Viticulture

Vai vine "Halachi"

Ua leva ona lauiloa le agaifanua vine ona o lona faamalologa ma mea aoga.

E le gata i lea, o lana vine matagofie i le taumafanafana e maua ai se malulu malulu, malulu ma fesoasoani e faatupuina le filemu ma le mafanafana latalata i le fale.

Ina ia mafai ona totoina se laau lelei ma matagofie o vine, e tatau ona fuafua le ituaiga, lea e sili ona talafeagai nofoaga.

E faʻapea foʻi ma latou manaʻoga mo le ituaiga meaola (suamalie, suamalie, lanu ma le tele o le pi, malosi o le tuputupu ae ma isi uiga).

Eseesega faʻamatalaga

Galata vine vine o se ituaiga o vine vine, lea na maua mai le sopoia o ituaiga vine e tolu: Talisman, Vostorga ma Vostorga Moskatnogo. Aganuʻu o se kulupu faʻapitoa e 'ai le vine vine.

Bunches

O le fuifui vine o Galahad e telē lava, Hrona alofilima, 600-1100 g ia taʻitasi. E tofu uma lava ma foliga faʻalanulaula. O fualaau lapoa e tele fua (10-12 g) o Galahad e lanu lanu samasama-samasama, ua tumu i aano o manu, ma ua ufitia e le paʻu o le paʻu. O mea o le tofo o lenei ituaiga e matua maualuga lava, ma o ona fua e suamalie ma e le o matua afaina.

Tuuina atu

O vine vine o Galata e lelei tele. E lelei le faʻasaina i tausaga taʻitasi, lea e mafai ai ona e amataina se numera tele o vine. I le taimi lava e tasi, o paʻu e le fiafia i fua o le Galahad, ma e le faʻaleagaina. O lenei ituaiga e aumaia ai fua tele. Ae tasi le mea taua. O le fua muamua o Galahad, e ui lava e matua tele, e faʻamalosia e faʻamalosi e faʻamamaina le vine. Ma ua uma nei ona seleseleina fua o seleselega mulimuli ane.

Taunuuga o le taimi

Galahad o se ituaiga vine e iai le taimi muamua o le matua. E oʻo lava i le faaiuga o Iulai, i totonu o le tolu i le tolu ma le afa masina mai le taimi o le faʻamaʻiina o uluai oso.

Mama

O lenei aganuu ua manatu o le sili atu ona manuia i le va o vine i aso nei. Galahad o se malosi malosi tele ma faʻamaʻi faʻamaʻi, e aofia ai le afaina, ituaiga vine. E teteʻe i faʻamaʻi. O lenei ituaiga e sili atu ona malulu-malulu, ma faʻafefe faʻaitiitia le maualalo ile -25 tikeri. Ua afaina ma ua i ai le maualuga o le ola o le vavae ese. O pipi e le pala ma e le pala, lea e mafai ai ona e seleseleina atoa. O fua foi e talia ai le felauaiga.

Faʻafitauli

O vine vine o Galahad e toetoe lava a leai ni faaletonu. Pau lava le mea o se vaega o lenei ituaiga o le uiga o le pa'ū o fua o vine mama mai vine.

Faʻafanua

Saunia mo le tulaueleele

Vaʻaina vine vine Galahad ma fualaau ma tipi. E oʻo lava i ana lanu meamata, e aʻafia ia Iulai e ala i lona laasaga, e aʻafia. Ma latou faia lenei mea e ala i le lafoina o lala vine i totonu o se fagu ua tumu i vai manino. Mo fua o vine, o vine vine e tatau ona selesele i tausaga taʻitasi e le 7-8 buds.

Totoina o vine, e tatau ona fuafua tonu le nofoaga mo lona tuputupu aʻe. E tatau ona malamalama lelei, ma latalata i ai e le tatau ona tupu tetele ni laau, aʻo latou faʻapouliuli le vaega o loʻo manaʻomia. Mo lenei mafuaaga, e le faatulagaina le tovine i le ogatotonu o le togalaau, ma filifili mo ia le pito mafanafana ma le itu i saute o le laupepa. E mafai ona e totoina se laau ma latalata i puipui o le fale, ao aluese mai ia i latou le tasi ma le afa mita.

