Faʻasalaga

Gladiolus i totonu o koneteina: tuputupu ae ma tausi

I le faateleina, o le fiafia e avea ma mea teuteu e le gata mo le togalaau, ae mo le faapaleni, avanoa lauiloa po o le fanua, arbors. Toto i totonu o koneteina, ipu poʻo ipu, fugalaau faʻatasi ai ma uluai meaʻai e faʻamanatu ai windowsills, vaʻa, ma togalaau.

Totoina o togalaau mo gladioli i ipu

Ina ia ola fiafia i totonu o fagu poo pusa, e tatau ona e filifili ituaiga eseese mo lenei mea. Le tele o meaola talafeagai ma fugalaau laiti ma laiti, faapea foi ituaiga o gladioli.

E te iloa? O le tala a gladiolus, lea na oo mai i lo tatou taimi mai Roma anamua, o loo taʻu mai ai ni uo se toalua o Sevte ma Teresa. I le avea ai ma tagata taufaasese, na mumusu uo e tau le tasi ma le isi mo le fiafia i tagata lautele, e oo lava i le poloaiga a le emeperoa. Na faatonuina e Kaisara le fasiotia o alii talavou. I le taimi o lo latou oti, na avea ai pelu a fitafita ma fugalaau. Talu mai lena taimi, ua faamamaluina ia gladiolus o se faailoga o le faamaoni, faaaloalo ma le tamalii.

Taimi aupito sili ona tulaʻi

Totoina o gladiolus amata ia Aperila - amataga o Me. I le taimi lava e le totogo ai laau, e tatau ona pasi lua masina talu ona totoina. O laau toto e tatau ona ufiufi mo le taimi muamua i se ata tifaga pe o se faapipiiina o se fagu palasitika.

E faʻapefea ona filifili se ipu mo le totoina o le fiafia

Ae e te leʻi tuʻuina le gladiolus i le tautotogo i totonu o le fagu, piki le atigipusa e tusa ma le 30 cm le loloto ma tutusa i le lautele. Talu ai o nisi o aniani ua totoina i totonu o se fagu po o totonu o se ulo e fai ai se vevela vevela, e tatau ona aofia ai i totonu o koneteina se aofaiga o eleele. I le pito i lalo o le tane e tuʻu ai se alavai: o le pebble poʻo le uamea lautele.

Faʻalogo! E taua le fagu po o le fagu e tatau ona i ai se pu faʻavaivai mo le tafe o le tele o le vai ao faʻafeinu, talu ai e le talia e le gladioluses vai mama.

E faʻapefea ona saunia le mea e fai mo le totoina

Manatua, pe a totoina le fiafia i totonu o fagu poo vases, o le eleele o loʻo i totonu o le a faʻamago solo nai lo le avanoa. Faatasi ai ma lenei totoga, faaaoga le suauu ma muimui le palapala, o le a le uma le vevela ma e ufiufi i le pa. E mafai ona e faʻaaoga le mea na faatauina mai, aʻo e manaʻomia ona e iloa o gladioli e pei o le eleele lafulemu ma le lelei. O le eleele mo fugalaau i totonu o ipu e tatau ona faʻavaeina ma faʻamalolo.

E faʻafefea ona filifili se nofoaga mo le tuputupu aʻe o gladioli

Lua vaiaso talu ona aliaʻe togalaau, o lea e tatau ona e maua se nofoaga lelei mo le totoina o se pusa. Gladioli e pei o le malamalama ma le vevela, e le mafai ona talia faʻataʻitaʻiga. O le nofoaga e tatau ona matala, susulu ma leai ni pepa. O le mealilo autu o le auala e ola fiafia ai i luga o se faletalimalo o se vevela vevela. Afai e malulu lenei potu, aua le taumafai - faʻaumatia fugalaau ma leiloloa le taimi. I luga o le fola malulu, o le gladioli e mafai ona i ai i le taumafanafana ma pe afai e le paina lau faapaologa. I le vaitaimi malulu o le taimi sili atu ona lelei le faʻafeiloaʻi o fugalaau i le potu i luga o le faamalama sill. O le faamalama o le faamalama e mafai ona afaina i fulu.

Tului Gladiolus na maua le lauiloa i le 300 TLM. O le mea moni, e tele lava ina faʻaaogaina e leʻo mo teu falaoamata, ae mo meaʻai: suauu, sau sau ma isi.

Tausia meaola fiafia

Mo le totoina o laau lalelei ma ola maloloina e manaʻomia ai le faʻamalamalama lelei, masani, ae faʻafeinu faʻamaʻi, fafaga.

Lafoaina o le palapala

Ina ia maua ni fugalaau matagofie, e te manaʻomia le vaʻaia saʻo. Aua nei faatagaina le vai e paʻu ina ia le aʻa le aʻa. Faatasi ai ma le le lava o le susu, e mafai ona punou le au o le laau. I le vevela vevela, vai sina lua pe tolu taimi i le aso, ia faʻamalo lemu ina ia le uma le fugalaau.

