Laʻau

Lili o le vanu - fugalaau tautotogo mai le Tusi Ulaula: faamatalaga, ituaiga, ata

Liligi o le vanu - fugalaau e le masani ai o loʻo lisiina i le Tusi Ulaula. E i ai le tele o mea moni e fiafia i ai. Na faavaeina e oo lava i le 2 afe tausaga talu ai, na tutupu aʻe ai Aikupito i tausaga taʻitasi. Na amata ona latou totoina i Europa i le 16 seneturi, ma i Rusia i le 18. A o lei faia lena mea, na alu faapitoa lava o ia mo togafitiga faafomaʻi (togafitiga o fiva, epilepsy). I le Taua Muamua a le Lalolagi, na faʻaaogaina o se vaifofo mo osofaiga o le kesi. Finelani filifilia lenei fugalaau e fai ma faatusa.

O le tele o laau toto e masani ona masani i le sone eleele. Tuputupu ae i nofoaga paolo.

Afai o loʻo lelei le susu o le eleele, latou te maua ai fiafiaga uma. I se tasi taimi, i se nofoaga faapena, e te malolo ai mai le lalelei ma le matagofie o le manogi. Ona o tamai laumei ma manua mumu, o lili o le vanu e masani ona taʻua o le logo o le vaomatua, o se mitiafu ma se fugalaau fou.

O faʻataʻitaʻiga o nei mea faʻapitoa e faʻaalia ai le alofa, alofa ma le faʻafetai.

Faamatalaga o le lili o le vanu, pe faapefea ona foliga, ata

Lily o le vanu ua faatulagaina o se fale o aiga o Nolinovs. O le tuʻuina atu o se faʻamatalaga saʻo sili atu o loʻo finau pea. E feteenai ma talitonuga masani, e tele ituaiga eseese. I le va oi latou e itiiti lava feeseeseaiga ma tele i le taatele.

O loʻo aʻafia lelei le aʻa. Faʻafetai i le tele o laʻasaga laiti, e maua ai e le fale elemene talafeagai ma le vai. I luga o le rhizome o manoa e tupu ai lau. I fafo, latou te tutusa i le olive ma le paauli lanu violē laiti.

O le muamua pea o lau o loʻo faia mai luga o aʻa. O le fuga e tupu i le 2-3 tausaga. Corollas e tupu i laau totō e le itiiti ifo ma le 7 tausaga. E amata le gasologa ole tausaga. A uma ona vaevaeina le aʻa i ni vaega, e mafua ai le fausia o laau laiti.

O le maualuga o le maualuga e masani lava e le sili atu i le 30 cm. E tupu le aʻa mai le tulimanu o lena laulaau, lea o loʻo i lalo atu o isi.

O se pulumu ma sina paʻu-paʻepaʻe papaʻe e tu i luga o le fugalaau. I luga o se tasi laau, mai le 6 i le 20 fugalaau e pei o le logo e mafai ona maua. Latou te fesuiaʻi i le itu lava e tasi. O isi mea faʻaopopo e aofia ai le i ai o pedicels ma mea faʻapitoa i luga o le corolla.

Fua - fualaau moli o se lanu lapotopoto, e foliga mai ua uma le fale (i masina muamua o le taumafanafana). I totonu o le pusa muamua o le tasi pe lua fatu.

O fualaau fou e maua mai fatu ma rhizomes. O ituaiga mea teuteu eseese e ese mai ituaiga eseese i totonu o corollas tetele. O le rhizome i itu uma e lua e fetolofi. O le foliga o fugalaau o loʻo paʻu, i logo e pupuu.

O fua o le vanu oona, o le mea lea, faʻaaogaina mo ni faʻamoemoega eseese, e tatau ona ave le tausiga matua.

Ituaiga ma ituaiga o lili o le vanu: Me ma isi

E masani ona finau le au suʻesuʻe e uiga i le vaega o lili o le vanu.

