Laʻau i totonu

O faʻamatalaga uma o le tuputupu ae o le va i fafo i totonu o le fale

O le malo mo lona matagofie ma le manogi e taua saʻo o se "parataiso" laau. O fugalaau lapopoa eseese o lanu eseese e masani ona fai ma le lua-lua fagafao e ufitia ai au, o loʻo manino mai i le pito i lalo o laʻau lanu. I lima atamai, e mafai ona fugalaau se fugalaau i se lala vao pe i totonu o se lanu matagofie o le a fuga seia oo i le taimi o le autumn - e oo lava i luga o le faapaologa, e oo lava i le togalaau. Aganuʻu e le faigofie ona tausia. O le mafuaaga lena e fefefe ai nisi o faifaatoaga e maua mai. O le mea moni, e le o mea uma e faigata e pei ona foliga mai i le taimi muamua na tilotilo ai. Seʻi o tatou taumafai e faʻatalanoa ma tagata atamamai e fiafia i faatulagaga faʻapisinisi, oa foliga ma faigata i lona faʻatoʻaga.

E te iloa? I totonu o lomiga faʻavae, o le laau ua atofaina e igoa e lua: "fomaʻi" ma le "mandeville". E mafua lenei mea i le mea moni o le fugalaau e faalua ona tatalaina. I le taimi muamua, na maua ai e saienitisi i vaomatua o Pasila ma taʻua ai o le "deplodenie", i le faa-Eleni o lona uiga "tasi e lua ni nectaires." I se taimi mulimuli ane, o se isi malaga na maua ai aganuu i fanua o Atenitina, lea na faamauina ai o se ituaiga fou ma tofia ai se igoa e faamamalu ai se faifeau Peretania, se tagata e aoina mea totino, Sir Henry John Mandeville. Ua leva ona faia se mea sesē e le au faifaatoʻaga i aso nei e ala i le tuufaatasia o ituaiga e lua i le tasi, ae latou te lei mafaufau lava i se igoa masani.

Faʻamaliega tulaga mo le tuputupu ae o le va i fafo i totonu o le fale

I totonu o le natura natura, mutia togavao susu, puipuia mai le susulu o le la ma le matagi, e masani lava mo se faifeau malie. I a tatou latitudes, o le a le mafai ona fuga i le tausaga atoa ona o le pisi o itula. Ae afai e te tausia le tausiga agavaa a Mandeville i le fale, o le a le afaina.

Filifiliga ma le moli

O le potu e lelei mo vaʻavaʻai talafeagai i sasaʻe. O se taeao malu o le taeao o le a maua ai le mafanafana ma le malamalama i le fugalaau. I le faamalama i saute, o le a taumafai pea le laau mo le ola, aua o le a lagona pea le le mautonu, aemaise i le vevela o le tau. Mai le vevela, atonu e lanu samasama ona lau ma fuga ai fugalaau. Afai ua umi naua ma ua tele ni fatu ua faia, o le fugalaau mandeville e le o malamalama lelei. Ole aofaʻi o le malamalama ua maua e taua tele i le vaitau mai le ogatotonu o le tautotogo i le ogatotonu o le autumn, pe a fuga mai le ulo. E fautuaina e le au atamamai i le taumafanafana e tuu le laau i le togalaau i lalo o le laau ua laulauina. O loʻo i ai ni tupe faʻaalu a le malo o le a malupuipuia mai faʻataʻitaʻiga ma le susulu o le la. O nisi fugalaau fufuluina mo le vaitau na totoina i se ipu. E tusa ai ma tagata atamamai, e le tatau ona faia lenei mea, talu ai i po malulu e matua tofotofoina ai le laau. O se taunuuga, e mafai ona taofia le fuga.

Afai ua tupu le fugalaau i tulaga o se fale mautotogi, i le taumafanafana o le a lelei i luga o se faapaologa malulu. Ole vaʻaia masani e taua foi. I le taumalulu, e manaʻomia e le aganuu le malamalama ma le susu. Faatasi ai ma le fesoasoani a moli mumulu, e faigaluega mo le 14 - 16 itula, ma le tausiga lelei, e mafai ona e ausia le taʻi tausaga atoa. Ae o lenei galuega faigata e mafai ona faia e fugalaau fugalaau masani. I le tele o tulaga, o tagata fiafia i le teuteuina o togalaau e taofia le atinaeina o aganuu, lafoina i se tulaga o le malo.

