Faʻatoʻa totoina laau toto

O le a le taimi ma pe faapefea ona totō, o tulafono o fugalaau

I lenei tusiga o le a matou taʻuina atu ia te oe e uiga i sea laau e pei o Badan. O le a e iloa le mea e sui ai le fugalaau Badan, faʻapea foʻi ma maua faʻamatalaga e uiga i le totōina ma le tausia i le malae. E le gata i lea, o le a tatou le amanaia tulaga taua o le toe gaosia o lenei laau toto, o tulafono mo le fafagaina ma le tausia oi latou.

E te iloa? O vailaʻau faafomai na faia i luga o le faavae o le bergenia, maua ai o le hemostatic, antimicrobial and anti-inflammatory properties.

Le taimi sili ma le nofoaga e toto ai se bergenia

I lenei vaega, o le a tatou mafaufau i nofoaga sili ona lelei mo le totoina o le bergenia, faʻapea foi ma taumafai e iloa le taimi e totō ai le laau.

Badan (po o le tea Mongolian) - O lenei mea faʻapitoa o vailaʻau faʻamaʻi. I totonu o Europa, e faʻaaogaina mo mea teuteu, ma i Altai - i le ituaiga o lauti (o le banyan e taua o le "Chigir tea" iina). I le natura, o lenei laau e taatele i totonu o Asia Tutotonu, ma o le mea lea o tulaga mo lona tuputupu aʻe e tatau ona talafeagai.

E tatau ona totoina le fugalaau i le amataga o le tautotogo ina ia tupu malosi ai i le taumafanafana ma ia mafai ai ona feaveai ma le saogalemu ia vasa uma o le tau ma maʻi.

A e totoina se mea e manaʻomia, e tatau ona e filifilia le nofoaga saʻo. E le o lagona lelei e Badan le la, o lea la, o le filifiliga lelei mo le totoina o le a avea ma se mea e oso ai le la i le vao i le taeao ma le afiafi.

O le mea lea, i le la o le a iai le penumbra laititi. A totoina i le malulu atoa, e mafai e Badan ona taofia le fuga mai!

E taua! A e totoina i le la, e tatau ona e mataʻituina ma le mataʻituina le eleele ma susu ai le vai.

Tolu auala e totō ai bergenia

Ua filifilia le nofoaga ma le taimi mo le totoina, o lea ua taua ai le sailia o auala e totoina ai le laau o le bergenia i le laufanua.

Bergenia laau e mafai ona toto i ni auala se tolu:

  • totoina o laʻau o lau;
  • tulaʻi mai le fagu;
  • totoina o le rhizome.
I le tulaga muamua, e toesea lelei le rhizome (e leai se mea e taumafai e vavae ese aʻa mai le eleele) ma ua totoina i se nofoaga fou. E mafai ona e faia le faʻataʻitaʻiga e tusa lava pe iai lau laʻau.

O lenei filifiliga o le sili lea ona lelei, aua e mafai ai ona toe tautu le laau i le vaitau atoa o le tuputupu ae. Ae ui i lea, o le totoina o mea e sili ona lelei i le tautoulu.

E taua! E le mafai ona faʻatinoina le taina o lapisi i le taimi o le fugalaau.
I le fesuiaiga lona lua, o fualaau e faʻaaogaina e totoina i totonu o le fagu. O le tulaueleele e faʻatinoina i le tautotogo, toso ese aʻa i se paʻu o le eleele ma totō i le eleele. Afai ua tupu tele le laau, e mafai ona e tipiina aʻa.

O le lona tolu o filifiliga o le totoina o aʻa i ni mea e moe ai. Ina ia faia lenei mea, ia eliina se vaega o le aʻa ma 5-6 pupuʻu oona. Aʻo lei totoina i le eleele, e tatau ona e uuina le rhizome i le vai mo le 2-3 itula. E le gata i lea, i lenei faiga o aʻa e mafai ona teuina ma feaveaia. Ina ia faia lenei mea, e ufiufi i vaovao ma sina susu.

E taua! Aʻo le teuina o le rhizomes e le tatau ona faatagaina le maualuga o le susu, a le o lea e ono pala le aʻa.

Faʻafefea ona tausi se fugalaau

Badan, e pei o so o se mea totino, e manaʻomia se tausiga. O le mea lea, o le a matou taʻu atu ia te oe pe faapefea ona e mulimuli i ai ina ia e fiafia i ona foliga vaaia lelei ma le fugalaau.

