Berry

Fautuaga mo le totoina ma le tausiga o lau togalaau

I le tele o falemafanafana e mafai ona faigofie ona e mauaina currants ma gooseberries, ae o le tuputupu ae yoshty e le o faʻatoʻaga uma e aʻafia. O lenei totoga e lei mauaina i le lautele le taliaina, e ui lava oi latou na fetaiaʻi ma ia, ua mafai ona latou talisapaia atoa le aoga o ia fua. E le gata ina fesoasoani le Yoshta e toe faʻaleleia le hemoglobin i togafitiga faʻapitoa o le anemia, ae faʻamaonia ai foi le gastrointestinal tract, ma e fesoasoani foi i le saoasaoa o le toe malosi mai le malulu, maualuga ma faafitauli i vaʻa toto (faʻamalosia o latou puipui). O le mafuaaga lena e matua taua ai le iloa pe faapefea ona toto, tausia (ma, aemaise lava, lapisi) yoshtay mai le tautotogo i le malulu tele.

Talafaasolopito o le gaosia o yoshta

I foliga vaaia, o yoshta e pei o se fualaʻau tele po o fugalaau lanu uliuli, lea e foliga tutusa ai ituaiga uma e lua. O le mea moni, o faʻataʻitaʻiga i luga o le sopoia o nei laau totō na tumau mo le sili atu i le seneturi e aunoa ma ni iuga ogaoga: ua totogo vao, ae latou te leʻi fua mai. E mafai ona ausia se taunuuga lelei i le 70 o le luasefulu seneturi, ina ua maua e le German breeder R. Bower le fua muamua o le fualaau aina.

O lona "igoa" e aofia ai mataitusi e lua o le igoa Siamani mo currants ma mataitusi e tolu mo le igoa o le kulisi, lea o se taunuuga o le tuufaatasiga na tuuina atu ai le upu Josta (yoshta). E tusa o le taimi lava e tasi, o se isi tagata Siamani e ola ai, H. Murawski, faafetai i le tele o ana suesuega, na atiina ae ni isi fualaau suamalie e toatolu, ma iu ai ina maua igoa o Jokhne, Moro ma Jochemin. I le lumanaʻi, na faʻaalia uma ituaiga o paluga faʻafetai i taumafaiga a le au faifaʻatasi mai isi atunuu, aemaise lava ma saienitisi Rusia. O faʻamatalaga fou uma e ese mai i le tele o le vao po o vine, o le foliga o lau, o le fua ma le tofo.

I le taimi nei, o se fualaʻau masani o currants ma gooseberries o se pupuvaʻa malosi ma pulupulu e leai ni masini e oʻo atu i le 1.5 mita le umi. Pe a faatusatusa i le currant currant, o lala o le yoshta e sili atu ona umi. O lenei laau e fai ai se numera itiiti o aʻa o aʻa, o lea e le manaʻomia ai se teuteuga malosi. Ae peitai, o le aoga sili o le yoshta, lea e iloagofie ai mai le fua ma fualaau aina, o lona tetee tele lea i faamaʻi autu o "matua" ma le lelei o le malulu.

E te iloa? Vitamin C i totonu o le yoshte e laʻititi ifo maualalo nai lo currants, ae 2-4 taimi sili atu nai lo le kulisi.

E faʻapefea ona filifili fua o le yoshta pe a faʻatau

Afai e te filifili e toto se vine i luga o lau lava fuafuaga, o le mea muamua lava e tatau ona e iloa o le faʻavae mo le filifilia o fualaau o lenei laau.

O le mea lea e tatau ai ona amanaʻia le tele o vaega nei:

  1. O le laʻitiiti o le faʻatau fatu, o le faigofie o le a mauaa i se nofoaga fou.
  2. O le aʻa o laau e tatau ona mamana ma ola maloloina, ma aʻa lava - fou ma susu. Faatasi ai ma le vevela ma le timu, o le a mauaa le aʻa, ae o le a tuputupu ae lemu.
  3. I le maualuga o le totoina o laau, o le paʻu i luga o pana ma le ogalaau o le a lamolemole ma e mafai ona ola, ma afai ua uma ona sosolo, o lona uiga ua uma ona eliina se mea faapitoa i se taimi ua leva ma ua mafai nei ona malolo.

