Laʻau

Epikopo: fautuaga mo le tuputupu ae ma le tausiga

O se laʻau faʻapitoa o tusi pese mai le ituaiga Succulents, o le aiga o Aiza, e masani ona taʻua o se maa ola. E ola i le toafa o Aferika (Aferika i Saute, Botswana, Namibia, Chile). E fiafia tagata atunuʻu mo ona lanu eseese ma tulaga tulaga ese i lau.

O le upu lava "Epikopo" e mai le gagana Eleni ma faaliliuina moni o le "foliga mai o se maa." O le laau na muamua faʻafeiloai i Europa e le tagata suesue o John William Burchel. Na ia feiloai i le au epikopo i le Cape of Good Hope ma faamatalaina i lana tusi i luga o matafaga, lea na lomia i le 1815.

Faamatalaga o tusi pese

I luga o le eleele, o le laau e pei o ni fusi se lua, fusi, laulaʻau na vaeluaina e se vaiti vaapiapi ma e talitutusa lava ma ni maa lamolemole po o ni maamaa moana. Na aʻoaʻoina e Epikopo le lanu ma foliga vaaia o le palapala, faia o lanu mai le lanumeamata lanumeamata i le lanumoana, mai le laumei i le enaena.

  • O lenei tamai laau e ola i le 5 cm le maualuga e le sili atu i le 4 cm le lautele. E leai se mea i totonu o tusi pese.
  • O laulaau e laʻititi i le lapopoa, fai se taamilosaga lapotopoto i luga o itu, i luga aʻe o se foliga laugatasi. O latou maualuga ma lautele e tutusa lava - e oʻo atu i le 5 cm. O fuālaʻau fou ma fuga o fugalaau e tupu mai i se fatuga i le va o se paʻu lau matutua.
  • Fugalaau e iai le lapisi o le 2.5-3 cm e tutusa ma laisies paʻepaʻe ma samasama, i ni ituaiga o moli (lanu mumu). O nisi ua i ai se manogi o le manogi. Mo le taimi muamua, e matala ata i le aoauli. Fugalaau e sili atu nai lo le vaiaso.
  • O le aʻa o laau totō o loʻo faʻatupulaia, e tele taimi e sili atu nai lo lona vaalele. I le ogaoga o le lamala, o aʻa e foliga mai e toso lau laʻau i totonu o le eleele, ma laveaʻi ai i latou ma i latou lava mai le oti.

O ituaiga tautaua masani

I le aofaiga atoa, e 37 ituaiga o tusi pese sa tusia ma faamatalaina. Ae o nei laau e seasea ona aliali mai i luga o le faʻatau.

Le tele lauiloa:

UlutalaLeaFugalaau
Olive lanumeamataMalaki lanu me ni togitogi susulu i le pito i luga. Faʻasao toetoe lava o le maualuga atoa, ma le diamita 2 cm.Yellow
OpticsVavalalata toetoe lava mai le faavae, e laʻititi le faʻaloloa i luga. Lanu lanu lanu, lanumeamata. E i ai tagata e lanu violē.Paʻepaʻe, faʻamalama kulimi.
AucampPogisa, lanu-lanumeamata, lanu enaena luga. 3-4 cm le maualuga.Yellowish, lautele, e oo i le 4 cm le lautele.
LeslieLaititi, e le maualuga atu nai lo le 2 cm. Lanu meamata, pouliuli mai luga, motumotu.Paʻepaʻe, faʻatasi ai ma se manogi manaia matagofie.
MaeaGrey, faatasi ai ma se lanu lanu mai le pito i lalo e amata mai i le malamalama i le pogisa. Latou te faalauteleina i luga, lea e foliga mai ai le laau e pei o se fatu ua foliga mai.I le lautele, sili atu nai lo lau (5 cm). Lanu lanu.
BrownishTselindrovidnye, faʻamafola i luga. Brown paʻu i le enaena, toetoe lava o sukalati ma vailaʻau mumu ma fasi.Laitiiti samasama samasama.
VolkaE pei o ni mea e pei o ni mea e pei o ni anufe, e laei laei. Valivali mai le lanu uliuli i le enaena-lilac. O le pito o loʻo tumu i laʻau. O le manoa e papaʻu, vaevae laulaʻau i lobes le tutusa.Auro
PueleBrown ma se lanu mumu mumu. Faatasi ei ai se foliga lautele, foliga tutusa ma pi pini.O nisi o mea sili ona lalelei ma tele. O lo latou lapoa e 4 cm le lautele. O le lanu e suia mai le paʻepaʻe i totonu tonu i le lanu piniki i le ogatotonu ma le lanu mumu i pito.
MatagofieVaʻavaʻai Matte ma fugalaau fugalaau.
Faʻataʻatia, loloto le vaʻaia, e tai pei lava o se mataua, ma, e fesoʻotaʻi faʻatasi, e foliga mai o se loto nutimomoia.
Paʻepaʻe ma se vaʻa samasama uliuli, fuga mai ia Setema, faʻasalaina se manogi manaia.