E te iloa? Alofa Latin Latina e valaau atu i le diplomacy "Pasila Brazilia", "Rose Bolivian" ma e oo lava i "laau Mekisiko o le alofa".

Lulu

O le mandeville alofa-alofa mo le atinaʻeina atoatoa e tatau ona mautinoa le puleaina o le vevela ile 20 - 26 tikeri. I le auala, o le maualuga o le vevela, o le susulu atu lea o le lanu o petals. I le paolo i le taumafanafana, e mafai foi e le laau ona fetaui ma le vevela o le 36-tikeri, ma i le taumalulu e le tatau ona pau i lalo ifo le 15 tikeri le faailoga o le thermometer. O le maualuga lea o le vevela mo se fagu vevela. Afai e te setiina se sini ina ia taunuʻu i le tausaga, e tatau ona 25 tikeri le vevela o le potu.

Tulafono mo le tausiga o tipiloma i le fale

Afai e te iloa pe faapefea ona tausia tagata teuteu mai latūmū latū, o le a le tuʻuina atu e oe i ai le aia tatau i le tausiga ma le faʻatoʻaga. O lenei fugalaau e manaʻomia ai le susu i le palapala ma le ea, fafaga taimi ma teuteu e manaʻomia e lagolago ai foliga teuteu.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

Mo le tuputupu ae lelei e manaʻomia e le fugalaau le faʻaleleia lelei o le susu, eleele vaʻaia ma le lelei alavai. O le eleele i le va o fagu e tatau ona faʻamago. I le vaitau o le tuputupu aʻe, o le tele o le suavai na faʻapipiʻi e aʻa. E le fiafia le laau i le meaʻai i totonu o se ulo, i ia tulaga e mafai ai ona maʻi ma mate. Ia mautinoa i le pito i lalo o le tane vai o loʻo i ai ni avanoa faʻapitoa mo le faʻafefe o le tele o vai i totonu o le apa.

O le suavai e faʻalelei foi. I le tau mafanafana, e tasi pe lua fagu i aso taitasi e lava. Talu mai le amataga o le vaitaimi o le faʻamaʻaloga, e faʻaitiitia le faʻaitiitia o le vai, faʻaitiitia ile tasi i le vaiaso. I le taumalulu, o le pusa e teuina i se tulaga malulu, e na o le suamalie lava pe a maeʻa le eleele i totonu o le ulo ma e le faʻalauiloaina seia toe fafaguina.

Suavai mo le faʻamamaina e tatau ona tu ma ia i ai i le vevela vevela. E mafai ona faʻaititia i le sua o le tipolo po o le vailaʻau, talu ai e fiafia tele Mandeville i se siosiomaga faʻamaʻalo. E mafai ona faʻatinoina le faʻamaonia e tusa lava pe iai le vailaʻau, pe a faʻapea o le vai mo le fausiaina o le vai e lelei le faʻaaogaina ma e leiloa le manogi. E le talafeagai mo le fafagaina o le vai malosi ma le tele o le lime. E sili atu le faʻafefe ma faʻasusu le matagofie o le itu i saute ma le timu, ma i tulaga lelei e fautuaina ai e kuka ai le vai tapuni ma tuʻu i luga.

E taua! I le taumalulu, o le fale teu oloa ua aveeseina mai faʻatalalalala mafanafana ma mea vevela.

Laʻei pito i luga o fugalaau

O le fugaina o le fugalaau e fautuaina i le amataga o le vaitau tuputupu aʻe, pe a faʻapipiʻi mata ma aʻo fuʻa. Amata le fafagaina i le masina mai le taimi o le tuputupu ae malosi o le laau, faia vaiaso uma e faʻaaogaina ai faʻamalaʻau. I se isi itu, o soʻo se faʻaopopo o meaʻai oona o le a faia. I le lumanaʻi, pe a oʻo ina lava le olaola o le olaola, e tatau ona faʻauuina le laau i se fuluuʻu-potassium. Fafaga pea seia oo i le taimi malolo. O faʻamalologa i le taumalulu i tulaga o le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe e le manaʻomia ni meaʻai lelei.