E taua! Afai e te tilotilo se vaega itiiti o le paʻu, e mafai ona e suʻeina pe ua maeʻa le gapling ola. O le Green Green e taʻu mai ai le talafeagai o le filifiliga filifilia, ae o le enaena e faʻaalia lona oti.

Pe a faʻatau se fatu laau i le tautoulu, o laʻau o loʻo i luga o lālā e tatau ona vaʻaia ma le faʻaeteete e aunoa ma le faaleagaina o le pupuʻu i le axils. E le gata i lea, ao le i faimalaga le faʻatau, o aʻa o yoshta e tatau ona afifi i totonu o se 'ie susū ma tuʻu i totonu o se pusa paʻu.

Filifiliga o le nofoaga ma tapenaga o eleele mo yoshtu

O le totoina o Yoshta (i le tautotogo ma le autumn) e mafai ona faʻatinoina ma se isi fuafuaga: mo le maua o se maualuga o le seleselega poʻo le teuteuina o se fale mafanafana. I le tulaga mulimuli, o le lelei ma le tele o le seleselega e taaalo i se galuega le taua, o le mea lea, e mafai ona totoina vao i le la ma lalo o le paolo, filifili nofoaga maualuga ma le maualalo o eleele laugatasi po o teritori i luga o se mauga. I le tulaga pe a fai o le galuega autu o le tuputupu aʻe o yoshta o le maua lea o se fuainumera tele o fualaau suamalie ma suamalie, e sili atu ona lelei le tilotilo i laufanua lanu ma lafulemu o fanua. O le sauniuniga o le nofoaga ua filifilia e tatau ona naʻo le mataupu pe a tutupu mai vao leaga, ma o le eleele e le o mafua mai i le maualuga o le faatoʻaga. I se tulaga faapena, e gaosia ai le palapala ma faʻaaogaina le faʻaaogaina o le fugalaau faʻapitoa i le fua faatatau o le 15 kilokalama i le 1 mita.

Le totoina totō o Yoshta

O le taimi lava e te faʻatau ai se gaosi yoshta ma saunia se nofoaga mo ia, o le a mafai ona faʻaauau le totoina saʻo o le laau ile eleele. Ae ui i lea, aʻo leʻi oʻo i lenei mea, e tatau ona toe suʻesuʻeina atinaʻe na maua, e ave ai lala mago ma aʻa.

E pei ona tatou matauina, ua totoina le yoshtu i se nofoaga tumau o le tuputupu ae i le tautotogo po o le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, muamua e eli se lua i le loloto o le 50-60 cm ma le lautele o le 50 cm (sili atu ona mafai, e fuafua i le tele o le aʻa rootling root). Compost po o humus (afa o pakete), 100 g o superphosphate ma le afa-lita o le pefu laupapa e faaopoopoina e avea o se faʻala. O nei fugalaʻau uma o loʻo faʻafefiloi lelei ma se palapala lelei o le eleele, lea e mulimuli ane tuʻuina i totonu o le lua 1/3 o lona voluma. O le isi e tatau ona avea ma laʻau lelei o le eleele e aunoa ma ni faʻamaʻi, lea e sasaa mai i se pakete vai. O le taimi lava e uma ai le suavai, e tuʻuina se laʻau i le ogatotonu o le lua, ona faʻamaʻoina aʻa, ma o le lua e ufiufi i le eleele, faʻapipiʻi le eleele. I le mea mulimuli, o le palapala ua toe faʻafeinuina ma mulimulitaʻi i peʻa, mutia poo vao (filifiliga). O le maualuga o le mulch layer e tatau ona tusa ma le 10 cm.

E taua! Mo le lelei o le tuputupu ae o fualaau vave i le taimi lava e uma ona totoina, e teuteuina, ma tuʻu ai le lua i le tolu buds i luga o pu taʻitasi.

O le tele o taimi e totoina ai i le tautotogo, ae i nisi tulaga o le totoina o yoshta e sili atu ona taua i le tautoulu. E leai se mea matautia i totonu, ma o le faagasologa atoa e mulimulitai i le fuafuaga o loʻo i luga, ma na o le pau lava le eseesega e saunia ai lua mo vaomatua i le lua vaiaso aʻo lei totoina.

