Fualaau aina

Suipeni Suetena i se togalaau Rusia: tuputupu ae ma tausi fualaau faisua

Faʻatautaia e le faletua o Swiss caspar Baukhin i le 1620 le faʻaiʻuga i Suetena. Lulu ma le rutabaga o sui auai o le aiga kapisi, o laau e masani ona le mautonu, ma o rutabaga e taʻua i nisi taimi o le Swedish turnip.

O lenei tusiga o le a talanoaina pe faʻapefea ona totoina lenei fualaau aoga i totonu o le malae ma pe faʻapefea ona aloese mai faʻafitauli.

O le a tatou talanoa foi e uiga i faafitauli sili ona taatele o feagai ma le au faifaatoaga, ola aʻe i luga o la latou upega tafaʻilagi.

O le a se mea e ese ai mai le fufulu?

Muamua, o lapisi e masani ona laiti ifo nai lo se mea e sili atu, o le tele o le polo polo, ma se paʻepaʻe paʻepaʻe, lamolemole. O le rutabaga e sili atu lona telē, o lona paʻu paʻu o le paʻepaʻe sinasina ma e iai le lanu violē, o loʻo iai se "koluma." E ui lava o loʻo i ai se manatu o le rutabaga o se oloa a le Rusia, ae le o le filifilia Scandinavian, e tasi le mea e manino - o le togavao i matu, lea e tele lona tofo i se vevela vevela.

Fesoasoani! E amata ona malepelepe fatu o le Swede i ni tikeri se lua o le vevela, ma e mafai ona tatalia ni paʻu paʻu. O le faigata aupito sili ona faigata i le tupuina o lenei laau o le totoina saʻo, ae afai e saʻo ona faia, o le a le manaʻomia e le aganuu se gaioiga faapitoa i le lumanaʻi.

Sorta

Igoa tulagaO le vaitaimi na faia ai aʻaFua o fua o fualaau ainaFaamatalaga ma le tofo o le fua
Krasnoselskaya3-4 masinamai le 300 i le 600 kalamaFualaau lanu meamata-lanu meamata ma le sugary tino, lelei teuina
Novgorodskaya4 masina400 kalamaLauga lapotopoto ma se lanu violē, pulupulu suamalie e aunoa ma le oona
Hera3 masina300-400 kalamaFualaau suamalie mafiafia ma le tofo lelei
Alofa pepe3-3.5 masina300-500 gmFualaau suamalie o loʻo i ai mea manogi, mafiafia
Vereisk3 masina250-300 gFualaau aina lanu ma le samasama samasama, lelei teuina
Kohalik blue blue4 masina800-900 gmFualaau suamalie, lanu ma le suamalie
Kuusiku5 masina2 kilokalamaMediocre Fruit

I le taimi nei, fou, ma, e pei ona latou fai mai ai, o ituaiga taʻitasi e muamua atu i luma oo latou tuaa na amata ona aliali mai: Lizi, Marian, Ruby. Ae e itiiti se mea e iloa e uiga ia i latou, ma o le mauaina o ia e le faigofie i taimi uma. O le mea lea, o le Krasnoselsky ituaiga e taua o le sili ona lauiloa i le au fai togalaau a Rusia - o se faatosaga malosi i itu uma.

E faapefea ona tupu?

Neutral and soil acid is best suited for turnips.:

  • loam;
  • oneone oneone;
  • vaomatua e totoina.

Mo lenei fale, e sili atu le filifilia o se eleele susu., ae, i le taimi lava e tasi, aua le faʻatagaina le vai e paʻu, o le oneone ma oneone oneone e tatau ona faʻateʻa pe faʻaitiitia i le peat.

O le tulafono autu pe a totoina le rutabagas e le totoina pe a maeʻa (mo le itiiti ifo ma le tolu tausaga) o laau e vavalalata, e pei o lapisi, kapisi, ituaiga uma o radisa, ae o tamato, kukama ma pateta ua manatu lelei lelei muamua mo lenei fua.