Lauina ma le faʻaleleia eleele

Gladioli e manaʻomia ni taumafataga se tolu ile aso ile vaitau. Aʻo leʻi oʻo mai laulaʻau, fafaga i latou i le kulimi kulimi, faʻatasi ai ma le sola-potassium. I le taimi e aliali mai ai le limasusu, o le tuufaatasiga e tatau ona aofia ai le nitrogen, fuamosa, ma le potassium, faatasi ai ma le faaluaina o fualaʻau. Ma o le eleele e le malogo, e te manaʻomia e mulch. Gladioli i totonu o koneteina e mafai ona mulimulu i le peat. Fafaga fale fugalaau fesuiaiga o minerale ma tuufaatasiga. O ia faʻalavelave o le a faʻamalosia ai laau ma faʻamautinoa le atinaʻeina o le faʻaleleia. Tausia togafiti vaivai faʻamalosi (Zircon).

Tausi laau

Gladiolus o loʻo i ai ni faʻalavelave tetele e faʻagata e faigata tele i le laau ona taofi. E lua metotia e fesoasoani ai i fugalaau i lenei mataupu: faʻatau ma tumutumu. Mo le taofiga, ua faʻaaogaina se maea i le va o laau, lea e mafai ona malolo ai le au fiafia e aunoa ma se tulaga lamatia e talepe ai le ogalaau. A oʻo i luga o le mauga, e le gata ina lagolagoina le laau e le eleele, ae e manava foi ma fafaga lelei.

Tausia mo gladioli pe a uma le fuga

O le totoina o le gladioli e aofia ai le tausiga ae le o le taimi muamua po o le taimi o le fugalaau, ae mulimuli foi i ai. A o faagasolo lenei vaitau, ua fafagaina le gladiolus i fugatini phosphate-potassium. Faafetai i lenei mea, o loʻo i ai le lelei o le faʻafefeteina o meaʻai mai le au i le pusa.

E taua! A tipi le fiafia i totonu o pusa, tuu ni nai laulaau i luga e fafaga ai le pusa. 'Otiʻoti fugalaau e te manaʻomia mai laau totō o loʻo fuga mai fugalaau pito i lalo.
A o faagasolo lea vaitaimi, o le suāsusu e maua ai le faʻapipiʻiina o elemene aoga i le pulu ma tuʻuina ai le lumanaʻi. A maeʻa le fiafia o gladiolus, aua nei tipiina le fatu, ae ia momotu. O lea o le ae tuʻuina atu ai pulufaʻau i le lelei o mea taumafa ma le atoatoa o faʻataʻitaʻiga o metotia uma. Afai e le faia lea mea, o nisi o meaʻai o le a faʻatafunaina poo le meaʻai o le fatu pipi.

Lisiina ma le teuina o corms

Gladioli o loʻo faʻaleleia i le faaiuga o Oketopa. Afai e teli i luga muamua, o le a le lelei le teuina o pulu. E le fautuaina e aveese lau pe a eli. Fugalaau fugaina le suo, taumafai e aua nei puʻe fatu, ma puʻu o latou lima. A maeʻa lena lūlūina paʻu papaʻi o le eleele, tipi ese aʻa tetele ma taoto i luga o le ata. E sili atu le vavaeeseina o vaega lanu samasama o le au, ma tuu ai le lanu meamata - mo sina taimi o le a maua ai e le pulufana meaʻai e auala mai ia i latou.

Fugalaau mo se aso malogo i se nofoaga matutu. O tamaʻi tumutumu e aoina ma faʻamamaina, e masani lava o le sili ona umi. A e filifili e toto gladiolus i le tautotogo, ia faʻaaoga nei faʻataʻitaʻiga mo tagata amata. E togafitia i latou i se vaifofo o le fungicide ma mago, ona auina atu lea i le teuina.

O fugalaau ua saunia i totonu o atigipusa ma tuu i totonu o se potu mafanafana (i le 25 ° C) mo vaiaso e lua. I le taimi lava lea e tasi e tatau ona toe liliu, o lea ua faʻamaoaigaina ai i latou i le okesene. A maeʻa le mago, e vavae ese pupuvaʻa mai le tina ma faʻamago mo le tusa o le masina ile 22 ° C.

O le filifiliga sili mo le teuina i le taumalulu o se pusa pepa faʻatasi ma avanoa mo avanoa vaalele. O pusa laupapa e talafeagai foi.

Manatua! Aua nei teuina i le polyethylene i soo se auala: o pamu e na o le pala lava.
Teu sili i totonu o le potu, o loʻo i ai tulaga sili ona talafeagai. O le suʻesuʻeina ma le faʻaeteete o lenei tusiga, o le ae maua ai fautuaga ma fautuaga mo le tuputupu ae o le fiafia fiafia, faapea foi le tali i le fesili pe ono mafai ona ola fiafia i luga o se faapaologa ma pe faapefea ona faia.