Puleaina o pest

O a mea iniseti: faʻamatalaga ma uiga o meaola autu

A o leʻi faʻasalaina e se tagata fai togalaau po o se tagata mafanafana lana seleselega, o le a feagai ma nisi taimi le lelei, o se tasi o ia mea o iniseti leaga lea e manao foi e 'ai i luga o laau totō ma se seleselega lelei. O le puipuia o au fualaau mai meaola faalafua, o latou fuamoa ma lapisi e mafai ona i ai faatasi ma le fesoasoani a iniseti - o mea nei o vailaau faapitoa e i ai se aafiaga faataumaoia i iniseti leaga ma a latou fanau. Mea oona e avea ma vaega o iniseti, faʻaleagaina o le faitau aofaʻi o nisi meaola faalafua, e faalagolago i le gaosiga autu autu.

E te iloa? Na amata ona faʻaaogāina iniseti faanatura e tagata anamua i le taimi o le faʻatūina o faʻatoaga.
E faʻaumatia vao leaga vaovao - O vailaʻau faʻasolosolo e aʻafia i laulaʻau ma aʻa, e susunuina mai totonu.

O sauniuniga i le insecticidal e faʻamatalaina ma faʻavasegaina ma le faʻavasegaina e fuafua i le vailaʻau faʻasolo, i luga o le auala e ulu ai i totonu o le tino o le iniseti, i luga o le fusi o aʻafiaga ma i lona lava taimi. Seʻio tatou suʻeina atili auiliiliga o le iniseti o mamanu mo nei ituaiga meaola ma pe o fea foi o iniseti latou te aoga.

Ituaiga ituaiga iniseti e ala i vailaau kemini

O vailaʻau faʻasaina o loʻo gaosia e ala i le faʻapipiʻi o vailaau oona, o mea faʻasaʻa, o le a afaina ai iniseti, faʻafeiloaʻi i totonu o le 'ie tipi, faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o meaʻai pe a fafagaina e le togavao ma iniseti. O ituaiga sili ona lauiloa o meʻamea faʻatemika o le organochlorine, organophosphate ma pyrethroids. Sei o tatou nonofo i ituaiga taitasi i nisi auiliiliga.

Organochlorine

Organochlorine compounds (HOS) e maua mai i le chlorination o le suavai vai. O sauniuniga e mafai ai ona tauivi ma le tele o meaola faalafua: fatu, fualaau faisua ma laau toto, faapea foi ma meaola faalafua o laau ma laau toto. Tuuina atu o pepa - o pulupulu ma suauu, o le masani masani - DDT, HCBD, DDD, HCCH, heptachlor, PCP, PCC ma aldrin. HOS e le mafai ona suauu i totonu o le vai, e mafai ona suauu i gaʻo ma suauʻu, o le maualuga o le vailaʻau faʻasaina e maualuga. HOS, aʻafia i totonu o le tino o le pest, faʻaleagaina le tino o le tino, faʻaleagaina, mafua ai maʻi pipili. Insect maliu e tupu ile 7 aso.

Organochlorine insecticides ei ai le maualuga maualuga o le faʻamafunaga o le tele o ituaiga o meaola faalafua, ae o loʻo i ai se tulaga taua tele - e tele naua le afaina, faʻaleagaina ai tagata ma le siosiomaga. O le taimi nei o nei ituaiga iniseti e sailia ina ia suia i le saogalemu o sauniuniga, ma aveesea ai mai le faʻatoʻaga.

Organophosphate

Organophosphorus compounds (FOS) o esters acid phosphoric, ia o loʻo faʻaalia e aʻafiaga filifilia i iniseti. O sauniuniga faʻapitoa a le organophosphate sili ona lauiloa o Fufanon, Dichlorvos, Karbofos, Fozalon. O le lelei o le FOS o lo latou aoga i le faʻaleagaina o le tele o meaola faalafua, e aofia ai siaki, gaoioi vave, maualalo le taumafaina, fualaau faasaina e masani lava ona i ai se tulaga lelei, aua nei faaputuputuina i le tino po o le tino i le tulaga o faalavelave faafuasei. I le avea ai o se toe foʻi, e mafai ona faʻamaonia le maualuga o le vevela o fualaau oona mo tagata ma manu, pe a galulue ma le FOS, o le tausisia ma le tausisia o tulafono saogalemu, e pei foi o le tulai mai o augatupulaga o meaola faalafua e masani ona faaaoga mo se taimi umi.

E taua! Le togafitiga o sauniuniga o insecticidal e manaʻomia le afaina o laau toto, faapea foi ma vaega ia e ono tupu mai ai le ono tupu.