Mo le totoina o vine, filifili i taimi uma ni mea e gaogao ma se aʻa. O le faamaoniga o lenei mea o le pa'ū masani lea o laulaau mai le laau i le tautoulu. E faʻasaina le faʻamagoina o aʻa o fualaau, ma mo lenei mea ua afifiina i se failauga omea. I le taumalulu, ua tafe le eleele i le eleele, ma i se tulaga faapena e tumau pea seia oo i le tautotogo, pe a mafai ona totoina i le nofoaga fuafuaina.

A o lei totoina, ua saunia lelei le fatu. O le mea lea, o aʻa e toe faafouina i se fana maamaʻa, ona tosoina lea i le mash. Afai ei ai ni vaovao se lua i le tipu, o le mea e sili atu le malosi ma tuʻuina atu le vaivai, ao le mea malosi e vaeluaina i le lua pe tolu laʻau. O lea ua sauni le fatu toto mo le totoina.

Pit mo le totoina o vine

Pe a totoina se vine, e tatau ona suʻe le sauniuniga o le lua mo ia. O le totoina o meaʻai mo togavao ma laau uma ua saunia muamua. O le mea lea, afai ua fuafuaina le totoina mo le tautotogo, ua saunia le pu i le tautotogo, aʻo i le tautoulu ua tumu i le afa o le sooga o le palapala ma le fugalaau. Afai e faigofie le tauʻeleʻele i le tautoulu, ona faʻalauteleina lea o le loloto i le taumafanafana.

O le nofoaga na saunia muamua, o le a puipuia ai le vavaeeseina o se meaʻai o se laau i le taimi o le nofo masani o eleele.

Mo le totoina o vine vine e kiliina togi 40-50 cm, ao lona aofaiga atoa e tatau ona tusa ma le 80 cm le maualuga. O totonu o se lua o lenei lapoa e mafai ona sasaa meaʻai i le aofaiga e lava mo le tuputupu ae ma le fua muamua o se fualaau. Afai e te faʻapipiʻi le pu, o le a tupu le tuputupu ae o le laau ma faasolosolo lemu. Le foliga o le lua, i le taimi e tasi, eli ai soo se ituaiga (sikuea, lapotopoto), e le afaina.

A uma ona eli le lua, sauni faʻatumuina o ia mo se faʻafefiloi palapala. O le afa o le lua ua faatumulia i le pito i luga o le eleele na elia mai le malologa, faʻafefiloi ma le tele o humus, ash ma superphosphate. Ma afai o le eleele o le palapala, ona faaopoopoina lea o le oneone i le tutusa tutusa ma le eleele. E gaosia mo le lelei o le gaosiga o le okesene ma le susu i le palapala. E faʻafeiloaʻi Ash ma humus i le aofaiga o 2-3 pakete i le lua.

Afai e totoina le fatu i se lua faatoa eliina, o le palapala, lea o loʻo i lalo ifo o le rhizome, ua lelei ona faʻatulagaina, ina ia sili atu le taimi, pe a nofo le eleele, e le motusia aʻa. Matou te tuu le fatu i le malologa ina ia maua le aʻa e 30-40 cm le loloto, ma sasaa i luga o le 10 cm i le palapala lea na ufiufi i lalo o aʻa, ona matou faatumuina ai lea o le lua i le eleele na aveesea mai le malologa.

I le taimi lava e tasi, o taimi uma lava tatou te faʻaopopoina ai le vai i le lua ma faʻatusatusa le eleele i totonu. O le lua e le o atoa le moe - e mafai ona taʻitaʻia ai le tuputupu ae o aʻa. E latalata ile fatuga, i se lio o le a tatou tuua le 5-10 cm o le lua, 30 cm le lautele. Afai o le totoina o eleele o le oneone, o le faatoaga e faateleina ma e 55-60 cm le loloto.