Tala

Talu ai ona o mea taua o Mandeville, e tusa lava po o le a le ituaiga e te laei ai, e tatau ona e tausia tausiga lagolago mo le fugalaau. E tusa lava pe e te vaʻai i le lumanaʻi ua na o se tamai togavao, e manaʻomia ni fesoasoaniga mo taʻavale. I lona siosiomaga masani, o le vine ua oʻo i le lua mita. E mafai ona oʻo i le uumi tutusa i tulaga lelei i le potu galue. A e faʻatau se apefaʻi mo le faʻalavelave, mafaufau ile tausaga, umi le totogo ma aʻa, faʻapea foʻi ma le tele o le ulo.

Teuteu

O le malo o Tropical e vave ona tupu. O se tamai totogo pe a uma ona toto le vave ona totoina malosi, ae le o vaovao uma e amata ona fuga ae lei oo i le taimi o le malo.

O nisi o faifaatoaga e le masani ai, o nisi taimi e leiloloa: o le a le mea e fai i se liana ua leiloloa ona foliga, pe faapefea ma pe afea ona paʻu le malo. Ae sili atu, o se fale e le o vavaeina le fale e le lelei ma e leiloa lona malosi teuteu.

O le teuteuga na fautuaina pe a uma ona tupu aʻe aʻo lumanaʻi le amataga o se vaitaimi filemu. Aso sili ona lelei: ogatotonu o Oketopa - vave Novema. Muamua lava, o le 2/3 lala toto ua aveesea, lea e leai se taimi e atiaʻe ai. Ona faasolosolo lea i luga o gaʻo, ma faapuupuu i latou i le tolu po o le afa pe a uma le tui. I le tautotogo, faʻamoemoe e foliga mai na o na o lala laiti. O lenei mea moni e tatau ona mafaufau i le taimi e fausia ai se pale e pei o fugalaau. O le au fai togafiti poto latou te le amanaiaina, aua latou te le mananao e ositaulaga le aoga sili o aganuu - o lona fugalaau. E sili atu ona lelei le fausia o se pale paleni e ala i le faʻamaʻeina o tupugo mama i luga o se lagolago.

E taua! I le faʻafesoʻotaʻi ma le paʻu, o le juice Mandeville e mafua ai le matuia o mea e afaina ai ma le mu. O le mea lea, o galuega uma e tatau ona faia i totigilima, ma a maeʻa le faʻatinoga, fufulu fufulu fuʻa ma lima.

Faʻapitoa ile tausiga i se taimi umi

I le taumalulu, o le dipportineniya e masani ona taofiofia le tuputupu ae o tipu, faaitiitia le numera o vai. O se taunuuga, ma le le lava o le malamalama o le pito i lalo o le falemaʻi falemaʻi seia oʻo i le tautotogo. I se taimi muamua na vavaeina ma auina atu i se potu malulu, lea e le maualalo ai le vevela i le 15 tikeri. E matua le fautuaina le tuʻuina o se atigipusa e iai se puʻu oneone i luga o se faamalama i totonu o se potu malulu poʻo luga o se faletusi. O le eleele eleelea o le a iu lava ina taitai atu ai i le oti o aʻa.

Ua sasaa le Mandevilla i le malologa ao faamamaina le eleele i se ulo. O le pulumu ma le laei e taofi atoa seia oʻo i le fafagu atoa.

Feteenaʻi ma faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O le mandeville agamalu e matua nofouta lava i tulaga o le galueaiina. O laʻititi laʻititi, aemaise lava i le taumalulu, e aʻafia i le atinaʻeina o aʻa matamata, lea e faʻaalia i le magumaina o gaʻo ma le faʻavaeina o galls i rhizomes. Mo le laveaiina o se fugalaau ua afaina, o le mea e leaga ai, ua le toe mafai.

