Laʻau i totonu

Lisi o le cacti mo le fausiaina o aiga

Cacti o laau totoa e fiafia i le malamalama ma e le faʻafefeina le suavai. O ituaiga o cacti o loʻo i ai nei mo le ola aʻe i le fale e ono teteʻi ai, e sili lava le faʻamaonia o le fale.

E te iloa? Homeland cacti mafaufau Amerika. Na latou o atu i Europa faatasi ai ma le fesoasoani a Christopher Columbus e avea o laau sili ona olaola.
Mafaufau pe o le a le cacti, o latou ituaiga ma ituaiga.

Aporokaktus lumpy (Aporocactus flagelliformis)

O le lauʻeleʻele o lenei ituaiga cactus o Mekisiko. I le natura, e tupu i luga o mauga i luga o laau poʻo le va o papa.

O laʻau o lenei ituaiga o loʻo ola malosi ma oʻo atu i le umi le 1 mita. I le taimi muamua latou te tutupu aʻe i luga, ona tautau lea i lalo, ma faia ai le lapisi e oʻo i le 1.5 cm. . Sa totō totoa.

O lenei ituaiga o cactus o loʻo faʻaalia i le totogo o le tautotogo i luga o vine e lua tausaga. O foliga o fugalaau e oʻo i le 10 cm le umi, e mumu pe piniki. O le fuga e le umi 3-4 aso, e masani ona tupu ia Mati-Aperila. Fugalaau ei ai se mea e tatala i le ao ma tapuni i le po. A uma ona fufulu, o le a foliga mai se fua i le foliga o se pulu lanumumu ma le fafagu.

I le tau vevela, e sili atu le lelei o le ola o le laau i totonu o le malulu i le ea fou, ma i le taumalulu - i totonu o se potu pupula ma le vevela o le 13-18 tikeri. I le tautotogo ua fafagaina i le fugalaau mo le cacti, i le taumafanafana taumafa ua taofia.

Toe faʻaleleia fatu fatu apococactus pe tipi, e faʻaaoga foi mo le faapipii i luga o le cacti tulei. O le toe gafa e sili atu ona lelei e faʻatino ia Fepuari. O lona manaoga e ono tulaʻi mai pe afai e le fetaui le laau i totonu o lenei fagu. Mo le toe gaosia o le eleele mo le cacti, pH 4.5-5. E pei o cacti uma, e fefe le laau i le suavai, aua e mafai ona oʻo atu i faʻamaʻi faʻaleaga. E mafai ona aʻafia le talipupuni i meaola faalavela.

Astrophytum

Laʻau o le cactus o loʻo vaivai i le lauʻeleʻele e foliga mai o fetu pe a vaai mai luga. O fanua o le Aigaland o Mekisiko ma Amerika i saute.

E i ai ni foliga lapopoa pe faʻalanulele ma ni nai nonoa ma ni paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le ala. Spines eseese e fuafua i ituaiga.

O fugalaau e fuga i le amataga o le matua ma fuga lanu lanu samasama. Fugalaau e tu i le tumutumu o le laau ma faaauau pea mo le 2-3 aso.

A maeʻa ona tupu, o le fua e foliga mai i se foliga o le pusa lanumeamata lanumeamata ma fatu lanumoana. A maeʻa le matua, ona faʻaalia lea o le pusa i foliga o se fetu. E tele ituaiga o fetu.

Astrophytum asterias astrophytum

E i ai lona foliga lautele, e faʻalanoa i luga. O le umi o le ogaumu e 8-10 cm, ma o lona maualuga e 6-8 cm. E i ai le vavave o le 6-8 i luga o le au. O se uiga taua o lenei ituaiga o le leai o nilala. O le lanu lanu e lanu-lanumumu ma togitogi papaʻe. Fugalaau e oo atu i le 3 cm le umi e samasama ma se nofoaga tutotonu moli, e oʻo i le uumi o le 7 cm. O le fuga e masani ona tupu i le amataga o le taumafanafana.

Capricorn Astrophytum (Astrophytum capricorne)

Astrophytum Capricorn ao laʻitiiti o loʻo i ai sona foliga faʻapipiʻi ma ni nai pito, i lona matua - o se foliga paʻu 10 cm le lautele ma 20 cm le maualuga. O le pito o le au e ufiufi i pito siliva. I luga o le pito i tua o laupepa malosi e oʻo i le 5 cm le umi. Fugalaau lanu samasama ma se nofoaga tutotonu moli ma se umi o le 6-7 cm i luga o le pito i luga o le cactus.