Pyrethroids

O Pyrethroids o ni mea e sili ona aoga o le mea masani o le pyrethrum, o lona gaioiga o le faʻaogaina lea o le faʻaleagaina o le faʻalavelave o faʻaoga o meaola faalafua ma faʻalavelaveina ai le faʻaogaina o lagona tuga. O Pyrethroids sili ona lauiloa o le "Fast", "Decis", "Fas", "Arrivo", "Cotrin". O tulaga lelei e aʻafia ai: le filifilia o le vevela e le afaina ai le toto mafanafana, e aofia ai le tagata, le mafai ona faʻaaoga i le maualalo o le vevela ma le taofi umi o le vailaʻau i luga o laau. Le lelei o pyrethroids - aua le faʻamamatia meaola faʻalilolilo o loʻo natia i nofoaga faʻamalo, ma o le faʻaosoosoina o le a mafua ai le tetee atu i le vailaʻau i iniseti.

E taua! O le galue ma soʻo se iniseti e tatau ona faia i se fusi gau, totigilima ma le ofutino.

E faʻapefea ona vaevaeina iniseti e ala i le auala e ulu ai i totonu o le tino

E ala i le ulu atu i totonu o le tino o meaola iniseti e vaevaeina i totonu o le intestinal, faʻafesoʻotaʻi ma faʻaogaina. Ae ui i lea, o nisi fualaau oona e mafai ona faʻaopoopoina ai le ala o le ulu atu e faʻaumatia ai iniseti.

Faʻamatalaga

Faʻafesoʻotaʻi le initaneti e mafai ona ulu atu i totonu o le tino o se iniseti pe afai o le tino o le pest o loʻo i fafo atu faʻafesoʻotaʻi ma se laau totino, o lona luga o loʻo aofia ai fualaau oona. O faʻasologa o fesoʻotaʻiga e aoga mo le vaiaso, faʻafefea e fufuluina le mea galue, ma o lana gaioiga e mafai ona faʻavave vave. O le avanoa o le vave faʻaumatia lea o le aʻafiaga pe a uma ona faʻaleleia le meaʻai e afaina ai manu. Le lelei o lenei ituaiga o fualaau faasaina: leai se aʻafiaga i luga o meaʻai o loo i ai i le tumutumu ma le pulupulu, ma le togafitia o vaega o laau toto e matua le puipuia mai iniseti, o le mea lea, e tatau ai ona fufulu lelei uma vao vao. Fiafia lauiloa "Apollo", "Karate" ma "Oberon".

Vaʻaia

O vailaau oona ile inisinia e iai sona uiga faʻapitoa: o le ulu atu i totonu o le faʻaogaina o le iniseti, latou te aʻafia ai mai totonu, mafua ai le vave vave oti. Lelei e faasaga i faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o loʻo 'aina laau toto ua togafitia. I totonu o le au faifaatoaga, iniseti-inisalins e lauiloa - o se oloa lenei o le gaosiga o meaola gaosi o se gaoioiga tuufaatasi i luga o se iniseti - e ala i le paʻu pe a oo i se togalaau ua togafitia, ma faapena foi ona inuina e ala i le aina o meaola o se laau e aafia ai se mea oona. O le faʻafitauli o le faʻalagolago lea o le fualaau faasaina i luga o le maualuga o le lelei o togafitiga o faatoaga. E tele taimi e faʻaaogaina ai i le tau faasaga i meaola faʻamaʻi o fesoʻotaʻiga-iniseti o iniseti pei o Akarin, Bankol, Detsis, Konfidor ma Calypso.

Faigaluega

Insecticides of systemic action e faʻamatalaina i le gafatia e vave ona ulu atu i totonu o le masini o vaʻa o le togafitiga faʻasaina ma faʻagasolo ai i vaega uma o le eleele. O lenei ituaiga o iniseti e afaina ai iniseti, e taʻitaʻia ai le taua tele i masini vailaʻau, faʻapea ai ma tagata taʻitoʻatasi o loʻo fafagaina le togafitiga, ma faʻaleagaina. O le aoga sili o le fualaau faasaina - aoga tutoʻatasi o le vaʻaia, talu ai o le mea oona o loʻo teuina i totonu o le masini i le telefoni feaveaʻi, ae le o luga ole luga. O fualaau sili ona lauiloa o fualaau faasaina o Biotlin, Mospilan ma Prestige.

E te iloa? O le teena atoa o iniseti o le a faaitiitia ai le gaosiga i le 20-35%, pe a faatusatusa i le maualuga o le gaosiga o le 95% faatasi ai ma le faaaogaina o fualaau mai meaola faalafua.

Faʻavasegaina o iniseti e ala i alaleo

E tusa ai ma le fusi o le gaioiga, o vailaʻau faʻasaina ua faʻavasegaina i sauniuniga mo le filifilia ma le faʻaauau pea ona faʻaalia.

Gaoioiga leaga

Insecticides of action faifaipea o vailaʻau faʻafefiloi o le tetee atu i ituaiga ituaiga meaola eseese. O lenei ituaiga vailaʻau faʻaaogaina mo le faʻaogaina o le faʻaleagaina tutusa o iniseti.