Tausia lau togalaau

O na tagata o le tau vevela oe filifilia yoshtu mo le totoina o a latou lava faufautua atonu ua latou iloa e sili atu le faigofie ona tausia lelei nai lo gooseberries, ma e le sili atu ona faigata le tausia o currants. O gaioiga autu o loʻo faʻatinoina e faʻaitiitia i le faʻaleleia o le palapala i autafa o le vao, veleina o le veleina, faʻaleleia masani ma le faʻasusuina o le palapala ma le puipuiga faʻamalosia o meaola mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le mea moni, o le tausiga atoa mo yoshta.

Laʻau palapala

O le mulumuluina o le eleele e maua ai se paleni lelei o le susu ma meaʻai i totonu o le palapala, lea e laveaʻi ai oe mai le manaʻoga e tatalaina le eleele i lalo o se togavao. O le matafaioi o le mulch e fetaui tonu ma le faapalaga pala po o le humus, lea e manaʻomia ai 1-2 pakete i le vaomatua. Ma o se filifiliga lelei foi e taua o le faʻaaogaina o peat. E le gata i lea, o le mulinguaina o le eleele i lalo o le pale o le vao ma i le itu o lona ogalaau o le a le gata ina fatuina ai se pulega lelei i le eleele, ae faatapulaaina ai foi le tapeina o le susu, ma taofia ai foi le tuputupu ae o vao.

E te iloa? Yoshta e mafai ona ola i le tasi nofoaga mo le 20 tausaga, i taimi uma e te fiafia ai i se seleselega tele.

Faʻasalaga yoshty

O se tasi o manaʻoga autu mo le tuputupu ae o yoshta e tele ma masani ai le fausua o le vao. O le le lava o le susu i le eleele e mafua ai le tolopo i le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le laau, o le mafuaʻaga lea e taua tele ai le faʻamautuina o le eleele i le vao, aemaise lava i le taimi o le tuputupu ae. O le suavai faʻapena e tatau ona faʻamaluluina le eleele i le loloto o le aʻa, e 30-40 cm. O le faʻaaogaina o le vai i lea tulaga o le 20-30 l i le 1 mita (o lona uiga o le tasi o le vai), ma o le tele o le faʻavaivai e faʻalagolago i luga o le susu o le palapala, tau o le tau ma le i ai / le i ai o se mulch layer protection i luga o le fogaeleele.

E le gata i lea, o se itu taua i lenei mataupu o le taimi lea e faia ai le vai. O lea, e sili ona lelei le suavai i le taeao po o le vave lava ona tafa le goto, sasaa vai i totonu o vavao ua faia muamua, o lona loloto e tatau ona 10-15 cm (e masani lava ona i ai i se mamao e 30-40 cm mai le pale faapaleni). Mai le pito i fafo o le togavao latou te faʻatumuina ai le vaega o loʻo faʻamauina, 15 cm le maualuga. Afai e faʻasūlūina laau i lalo o le vevela o le la, o le a vave faʻavave uma le susu.

Yoshta fotu

E pei ona faaalia i le faatinoga, yoshta, na ola e pei o se mea teuteu o le mamanu o le laufanua, e le manaʻomia se fafaga faaopoopo, ae afai e te manaʻo e maua se meaʻai ma le lelei, ona tatau loa lea ona e gauai atu i lenei lomiga. I le lautele, o le laau e tali lelei i le faʻamalosia ma i nai tausaga muamua o le a e manaʻomia ai le 4-5 kilokalama o mea faʻalauteleina i le tausaga. E le gata i lea, e manaʻomia e le yoshta isi meaʻai: masima sulphate (20 g i le tausaga i le 1 mita) ma le superphosphate (30-40 g i le 1 mita). E mafai ona faʻaaogā faʻamaʻi faʻamaʻi (mullein mullein mulumalu) ma faʻaaoga le superphosphate i le palapala i le amataga o le taumafanafana, ma faaopoopo le sulfate sulfate i le palapala i le tautoulu.