Ua fautuaina e le au fai togalaau togafiti le fuafuaina o le maualuga o vai palapala i le eria ae lei totoina se fua o vine. E le fautuaina le totoina o vine i luga o le eleele, lea o le eleele eleele e lima mita le mamao mai luga.. Mo ituaiga uma o laau vine, o le mea e sili ona taua i le tuputupu aʻe, vave le maturation o le vine, lea e tatau ona tupu aʻo lei amataina le kiona.

Ma o le mea lea, talu ai ona o le latalata o le vai e mafua ai le vave tele ma le tuputupu ae o le tipu o le aganuu, o ona lālā e le lava le taimi e matutua ai i le taimi tatau, ma i le malulu o le vevela, e mate ai pepe.

Faʻamasinoga faʻalelei

Pe a totoina se vine, ia manatua o lenei aiga, ma o le mea lea e manaomia ai e se laau se lagolago, lea e mafai ona nonoa mulimuli ane. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona tuʻu avanoa mo le faʻaofiina o le tele o lagolago, i le va o le a faʻaosooso ai le uaea. O le a faʻapipiʻiina le vaovao o le laau, ma o le a toe tuʻuina uma le vao.

O loʻo i ai pea nisi auala faigofie faʻalelei, faʻaaogaina lea e mafai ai ona ausia vave le fuaina o laau ma le televave o le atinaʻeina o se vine vine. O le faʻaaogaina lea o fagu. E sili atu le aoga, e ui lava o sina taimi e alu ai, ae o taunuuga e aoga.

Mulimuli i lenei metotia e tatau ona totoina ni fasi laau e le o se nofoaga tatala, ae i totonu o se atigipusa pepa, poʻo se pepa faʻamalama mamafa e aunoa ma lalo ma luga. O le gafatia e tatau ona lautele, e tusa ma le 10 lita le volume. E le tatau ona aʻafia aʻa. Totoina e le laau i luga o le palapala. Ma, mo le faigofie o le femalagaiga, o le koneteina ua tuu i totonu o se pusa maualalo, lea, faatasi ai ma le laau, ua tuu i totonu o se mafanafana mafanafana.

A maeʻa sina taimi, o le a amata ona tupu, ma a maeʻa ona leleaina, e tatau ona tuua le lua sili ona lelei, aveese mea uma, ma faʻanofo le fagu i le faamalama. I le taimi lava e tasi, o le nofoaga e filifili ai e tatau ona mafanafana ma susulu. A maeʻa le vevela i fafo, i le taimi lava lea e tatau ona mafanafana le tau, o le pusa e ave i fafo.

Muamua, mo le pipiiina o le a tuu i lalo o le paolo, ona sosolo malie atu lea i se mea malamalama, aʻo fafaga soo. A maeʻa le taufaamatau o le vaitau o le tautotogo, o fatu laau e totoina i se nofoaga o le alualu i luma faifai pea.

E toʻatele e faʻaaoga se isi auala sili atu ona faigofie le faʻaleleia. Pe a ma le 14 aso ao le i totoina, o aʻa e teuteu laitiiti i luga o le tipi. Ona tuu lea o fualaau i le vao (10 laau i totonu o le pusa e tasi), muamua le asu, ma ua tuu uma i se mea mafanafana. A maeʻa le 14 aso, e tatau ona ola tupu.

A o faagasolo lenei vaitaimi, o le a mafanafana le lalolagi ma e mafai ona totoina i le eleele na saunia muamua. O lenei faiga e faʻaleleia ai le tuputupu ae o le togavao mo le kalena masina, aʻo le vine o le a vave ona tupu, ma o le tausaga a sau o le a fiafia le aganuu i fua muamua.

