Roses

Le vavaeeseina o rosa i vasega ma vaega

O se tasi o laau sili ona lauiloa i le lalolagi nei o le "masiofo o fugalaau" - le rosa. O loʻo maua i suʻesuʻega o mea anamua e tusa lava pe i le V senituri BC. er o lona foliga na amata ona faʻaalia i mea tau fale, faatufugaga. Mo le tele o seneturi o le fausiaina, faʻavasegaga, sopoʻia ma le natura filifilia, e tele vaega ma ituaiga o roses ua uma ona fausia, lea e faʻaopoopoina e tusa ai ma uiga eseese.

E te iloa? Mo le taimi muamua, na amata ai ona ola tupu tagata Roma i Roma anamua, i tusitusiga o lena taimi ei ai faʻamatalaga e uiga i ituaiga e 10. Ina ua mavae le paʻu o le Emepaea, na tupu aʻe ai le ola ae avea ma monasteries.

O faigata o le faʻavasegaina o rosa, o sina talaʻaga

I le taimi nei e tusa ma le 30,000 ituaiga, ma e faigata tele ona faʻavasegaina, aua e tatau ona amanaʻia le amataga, foliga vaaia, fugalaau, ma le natura o le tausiga. Ona o lenei mea, o ituaiga ituaiga eseese o le faasologa o roses na tulai mai, lea na faavae i luga o se tasi o uiga. Afai tatou te amanaʻia le tele o le numera oi latou, o le faʻavasegaina o fuafuaga e oʻo ina le mautonu ma faigata ona faʻaaogaina. E le gata i lea, o loʻo i ai ituaiga fou e le fetaui i polokalame o loʻo i ai, ma o mai i ni vaega fou.

E oʻo lava i le 1966, o le faʻavasegaina o ia laau toto ua toe suia. I le taimi nei, i le XIV Congress o le International Society of Gardeners (Tomai Faapitoa), e le i filifili e fatuina se faatulagaga faʻaonapo nei. Ua oʻo mai nei i le 1971, na faia ai se poloketi e le gata o le amataga o le ituaiga, ae o mea teuteu ma meaola na faʻaaogaina. Na faʻamaonia le faʻavasegaina fou e le sosaiete i le 1976. O nisi taimi e fetuunai ai ma faʻaopoopoga, ae leai ni suiga taua. O lenei faʻavasegaga na aloaia aloaia i le tele o atunuu ma vaeluaina ituaiga uma vao, le tuai togalaau ma laumei faatoʻaga faatoʻaga nei.

E taua! O le faʻamatalaga sili ona saʻo ma atoatoa o faʻamatalaga e uiga i vasega, ituaiga ma ituaiga o roses e taua o le lomiga faavaomalo "Modern Roses", lea e faʻafouina faʻafou i ituaiga fou.

O Roses Roses

O Roses Roses, e taua foi o rosa ituaiga, o tuaa ia o lapisi uma o loo i ai - o rosa nei e tutupu i le natura. E mafai ona i ai uma laau iti ma tetele ma le manogi manogi. Malu faʻafuaseʻi i le tausaga, e masani lava ia Iuni. E masani ona faʻaaogaina i togalaau e avea ma pa puipui, aua e le o ni mea e fiafia i ai, e le malulu ma e le maualalo i le togalaau i fafo atu. Vaevaeina i le aʻeaʻe ma e le o faʻavavevave. E le gata i lea, e tusa ai ma le faʻavasegaina, o loʻo i ai se vaevaega i ituaiga, ona fai lea, ma, mulimuli ane, ituaiga. O le aʻea o roses e toʻa, ola ma le semi-evergreen.

Mafaufau i nisi ituaiga o rosa i nisi auiliiliga.

  • Rose spiny. E mai le 1.5 i le 2 mita le maualuga. O vao vavae eseese e ufitia ai maʻau. Fugalaau tuʻufua, papaʻe, o nisi taimi ma le piniki piniki po o le samasama. O fua e lapotopoto, uliuli.
  • Sa tulai le fala (masani). E oʻo atu i le 3 mita. O vao e tetele, laiti. Faʻasolosolo le uumi o le uumi. Fugalaau o lanu eseese ma paʻepaʻe. O fua e mumu, e faʻapipiʻi.
  • Rosa Maksimovic. E i ai ni pine tele, o le au faʻailo. Fugalaau papaʻe ma se manogi malosi. O fua e lapotopoto uma lanu mumu.
  • Luga o le rose O lenei ogalaau e mafai ona oʻo i le 2 mita le maualuga. E saʻo ona lala lanu meamata. O laau talatala e olaola tele, e eseese lava. Fugalaau e masani ona mumu, o nisi taimi e papaʻe. O fua e mumu sesega i le lanu.
I totonu o le mamanu o le laufanua, e masani ona faʻaaogaina le tele-flowered, gray, shiny, white, Gallic (French), Alpine ma isi Roses.