O nisi latou te manatu e tutusa lava ituaiga laau. O isi e talitonu e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga, e taulai atu i eseesega o le fausaga ma le nofoaga o le tuputupu ae. O le faʻavaeina o le polokalama o le a mulimuli mai.

VaʻaiFaʻamatalagaLeaFugalaau
MeFaalautele i luga o le vaomatua. O loʻo aʻafia le aʻa. E sili atu i le 30 cm. O fuga o le vanu e maua ai le manogi manaia. O fua lanumumu mumu e aliali mai i le autumn, e le sili atu le mamafa o le 9 mm. O le fugalaau e amata ia Me. E mafai ona maua nei laau i Europa, Transcaucasia, Rusia.Spicy.O loʻo i luga o le paʻu.
E i ai nifo. Le lanu o le corollas e paepae.
MaugaFaalauiloa i vaega maugā o Amerika i Matu. Pupu lemu, faʻalaʻau meaʻai. O fua e lanu mumu-lanu moli. O latou laʻau e 9 mm.Length - 40 cm
lautele - tusa o le 4 cm.
O le faʻasalalau e aofia ai 5-15 fugalaau o foliga lautele-logo.
KeyskeO le tufatufaga e aofia ai Amerika i Matu, Siberia, Sakhalin. O le laau e maualalo ai le lanu enaena (e tusa ma le 20 cm), o se mea e maua mai i le fibrous rhizome.Length - 15 cm.Laʻau tele, o le numera maualuga o le 10 corollas.

Tagata faʻatoʻaga e faʻavae i luga o nei ituaiga meaola na faia ituaiga:

VasegaFaʻapitoa
AlbostriataI luga o laulaau o ni paʻu moli teuteu.
AureaLaʻau lanu samasama.
Flora PlenoLaʻau eletise - 30 cm, 12 tele
terry whisk. Inflorescences e papaʻe.
Grandi Flora (Grandiflora)O loʻo faʻamatalaina i le i ai o lau lapopoa.
E lafoina ai se manogi manogi.
Green Tapestry (Green Tapestry)Paʻu o le lanu lanumeamata.
HofheimO lau o lenei ituaiga o lapisi ei ai le lanu enaena enaena.
O inflorescences o lo oi ai se paʻepaʻe paʻepaʻe sinasina.
PolokalameO le vaitau o le vavalalata e 60 aso. I luga o le tasi fugalaau e tu
tele laʻititi laʻititi. Ua toto le laau.
Pink (Rosea)O loʻo faʻaalia i se lanu piniki lanu piniki. I luga o le cyst e mai i le 12 i le 14 tumutumu.
Aurea Variegata (Aureovariegata)Manoa umi i oneone i laulaau.
Victor IvanovichLaʻau o loʻo i luga - 50 cm. I luga o le mea e mafai ona e maua mai i le 9 i le 19 ulu papaʻe. A maeʻa le vavao (pe a ma le 20 aso), ona aliali mai ai lea o lanu mumu.

Lauluina ma fafagaina lili o le vanu

Le totoina o se fugalaau, e leai se manaʻoga mo tomai faʻapitoa.

Nofoaga

O le laasaga muamua o le filifili lea o se nofoaga. O le eleele e tatau ona le faʻaituau ma lelei. O fiafiaga o le vanu e fiafia i le ata lafoia, o lea e tatau ai ona e filifilia se nofoaga e puipuia mai le la susulu.

E tatau ona suatia le eleele i le muamua, faʻaopopo mea faʻapitoa ma mineral fertilizers.

Totoina o aso ma metotia mo le mauaina o lili fou o le vanu

Lafoaʻi i eleele matalaina e faʻatinoina i le amataga o le lua masina muamua o le tautoulu. Mo le toe gaosia, faʻaaoga mea taua poʻo rhizomes ma fatugaʻo.

O le aganuu sauniuni ua totoina i laina. I le va o togavao e tatau ona tuʻu ai se avanoa e le mafai ona itiiti ifo i le 9 cm.