Taimi

Suʻeina ma totoina vine fua i le tautotogo ma le tautotogo. I le tautotogo, ua totoina vao i le eleele lalata i le ogatotonu o Me. Ma, pe a faʻamautu le mafanafana o le tau ma le vevela o le eleele i le loloto o se lua eli, o le a le itiiti ifo i le 10 tikeri. I pusa pepa ma pusa o laau na totoina ia Aperila. I le tautoulu, e totoina se vine vine ao lei amataina le kiona muamua, ma o le masina lenei o Novema.

E malie foi le faitau e uiga i vine vine.

Tausiga

E pei lava o se isi lava laau toto, e manaomia e vine vine ma le tausiga. E i ai nisi o vaega o le tausiga o le aganuu o vine. Tausiga e aofia ai vaega e pei o le faʻafeinu, mulutuli, natia, teuteu ma le faʻamaʻi. O nei laasaga uma e faʻamalosia mo le laau, ma taua mo le laau. A aunoa ma i latou, o le vine o le a tupu leaga ma fua mai, ma i nisi tulaga e mafai lava ona oti.

Faʻasa

O se laasaga tāua tele i le tausiga o le tovine o le saʻo ma le faʻamalosia o le fausiaina o lenei laau. O le susulu tele o le susu i le eleele e aveesea ai le okesene mai ai, ma o aʻa o le le atoatoa o le tino e mafai ona fesuiaʻi, ma o le a oʻo atu ai i le oti o le laau. Faʻasalaina o vine, mafaufau i vaega o le tuputupu ae o le vaitau ma aganuu. E manaʻomia e ia vine pe a fuga mai puaʻa, pe a uma le fugalaau, i le taimi o ovaries ma le fua o fua. Afai ei ai se lamala i fafo, o vine e teu i le faasusuina o vai aʻo lei ufiufi mo le taumalulu.

Ole fua ole vai mo le fausiaina o se togavao e 30-40 lita, ma o loʻo faia i vaitaimi piriota 1 taimi i le 7 aso. Afai e vevela le tau, e faʻateleina le faʻavaʻa ile 2 taimi. O vine e fautuaina ina ia faʻamaina i se mea faapitoa, vaʻa sauniuni, e taua o le alavai.

Faʻasalaga

O le suaina o le palapala i lalo o le vine e faia ina ia mafai ai ona lava se aofaiga o le susu i le palapala mo se taimi umi. Toto le eleele i le tautotogo. Faʻaaoga vailaau palamole pala, laulaau paʻu, vao, salu mata, faapalaga. O nei mea faʻafefiloi o loʻo taatia i luga o le eleele i lalo o vine i totonu o se mea malulu, ona faʻamalūlūina lea. O le mea lea, o le mulch o loʻo faʻatulagaina, faʻaleleia, ma o le a taofia le susu e tatau mo le laau mo se taimi umi.

O le Mulch o se puipuiga faaopoopo foi mo le toto o le laau mai le malulu o le malulu. O le mea lea, o lona tulaga e siakiina i le tautoulu ma, pe a tatau ai, faʻapipiʻi faʻapipiʻi faʻapipiʻi e gaosia.

Sueina

O vine e aofia ai fualaau aina e maua mai i le vevela ma le vevela. O Ia matua nofouta i le malulu taimi. O vaega pito sili ona vaivai o fualaau lanumeamata lanumeamata o vine. Ua uma ona latou tali atu i le vevela o -1, -2 tikeri. O pupu o le laau e tau le maaleale, ae o le lamatiaga oi latou o le vevela o le vevela.

A o faagasolo sea vaitau, e fufulu ai le mama o latou mea e pei o le faʻamaʻa, ma e oʻo lava i sina paʻu o le vevela e mafai ona faʻaumatia i latou. E le aʻafia le kiona ma aʻa o le laau.

Tuuina atu nei uiga, o vine e faatatau i laau, sili atu ona faigata, e lafi mo le taumalulu. E gaosia i le masina o Oketopa, ao le i oʻo i le muamua vevela vevela. Aʻo le i faapipiina vine ua teuteuina. Ufiufi le laau i le polyethylene, mea faapitoa, poʻo le kiona ma le eleele.

