Laʻau

Sarracenia: faʻamatalaga o se laau gaosi ma lona tausiga

O le Sarracenia o se togalaau faʻapitoa o le aiga Sarracenia. Faletusi - North, Amerika i Saute.

Faamatalaga o le Sarracenia

O le fugalaau e tupu i nofoaga e gaogao, e fiafia i le susu. O le eleele i nofoaga o germination e tau le maua, o lea e fafaga ai i iniseti. O le fausaga o le fugalaau e fesoʻotaʻi ma se faʻataʻitaʻiga faʻatau. Mai le aʻa, ona gaugau lea i totonu o se mea e tupu i luga. I le ogatotonu o le laulaau o se mailei lili vai - o le faʻamafanafanaina lea e faʻaputuina ai le vai, faasee mo le faʻataina o meaai.

O le pito i luga e pei o se faʻaloloa e ufiufi i se lau. O fugalaau e pei o le Ipu e iʻu i le 10 cm le umi, faatasi ai ma palu lapalai, sima i le taamilosaga atoa, o loʻo i ai i luga o se uʻamea e leai ni laʻau. O luga e ufiufi i se pestle i foliga o se faamalu lea e lafo ai le pollen. O se mea matagofie, manaia le manogi. E mai le lanu mumu mumu i le amber.

Ituaiga o le Sarracenia

O le Sarracenia o se laau toto. O le vaitau o le vavalalata i le tele o ituaiga meaola e amata i le taumafanafana. O le laau toto e fuga mai i fugalaau lanu mumu, lanu samasama, lalac. I le oʻo mai o le autumn, sarratzia sauniuni mo se taimi e malolo ai.

VaʻaiLeaLanu o fugalaauFeʻau
Laʻau papaʻeO lili paʻepaʻe vai e ufiufi i se manoa o lanu lanumeamata poʻo le lilac.Pupii.Vaega o tufatufaina - Gulf of Mexico. Talu mai le 2000, ituaiga puipuia, lamatia lamatia.
Psittacin (perrot)E foliga mai o manoa. I le faaiuga o se foliga faʻalelei. E foliga mai o se gutu o se fala, lea e taʻua ai le fugalaau o "anufe." Faʻapipiʻi le paipa, 'aua nei tuʻuina le vai i totonuLanu mumu.ISA, i le itu i sauté Mississippi. E talafeagai mo le faʻatoʻaga i totonu.
RedO le umi e oʻo i le 20-60 cm. O le laugutu e tosina ai iniseti e aofia ai luga.Faʻalelei.O se mea e le masani ai, e tufatufa i le itu i sautesasae o le Iunaite Setete.
PupiiFaʻamau i totonu o galu po o eleele mama. Ona o lenei mea, o iniseti fetolofi e ulu atu i le pepa.Pulu, o nisi taimi ma se paʻu lanu meamata.Amerika i Sasaʻe, Kanata, Ausetalia Tutotonu. E talafeagai mo le faʻatoʻaga i totonu. E le tuʻuina atu se faalilolilo. E fafagaina i luga o vaega o namu Metrioknemus, Wyomaya.
YellowLulu lanumoana e lanu meamata i lanu mumu. O le tapuni e faʻasaina, puipuia mai le vai.Yellow. Fugalaau o loʻo i luga o le paʻu pala.U.S. O se ituaiga lauiloa mo le faʻaleleia o totonu. E i ai se manogi manogi leaga. Mamoe i le amataga o le tautotogo.
LaititiLe lanumeamata e lanu meamata ma se pale mumu sesega. O le pulou e pei o se pulou, e ufiufi le mailei.Yellow.U.S. O le laau e i ai se laʻititi laʻititi o le 20-25 cm. Fuga i le amataga o le tautotogo. E le o iai le manogi. Lauiloa i vavae.

Fale togafiti togafitiga a le fale Sarracene

E le manaʻomia e le fale le tausiga faʻapitoa. Ina ia tausia le potu e te manaʻomia le tele o le malamalama, masani ona faʻamafa.

