totoina i le XVII senituri. O loʻo faʻaalia i le faʻavaveina o le atinaʻe, ola umi ma faʻafetaui i gutu malulu (e oo atu i -30 tikeri). E ola lelei e oʻo lava i eleele palapala i luga o le mutia lanu. O se laʻau laʻitiiti e fai se pale paleni, ma i le tele o le tuputupu ae, ua liua e avea ma se mea e felafolafoaʻi ma vaega manino o lala. O ata tuai o lala ua gaugau i totonu o se faamalu. Sprouts ma le laititi. Manulele lanumeamata lanumeamata ma se paolo malulu, uumi o nila e oʻo i le 3 cm. Conces lanu enaena, e oo i le 12 cm le umi. O foliga teuteu e ese i le umi ma le lanu o le nila:

  • "Glauca" (faatasi ai ma nila lanu moana);
  • "Vreviramulosa" (faʻatasi ai ma le tele o laupepa e gaosia ai skeletal);
  • "Stricta" (pale paleni o loʻo faia e lala laititi, fai siʻitia luga aʻe);
  • "Pendula" (lala e faigofie ona pau i lalo);
  • "Tortuosa" (eseese matagaluega tetele);
  • "Tinamatua" (eseese ituaiga);
  • "Tinamatua pyramidata" (ogaoga o laau ma lala e maualuga i luga).
E taua! O mea teuteu eseese o fualaau o le coniferous, e pei o se tulafono, e le faigofie i le tupu ma le fatuina o fatu. O na ituaiga o mea e faʻapitoa e ala i le tipiina, ma afai e le aoga, latou te faia se sulu i luga o le tina e totogo.

Atlas cedar

Cedar Atlas (Cedrus atlantica) e mafua mai i le faatelevaveina o le tuputupu ae o laau talavou, e mafai ona ola i le oge ma e le o ni fulufulu uumi (e oʻo i -20 tikeri). Malamalama-e manaʻomia E le faʻafeiloaʻi eleele palapala ma le tele o le susu. I le togalaau o togalaau, kolin, pyramidal, tagi i le siliva, auro ma manulele lanumoana o se manuia. Aemaise lava, o nei ituaiga:

  • "Glauca horizontalis" O loʻo i ai se mea e maualuga lona teuteuina, nila lanumoana, lala faʻalaʻau. I le auala, Atlas cedar glauks e aofia ai ituaiga eseese.
  • "Aurea". O se laau e iai le pale pine ma samasama auro. O tausaga taʻitasi o loʻo olaola ai nila.
  • "Fastigiata". Tele ituaiga o foliga o le columnar ma nila lanumeamata malamalama.
  • "Endula". O se faailoga iloga o le eseese o se foliga lamolemole lamolemole ma luga o luga o luga. Manala lanumeamata.

Himalayan Cedar

O laau arasi Himalayan o loo suitulaga i ituaiga eseese o ituaiga o mea teuteu. I le natura, o lenei ituaiga meaola ei ai le palealii paleni ma se numera tele o lala. I le tele o le soifua matua, latou te fausia ai luga luga. O loʻo agavaʻa le agavaʻa, fiafia i le malulu, faʻafeiloaʻi le ataata ma faʻafetaui i le maʻa. E ui lava e lapatai le aufaatoʻaga e uiga i aʻafiaga o chlorosis, lea e faʻaalia i lanu samasama i luga o lālā. E fautuaina foi le totoina o ituaiga uma o cedar i le Himalayan i se nofoaga e puipuia mai le matagi.

