Laʻau

Auala e lua e totō ai fugalaau faʻatasi ma se faʻasologa taʻitasi i lea laasaga

E lua ni metotia autu mo le totoina o fualaau vine: vao ma faga. E i ai o latou lava lelei ma foliga o tapenaga o le eleele. O le filifiliga o metotia e faalagolago i le taumalaga (atinaʻe poʻo fale), le tele o le fanua ma le mea e sili ona fiafia i ai le au fai togalaau.

Totoina togalaau

O le auala sili lea ona taatele ma lauiloa i le totoina o vine i totonu o fai togalaau. O lona igoa ona o tekinolosi lava - o le togavao ua tuʻuina i totonu o se lua na muai saunia ma faʻamaʻi.

Tulaga o togavao

  1. O se lua 50 mai le 50 cm ua saunia.
  2. I lalo lalo ifo 3-4 kilokalama o le faapalaga. I le isi itu, o le palapala ua fefiloi ma se fugalaau mafiafia e aofia ai le potassium, nitrogen ma fuakalama ma faalauiloa i lalo o le aʻa.
  3. O le fatuga ua tuʻuina i le ogatotonu o le lua, o le vaeluaina o aʻa ma le aʻa e le tatau ona alu loloto i le eleele.
  4. O le aʻa o loʻo ufiufi i le eleele na muaʻi saunia, lea e tufatufa tutusa i le va o aʻa.
  5. O le eleele ua faʻatautaia i autafa o le lua, ma o se pu mo le faʻavaivai e faia latalata i aʻa.
  6. A maeʻa le faʻasusu, o le pito i luga o le lua e mulumuluina i le peat, sawdust (steamed), vaomago.
  7. O le umi o le fatuga e taofi, e sili atu ma le 20 cm le maualuga o le maualuga o loʻo totoe i luga o le lua.

Faatasi ai ma le saʻo totoina o laau toto ma le tausiga talafeagai, i le tausaga lava e tasi o le a mafai ona selesele le seleselega muamua i lalo o tulaga lelei tau.

Auala e faʻaleleia ai ala

O lenei metotia e taua tele mo i latou e aofia ai i le gaosiga o faʻatoʻaga, ma le lauiloa i le au faifaatoaga amateur masani. E manaʻomia le tele o aʻoaʻoga ma se vaega taua o le 'upega tafaʻilagi.

Laasaga o laufanua

  1. O se nofoaga na tulaʻi sauniuni e faʻamamaina ai laulaau paʻu ma otaota. Faʻataʻi le loloto o le 45 cm le loloto ma le 50 cm le lautele. O le mamao i le va o laina tutusa e tatau ona le itiiti ifo ma le 1.2 m.
  2. Afai o loʻo i ai le vai vai i luga o le 'upega tafaʻilagi ma o loʻo i ai se tulaga lamatia o le fufuluina o palapala, e tatau ona tuʻuina atu vai faʻaleleia. O le faia o lenei mea, o le piliki mumu lanu mumu, lala laʻau mafiafia poʻo le faalauteleina o le omea i le pito i lalo.
  3. Fertilizers (compost, manure, humus) o loʻo salalau i le pito i lalo (poʻo luga o le alavai), lea o le a maua ai aʻafiaga ma meaʻai e manaʻomia mo le maualuga o le gaosiga mo le 5 tausaga.
  4. O le palapala faʻafefiloi e ufiufi i le 10 cm le eleele (laufanua togalaau poʻo le peat).
  5. O fualaau fugalaau ua totoina i totonu o vaeluaga i se mamao o le 40 cm mai le tasi.
  6. O aʻa ua faʻasaʻoina, tufatufaina lelei i le pito i lalo o le vaʻa ma faʻafeinu.
  7. O le fatu e ufiufi i le palapala ma faʻafefeteina le pito i luga o le eleele.
  8. Ua taofi le laau, e le sili atu ma le 20 cm le maualuga i luga aʻe o le auvai.
  9. O le vaega pito i luga o mea totō e mulimulu.

O le umi o le fagu e faalagolago i le tele o le 'upega tafaʻilagi. E tatau ona taofiofia le tuputupu ae o laau, talu ai e le mafai ona tupu fualaʻau i luga o se auala ua tuuina atu. I lenei tulaga, e tatau ona eli i luga laau, ma faatonu i latou i le itu saʻo. Faatasi ai ma le totoina lelei, i lenei tausaga e mafai ona e mauaina le seleselega muamua muamua.