Teuteu

E seleseleina le seleselega e fai ai se togavao (o le fa muamua lea i le lima tausaga o le tuputupu ae o se fatuga laiti), e faatonutonu ai le lapisi o le seleselega, ma taofia ai mai le mafiafia ma ia faatumauina le palealii ua fausia. Tausiga na faia i le tautotogo ma le autumn. Ma e mafai foʻi ona faʻatalanoaina ma fafao fanau i le taumafanafana.

O le vavaeina o le Autumn e faʻafefeina e le laau e itiiti le tiga, aua e puipuia ai le tautotogo "fetagisi" o le vine. Ae i le taimi o na teuteuga, e tatau ona tuu se meaʻai o afiafi i luga o le laau, talu ai e ono mafai ona faaleagaina i le taimi o le taumalulu, fale mo le faʻauʻuina ma le faʻaaliaina mulimuli ane.

Fertilizer

O le vine o se faʻatoʻaga tele lea e tupu i le tasi nofoaga. O le mea lea, e filifilia mai le palapala i le taimi atoa mea taua uma e manaʻomia mo le atinaʻe, fuaina ma le tuputupu ae.

Ina ia aloese mai le faaleaogaina o le palapala, e aoga le faapipiiina o le eleele i lalo o vine ma ni elemene eseese i tausaga taitasi.

O faʻailoga e fafagaina i fugalaʻau i le tautotogo ma le tautotogo. Pe a fafagaina se laau, e tatau ona faʻapipiʻi saʻo fomaʻi, ma faʻaaogaina i ni vaitau vegetative. O le tele o micronutrients o loʻo manaʻomia e le vine e fuafua i le tele o lona fua. I le faʻaopoopoga, e faʻaaogaina le falulaʻau faʻapalapala i le eleele, lea e aofia ai le humus ma le faapalaga o le paʻu, peʻa ma manulele manu.

Faatasi ai ma lenei mea o le mea autu mai le tele o meaola, o le togafiti e taua o manu eseese, poo le faapalaga, lea ua saunia faapitoa i le taimi muamua i se isi vaega.

Organics e saofagā i le tautoulu, ma o elemene ma fuamosa e fafaga i le tautotogo. Ina ia maua le maualuga o le aafiaga, e faʻafefeteina fugalaʻau i le vai ma faʻaaoga i le 40-60 cm le loloto i le sone rhizome, ma o le radius e tusa ma le 1 m.

Puipuiga

Puipuia vine gaosia vailaʻau. O le faʻamoemoe o lenei togafitiga o le puipuia lea o foliga o ituaiga meaola faalafua ma faʻamaʻi i luga o le laau. I le uma, o tagata uma e iloa e sili atu ona faigofie le puipuia o se faʻamaʻi nai lo le togafitia o se mea ua tupu muamua.

Mai i le vevela vao e togafitia i se paluga Bordeaux, e faapena foi i le 3% o vaifofo o le copper oxychloride e lelei foi. E oʻo lava i le vevela ma mea faʻavevela i le tautoulu, o le eleele e lata ane i le togavao e sosoloina i le nitrafen. Ina ia faia lenei mea, ave le 3% o ana fofo. Mo lenei, o le palapala ua mulimulitaʻi. E mafai lava e Nitrafen ona fefefe mai mice ma isi toga.

Mai le vine o vine puipuia le potassium manganic acid, lea e faaopoopo i le pito i luga o laei foliar. E le gata i lea, e puipuia mai le faʻamaʻi ma mullein (o lona vaifofo), faapea foi ma le sulfur. Soʻo se gaioiga o vavalaʻau e tatau ona faia aʻo lei fuga pe a maeʻa.

Mai iumu ma isi togasolo, o le a fesoasoani le laau e puipuia le lagona, lagona le seevae po o le fulufulu mamoe mama lea na susunuina muamua, tuu i lalo o le ata tifaga. E le fiafia foʻi mice i le manogi o pusa paʻu.