Malamalama

Sarracenia photophilous plant. I le taimi o le fuga, o aso o le ao e le itiiti ifo i le 10 itula. Fautuaga mo le tausia i le fale:

  • filifili filifili o faamalama a le itu i saute o se nofoaga masani i le potu;
  • i le taumafanafana, faʻaalia i fafo, ave i fafo i le togalaau, i luga o le faletupe;
  • ma le leai o se malamalama, faatulaga le malamalama faaopoopo (phytolamps).

E le taliaina e Sarracenia suiga i lona tulaga, o lea e matua faasaina ai le fuga o le fugalaau i le malamalama mai itu eseese, e sui ai le nofoaga. Ua totō vave le laau i se nofoaga tumau.

Faʻasa

Sarracenia marsh hygrophilous laau. Manaomia le faʻaleleia pea o le palapala. Le tumau o le maualuga o le susu:

  • ia faatumuina le pan i vai;
  • faaopoopo le gaoga e taofi ai le susu;
  • Aua e te sulu le fugalaau mai luga; e ono i ai ni meaʻai i lau.

Mo le faʻaleleia o laau e faʻaaoga ai le natura (kiona mūlū, timuga), vai faʻafefe pe faʻafeeleina.

E maʻi le Sarracenia pe a faʻafeinu i le vai.

I le malolo, ua faaitiitia. E faʻamamaina le eleele pe a manaʻomia, e le silia ma le tasi i le vaiaso.

Pe a faʻavasegaina i le eleele fou, e fautuaina ina ia faʻafeinuina 1 taimi i le aso.

Lulu

O le fugalaau e faʻafefe ai le vevela. I le taimi o le fuga, o le vevela sili ona maualuga o le +25 ° C, le maualuga o le ea 50%. Faatasi ai ma le vevela o le vevela, o le a manaomia ai le faamamaina faaopoopo, o le faateleina o le tele o le faasusu. I le taimi o le taumalulu, o le vevela e pa'ū ifo i +10 ° C.

Laʻei pito sili

O le laau e le lelei, e aʻafia i le eleele vaivai, e leai ni minerale, vitamini. E fautuaina le fafagaina o le kapucenia i le fale ma ni iniseti laiti (mo se faʻataʻitaʻiga, papa), tuʻuina i totonu o se pepa. Afai i le taumafanafana o le fugalaau e nofo i luga o le faapaologa, o le fafagaina lava o le a paʻu i le mailei. Ona le faʻaopoopoina lea o le faʻapalapala.

E le mafai ona e fafagaina faʻamaʻi. E mafai ona faʻaleagaina le laau i se fatu laʻititi.

Suiga, eleele ma potopotoga

E fuga le fugalaau i le tasi taimi i le lua tausaga i le tautotogo, aʻo lei amataina le vaitau o le fugalaau. O ipu e filifilia mo se tele gafatia. Pe a faʻaaogaina le kincenia i totonu o se fagu fou, e tatau ona fufuluina aʻa o le eleele tuai mai aʻa ma soga i totonu o le vai. Liligi le fua fou i totonu o le koneteina, faʻafeʻagoʻai lea i lea aso ma lea aso e tausia ai le maualuga o le susu.

Ina ia totoina le meaʻai ile tulaga ole potu, filifili eleele e manava manava ma se pH maualuga ole 5 ma luga. O le tuufaatasiga o le sui i se fua faatatau o le 2: 4: 1:

  • peat;
  • perlite (muamua i le vai);
  • fale oneone.

O ipu e ave mai le palasitika, tioata. O nei mea e maua ai le gaosiga maualuga o le susu. O faʻasalaga o piliki ma le polystyrene e laina i le pito i lalo e pei o le alavai. O nisi tagata fai togalaau e fautuaina le aveina o ipu e lua o lapisi eseese pe sui se mea e sili atu i se ipu. I le taimi o le fuga, e manaʻomia e le fale tele le faʻamafa. O le vai i totonu o le taneta pito i fafo na oʻo i le maualuga o le 3 cm.