Ua tuu fatu i le eleele i le tautotogo. O le togalaau e mautinoa e tatau ona faʻafeinu. E foliga mai ua pipiʻi i le palapala. E le sili atu i le 2 cm le mamafa o le mafiafia.

Vaaiga

Faʻaalu i ituaiga o lili o le vanu. O le mea lea ua ausia ai a latou seleselega o le vaitau. E le fautuaina vaega eseese o le fanua mo le faʻataʻitaʻiga. Laʻau ua seleseleina ua tuu i totonu o se atigi pusa oneone. O vaega o le laau ua tuu saʻo. I le taumalulu, e tatau ona gaosia pusa, faʻataʻitaʻiga, ma vaovao.

O se laasaga taua o le gaosia o lili o le vanu. E faia i le faʻaaogaina o aganuʻu susu. Mo le 3 vaiaso, e teu totogo i luga o le vevela (+/- 1 ° C). I le 22 aso e tuʻu ai i latou i le vai mafanafana.

I le taimi o le faʻamalosia o mutia vao, ua sasaaina le palapala i totonu o le atigi pusa, lea na faʻaopoopoina ai fugalaʻau. O fatugaʻo e tatau ona tumau pea ile luga. A uma ona faaopoopo le vai mafanafana, o le palapala e lafoina i le galu.

Fai mai Mr. Summer resident: o aoga aoga o lili o le vanu

Lily o le vanu - e faʻaaogaina lautele i vailaau, cosmetology.

Fomaʻi

O mea faʻamalolo o nei fugalaau e mafua mai i la latou fatuga. O laau totō e aofia ai glycosides cardiac, meaola faʻasaina, masini micro ma macro. O vailaʻau faʻasoifuaina i luga o le faavae o le upusii e i ai se aafiaga lelei i luga o le ate, o le toto, o le ogatotonu o le tino, ma le gastrointestinal tract.

I le faaaogaina tatau o fualaau faasaina, o loʻo i ai se faʻaleleia atili o le fatu, faʻamautinoaga o le tulaga lautele, faʻaumatiaina o tiga ma le gaogao, faʻamautuina o le paleni o le vai.

Lily o le vanu e faʻaaogaina i togafitiga o viral ma malulu. Aʻo saunia le vailaʻau, o le terrestrial vaega o le laau e faʻaaogaina.

E tatau ona maitauina o laʻau, rhizome, pana ua fesuisuiai ma fatu o mea inu.

Faʻaaogaina i le cosmetology

Lily o le vailaʻau o le vailaʻau e faʻaaogaina e gaosia ai ata, e ala i:

  • tauivi ma le faʻamaʻi;
  • faateleina le leo o le paʻu;
  • faamalosia puipui o toto toto;
  • faʻaleleia le faʻaogaina o le microcirculation;
  • fufulu mama.

Faʻafetai i lo latou faʻaaoga masani, o le paʻu e lamolemole ma lelei-teuteuina, ma le lauulu e susulu ma sili atu. I luga o le faavae o le ethereal e faia ai tonics, kulimi, masimata mo lauulu ma foliga. O lenei lisi e mafai ona faaopoopo i mea manogi. E iloga i latou i le agaalofa, faʻapitoa ma fou.

Contraindications

O patotia nei o loʻo i ai i le lisi o faʻamaumauga faʻamaoni:

  • ate ma le fatu fatu;
  • loto vaivai;
  • gasegase gaʻo ma le duodenal;
  • gastritis;
  • cardiosclerosis;
  • endocarditis.

O le gasegase i le suʻega, o le faʻamaʻaloga o maʻi tumau, tamaititi, lactation, ma le maitaga e mafai ona avea ma mafuaaga lelei mo le teenaina o vailaʻau ma vailaʻau e faʻavae i luga o lili o le vanu.

O le togafitiga o le tagata lava ia e matua faʻasaina.