Luga togalaau tuai - toe foʻi mai foliga

O togalaau o togalaau tuai e taua foi o rosa paka.

E taua! O nei mea e aofia ai rosa na totoina seia oʻo i le 1867 (seia oʻo i luga le tea muamua).
E sili atu ona latou aʻafia fatugaʻau nai lo rosa vao, ma o le foliga mai o le rose vao e leiloa. I aso nei, o le masaniga mo lauusiusi tuai ua iloa le vaveao. I le taimi nei, i totonu o faʻasalalauga, faʻaopopo i isi faʻamatalaga e uiga i le vasega, latou te faʻaalia foi le tausaga o lona foafoaga mo le faʻatupulaia o le tau. O le toesea o rosa tuai togavao o lo latou faalumaina, mativa pe le lava le malosi o le kiona, ono mafai ona gafatia i fualaau. Ae o latou matagofie matagofie i le taimi o le vavao. E tele a latou paʻu o paolo pafe, e masani ona piniki. E aofia ai vasega nei o rosa.
  • Alba Na iloa talu mai le senituri lona 14, na sili ona lauiloa i le faaiuga o le 18 senituri. Ava saʻo, oʻo i le 2 mita le maualuga. O lau e lamolemole, grayish. O fugalaau e paʻepaʻe pe o se piniki piniki e oʻo atu ile 8 cm. Fuga lau tasi.
  • Ayrshire Roses. Na aliali i le amataga o le seneturi sefuluiva. O nei mea o loʻo feʻaʻei ai laau totō ma ni malolosi malolosi. O fugalaau e papaʻe pe piniki, laiti (mai le 2.5 cm i le 5 cm). Tuputupu na o ia pe i ni mea e le atoatoa (sili atu i le 6 vaega). Fuga o se tasi.
  • Bourbon. E tupu mai le motu o Bourbon. E tusa ma le 500 ituaiga. Laʻau faʻasolo lelei i laʻau faʻamalosi pe faʻamalo. O fugalaau e eseese lanu o le piniki, e seasea moli, lanu paʻepaʻe poʻo le mumu. Lulu mulimuli ane, autumn.
  • Bursolt O le Roses na fafagaina i le 1820, o le tele o ituaiga na faia e le Farani o Henry Bursolt. E tusa ma le 50 ituaiga o vasega. O laau mai le 2 i le 5 mita le maualuga. Faʻataʻatia fugalaau i ni mea e le masani ai. Fugalaau e tupu i le mumu, lanu piniki po o le lilac. Fuga lau tasi.
  • Centrifuge. O laumei e puupuu, ae o le palasi. O lālā o loʻo faʻafefeteina i luga o laʻau faʻasolosolo. Tuʻua le paolo lanumeamata mumu. O fugalaau e tetele, papaʻe, mumu, ae e masani ona piniki. Fuga o se tasi. E seasea ona faʻaaoga mo le faʻaogaina o fanua.
  • Roses o Tamaseko. Fugalaau vine, na taʻua i le seneturi lona sefulu TLM. er Mai le 1 i le 2 mita le maualuga. Lasaina o vao, pupu malolosi. O lanu e lanu enaena. Fugalaau mai le papaʻe i le mumu ma le lanu piniki, tele, sikuea (lea e masani ai mo lenei vasega). O fua e umi, vaapiapi. O le tele o sui e fuga mai tasi.
  • Toe faʻafoʻi vai. Na faia i le 1820. I lena taimi e taua ona o le tele o le fugalaau. O laʻau sili ona lalelei na lauiloa e sinasina, mo se faataitaiga, o le Snow Queen. E iai foi ituaiga eseese e lua-lanu eseese ma se tuaoi.
  • Mossy Roses. Na maua i le seneturi lona 17 i Farani. O le uluaʻi ituaiga o meaʻai na faʻaalia i le 1844. O le mea lea o loʻo toe faʻaleleia ai le vao. E i ai glandular tuputupu aʻe e talitutusa ma le papa. O fugalaau e masani, paʻepaʻe, piniki, fugalaau mumu.
  • Nouvetian rose. Fafaga i le amataga o le seneturi sefuluiva. E oo i le tasi ma le afa mita le maualuga. Lili-Semi-clawed ma fugalaau laiti pe tele-tele, totoina o mea leaga, ma lanu moli susulu. O le fugalaau e faifai pea, toetoe o le vaitau atoa.
  • Ua tulaʻi Portland Na fafaga i le faaiuga o le XVIII senituri, ona maua ai lea o lona igoa e faamamaluina ai le Countess of Portland. Laʻau itiiti Fuga umi, tele. O fugalaau e mumu pe piniki, e seasea ona sinasina.
  • Tea Roses. Faʻafeiloaʻi laau totō i vine i le 10 m ma fugalaau e tasi o lanu eseese (lanuʻe, samasama, piniki, moli, mumu) mai le 5 i le 7 inisi le lautele. Fai se manogi manaia o lauti.
E i ai isi vasega.

