Laʻau

Cattleya Orchid: faʻamatalaga, ituaiga, tausiga

Cattleya o le aiga o Orchid. O se faʻavavega faʻatasi ma le aʻa. I le natura, ola i vaomatua o Amerika, i le Caribbean. E tele ituaiga o meaola o loʻo ola i totonu o falemautotogi ma greenhouses.

Faʻamatalaga

I totonu o le natura natura, o laau toto e tutupu ae i latou lava pe o faapipii i laau, maa. Fugalaau e mafai ona maua ile sami poʻo luga o papa. E iai ni pseudobulbs a Cattleya ile lua, tolu internodes o loʻo umia se tasi pe lua pepa. O pamu fou ua faia i le faavae o le tausaga talu ai, ona o lenei fugalaau e tupu tele.

Faailoga lautele o ituaiga uma o Cattleya

O le faʻasolosolo o se mea faʻapitoa i le tasi o le bud po o le racemose, e afua mai i le sinusisi laulaau, e ufiufi i laulaʻau lauolaola e ola i le faavae. O le faʻavae o le faʻafeiloaʻiga, e le o faʻasolosolo manuia. O se laau talavou ei ai ni tulaga tuputupu ae. I le gasologa o taimi, naʻo le auala sili e sosola ai, o le a malolo.

E tasi pe lua vaapiapi, o pepa lautele e faia ile pseudobulb. Papatusi eleelea, paʻu pe paʻu, e le faʻalogo i le taimi o le tuputupu ae. E tupu le fafaga:

  • tulaga faʻapitoa ma aano, afifi faʻapipiʻi foliga ma le laʻau e tasi;
  • bifolia ma pulu faʻalanu, faʻapapa pulapula faʻatasi ma lua pe sili atu lau.

O pulu pepelo uma e fesoʻotaʻi i le aʻa. E i ai lana fugalaau fugalaau fetolofi, e talafeagai mo le tuputupu ae i mauga po o luga o laau. E mafai ona i luga aʻe o le palapala poʻo loloto i le palapala.

Fugalaau e oʻo atu i le fa vaiaso, o le umi e faʻalagolago i le tele o pipi. E i ai ituaiga e fugalaau fugalaau e oo lava i le tautotogo ma le taumalulu.

O se fatuga e tolu petals ma le numera tutusa o sepals. E i ai se mea e taʻua o le "laugutu". O le petalini pito i totonu i le ituaiga o se faʻaloloa poʻo se puʻu ma se paolo e sili atu le susulu nai lo le mea e totoe, faʻatasi ai ma se pito vavalalata.

Corolla alalaupapa mai i le itiiti ifo o le mita i le 30 cm (faʻalagolago i ituaiga eseese o Cattleya). Valivali e piniki, lilac, fusi, paʻepaʻe-kiona. I le avea ai o se tulafono, e le itiiti ifo i le fa pseudobulbs i luga o le orchid, lea e totogo mai ai lala. O fugalaau fugalaau e manaia lelei. 'Otiʻoti tipi e le uma mo se taimi umi e tusa lava pe leai se vai.

Faʻasologa autu

E tusa ma le 180 ituaiga iʻa. O mea taatele o le:

UlutalaFaʻamatalaga
ApuO le igoa e aofia ai se fuainumera tele o ituaiga uʻu na maua e ala i le sopoia o ituaiga eseese ma a latou ituaiga:
  • lanu viole lapopoa;
  • lipine lilac;
  • papaʻe
  • fualaau faisua ma isi.
LipManua faʻamafaʻailoga e pei o le fulafula, faʻapipiʻi ile lanu paʻeleʻe. O paʻu paʻu o loʻo i luga o le paʻu, e le malie, ma le notch i le pito. Pinkish po o le lilac fugalaau 12-14 cm. O petals e vaapiapi vavalalata ma pito i luga, e tolu taimi e lautele atu nai lo sepals. O ia o le faavae o le aiga.
Orange lanumumuO faʻamau i lalo o le ulu i le pito i lalo e manifinifi, e faasolosolo malie lava i le apex, afifiina i se atigi ata. E lua fagu pe elliptic mata e faigata ma tino. O le faʻasologa o loʻo i luga o se faʻapuʻupuʻu pupuu, e mai i le lua i le sefulu moli manogi mumu. Tagata faʻatoʻa faʻaaogaina ituaiga e maua ai lanu samasama pe mumu.
ForbesO le mea e faʻafeiloaʻi ai foliga o le paʻu poʻo le mea e faʻalelei ai foliga, e tupu mai i le 30 cm. O le totoa saʻo e taofiofi le lua i le ono buds. O pulupulu o le lanu samasama vaivai po o le mumusu o veins e sili atu ona pogisa.