O uiga masani o le arasi Himalayan o ona gala susu ma o loʻo pipii mau. I le togalaau aina e fatu ai ata muamua, ua vavae le laau. I le faaopoopo atu i ituaiga masani, e fiafia tagata e fiafia i le lanu meamata e totō i le fale mafiafia o le falesa po o le tele o nila. I fale tausimai e manaʻomia:

  • "Albocpica". O le kesi o le tele o le laʻau ma le pale pyramidal. O le pito sili ona taua o le ituaiga o le lanu lea o laʻau laiti. I le taimi muamua, e papaʻe, o loʻo i ai sina lanu samasama, i le vaega mulimuli o le atinaʻe latou te lanu meamata.
  • "Aurea". Faʻaigoa lala lanu samasama o loʻo liu lauusiusi e le autumn. Cones o lenei ituaiga o le arava Himalayan ua suia lanu ma lanu i le mumu-lanu enaena ma le matua.
  • "Taeao auro". O le laau matua ua tupu ai le pale faapaleni malosi. O le eseʻesega o le ituaiga o loʻo i le lanu o nila faʻasili, o lona umi e oʻo i le 28 mm. I luga o le la la e lanu samasama, ma i le paolo e lanu meamata lanumeamata.
  • Prostrata. O se laʻau faʻagesegese ma se pale paleni lapopoa, faʻalafola i le pito i luga. I le 20 o ona tausaga, o le laau e oʻo atu i le 30 centimita le maualuga ma le 75 inisi le lautele.
  • Kashmir. O le ituaiga e lauiloa i nofoaga malulu, aua e faigofie ona malulu le malulu.
  • "Rygmy". O lenei arasi lauiloa ona o lona laʻei ma lanu lanumoana-lanumoana. I le 15 o ona tausaga, o le laau e ola lemu i le 30 centimita le maualuga ma le 40 centimita le lautele.
E taua! Mo ituaiga uma o le arasi o le kederi e teteʻe. O ituaiga Himalayan ma Lebanona e sili atu ona tumau i lenei vaega. O le fanau a Atlas e masani ona pagatia i le kiona mamafa, lea e faʻapupulaina ma momotu lala.

Pines, lea e taua o arata

E taʻua e tagata le arasi o le tele o laau e aofia ai le ituaiga o pine. O i latou ia e taʻua o Europa, Siberia, Cedada Korea ma le arasi arasi. Talu ai ona o le le lelei o fetuunaiga i tauvaga leaga, o ituaiga o Europa ma Korea e mafua mai i le masani ona totoina i totonu oo tatou latitudes. E talitonuina o le tausiga o ia pines e matua faigata lava. O le mea moni, e faʻapea foʻi faʻaleaganuʻu aganuʻu uma, e manaʻomia e tamaiti talavou le vaavaaia ma le faʻaeteete.

O le lima tausaga muamua latou te manaomia ai le fafagaina o taumafanafana uma pe a ma le ono taimi. Mo le taumalulu, ia ufiufi le pale ma le lio o le laau ma lala laau. E faalua i le tausaga (tautotogo ma le totonugalemu) faʻafefiloi ma le biohumus. Ma i le taimi foi e togi ai pupu vine, faia se pale. O le teuteuina o lala e mafai ona maua i faʻamaʻi pipisi ma le seryanka. O meaola faalafua e le faʻaleagaina ai le laau, e tatau ona e aveeseina taimi uma ia nila ma sasao o loʻo i ai le kopa.

Europa Europa

I suʻesuʻega faʻasaienisi, e taua o le pine cedar Europa (pinus cembra). O le laau o le aiga pine, o lona igoa e mafua mai le tutusa o le arasi Siberia. O conifers uma e sili atu ona tutusa ma pine pine nai lo arasi. O le vaega o lenei ituaiga o meaola e faʻapitoa i le itu i sasaʻe o Farani ma i le itulagi o le High Tatras i le Carpathians. E talafeagai lelei le aganuu i nofoaga malulu, o le malulu (e mafai ona ola 40 frog frosts), faʻafefe o le susu, e fiafia i eleele fou palapala. I fafo atu, e tele mea e tutusa ma le arasi Siberia, o loʻo i ai sona maualuga pito maualuga, o le paleni o le pale o le ovoid shape and small cones. I o latou foliga masani, o laau laiti e iai le palealii paleni paleni, ma ao faasolosolo ina matutua, latou te maua ni foliga lauiloa. E sili atu ma le 100 ituaiga o laau arasi a Europa, e aofia ai le tele o mea teuteu, e faʻaalia i foliga ma lapoa o le pale, lanu ma le umi o nila.