Laʻau o togalaau i aso nei

E aofia ai vaega uma na fausia i le 1867. O ituaiga fou e sili ona lauiloa ma faaseseina ai latou uma muamua. Mafaufau i nisi auiliiliga.

  • Vaimusu tii. E i ai a latou vaomatua saʻo mai le 80 cm i le 1.5 mita le maualuga. O laulaau e lanu meamata. Fugalaau o lanu eseese e tele lava ina tuufua, e seasea ona tupu aʻe i ni mea. O le vaitau vavalalata mai ia Iuni i le sili atu o le malulu. Faʻafesoʻotaʻi uiga sili ona lelei o le toe fuga mai ma le lauti.
  • O Floribenese e ese lona lanu, o le fugalaau e eseese mai le 6 i le 10 cm, ma o le maualuga o le vao - mai le 30 cm i le 1 mita, ei ai le maualuga o le laau (mo se faataitaiga, le ituaiga o Lily Marlene). Na aliali i le 1924. Faʻatulaga muamua i le faʻaogaina o fanua. Ma e ui lava e laʻititi fugalaau nai lo ituaiga eseese o lauti, o le puaʻa e tele ma umi.
  • Polyanthic Roses, lea na aliali i le 1873. O latou ua gaogao, e le mautonu i fugalaau laiti (3-4 cm le lautele), ua tuufaatasi i vaega laiti o 20-30 fasi vaega. O le fuga e toetoe lava faifai pea. Faʻafesoʻotaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma malulu.
  • Aʻe. Roses i foliga o le sasa, pine tele. E tolu vaega: Toefaʻailogaina, aʻeʻa tetele-faʻafetuʻu ma faʻapipiʻi Cordes.
  • Miniature Roses. I le 1810 na aumai ai i latou mai Saina. E mafai ona latou tutupu i le lauʻeleʻele matala (fuga mai le amataga o le tautotogo i le kiona), ma i le fale (totogo toetoe atoa le tausaga atoa). I le maualuga o le 20-45 cm O fugalaau mai le 2 cm i le 5 cm, e ola faʻatasi ma ni ata o lanu uma. Faateleina le fugalaau.
  • Grandiflora. Na faaali le vasega i le 1954. O lenei rose o le iuga lea o se vine ma floribunda. E mafai ona maua uma fugalaau e tasi, ma faʻaputuina i ni mea e tele o lanu eseese. O le maualuga o le vao e 1-1.7 mita.
  • Roses Schrub. E aofia uma ai ituaiga eseese e le ogatasi ma uiga o isi vasega.

E te iloa?O rose taitasi e eseese ituaiga mai le 5 i le 128 petals. E mafai ona tuputupu ae taʻitasi ma i le tulaga o le 3-200 fugalaau. Ole maualuga o le fugalaau e mai le 1.8 cm i le 18 cm.

Afai o loʻo e mafaufau pe o le a le mea e filifili e filifili ai, ona filifili muamua lea o le fea e te manaʻomia. A uma mea uma, o loʻo i ai se rosa ma se paka, ma aʻeʻe, ma floribani, ma le tele o isi. E eseese o latou uiga ma manaʻoga. Huge selection e mafai ai ona maua tonu le mea o le a faamalieina uma ai au talosaga. Matou te mautinoa e tusa lava po o le a le eseesega e te filifilia, o le a le afaina oe, aua o se rosa o se masiofo o fugalaau.