Fuga

O le taimi vavalalata e amata ia Iuni. Tuutuuga o le taofia:

  • fafaga soo;
  • sua susu;
  • vevela o le ea + 23 ... +25 ºС;
  • tele le malamalama.

I le vaitau o le vavao, e tele le malamalama e manaʻomia ina ia maua ai se lanu susulu ma tumu.

Taimi e malolo ai

O le vevela o le taumafanafana e suia ai le vaitaimi o loʻo taoto. E oo mai i le faaiuga o le tautoulu. Ua tuu le laau i totonu o se potu malulu. E faʻaitiitia le faʻaleleia i le 1 taimi i le vaiaso. Ua faaitiitia itula o le ao.

O le vevela i totonu o le potu e mafai ona suia:

  • I le tau muamua o le taumalulu, o le ea vevela e + 5 ... +7 ºC;
  • mo se fugalaau matutua 0 ... +10 ºC, o nisi taimi e oʻo i -10ºC.

A o faagasolo lea taimi, ua pa'ū le palacenia i se tulaga moe, lea e tumau le 3-4 masina.

Tofiga

Faʻapipiʻi le laau i fatu. A o leʻi lūlūina, o loʻo faʻataunuʻuina. Mo se aso, o le fatu ua gase i le vai malulu. Ona totoina lea i totonu o tamai ipu i le peat poo le mea e sui. O palu ua maeʻa ua ufiufi i le polyethylene, tuʻu i se nofoaga malulu mo le 1-1.5 masina. Afai e tatau ai, faʻamama le palapala. Fuga e suia le vevela. O taʻavale ma se laau e ufiufiina i se ata puipui e tuʻuina i lalo o le faʻamalama. O iinei e totogo ai le fugalaau mo le masina, faʻasaʻo se aū. I le tausaga mulimuli ane, na toe totoina ai e le tagata fugalaau toto le totō ola aʻe i se isi ipu.

O le auala lona lua o le faʻavaeina i le aʻa se vaega e faʻaaogaina na o le samesama samasama. I totonu o se fale matutua matutua, o se vaega o le aʻa e vavaeese.

E tatau i le tagata fai togalaau ona manatuaina o taimi masani e vaevaeina, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavaivaia, oti o le fugalaau.

Maʻi faʻamaʻi ma meaʻai

O meaola faalavela, o le cafeia e masani lava ona faʻaogaina i moli vaʻaia, aphids, ma siaki.

FaʻaaligaMafuaʻagaFaiga faʻavae
Pests

Spider mite mata lanu: lanumeamata, moli, mumu.

E tuʻuina i luga lau o le laau ni lanu pupula, o totonu o loʻo ufiufi i se laupepa manifinifi. Faʻaalia i le taumafanafana.

E mafai ona e aumaia se siaki i totonu o le fale i luga o lavalava, mea a le fale, i se mea mo fugalaau. I nisi tulaga, e mafai ona latou ulu atu i faamalama tatala, pupuni i faamalama, puipui.Fofo faʻapitoa:
  • Fofo fofo: masimoli eleele (tagamea, tar) e fefiloi ma le vai mafanafana. O le mea e maua mai ai le faʻafefiloi e togafitia i se laau toto, o se fugalaau, e totoe le pulu mo le 3-4 itula, ona fufulu lea, tuʻu i luga o le ato mo se aso.
  • Faʻafefete mata: gaogaiga ololisi ua faʻafefiloi ma le 1 lita o le vai tafe, faʻasolosolo mo le 5 aso, ona faʻafefeina lea i le vai i le ratio 1: 1, togafitia i se laau.
  • Ono infusion: o mea aisi o le sipisi ua fefiloi ma le vai, mausali mo le 5 aso, faamamaina, faasusuina.