Filifiliga filifilia

Insecticides filifiliga filifilia e faʻaaogaina e faʻafefe ai se meaola faapitoa. O nei ituaiga meaola e aofia ai mea e faʻaaogaina - o fualaau faʻamaʻi e faʻaleagaina ai anufe parasitic, nematocides - faʻatafunaina ai timuga, acaricides, lea e faʻaumatia ai fatugaʻo, faʻapea foi inisoacaricides e aoga tele i siama ma isi iniseti.

E taua! Insecticides e le fautuaina e faʻaaoga i tafatafa o se apiary poʻo ni fagafao.

Faʻafefea ona tufatufa atu fualaau mo faamoemoega o le gaosiga

Mo le faʻaogagofie o le au faifaatoaga ma le aufaifaatoaga, ua faʻavaeina vaega o fualaau faʻasaina, vavaeʻese i le latou gaosiga o le faʻamoemoega - e ese i latou i le vailaʻau vailaʻau ma le natura o le aʻafiaga o le tino o le iniseti. O ituaiga autu o fualaau oona e faatosina, pheromones, insectoacaricides, ovicides, vaivaiga ma mea e gaosia.

Tagata e tosina mai ma pheromones

O tagata toso ma pheromones o fualaau oona ia e ono osofia ai le faʻamaʻi o latou manogi i mailei faapitoa. O lenei ituaiga o iniseti e mafai ai ona faʻaumatia le iniseti o iniseti pe a uma ona puʻeina. O pheromones o se oloa o le faʻaogaina o vailaʻau lea e tosina ai tagata taitoatasi o le isi itupa. O tagata e tosina mai e aʻafia meaai a le iniseti, o le suʻeina o mea manogi e pa'ū i le mailei. O tagata o loʻo faatosina mai e faʻamalolo le manogi faapitoa o iniseti lele lele.

Insectoacaricides

Insecticoacaricides o vailaʻau ma vailaʻau faʻasaina ua fuafua e fasioti iniseti leaga ma miti. O se inisetivalaʻau, pe a faʻaalia i se meaʻai, faʻamaʻi, pe a maeʻa ona mate le iniseti. O se suiga taua - o le faaputuputuina o mea oona i totonu o le tino o le tagata ei ai sona aafiaga le lelei i le tino tutotonu.

Ovicides

Ovicides e mafai ona i ai se aafiaga leaga i fuamoa o meaola faalafua, lea o se tasi o vaega sili ona mautu i le atinaʻeina o iniseti ma mite. O mea oona e ulu i totonu o le atigi o le fuamoa ma faʻaumatia ai le iniseti pepe. Ole ituaiga o iniseti e le o se mea lamatia mo isi laasaga o le tuputupu aʻe o manu ma ola.

Aphistides

Atives o vailaʻau faʻamalosi e faʻaumatia ai tagata o aphid. O lenei ituaiga o iniseti o loʻo i ai le tui, faʻafesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o aʻafiaga i luga o aphids ma isi mea faʻamaʻi faʻamaʻi. O aʻafiaga e matua le mafai ona sosolo i totonu o le vai, ma i totonu o solvent organic - lelei.

Larvicides

Larvicides o fualaau oona lea ei ai le aafiaga leaga i luga o vaega o le iniseti o atiseti, ae o isi vaega e toetoe lava a le afaina i lona aafiaga faataumaoi. O le anufe po o le anufe o le meaola, o le 'ai o le laau, togafitiga ma le suimui, pe a mavae le taimi e maliu mai mea oona o le vailaʻau. O le mea e sili ona faigofie i le gaioiga o lenei ituaiga inisite o meaola faalafua ia i le amataga o le vevela.

Meaʻai

O meaʻai e avea ma sui e faʻafefe ai meaola faʻasaʻi ma puipuia ai i latou mai le 'aina o togalaau ma togalaau aina. E mafai ona avea le tagata fou ma se vailaau kemini poʻo se laau totino, lea, e ala i lona manogi, o le a puipuia ai vao faaleaganuu mai iniseti leaga. E talafeagai le faʻaaogaina o meaʻai mo mea faʻasolosolo i le itiiti ifo o le tulaga ono ono faaleagaina ai laau i meaola faalafua.

Matou te faamasaniina i matou lava po o a mea o vailaau oona ma pe o le a le tulaga o lo latou faatulagaina, lea e matua taua ma faigofie pe a fai le filifiliga saʻo o fualaau mo le faʻaleagaina o ituaiga meaola eseese. I le taimi nei, o iniseti vailaau lautele e tuʻuina atu i se vaega tele i faleoloa faapitoa. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, o le togalaau poʻo le fale mafanafana e faʻamafanafanaina oe i se seleselega e aunoa ma le tele o taumafaiga ma tupe faʻaalu.