Badan - e leai se mea e faʻaogaina o le mea lea, e tele mea e tatau ona manatua e sili ona taua:

  • eleele e le tatau ona faatagaina e faʻamago;
  • i lalo o le laau e le tatau ona faʻafefeteina le susu;
  • E le mafai ona e faia i taimi uma ni gaioiga.

Faʻasaina tulafono

Afai ei ai le vai i lalo o le laau, o le a vave ona pala. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e sogasoga malie, ae masani ona fafagaina le laau, pe totō i le eleele ma lelei alavai.

O le a le mea e tatau ona i ai le palapala, pe faʻafefeteina le laau

O le eleele o se vaega o loʻo faʻapipiʻi ai le fale ma o mea e maua ai meaʻai. O le mea lea, e faalagolago tele i luga o le mafuaaga.

O ituaiga uma o le a filifilia e Badana eleele eletise, o le eletise lea ua faaitiitia i le zero. O se fesuiaiga o le eleele ma suavai lelei suavai o mea nei: 2 vaega o le oneone, 1 le vaega o eleele eleele maso ma se aofaiga itiiti o maa lelei.

Afai ei ai sou laufanua vaivai, ia e faʻapalapala, oneone ma humus. O lenei filifiliga e taliaina mo le laau.

Afai e te manaʻo i ai, nai lo le fafagaina o meaʻai i le tautotogo, o le tali o le a sosoo ai - leai se mea. O laʻei pito i luga mo bergenia e faatoa faʻafeiloaʻi pe a uma ona tupu aʻe i foliga o fomaʻi faʻasaina.

O le mea moni, e mafai e le laau ona fai e aunoa ma le fafagaina atili, ioe, pe afai o le eleele e lava lelei. E taua le iloa o le faʻaaogaina o le fafagaina i soʻo se isi lava taimi o se isi tali i le fesili "Aisea e le tupu ai le fugalaau?".

Laʻau teuteu

Lauina o laulaau e naʻo le taimi lava e totōina ai lau laau i se nofoaga lauiloa ma faʻapouliuligia ai lau lau laau e faʻaleagaina foliga matagofie.

Ae! I lenei tulaga, e tatau ona e faia le mulching.

E taua le manatuaina o lau paʻu ua avea o se laau mo puipuiga faaopoopo mai le malulu, o lea e sili ai le aua le aveeseina mai lalo o le togavao.

O le taimi nei ua e iloa o le tausia o mea leaga e le mamafa, ae o tulafono faavae, e ui i lea, e tatau ona mulimulitaʻia.

Faʻailoga Badana

Ua uma ona tatou mafaufau i filifiliga mo le totoina o le bergenia, olaola ma tausia, o lea e tatau ona tatou o atu i le toe gaosia o lenei laau. E lua faʻaiuga filifiliga:

  • gaosiga;
  • vegetative.
O fea oi latou e sili atu ma sili atu ona talafeagai - oe filifili, ma mo le taimi nei o le a tatou iloiloina uma ia filifiliga.

Fanauina o fatu

O le faʻaleleia o fatu e taʻua o le generative, ae o nei vaega laiti o mea totino e le mafai ona totōina vave i nofoaga tatala. A maeʻa laʻitiiti (pe tusa ma le 2 mm) fatu na faʻaalia i luga o le laau, e tatau ona aoina ma toto i totonu o se fagu.

Mo se laʻau e sili atu ona lelei, o fatu e tuʻuina i se vaifofo o se fungicide, lea e faʻatino ai ni galuega se lua i le taimi e tasi: faʻaleagaina ma faʻavaveina le faʻamaʻi. A maeʻa ona totō fatu, e tatau ona faʻamauina le maualalo o le eleele, ma pe a oʻo mai se peʻu lauulu po o isi tupe teu, e tatau ona tatalaina le eleele.

Faatasi ai ma le tausiga lelei, e mafai ona e maua mai le tele o fualaau aina mai fatu. Pe a oʻo le umi o le pipi i le 12-15 cm, e totoina i luga o le eleele. O le le lelei o le tuputupu aʻe o le bergenia mai fatu ua tuai ona tupu (o le a amata ona fuga le laau talavou pe a uma le 2 tausaga).