Vailaʻau Mataʻutia:

  • O le Actellik o se vailaʻau faʻafefe o vailaʻau faʻasaina i luga o faʻaaliga. Faaaoga le silia ma le 2 taimi i le masina.
  • Fitoverm o se vailaʻau faʻasaina sili atu faʻatusatusa i Actellic. E aofia ai le mea galue malosi aversectin.
  • Flumayt o se fualaau oona. E aafia ai fuamoa, tagata matutua. Faagasologa 1 taimi i le 4 vaiaso.
  • Skelta - faʻafesoʻotaʻi insectoacicide faʻatasi ma le mea gaosi vailaʻau tsiflumetophen. E aafia ai fuamoa mo le 5 aso, mo tagata matutua - 7 aso. 1 felafolafoaʻi ua lava.

A togafitia i vailaʻau, e ave e le tagata fugalaau fai fua le laau i fafo, tuʻu i luga o se suti puipui.

O le aphid ei ai lanu lanu meamata, o tagata taitoatasi o samasama, uliuli e maua. Lafoa le la, liliu lanu samasama.

O le a faʻavaivai. O le taimi tufatufaina o le taumafanafana.

E ulufale atu i totonu o le fale e ala i pupuni tatala, pupuni i faamalama, puipui. E i ai se tulaga lamatia o le pueina o le iniseti i le ea fou. Toe gaosia, pe afai ua i ai le aphid i luga o isi fugalaau ile fale. O le fafine aphid e tuu 100-150 fuamoa i le faataatia, ile masina e faia ai le 2 faataatia.O se auala lelei e faʻafefe ai manu feʻai o le a faʻafesoʻotaʻi ai iniseti: Actellik, Fitoverm, Neoron, Intavir.

Afai a maeʻa togafitiga e 2 ole iniseti e lei mou atu, e tatau ona suia le fualaau faasaina. I lenei tulaga, o pyrethroids synthetic ua faʻaaogaina:

  • gaosiga 1 esters o le chrysanthemum acid;
  • tupulaga 2 permethrin, cypermethrin, deltamethrin, fenvalerate;
  • tupulaga 3 cygalotrin, flucytrinate, fluvalinate, tralamometrin, cyfluthrin, fenpropatrin, bifetrin, cycloprotrin, etofenprox.
Mususroom botritis o se ituaiga o pala o se lanu enaena. O le taimi tufatufaina o le taumalulu. O le laau e ufiufi i se paʻu lanu enaena ma le paʻu. I luga o laulaau o loʻo i ai ni lanu paʻepaʻe paepae, mumu, lanu enaena. Ua fuga le fugalaau.I le ea, i le malulu o le tau, i le maualuga o le timuga poʻo le taimi o suiga o le vevela.Auala e taofia ai le salalau atu o le gaosiga o le botidis:
  • faʻaauau ona faʻavave le potu;
  • le soona inu malosi e aloese ai;
  • vavalalata fugalaau fugalaau;
  • matau le mama: latou fufulu ese le pefu mai laau totő, fufuluina meafaigaluega, aveese otaota mamago ma fugalaau.

O le fugalaau e le aʻafia i faʻamaʻi tuga. O le mafuaaga autu o le faamai o le tausiga le talafeagai.

FaʻaaligaMafuaʻagaFaiga faʻavae
Maʻi
O pito mamago o lau.
  • tau le masani ai i le mafanafana o le tau;
  • tamai malamalama;
  • le mautonu le palapala.
  • sua tele;
  • sasaina;
  • malamalama lelei;
  • iniseti fafagaina;
  • tioata, fagu palasitika.
Le lanu samasama o laulaau.Le i ai o le konatela i le palapala.Suiga o sui, fufulu mama o le aʻa.
Pau o aʻa, lau.Fafefe i totonu o le malulu, matitiva palapala palapala.Fofo lelei, faʻafouina eleele, le filifilia o ipu talafeagai.