Laʻau

Laʻau teuteu laupapa: 7 fale sili ona matagofie

Pa puipui ma ituaiga uma o pa puipui o se uiga taua o togalaau aina. Latou te fesoasoani e faʻamalosia le auai o le fanua i meatotino tumaoti ma fuafua ona tuaoi. I le faaopoopo atu i le faamoemoega tuusaʻo faʻatinoga - puipuiga mai le "malolo" e le manaʻomia, o se pa matagofie o loʻo mafai ona tuʻuina atu i le site se foliga atoa. Faatasi ai ma le eseesega o fausaga, o le mea sili ona taatele i le faatulagaga o nofoaga i le taulaga o se pa laau, lea e fetaui lelei i le laufanua lata ane.

Le lelei ma le le lelei o se pa laau

O loʻo manaʻomia pea le manaʻomia mo pa laupapa. E masani ona filifilia e le e ona fanua laufanua laufanua laupapa, talu ai e tele a latou faʻafitauli e le mafai ona faʻafitia:

  • Faalenatura. O Wood o se mea masani faalenatura faalenatura ma se lanu tulaga ese ma le fausaga.
  • O uiga matagofie. O laupapa matagofie laupapa e faʻafesoʻotaʻia lelei soʻo se fausaga faʻasologa.
  • Tau maualalo. Pe a faatusatusa i isi ituaiga o puipui, o le piliki e tasi po o le sima ua faamalosia, o laupapa laupapa e sili atu ona taugofie.
  • Faigofie le fausiaina. O le faʻapipiʻiina o puipui laupapa e le faʻaalia ai le poto faʻapitoa, tomai. Le fausia o se pa i lalo o le malosi o le tagata e toatasi.
  • Eseese filifiliga. O mea e fai mo le gaosia o se pa puipuia ma le matagofie e mafai ona avea ma ituaiga laau faiva: oak, beech, pine, ash, larch.

E sili atu nai lo le tele o fesuiaiga o laupapa laupapa: i nisi elemene mo le faʻatumu o loʻo faʻatutuina i luga, i isi - i le taamilosaga, o nisi e fausia ai fusi faʻalavelave ma mamanu.

Faatasi ai ma le le lelei o pa puipui laupapa, na o se soifuaga pupuu, e mafai ona matauina mai le 8-10 tausaga. O mea taua i le auaunaga o le pa o foliga ia o le palapala ma le tau.

O le pa e le mafai ona faʻaaogaina ona o le pala o le fafie i lalo o le aʻafiaga o le tau, masima sili atu ma faʻaleagaina e iniseti leaga. E mafai ona faʻalauteleina le soifuaga e ala i le togafitia o le tino i visepiso ma puipuiga.

O loʻo tuʻufaʻatasia le tele o filifiliga pe a faʻamalosia faʻamalosi, piliki poʻo pou uʻamea e fai ma lagolago

Se tele o filifiliga mo pa laupapa

O le pa laau e mafai ona avea ma se mautu poo se mea e gaosia. E lelei tele le faʻaogaina o faʻailoga faʻapitoa ona latou te le faʻalavelave i le auala o le susulu o le la ma le matagi, e mafai ai ona e fatuina ni tulaga sili ona lelei mo le totoina o avanoa lanumeamata i luga o le nofoaga.

Faʻamatalaga numera 1 - Potu faʻapitoa

O poutu o le faʻataʻitaʻiga masani o le faʻaogaina o le pa e masani lava o pou uʻamea e tanumia i le eleele i le mita ma le afa ma faʻamaonia. O taamilosaga e faia i laau laupapa e fua i le 50x100 mm.

O le pa o se fausaga o ni faʻailoga o loʻo faʻatūina i luga o vevela puipui

Faʻamatalaga o le numera 2 - "Herringbone"

O mea ma mea e faʻaaoga ai le faʻatulagaina o poutu e tutusa ma le faʻataʻitaʻiga masani. O se filifiliga manaia o le fausiaina o se pa faapena ma ni vaeluala, faafetai i le tele o le ea o le a saunia mo laau toto, ae o le a puipuia le saite mai mata o tagata e le faatagaina.

Mo le faia o lenei mea, o loʻo faʻapipiʻi siaki faʻamau i le va o laupapa faʻapipiʻi.

O se mamanu matagofie o se pa puipui pito lua itu. O se mea teuteu "herringbone" poʻo se "apefai" e maua mai i le tele o laupapa e faʻafefe i luga o le tasi

Faʻamatalaga numera 3 - Palisade

O le papapa e aofia ai le pito i luga o le laina ma le ogalaau lafoina i totonu o le eleele. O ogalaau lava ia, po o piliki po o uamea e mafai ona avea o se lagolago mo le fausaga.

O le pa mamalu ma le le mafai ona suia le pa puipui o se tasi o ituaiga pito i tele anamua

Faitau atili e uiga i lenei filifiliga i la tatou tusiga: "E faʻapefea ona faia se pa pupuni i lou dacha: o laʻu togalaau o loʻu olo."

Faʻamatalaga numera 4 - "Latitusi"

Pe a fatuina le upega tafaʻilagi, e le gata na tuʻuina atu le paʻu i le mamao i le itu i luga, i le tafailagi pe oʻo foi i se pusa o le 45 tikeri. Ina ia maua ni mamanu teuteu teuteu, e mafai ona faʻapipiʻi ma tuʻuina paʻu, ma suia le mamao i le va oi latou.