Seia oo mai i le taimi nei, ua maua e saienitisi ma faamatalaina ituaiga fou o tusi pese. O le mea lea, o le mea mulimuli, o Epikopo amicorum na faʻaalia i le 2005.

Epikopo i le vao

I lalo o le natura masani, o le ola ma le atinaʻeina o nei laau toto e faʻatatau i le vaitau, o lona uiga. vaitau o timuga ma timuga:

  • I le taumafanafana, i le vaitau malogo ma le umi o le ao, ua malolo le fale.
  • A o timuga o le tautoulu i le tautoulu, o le a matua malosi le aofaʻi o vaʻalele, togi le aū i se fuga, faʻafefe, faia se fua.
  • I le taumalulu, pe a faʻapuupuu le ao, o le a amata ona amataina se paga fou i lalo o le ufiufi o laulaau tuai. E fafaga ma tuputupu ae i le tau o mea o loo i luga o le luga, ma faasolosolo malie ma vevela.
  • I le tautotogo, ua toe faʻapipiʻi le vaitau o timuga, o laʻau tuai na solo, tuʻuina atu i fou. O i latou, i le itu, ua tumu i le susu, faateleina le voluma i le tele o se laumei matutua.

O Epikopo i lo latou atunuu e faalagolago i le tele o le susu, vevela ma le photoperiodicity, o lona uiga, moli. O nei mea e tatau ona mafaufau i ai pe a totoina laau i totonu.

O le mea e mataʻina ai, o le va i le va o paipa fou o laʻau e tutusa lelei ma le muamua. O nisi taimi, nai lo le lua, e fa ni pepa e ono aliali mai i le malamalama, faʻafefiloi taitoalua. I lenei tulaga, o la latou aʻa o le a taatele. Ma o le tele o tausaga, ua tupu ai se kolone o tusi pese. Latou te foliga e pei o totō tutoatasi, ae o loʻo i ai le aʻa masani.

E tausia e Epikopo i le fale

Na aʻoaʻoina e Epikopo le ola i nofoaga o loʻo ola ai laau masani i le oti. Latou te ola lelei ma oʻo mai i le fale ma le faaeteete. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mulimuli i nai tulafono.

Faʻasa

Lava 3-4 teaseti o vai. E tatau ona tufatufaina lelei i le pito o le ulo ma faʻaaoga e faʻafeu ai le pani. E le tatau ona faatagaina le vai e paʻu i luga o laulaau, ma le gata i lea, nofo i totonu o le sinuses.

Mai se tasi e suʻe i le isi, e tatau ona faʻamago atoa le palapala. Ma o le mea moni e manaomia e le laau le susu, o le a taʻu mai ai se paʻu pisi o laulaau.

O le tele o vaʻalotu e fefefe i le vevela. O laʻau ua fuafua e faʻaleleia le susu ma e mafai ona pala pe'ā faʻafefeteina tele. O le faʻaolaina o ia tulaga e toetoe lava a le mafai.

Palu, palapala, alavai

Mo le atinaʻeina atoatoa o se aʻa malosi, e te manaʻomia se atigi loloto ma le lautele, i luga ole pito i lalo ole tuʻuina ole alavai. Ina ia aloese mai le faʻamago ese mai le palapala, e mafai ona tuu i totonu o fagu pebbles poʻo pepbles teuteu. O le eleele e tutusa ma cacti: malamalama ma manava.

Nofoaga, malamalama

E pei o soʻo uma, latou te fiafia i nofoaga susulu. Latou te atinaʻe lelei ma ola i luga o faʻamalama e feagai ma saute poʻo sasaʻe. O le susulu o le susulu o le la e mafai ona mafua ai se vevela vevela.