O faʻamaʻi uma o faʻalavelave faʻalavelave e mafua ona o le le tausia lelei. O meaola faalafua o le fugalaau o ni moli vavaveveve ma mealybugs. I faailoga muamua o la latou gaioiga taua, e tatau ona togafitia ia auivi ma iniseti "Aktellik", "Aktara", "Agravertin". Aua nei galo e siakiina pea le ipu. E masani lava, o tagata e totoina totonu o fale e taulaʻi atu i le faafitauli pe a uma ona liua le lanu samasama ma ua pauu lauusiusi pe ua mamae foi le fugalaau. Ma o le mea moni, o le mafuaʻaga o lenei amio sa i ai i le vevela le lelei.

Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o laulaau ua avea ma lanu e leai se ola, e le fuga mai le ulo. Afai e faanatinati le laʻau, ma o le a fulafula le 'afa, e aoga le faʻalauteleina o le manogi i le potu ma le palapala. Aua le faʻalavelave i le fafagaina atili. Laʻau faʻamafanafana e faʻafefeteina o loʻo taʻu mai ai le mago i totonu o le potu ma le sese o fetuunaiga o le fugalaau.

Masalo o loʻo i ai o ia i lalo o avega o le ultraviolet, e vevela lava. A maeʻa ona faʻagogo, vaai: pe a iai ni meaola faʻamaʻi, pe a le o aʻa mai aʻa mai le susu. Afai e te mautinoa e te leʻi faia ni mea sese i le tausiga, ma e te leʻi iloaina le taua tele o iniseti leaga, o le mafuaʻaga o le fugalaau le lelei i se mea e le lelei. E manaʻomia e le pulu le gafa.

E te iloa? O ituaiga anamua oona oona le sua o le fale teu oloa mo le tuli manu. Ua aʻoaʻoina e le au masani le faʻaaogaina o mea oona i le togafitiga o faʻamaʻi ma le fatu.

O le a le taimi ma pe faapefea ona faʻavasegaina: palapala ma le fagu mo le ola

O Mandeville e manaʻomia se faʻaopoopoga aʻo tuputupu ae aʻa. O lenei mea o loʻo molimauina e aʻa o loʻo pipii ese mai i le alavai. O le malosi sili mo le tulaueleele e 30 cm le lautele ma 15 cm le loloto E taua tele le faʻaogaina o lenei mea ina ia aloese mai faʻafitauli i le fetuunaiga o lagolago.

O le uiga lea vine laiti ma aʻa ma sili atu ona lelei i vaega o le peat, ma sili atu le matutua i totonu o le vaovao. I tulaga uma lava, o le fanua mo le totoina o mea e tatau ona faʻamalosia i mea aoga, sina pisapisao. O eleele eletise ua saunia mai vaega tutusa o le oneone oneone, humus, peat, eleele maso. O vailaau uma e fefiloi lelei, tatala. I le pito i lalo o le tane, lea e sili atu i le centimita le sili atu nai lo le taimi ua mavae, o loʻo faʻapipiʻi le mea e fai ai piliki poʻo piliki. Afai o le gasegase e le mafua mai i faʻamaʻi faʻatoʻaga, e faʻafeiloaʻi le pulupulu eleele i se fagu fou ma faʻafouina ai le pito i luga o palapala.

O le toe gafa e sili atu ona lelei e fai i le amataga o le tautotogo.

Faiga faʻapipiʻi

I le faʻatoaga o le diplopentine i le aiga o se uiga lelei o le vaʻaia. O pepe totogo i le tautotogo e vavae ese mai le vao vao, ma tuu ai le tolu i le fa laulaau i luga o le tipi. Mo le aʻa, e tuʻuina lālā i totonu o se fasi mea paʻu ma ufiufi i se ipu palasitika po o se palasitika. Malosiaga tuʻuina i se nofoaga mafanafana mo le masina ma le afa. I le taimi lava e tasi e masani ona faʻafeinu le fale mafiafia ma faʻasalaga.

Aʻo faʻamaʻaʻaina aʻa, ua totoina i totonu o pusa eseese. I totonu o le tasi ulo e mafai ona e tuʻuina ni atigipisi e fatu ai se pale o le fua o le tupu.