Faʻateleina le faʻaleleia o iʻa

Ina ia mafai ai e Cattleia ona tupu vave ma olaola, e tatau ona ia faia tulaga nei i le falemautotogi:

ParakalafaFautuaga
NofoagaSoo se faamalama e alu, vagana ai le itu i matu. I le tau mafanafana, e mafai ona ave le fugalaau i totonu o le faapaologa po o le faletua.
MalamalamaO le susulu o le la e tatau ona le itiiti ifo ma le 12 itula. I le taeao ma le afiafi, e leai se mea e puipuia ai mai le la. Mo faʻamalamalamaga, e faʻaaogaina ai ni mea faʻapitoa, mai laʻau masani e lanu viole. E le mafai ona e suia matua le maualuga o le malamalama. E i ai ituaiga mea e mafai ona faʻafefe lelei le paolo (mo se faʻataʻitaʻiga, hybrids, faʻatasi i le igoa o Patinara).
LuluI le taimi o le vavao - + 22 ... +30 º. O se eseesega e tusa ma +7 º manaʻomia. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e tatalaina pupuni, faamalama, ae aloese mai faʻataʻitaʻiga. I le taimi o le taumalulu, na pa'ū le vevela i le + 12 ... +15 ºС. Faailoga i le vevela i lalo ifo o le +5 º poo le maualuga +40 ºС o le a oʻo atu ai i le oti o le fugalaau.
Faʻamamaga o le eaO le faʻaaliga fautuaina o le 60-80%. I le vevela, o se koneteina vai vai malulu e tuu i autafa o le laau. O le faʻaleleia o le ea faʻataʻaliʻoliʻo le ischid ua faia i le taimi mafanafana. Suavai i luga o fagu pepelo, fugalaau, ma le pedicels e le manaomia.

Faʻataunuʻuina ma faʻasolosolo mea faʻalelei

I totonu o le siosiomaga masani, o le togi e ola i luga o laau, e faapena foi mo le totoina, o le paʻu (sili ona lelei) ma le moss-sphagnum o loo faaaogaina e fai ma sui. O le vaega muamua e faʻafefete mo le tele o aso mo le faʻamauina lelei o le susu. O mea uma e gaosi, o le pulu ma le perlite ua faaopoopo i le paluga. E mafai foi ona e faatauina mai le eleele ua saunia mo le vavae i se faleoloa faapitoa.

E faigata le gasegase e faʻaleleia le faʻaleleia o eleele ma le faʻafefeteina, o lea e mafai ai ona faʻalavelaveina i tulaga ogaoga. A oʻo ina tumu i totonu o le ulo, o le a amata ona pala le aʻa ma e manaʻomia ona toe faʻafouina le laau.

Afai e manaʻomia le toe gafa, e sili atu ona lelei le faʻatinoga i le tautotogo, pe a faʻapipiʻi faiga i luga o pulu. A o faagasolo lenei vaitau, e laʻititi le fuʻa, o le tulaga lamatia o le faaleagaina ia i latou e laʻititi.

Faʻamasuina i totonu o pusa eseese

Mitiiti ituaiga o kulupu Cattleya, e le sili atu ma le 10 cm, faʻalelei lelei i toga togalaau - florariums. Laufanua o loʻo mulimuli mai:

  • O Florarium ua saunia: o se pusa tioata, se fagu, se fagu (soo se ipu tioata) e faʻaaogaina.
  • O se laulau o maa o loʻo tuʻuina atu ile pito i lalo.
  • E sasaa le paʻu paʻu (fasi 'apa 2 cm).
  • E faʻaaogaina se faʻalanifiuga o le faʻaaogaina o pulumu sphagnum susu.
  • Ua tuu se togi i le pito i luga, ma faʻapipiʻi i fasi manoa.
  • O le tuufaatasiga e faʻapipiʻiina e isi laau totō e talafeagai mo florarium (Fittonia ma isi).
  • Faʻamamaina i mea teuteu.

Afai o le totoga e faia i totonu o se ulo, ona fai lea i ai, pe a filifilia, e tatau ona e gauai atu i le ea. O le laau e fiafia i le ea, pe a leai, o le a oti. Mo pusa laisa ma fugalaau palasitika e talafeagai.