Saunia moega mo le solomuli talu mai le pa'ū i le faʻapala:

  • humus po o le faapalaga: 2-4 kg i le 1 sikuea mita;
  • 10 kalama o le ammonium nitrate;
  • 15 g o le superphosphate;
  • 15g o le masima masima.
Swede mo le taumafanafana taumafa e totoina i le amataga o le tautotogo, ma mo le teuina i le taumalulu - i le ogatotonu o le taumafanafana. O le itulagi e leai se vaega laitiiti, o le mea lea, sili atu, e sili atu ona lelei le suʻeina o le taimi sili ona lelei mo le luluina po o le totoina.

Fualaau faisua ua totoina i ni auala se lua: totoga ma vave ona i totonu o le eleele.

  1. Fatuina

    E lūlū fatu i totonu o fagu poʻo ni pusa faʻapipiʻi faapitoa i le loloto o le 2 cm. E tatau ona i ai i totonu ipu i le pito i lalo. O fualaau e tatau ona tupu aʻe e tatau ona tupu i le auala lava lea e pei o isi: faʻamaʻa, faʻaleleia ma le faʻamalosi. E mafai ona faʻapipiʻi pusa i vailaʻau i le fale ile windowsill. O le a oso mai muamua pine i totonu o le vaiaso.

    Faatasi ai ma foliga vaaia o ni fasi laau se tolu, pe a ma le masina mulimuli ane, e totoina laau i totonu o se togalaau. Na mulimuli mai le tagata na totōina i le timuga ma le malulu o le tau. Lua vaiaso i le maea ai o le totoina, o le fugalaʻau e gaosia i le suavai suavai, ma a maeʻa ona totoina le togavao - faʻatasi ai ma mea faʻapitoa.

  2. Totoina i le eleele

    O le toto o le Swede, i le averesi, i le amataga o Me, pe a susu le pito i lalo o le eleele, i le loloto e tusa ma le 2.5 cm ma e mamao i le va o laina 40 cm. Mo se faataitaiga, i luga o le moega e mita le lautele, e lua laina tutusa e faia, vavalalata le tasi i le isi. O fatu o lenei fualaau faisua e laiti, o le mea lea e faʻaaogaina ai: e na o le afa afa o fatu e faʻaalu i luga o se moega e 5 sikuea. O loʻo mulimuli atu i luga o le togavao, faʻafeiloaʻi i le peat (poʻo isi mea mulching) ma faʻafeinu.

Tatalaina le fanua

  • A oʻo ina sili atu le malolosi o fualaau ma e manino lava e amata ona faʻafefeteina le tasi ma le isi - o le taimi e faʻanoanoa ai le 4 cm vaʻavaʻa, ma pe a oʻo i le laʻau e fa laulaʻau, e toe tosoina i se mamao e 15 cm.
  • O se tasi o mealilo autu o le tulaueleele manuia poʻo le lūlūina o le totoina o le palapala susu, o lea e tatau ai ona faʻamaluluina muamua ia togalaau. Ina ia mafai ona susulu le susu i fatu, o loʻo faʻamaluina moega, ma a maeʻa ni nai aso, latou te faʻaumatia le mea na faia i luga o le palapala.
  • I le gasologa o le vaitau, mo le sola, e lua auala mo le tatalaina i le va o laina e manaʻomia, mo le taimi muamua i le loloto pe a ma le 10 cm, mo le isi 5 cm e sosoo ai, ma 2-3 otaota.
  • Atonu e tupu i luga o le togalaau e pei o loʻo faʻatupuina nisi laau - e le o se mea e fefe ai, e mafai ona feaveaʻi saogalemu i se isi nofoaga, o le mea autu: faʻatasi ai ma se fasi eleele. Ae o laau sili ona malolosi e tatau ona tuu i luga o le moega autu, ia faia ni laina i totonu o se siaki siaki.
  • I le ogatotonu o le taumafanafana, e sili ona lelei le faʻasusuina o le paʻu i se vaifofo o le manulele: 1:10 (pe a fai o le tasi vaega o le otaota, 10 vaega o le vai), faatasi ai ma se fua faatatau e tusa ma le 10 lita o le fofo ile 5 sikuea. O lenei fofo e mafai ona sasaaina i le va o laina o se vaiinu masani e aunoa ma se pulu.
  • A oo mai le vaitau o le tuputupu ae - o le vaitaimi lea o le tuputupu ae sili ona malosi o le laau, e manaomia le fafagaina o le meaʻai i le tele o taimi i le vaiaso, e pei foi o sina vaʻa laitiiti.
  • Swede - o se togalaau e sili ona suamalie, o lea i le taimi o vaitago e aoga le fafagaina i le 2 lita i le 1 m2, ma mulimuli ane 7-8 lita, aʻo faʻamamaina le eleele i le loloto, ae le na o luga.