Spotted astrophytum (Astrophytum myriostigma)

O lenei ituaiga o meaola e mafua ona o le leai o se vaʻa ma le lauulu lanumeamata lanumeamata. O le foliga o le laau e fulafula, liliu i totonu o le paʻu ma le matua, e masani lava i le lima nusipepa. Fugalaau o le aso, lanu samasama, ausia le umi o le 4-6 cm.

Astrophytum teuteu (Astrophytum ornatum)

O le foliga lanu o le aʻa ma le matutua e oʻo atu i le 30-35 cm le maualuga. O lona lanu e lanu meamata, e vaevaeina i le 6-8 ripa. O laumei paepae ma le siliva ua tuʻuina i ni sasa.. O paʻu taʻitasi e maua mai i le paʻepaʻe paepae ma le 5-10 faʻamaʻamilo samasama-lanu enaena e oʻo i le 4 cm le umi. O fuga lanu samasama e uumi le 7-9 cm.

E te iloa? E iai ituaiga o cacti e faʻaaoga i le kuka. I Mekisiko, cactus grilled with steak, fugafuga fuamoa ma laʻau o cactus, ua kukaina laʻau cactus. Ae na muamua amata ona faaaoga e tagata Italia ia fua o le cactus.

Peruvian Cereus (Cereus peruvianus)

O le laau i le natura e oʻo i le 7 mita le maualuga. O le maualuga o le ogalaau e oʻo atu i le 90 cm, i le lautele e oo atu i le 30 cm, o isi mea uma - ona lālā, lea e numera 10-12 fasipepa. I luga o le tino o le cactus o lenei ituaiga mea e ono i ai le 6 iʻu. E iai lanu lanu-lanumeamata. Halos e seasea lava ona tuu ma ia i ai sina numera o lanu enaena e oʻo i le 1 cm le umi.

O le Peruvian Cereus e fuga mai i fugalaau paʻepaʻe e oʻo atu i le 15 cm ma le diamita o le 10 cm. I le avea ai ma totonu o le fale, o le Cereus Peruvian papa e tupu aʻe i totonu o fagu telē e faʻafefiloi i le eleele. I ia tulaga, o le tuputupu ae e vave ona faia, lea e mafai ai ona tupu se "papa" tele.

E mafai ona totō se laau totō e oʻo atu i le mita le maualuga, ae le lelei le tausiga ma le leai o se malamalama, vai ma meaʻai, e tupu lemu tele le laau. I le fale, o lenei meaola e le fuga.

O le toe gaosia e faʻatinoina e ala i le vevelaina o mea. Mo lenei ituaiga, o lenei faagasologa e vave ma ei ai se taunuuga lelei e sili atu nai lo isi ituaiga cacti.

E manaomia e le laau le malamalama lelei, faʻateleina le taumafanafana ma fafagaina masani. Vaitaimi o le vevela - e le itiiti ifo i le 4 tikeri.

Hametsereus Silvestri (Chamaecereus silvestrii)

E taua foi o le caanoa pipi. I le natura, o le chametsereus Silvestri e tupu i luga o mauga o Atenitina ma o se laau fetolofi puupuu. Malamalama lanumeamata e oo atu i le 2.5 cm le lautele e oo atu i le umi 15 cm ma maua 8-10 naifi laiti. I luga o laʻau o loʻo i ai le tele o ituʻau e pei o le piinati i le lapoa ma vavae ese faigofie. I tafatafa o le pito latalata ane o le isi, o loʻo aʻafia i le 0.2 cm mafiafia manulele paʻepaʻe pe samasama. E leai ni vaʻai tutotonu.

I le tautotogo ma le amataga o le taumafanafana, e totogo mo le 2 aso e matauina i fugalaau lanu mumu. O le fugalaau 4-5 cm le umi ma le 3-4 cm le lautele. O le fugalaau e ufiufi i lauulu lauulu ma fua. A maeʻa ona toto, o fualaau faʻaputu e faʻapipiʻi fua e aliali mai i fatu malulu.

Faʻapipiʻiina e ala i le taina o ni mea. E afaina i le apogaleveleve.

Strauss Cleistocactus (Cleistocactus strausii)

Strauss cleistocactus o loʻo i ai se faʻavae o lanu uliuli-lanumeamata ma le lautele o le 4-8 cm ma le 25 lipine vaivai. O le tele o lanu lanu paepae o le lanu paʻepaʻe e oo i le 1.7 cm le uumi e ufiufi ai le tumu atoa o le cactus. O koluma taʻitasi o loʻo i ai se fusi o spines (30 faʻalanoa ma le 4 mafiafia, e oo i le 4 cm le umi). O sulu tutotonu e lanu samasama. Ona o le tele o vao tuitui, e foliga mai ua ufitia le ulu i le lauulu.