O le lelei o le mea muamua o le mea moni. O meaola e puipuia ai aʻa mai suiga faafuaseʻi i le vevela. Ae ui i lea, o le soifuaga o le ola o se ipu e puupuu-ola: i le tolu i le fa tausaga o le a amata ona faasolosolo malie i lalo o le aafiaga o le vai, ona o le faateleina o aʻa. Pusa fugalaau fugalaau e faʻaalia i tau maualalo, o le tele o ata, foliga. E le gata i lea, o sea ituaiga o le a umi atu le umi nai lo le sera.

Laufanua o loʻo mulimuli mai:

  • I le pito i lalo, o le alavai o maʻaili poʻo le faalauteleina o le omea ua tuʻuina atu i se laulau o le 2 cm.
  • O se vaega o paʻu ma moss-sphagnum o se vaega tele e sasaa.
  • O se fugalaau e tuu i luga, o se vaega o meaʻai o loʻo tuʻuina atu i ni vaega laiti o mea o loʻo iai.
  • O le fagu e tuʻu i luga o se fata vai.

Fuga o fua

E fuga mai Cattleya pe a oʻo i le matua. O le tele o se pulu mata i totonu o se masini faataitai ola e fesuisuiai e fuafua i le eseese, mai le 8 i le 20 cm. Afai ei ai aʻa i luga o pseudobulbs, a itiiti ifo ma le tasi le pulou ma se ufiufi, ona fuga mai lea o le orchid.

Tulaga e manaʻomia:

  • E le mafai ona maua le fuga i le windowsill o le itu i matu. E manaʻomia e le Cattleya le la. E fautuaina le faʻaalia o le laau i ultraviolet ray i le taeao ma le afiafi. I le la, e le mafai ona faia, e mafai ona e susunuina le laʻau.
  • O le fugalaau e tatau ona fafagaina e le aunoa. I le tau mafanafana, e faʻafefeteina le eleele pe faalua i le vaiaso, e tasi i le masina e tuʻuina i lalo o le mafanafana. A aunoa ma lenei mea, o le a le tupu lelei le laau, o se taunuuga, o le a leai se fugalaau. Ae peitai, e mafai ona maliu Cattleya mai le susu tele. O le mea lea, e tatau ona faʻamautinoa ua faʻamamago le masini i le va o vai.
  • I le taimi o le tuputupu ae olaola, o le fugalaau manaʻomia luga o lavalava. O masina uma lava, faʻapipiʻiina o fugalaʻau ma sina faʻamalama o le phosphorus ma le pailani e faaopoopo i le vai mo le faʻavaivai. A maeʻa le faʻaogaina o pupuʻu, faʻaofuofu ofu.
  • O le eseesega i aso uma i le vevela i le ao ma le po e le itiiti ifo i le +5 º.

Taimi e malolo ai

Afai o le fugalaau o loʻo i le tautoulu, ona i ai lea o le fale i totonu o le falemaʻi seia oʻo i le tautotogo. I le taimi lea, e tatau i le orchid ona maua le tausiga lelei.

I le taimi o le taotoga, o le togi o loʻo faʻaleleia i totonu o se potu malulu. Ua maeʻa le moli, ma o le tele o le faʻainu ua faʻaitiitia i le lua taimi i le masina. E le o fautuaina foi le totoina, ina ia faʻamamaina le ea, ua lava lava le tuʻuina o se atigipusa ma le susu susu poʻo le pu i tafatafa ane.

Faʻatauga auala

Faʻasalalau le lafu manu i le vaevaeina o vao ma tamaiti. E seasea lava ona faia e le fatu, talu ai e faigata ona ola tuputupu aʻe, ma e umi se taimi e ola ai.

E vaeluaina se togavao orchid ma totoina i ipu eseese. E tupu faapenei:

  • O le laau e fafagaina tele ma totoe mo le tolu i le fa itula. A maeʻa le palapala ile palapala, e aveese lelei le togi.
  • E lelei lava le fufulu o le rhizome i le vai mafanafana, o mea totoe o le lalolagi ua aveesea mai le auala.
  • Ua vaevaeina le togavao i ni vaega e ala i meafaifaaili. O vavaevaega uma e mai le 3 kulupu ma ola ola. O nofoaga e tipiina e gaosia i le malala.
  • Ua totoina vao fou i ni ipu eseese.