Mea masani masani i le galueaiina

O le mea sili lava, o le filifilia lea o eleele ma nofoaga mo se moega (e taua le nonofo i le pito i matu o le togalaau), faapea foi le paleni o le suavai: o le le lelei - o aʻafiaga o le aʻa e avea ma faigata ma vevela, tele lava le suāvai - o fua o le a le aoga ma suavai. O le mea lea, e sili atu le faʻafefe o le moega i le lapisi, ae taumafai e aua le lolovaia i latou.

Aoina ma teuina

Amata ona tupu lapisi, e tatau ona e fuafuaina sini: pe o le a avea ma se oloa mo le kukaina, poʻo se filifiliga fafaga.

E sili atu pe a le aumaia le pala, lea o le a faʻaaogaina mo meaai a tagata, i le mamafa o le sili atu i le 1 kilokalama, ae mafai ona aveese mai le moega pe a oʻo i le averesi o le 6 cm.

Le seleseleina o fualaau faisua na faia ao leʻi amataina le malulu, vavae ese tumutumu ma aʻa laiti. E sili ona lelei le teuina o meaʻai i totonu o pusa i totonu o atigi pusa, fufuluina o fualaau faisua ma le oneone oneone po o le peat, i se vevela e le sili atu i le 4 ° C. Afai o le 'upega tafaʻilagi o loʻo i totonu o nofoaga i le itu i saute, faʻatasi ai ma mafanafana mafanafana, e mafai ona eliina le laʻau pe a manaʻomia.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le mea sili ona tele o le fesuisuiai - le malosi o le tetee atu i meaola faalafua ma faʻamaʻi. O fili autu o lenei fale o:

  • Faasataula.

    Latou te tauina ma le fesoasoani a le fafie laupapa, sasaa i le va o laina.

  • Kapisi Fly.

    O lenei anufe e ave se paluga o le naphthalene ma le oneone, i se fua faatatau o le 1:10, lea e gaoioi ai foi i le va o laina, ma toe fai le gaoioiga pe a mavae le lua vaiaso.

E faʻapefea ona e aloese mai faʻafitauli?

E leai se tali lautele i lenei fesili, ae o loʻo i ai ni nai togafiti e tatau ona matauina:

  • Mea omea. O fulolaʻau e faʻateleina le suamalie i le vao, ma afai e leai se puluvao o le laau, o lona tino e paʻu ma enaena.
  • Ina ia aloese mai faʻamaʻi laau, o le fatu e aʻafia i togafitiga faʻamafanafana: e vevela le vai i le 50 ° C ma faʻapalapalaina fatu mo le afa itula, ona faʻagogo lea i totonu o se ie ma fefiloi ma oneone paʻu.

O le Rutabaga o se punavai sili lea o le vaitamini C ma le fiber, lipine acid ma le potassium. O suʻesuʻega faʻapisinisi a Peretania na iloa lenei fualaau faisua o se tasi o mea sili ona matautia (faʻatasi ai ma isi fualaau mamafa: paukini ma le turnip) - ae, o le tasi o le lima o le au tali na faʻaalia o ia lea na mafatia i le umukuka. Ae o nei faigata, e le gata i le faigofie o le galueaina, e le tatau ona taofi oe, aua o le tulaga lea pe a uma taumafaiga uma.