O se mea e tatala ai le laupapa lattice e maua mai i fetuutuunaiga, ma i nisi tulaga e oo lava i felafolafoaiga, laupapa po o ni solo ua fausia e se pa mautu

Faʻamatalaga numera 5 - "Fafaga"

O le mamanu e aofia ai pou laupapa e faʻatau ai paʻu laupapa i lalo o le isi. "Tafaʻi" - faʻamalama faʻapitoa, e fuafua mo le faʻatautaia ma le faʻasalalau o le teritori.

O pa puipui e fai i luga o le laulau e faia i sikuea mamao. O ia pa puipui e lelei mo le fausiaina o fanua vaʻaia, faʻatulagaina o le teritori o le 'upega tafaʻilagi, faʻapea foʻi ma le faʻamaonia o maea mo solofanua poʻo tafaoga a manu

Faʻamatalaga numera 6 - Fale

O le faʻataʻitaʻiga masani o le pa puipui o loʻo i ai foliga o se fausaga e aofia ai le uʻamea poʻo pou laupapa ma veins, lea e tuitui ai le ala.

O le pa pupuni e mafai ona avea ma se avanoa avanoa lea e tu latalata ane ai laupapa. O sea pa uʻamea e mafai ona faʻamautinoa le puipuia atoatoa o tagata e ona le nofoaga. O se filifiliga e sili atu ona lauiloa o se pa pupuni ma vaʻa, o loʻo faʻatulagaina ai laupapa i se mamao mamao mai le tasi.

Fale - masalo o le pa sili ona lauiloa. Ona o le matagofie o foliga vaaia, o sea pa e masani ona faʻaaogaina e avea o se mea teuteu i le faʻatulagaga o le mamanu o le laufanua

Faʻamatalaga numera 7 - "Faʻailoga"

O le "Chess" e pasi lelei le susulu o le la ma le ea, fatuina tulaga lelei mo laau totō i luga o le 'upega tafaʻilagi, ae e le pei o se paʻu faʻapitoa masani ma vaʻa, e mafai ona puipuia atoa le teritori mai manatu o tagata pasese-mai le auala.

"Chess" o se faʻamaumauga faigata o se pa puipui masani. O le pito i luma o le pa puipui e faʻaputuina mai le agaga o laina o le pa pupu ma vaʻa. I lenei tulaga, o se tasi o laina o le pa ua suia laitiiti e tusa ai ma le muamua, ma o pa puipui o le a faasolosolo malie

Faʻavae o le fausiaina o se pa faʻapitoa

O le pa puipui laupapa e faigofie tele, ae i le taimi lava e tasi o le pa ma le matagofie o le pa, lea e mafai e soo se tasi o loʻo nofoia se nofoaga i le taulaga ona taulimaina.

Ina ia faia sea pa, e tatau ona saunia:

  • Faʻataʻatia poʻo le fuafuaina o laupapa o se umi;
  • Lagolagoina o pou laau;
  • Itū 2-2.5 mita le umi ma se vaega o le 40 mm;
  • Siteki ma maea mo le faailogaina;
  • Fao po o fao;
  • O maa mafolafola maʻa mo le faʻapipiʻiina o pou.

I le faia ai o se faaiuga i le nofoaga o le fausiaina, e tatau ona tietie i totonu o siteki ma toso le maea. I le laina fuafuaina i se mamao tutusa (i le 2.5-3 mita le maualuga), o nofoaga ua fuafuaina mo le fausiaina o pou.

I nofoaga filifilia i le eleele faatasi ai ma le fesoasoani a se fofo, e puʻe pu i le loloto o le 80-90 cm

O pito pito i lalo o pou laupapa e tatau ona muaʻi togafitia i se vailaʻau oona, ona ufiufi lea i le resini ma afifiina i le taualuga o le fale poʻo le fale. O le a faʻalauteleina ai le ola o le pa.

E manaʻomia le faʻalauteleina o pou e le itiiti ifo ma le kuata o le umi o le oloa. I le faʻatutuina o pusa i totonu o le lua, e mafai ona e faia se faʻatumu o mea piliki piliki poʻo le iliili, ona fai lea o se sima sikola. Mo le faanatura masani o poutu ma le faʻamaʻaina o le sima, e tatau ona faʻatali mo ni nai aso.

O le fuafuaina o le faʻatulagaina o le a fesoasoani i le tosoina o le maea i luga o pou. E faʻapipiʻiina le lalaga i pou e faʻaaoga ai pads poʻo paleni. Faʻalagolago i le ituaiga pa o le ai ai i le pa, e tatau foi ona faia i luga o fale taʻitasi, semicircular poʻo le faʻauluina.

O le fale e mafai ona tuʻuina i ai foliga faʻanoanoa. O foliga o puipuiga o puipui poʻo pa puipui i "'olo" vaneina e foliga lelei

E tatuʻi laupapa i veins i se auala e le itiiti ifo ma le 5 cm le mamao i le eleele. O lenei mea o le a puipuia ai le pala o le vaega pito i lalo o le sene. Mo le puipuia o le pa laupapa ua faʻatuina mai aafiaga faataumaoi, e mafai ona e faʻaaogaina le mastic lanu mūmū, faʻalelei, mea faʻapitoa o le visepisi poʻo le vali vailaʻau masani.