O le anufe o loʻo faʻaalia i le fausiaina o tamaiti. A leai, e fautuaina e faʻaaoga le cytokinin pasene e faʻateleina ai le tuputupu aʻe. O le toe gaosia e tupu e pei ona taua i lalo:

  • O le tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi ua vavaeeseina ma le faaeteete mai le vao vao. O le pepe ua matua atiaeina, e ola ma ola ma tele laulaau.
  • Ua susunuina le totogo mo ni nai itula i Kornevin.
  • Ua totoina laʻau i totonu o se fagu ma le paʻu ma le galu.
  • O le vevela fautuaina (+ 22 ... +30 ºС) o loʻo tausia i totonu o le potu, ua faʻamalamalamaina le malamalama, ua faʻamamaina le eleele.
Faʻapupulaina o Laʻau o Cattleya Orchid Plant

Mea sese i le tausiga a Cattleya ma le faʻaumatia

Faatasi ai ma ni mea sese i totonu o mea o loʻo i ai, o le a amata ona afaina le fale ma atonu foi e oti. O le mea lea, e tatau ona e iloa pe o le a le tulaga o le togafitiga o le orchid e fesoʻotaʻi ma ina ia mafai ai ona vave faʻaletonu ia faaletonu.

FaailogaLaʻasaga
O le fugalaau fugalaau ua mamae e aunoa ma le tuuina atu o le pulupulu.Le lava le malamalama, susu, po o le fugalaau.
Laʻau samasama ma pulufana e lanu samasama.Fuʻu.
E suia e le laʻau ona lanu i le lanumeamata lanumeamata, o papatusi ua sili atu ona vaivai, solo.Le lava le moli.
O faʻamatalaga ma pito o lau o loʻo malogo, maua se lanu enaena.O le vevela o le potu e maualuga tele.
Faʻasolosolo le gasologa o gafa, e na o ni totō fou e faia.O le fugalaau e laʻititi tele (e tolu pe itiiti ifo pseudobulb) pe o le tochi ua le saʻo le vai.
O pulu i lalo o le pogisa, e foliga mai ua latou susu.Televave masima. O loʻo faʻateteleina le tulaga i le maualalo o le vevela, ata.

Maʻi ma meaʻai

E maua e Cattleya i maʻi nei:

Maʻi / PestsFaailogaMafuaagaFaaleaogaina
MosePaʻu pepa ma fugalaau fano, ua i ai le eseesega.Laʻau amata amataina i totonu o le eleele malulu.Faʻaitiitia i le ulo.
ChlorosisLanu samasama i luga o lau.Le lava o le uʻamea.Suu i totonu o le eleele fou, felafolafoaʻi laulaʻau ma faʻamaʻi. Faʻasaga na o vai mama, pei Ona o le malosi i le mea o loʻo i ai, ua faia ai masima. O lenei mea e afaina ai le ave o le uʻamea.
Laʻu aʻaLea ma piu ua liu uliuli. Malu e aliali i le faavae.Faʻainu malosi.Faʻaleagaina poo le toe faʻaolaina.
Spider miteI papatusi, paʻepaʻe papaʻe, o loʻo migao se upega taʻavale. E fuga le lau, i le taimi muamua e amata ona enaena, ona lanu enaena.Le lava le timuga.Faagasologa Fitoverm, Aktofitom poʻo Vermitek.
Shield aphidsO papa Brown e aliali mai i luga o papatusi ma pseudobulbs, o lau o le a maeʻa.Ava malulu.Aveesea o le faʻaaogaina o pepa, togafitiga ma vai inu.

Faʻaolaina

O mea sese pe a alu i le fale, o maʻi eseese ma faʻamaʻi iniseti e oʻo atu ai i le oti o le rhizome. E manaomia e le laau le toe faaola. E maua mai e pei ona taʻua i lalo:

  • O le fugalaau e faʻafefeteina i aso taitasi i le vai mo le lua itula.
  • A maeʻa foliga o aʻa, ona taofi lea o manipulations.
  • A oʻo ina ola le tolu muamua togi i le 6 cm, e totō le laau i totonu o se ipu vaapiapi.

O le toe faʻaolaina e mafai ona fai i ni nai vaiaso poʻo se tausaga foi. E fautuaina le togafitiga e fai i le mafanafana o le vaitau poʻo i totonu o le greenhouse conditions i le vevela o + 20 ... +25 ºС.