E taua tele le i ai o Epikopo i le nofoaga lava e tasi, e le mafai ona faʻanoanoa, fesuiaʻi, aua o le mea lea e mafai ai ona latou maʻi. Aua e te taliaina ni kopi ma le vevela i le taumalulu.

Fertilizers, gaosiga

E le manaʻomia fualaʻau. Ae latou te fiafia i le suia o le eleele ma le toe gaosia ia le itiiti ifo ma le 2 tausaga. O tausaga taʻitasi, i le taufaʻaiuiuga o le autumn, o laʻau ma le eleele i lalo ifo o mea e tatau ona togafitia i iniseti (Actara, Spark, etc.). O vailaau oona oona.

Tausaga o Taimi Taimi

TaimiTulagaFaʻasa
SummerTaimi e malolo ai.Faʻaiʻu. Afai e tatau ai, na o le pito i lalo e faʻamamaina.
PauO le laau e fafagu.Faʻateleina ae seasea manaʻomia. O se fuga fuga e aliali i le va o lau. E fuga fugalaau.
WinterO le tuputupu aʻe o loʻo faʻagesegese.Taofi. O se paga matutua o paʻu e amata ona vego. O le vevela i totonu o le potu e faʻaititia i le + 10 ... 12 ° C.
TautotogoUa maeʻa laʻau tuai ma ua suia e fou.Faʻafou.

Toe gaosia, totoina

I le fale, e faigofie le tupu mai o tusi pese mai fatu. O le totoina o ia mea e sili atu i le amataga o le tautotogo.

Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga mo le tuputupu ae mai fatu:

  • Saunia le eleele. Faafefiloi peat, oneone oneone, fanua togalaau, piliki mumu mumu i vaega tutusa, fuafua.
  • I totonu o le atigipusa o loʻo i lalo, faʻapipiʻi le eleele, maualuga, māmā, ma faʻamamaina lelei.
  • Sook le fatu i se vaifofo o le manganese mo le 6 itula.
  • E salalau solo i luga o le palapala.
  • Faʻasaga i se tamai palapala o palapala. Ufiufi le atigi pusa i tioata poʻo faʻamalosi i le pipiʻi ata.
  • Seti le fesuiaiga o le ao ma le ao mai le +10 ° C i le +20 ° C.
  • Vaʻai aso uma e faʻatulaga le lele mo ni nai minute, tatala le ipu malamalama, solo le condensate, faʻamama le eleele ile fagu vali.
  • Faʻasalaga lelei, a maeʻa le 6-8 aso, o le a tupu fatu ma o le a tulaʻi mai.
  • Amata i le faʻaeteete togafiti faʻamafanafana, faia le ea i le umi, ae aua le faʻamavae atoa le fale.
  • A maeʻa le 1.5 masina, pe a faʻaleleia ma faʻamalosia ia laau, ia tilotilo i totonu o ipu o 2-3 fasi. Pe a faʻasoa, o loʻo sili atu lo latou atinaʻeina.

E tatau ona avea aʻoga o le fesuiaʻiga pe a tupu tele. Faia lenei mea ma le faʻaeteete ina ia aua le faʻalolotoina le vailaʻau o le tuputupu ae ae le faʻaalia aʻa. E sili ona lelei i fagu malamalama ina ia le mafai e le aʻa ona faʻafefe.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o le vaʻalele

Le faʻamaʻiFaailogaFaiga faʻavae
MealybugO laulaau e ufiufi i papa papaʻe, lanu samasama e aliali mai.Fufulu i vai manogi, togafiti i iniseti (Actara, Spark, etc.)
Foʻu aʻaO pito o le ulo e ufiufi i le paʻepaʻe paʻepaʻe, o le aʻa ua sinasina.Suiga Ua fufulu aʻa i le vai vevela, togafitia i iniseti. Ua suia le fagu.
AphidsLafoaʻi, pusa e ufiufi i se paʻu lamolemole moli, pei o le suka suka. Vailaau vaaia.Fufulu i se fasimoli solution, faʻasalaina i le tapaa tapaa po o iniseti.

O le faʻatau faʻatau tasi, e le mafai ona le toe popole i lenei laau ofoofogia, e foliga mai o maʻa malulu foliga, ae o le tausia o se fasi fanua toafa i totonu. Epikopo e le lelei ma tatala e feiloai atu i tagata uma, tali atu ma le loto faafetai i le tausiga ma fiafia i tausaga taʻitasi ma le lalelei ma le manogi lelei.