E le gata i lea, e taua le manatuaina o le bergen na totōina i totonu o le eleele avanoa e le fiafia i le gafa. O le mea lea, e sili atu le faʻa-tasi i le tausaga ona aoga i lenei galuega.

Laʻau

O le faʻapaʻuina e ala i laʻau e taʻua o le vegetative. O se auala sili atu ona faigofie ma sili atu le vave e toe gaosia ai le ata.

Faatasi ai ma lenei auala, e faaaoga ai rhizomes talavou, lea e vaevae vave vave, toe faʻaleleia, ma maua ai aʻa. Pe a faʻatulagaina, o le vaega o aʻa e valavala, ma tuʻu ai 2-3 lau (poʻo 5-6 ini). O le loloto o le totoina o le 4-5 cm, lea e le tatau ona sili atu.

Pe a totoina le tele o laau i le taimi e tasi, e tatau ai ona amanaʻia se mamao o le 40-50 cm i le va oi latou, ina ia aua nei faamanualia aʻa o "tuaoi" i le taimi na vavae ese ai. O vaovao Bergenia e vaeluaina ile tasi i le 5 tausaga.

E te iloa? Faʻaaoga vailaʻau faʻasolosolo faʻaaoga mo le togafitiga o le gasegase, rūmate ma faʻamaʻi o le urinary tract. I vailaau Mongolian o loʻo faʻaaogaina e fai ma vailaʻau mo le gasea ma le vomiting.

Padan maʻi ma mea faʻamaʻi

O le Badan e masani ona le afaina i meaola faalafua, aua o loo i ai se vailaau oona e mafua ai ona tafe ese.

O meaʻai tuusaʻo o le pennica slobbering (i se isi faaupuga, cicada slobbering) ma le nematode.

Pennica faʻafefe.

E masani ona vaaia se manufeʻai, i le tele o taimi, i luga o laau totō o loʻo totō i le paolo, i luga o le susu susu.

O le mea autu o le cicada o le vai na natia, lea e foliga mai o le sua. I totonu o lea mea, o le a amata ona atiina ae ai ni mea tetele, lea e iai foi i totonu o le fale. A oʻo ina faʻaaogaina vailaau faʻafefiloi, e puipuia e le foam ia meaʻai mai le faʻaleagaina.

Ina ia mafai ona aveese peni mai lau togalaau, e tatau ona e faʻaaogaina vailaʻau faʻapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, Tsvetofos ma Intavir), ma o le faʻaaogaina o "auala tuai" e le aoga.

E taua! O togafitiga faʻamaʻi e tatau ona faia pe a uma ona fuga.
Nematode.

Nematodes o ni taʻaloga o loʻo ola i le eleele i tafatafa o aʻa. Afai o le nematode e faʻateleina tele, e toetoe lava a le mafai ona lavea le laau.

O le uiga ese o mea e le masani ai, o mea ia e le masani ai. O anufe e taoto ai fatu i foliga o polo e pipii i aʻa o se laau.

A e faʻapipiʻi bergenia, o le saite mai le faʻatoʻaga mulimuli e tatau ona togafitia i vailaʻau ma e leʻi totoina mo le silia ma le tasi le tausaga.

E mafai foi e le Badan ona "maʻi" faʻatasi ma le paʻu lau. I lenei tulaga, o laulaau o le laau ua ufiufi i ni mea pogisa, lea, i le aluga o taimi, ua lanu-enaena.

O le itu pito i tua o laulaau ua ufiufi i le fugalaau paʻepaʻe. O lenei laʻau o le faʻamafanafanaina. Faʻamaʻoti le faʻamaʻi e mafai ona i ai ma se fasipepa o vaega na aafia. Ma le isi, e mafai ona e faʻaaoga Bordeaux fluid.

O Badan e puipuia i isi faʻamaʻi uma, o le mea lea e le manaʻomia ai togafitiga faʻaopoopo.

Faaiuga

Na matou taʻu atu ia te oe uma le mea na taʻua o le "Badan". O lenei e mafai ona e totoina i lau togalaau, ma le tausiga lelei, o le a faafiafiaina oe i tausaga taʻitasi i fugalaau piniki matagofie.

E le gata i lea, o le iloa e uiga i mea tau vailaau o le laau, e mafai ona e suʻeina le fesoasoani a lenei fugalaau i isi vailaʻau.