I le aluga o taimi, e aliali mai ai pine talavou i le pito i lalo o le aʻa ma avea ai ma se vaega o faʻamau. Fugalaau ua tapunia, tele, e oʻo i le 6 cm le umi, lauitiiti lauulu, mumu lanu, tuu i luga o le pito i luga o le ala. O le faasologa o le fugalaau e amata i le faaiuga o le taumafanafana ma e tumau mo le masina. Laʻau e itiiti ifo ma le 45 cm le maualuga e le fuga.

Faʻapenaina e fatu ma tipi. I le natura, e maua i vaega maugā o Bolivia.

Echinocereus paʻu (Echinocereus pectinatus)

O nei ituaiga o meaola e leai ni laʻau ma o loʻo i ai se paʻu paʻu e oo i le 20 cm le maualuga ma 3-6 cm le lautele. E 20-30 gafa uumi i luga o le au. I luga o le pito i luga o loʻo tuʻuina i luga o pale ma paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, e pipiʻi i luga o le ala.

Fugalaau e tupu ia Aperila - Iuni. Fugalaau i le lautele o le 6-8 cm mafiafia mo le tele o aso. O le fualaʻau fua e ufiufi i laulaau ma pe a matua le manogi o fugalaau.

E taua! Fomaʻi i Aferika ma Mekisiko e faʻaaogaina laulaʻau, aʻa ma fua o le cactus e togafitia ai maʻi paʻu, maʻisuka, maualalo o le cholesterol, faʻamaʻi o totoga i totonu, togafitiga o le tale, eczema, radiculitis, ARVI.

Mammillaria Bokasskaya (Mammillaria bocasana)

Cactus genus Mammillaria e aofia ai le 200 ituaiga. Mekisiko, Amerika, o le pito i matu o Amerika i Saute ua manatu o le nofoaga na fanau ai nei ituaiga o cacti.

O le ituaiga e tuufaatasia le cacti laʻititi, i luga o le mea e leai ni ivi. O le faʻapipiʻiina i luga o le fogaeleele e pei o le papillae, lea e tupu mai ai tamai moa felanulanuaʻi o le paolo malulu.

Cacti fuga i tamai fugalaau i le tautotogo, faia o se pale i luga o le ala. O vine Mammillaria o le mea sili ona teuteu. O fua lanumoana e faia ai se meaola.

O se tasi o ituaiga o lenei ituaiga o le mammillaria a Bokam. O lona igoa e sau mai mauga maualuga o Mekisiko e igoa ia Cera-Bocas, lea e taua o lona atunuu. O se vaega taua o le laau o le lanumoana lanu uliuli o le au ma le nila i le fulufulu mamoe, lea e tuu ai ni fugalaau kulimi-lanu piniki.

O le teuteuga teuteu teuteu o le fomu o fualaau mumu uumi ia e oo i le 5 cm. Fua o fualaau aina e sili atu ma le afa tausaga. Afai o le alualu i luma e le lelei tele, ona tupu lea o le tele o pepe ma itiiti ni fugalaau. Mai lenei ituaiga o cacti na maua mai ai ni ituaiga eseese ei ai o latou lava tagata taitoatasi.

Mammillaria bocasana ituaiga:

  • eseese. Multilanata - ei ai ni nifo taua i le ituaiga o lauulu o lanu vali malosi;
  • Lotta Haage - o fugalaau piniki mumu;
  • Fereti - e leai sana togavao;
  • Tania - ei ai ni laupepa e tolu lanu.

Ottocactus Otto (Notocactus ottonis)

O Ottocactus Otto e aʻafia i le cacti laiti ma le maualuga e oʻo i le 10 cm. O le aʻa o loʻo i ai se foliga lautele ma lanu lanumeamata lanumoana, o loʻo i ai i luga o le liʻo o le toto i le aofaiga o vaega 8-12. Halos o loʻo i le mamao e 1 cm. O vili vevela 10-18, ma totonugalemu - 3-4 uumi e oʻo i le 2.5 cm.

E fuga i le tautotogo ma e oʻo atu i le 7.5 cm le lautele ma fugalaau lanu samasama, i totonu o se pistil lanumumu lanumoana e tu i fafo. O lenei ituaiga meaola e tele ituaiga e eseese i le paolo ma le tele o lanu, le foliga o le iʻu ma le lanu o le vili.