E te iloa? O arasi o loʻo i luga o le lisi o laau umi o le paneta. O le ulumatua o lenei ituaiga e tusa ma le tolu afe tausaga.

Siberia cedar

O le cedar cedar Siberian (o le pitonuu) e iloga i se fale teuteu o le paleni o foliga o le nifo, o le lanu enaena-enaena ma le lanu enaena lanu enaena, o loo ufiufi i le paʻu mumu. Sprouts faʻapuʻupuʻu, pulupulu vaivai, tafatafa o le lanumeamata lanumeamata ma se paʻu vevela. Ole umi e tusa ma le 14 cm. O se faailoga masani o le ituaiga o fualaau lapopoa tele ma ni fatu lelei. Latou te aliali i le 30 tausaga o le olaga. I le averesi, e 50-150 fatu i poloka taʻitasi. O le ituaiga o meaola ua manatu o se tasi o le sili ona malulu-malulu ma le malu-faapalepale. O fualaau teuteu e masani lava ona totō i le malamalama, eleele suamalie. O le arasi Siberia ua taʻua o se agavagese agavaʻa, aua e na o le 40 aso e atiaʻe i le tausaga.

Korea arasi

O le cedar cedar (рinus koraiénsis) o loʻo faʻamatalaina i le faʻamatalaga e lata ane i ituaiga Siberia ma Europa. I le vaomatua, o se laau umi ma se paʻu enaena, vevela, palamole ma se mafiafia, mafiafia le atinaʻe. O faʻataʻitaʻiga talavou e foliga e pei o se vailaʻau poʻo se vaʻavaʻai, ma o tagata matutua e liliu i totonu o se paʻu poʻo se kesi ua leʻo. O tupu fou e ufitia ai le lanu mumu. O nilala e oʻo atu i le umi o le 20 cm, tafatafa tolu, ulaula lanu meamata, tupu aʻe i fusi o 4-5 vaega ma faʻaauau pea le paranesi pe a ma le fa tausaga. Cones o Korea pine o loʻo maua ai fatu taumafa, e oʻo atu i le 150 fasi pepa. I le vaomatua, o laau e amata ona fua mai pe a uma le 100 tausaga, ma i le aganuu - pe a uma le 30. O le ituaiga e mafua mai i le tetee a le ea.

E te iloa? O se teuteuga o le 30 g o nila mafolafola ma 150 ml o vai kuka e faasaoina ai le tasi mai le avoryaminosis ma le malulu. O mea uma e galala i le taumafanafana mo le 40 minute, ma i le taumalulu mo le 20, ona faamama lea ma ave i aso uma i le 2 - 3 inumaga. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e faʻamagoina le vai ma le meli. O togafitiga faafomaʻi ua fautuaina ai le meafaigaluega e oo lava mo faamoemoega puipuia.

Cedar elfin laupapa

I vaega laiti e lata ane ma tuafale, o ituaiga laau pine, o le elive pine (pineus pumila), o le a foliga matagofie. O ia vao vao e mafai ona faʻamalamalamaina i totonu o se toga papa, i luga o se mutia pe i totonu o se paluga. O lala laiti ia ma lala laʻau. Na aumaia e le au faʻatoʻa le tele o foliga teuteu, e ese mai i le tele o pale: laau, fetolofi, faʻavaʻa ipu. I totonu o le togalaau, o le faʻasolosolo lelei e faʻalauiloaina i vaega e puipuia mai le matagi. O le maualuga o le toto e faalagolago i le eseese - mai le 30 cm -7 mita ma le maualuga o le pale 25 cm - 12 mita. O le tulaga ese o laau o le arasi arasi o loʻo i totonu o ni faʻataunuʻu laiti, e matua lelei i le tausaga lona lua, ma vine laiti e faʻasaga i luga, lea e iloga i se lanu lanumeamata.