O ituaiga autu o Ottocactus Otto:

  • Albispinus - ei ai paina paʻepaʻe;
  • Vencluianus - o fugalaau lanumumu.
E le tele le fiafia o Notokaktusy i le ea fou, o lea mo le taumafanafana e lelei tele le ave i fafo i le togalaau poʻo le faapaologa, ae e le tatau ona e galo e uiga i le malutaga mai le vevela o le lā.

Prickly pear lauulu-lauulu (Opuntia microdasys)

O fanua o le Aigaland o vanu o Central Mekisiko. I le natura, o le prickly pear lauulu-lauulu o se laau toto laau e oo i le 1 mita le maualuga.

E aofia ai vaega o le tino foliga foliga, 5-15 cm le umi ma le 4-12 cm le lautele. O le lanu e lanumeamata i le lanu ma ufitia ai i le tele o meaola. I le taimi lava e tasi e leai ni laau talatala, ae o le glochidia samasama e tupu mai i se faʻama. O ni lauulu-lauulu 2-3 mm le umi, faigofie ona vavae ese mai le aʻa ma mafua ai le paʻu o le paʻu, ma pipii i ai. E ui lava i lenei, o le cactus e aʻafia i fale lauiloa o aiga.

Fugalaau toto i le matua, oʻo atu i ni lapoa tetele. E seasea ona fuga i le fale. Ina ia taunuʻu le fugalaau, e tatau ona totoina pusi tui i pusa lautele ma le vaitau atoa o le tuputupu ae e taofiofi ai le laau i le ea, e aunoa ma le liliuina o le ulo. O le mālūlūlūlūlūlū e afaina ai foi le fuaina o fua. Fuga e tupu i le ogatotonu o le taumafanafana.

I se tasi vaega e mafai ona oʻo atu i le 10 fugalaau o le lanu samasama-lanu samasama i le lautele o le 3-5 cm. A oʻo ina oʻo mai fua o fualaʻau lalac-mumu. O le laau e mafai ona tatalia ni fulu malulu, ae o mea e taumalulu e tatau ona i totonu o le 3-10 tikeri.

Opuntia microdasys o ituaiga nei:

  • eseese. albispina Fobe - ei ai sona laʻititi laitiiti - 30-50 cm le maualuga, glochidia paʻepaʻe ma vaega o se laau laʻititi (3-5 cm le umi ma le 2-4 cm lautele);
  • eseese. rufida (Engelm.) K. Schum - ei ai se lanu mumu-lanu enaena o glochidia.

Faʻapitoa laitiiti (Toe faʻalogo itiiti)

O le laufanua o lenei togalaau o Amerika i Saute. O le faʻaupuga itiiti e maua mai i laʻau laiti ma e tutusa lona lautele ma le 5 cm. O faʻatautau tutotonu e sao, o se paolo malulu, e le sili atu i le lima. E i ai le tele o moli susulu, ma e sili atu ona lemu nai lo le totonugalemu.

O le laau fugalaau e sau i le tausaga lona lua talu ona totō i le amataga o le tautotogo. Fugalaau lanu mumu ma le lapoa e mafai ona oʻo i le 6.5 cm le lautele. A maeʻa ona toto, o fua o le lanu lanu meamata ua faia. A maeʻa, ona avea lea o fua ma fuamula mūmū ma salalau, faʻaseseina le tele o fatu.

E ui o le laau e mai i le malamalama-alofa, e le gafatia le susulu o le la. E le mafai foi ona faapaleni potu e pefu, ma o lea e tatau ona sosolo i aso uma. E mafai ona faʻapenaina ile fatu poʻo le vaevaega o le vao.

Trichocereus whitening (Trichocereus candicans)

Atenitina o le nofoaga fanau mai o Trichocereus. Faʻalauteleina le totoina o laau i le maualuga o le maualuga e oʻo i le 75 cm ma le lautele o le 8-12 cm. E tupu, e sii aʻe le pito. O le aʻa o loʻo i ai se lanu samasama-lanu meamata ma le 9-11 nusipepa. O loʻo aofia ai ni paʻu paʻepaʻe lapopoʻa ma le 10-12 sipuni e oo i le 4 cm le umi ma e fa ogaoga tutotonu e oo i le 8 cm le umi. O fugalaau o le laau o le paʻu paepae-pei o le 20 cm le umi, tatala i le po ma maua ai se manogi malosi.

E taua! O vailaau mai le cactus e afaina ai puipui o le manava, o lea e le mafai ai ona ave i luga o se manava gaogao.
O Cacti o laau totō, e oʻo lava ile amataina o le gaosiga e mafai ona taulimaina a latou faʻatoʻaga. A filifilia se cactus mo le fale, o le mea autu o lona i ai i luga o le windowsill e aumaia lagona ma lagona lelei.