E te iloa? E mafai ona faigofie ona suia fusilaʻau miliva e le manulele manu poʻo le mullein tutusa i le fua faatatau o le 1:10 (faʻaaogaina i le palapala i le amataga o le taumafanafana) ma le fagu lita le fafie laupapa i le tautoulu.

Yoshta togafiti

E pei o le tele o isi laau totō, o le yoshta e ono aʻafia i le osofaʻiga o iniseti leaga, e ui lava e le o se faafitauli ogaoga lea pe a oʻo ina tuputupu aʻe fua. O meaola faalafua o Yoshta e masani ona faʻatusalia e ituaiga eseese o mites ma aphids, faʻapea foi ma laumei moth ma ipu tioata. O le auala pito sili ona aoga i le taua faasaga i nei iniseti o ni iniseti "Akarin", "Agravertin", "Biotlin", "Detsis" ma le "Kleschevit". Ae peitai, ina ia puipuia lau laau mai le osofaia o meaola faalafua ma faamai eseese, o le togafitiga ma sauniuniga o loo i luga e tatau ona faia e le gata mo togafitiga o le yoshta, ae faapea foi mo le puipuia. Mo le mafuaʻaga lenei, i le tautotogo (aʻo leʻi amataina le amata ona amata ona amata ona totogo), o le yoshta e togafitia i le tasi pasene o le vai o le Bordeaux, o le copper sulphate or the solution of urea. Urea o le filifiliga sili lea mo lenei togafitiga, talu ai e faaopoopo atu i le puipuia mai meaola faalafua ma iniseti, na te faatinoina foi le gaioiga o le fafagaina o laau ma fualaau oona. I soo se tulaga lava, o le a mafai ona amata le totoina pe afai e oʻo atu le vevela i le togalaau +5 ºC.

O faʻaaliga uma o le teuteuina o Yoshta

E ui lava e le manaʻomia e le yoshta le teuteuina lelei, e tatau lava ona e feagai ma lenei vaega o le tausiga o togalaau. O le mea lea, i le amataga o le tautotogo, e faia ai le mea mama o le laau, lea e aofia ai le aveeseina o puʻu ua momomo ma maʻi, faapea foi ma le faaitiitia o vaega ola maloloina lea na malulu laitiiti i le taumalulu. E le gata i lea, pe a mavae le 7-8 tausaga, e tatau ona faapuupuuina pupu, ma tuu ai na o vaega ma le 6-8 buds i luga o le vao. E faʻaitiitia ma faʻapipiʻi fua o le tumama. O le taimi lava e ulu atu ai le vao ma laau i le taimi malolo, e seleseleina e le au fai togalaau le vao mamago, faapea foi ma vaega e aafia i le ipu tioata. E le gata i lea, o lālā ola maloloina, lea e vaeluaina i le tasi vae tolu o lo latou uumi, e mafai ona faʻapuupuuina.

E faʻapefea ona faʻasaina yoshtu

E pei o currants, o yoshta e tele avanoa mo le totoina o laau, o lona uiga e mafai e tagata uma fai togalaau ona filifilia le filifiliga talafeagai mo ia lava. O le a le mea (faapipiiina, vaevaeina o se togavao poʻo le totoina o se laau i le taotoina) - naʻo oe e filifili, ae i soo se tulaga e tatau ai ona amanaʻia foliga o auala taʻitasi.

Vaeluaina o vao

O lenei filifiliga o le faʻatoʻaga e faʻaaogaina i le tautoulu ma e na o le taimi lava e manaʻomia ai le toe totoina o se togavao. I lenei tulaga, toe gaosia ma le totoina o laau e maua ai mea nei: o le eliina o se togavao, o ona aʻa ua faamamaina mai eleele eleʻele ma vaevaeina i ni vaega ma se manoa mafiafia po o le pulu. E tatau ia i latou taʻitoʻatasi ona atiaʻe ni aʻa ma ni aʻa tetele malolosi. Mo faʻamoemoega mama, o nofoaga o le seleselega e togafitia i le koala, ma o loʻo maua i vaega na saunia muamua. Filifiliga o le teritori ma tapenaga o le eleele mo le totoina e faia e tusa ai ma tulafono ua uma ona faamatalaina.

Laʻau

O le fusi o Yoshta i le tautotogo e lua ni filifiliga mo le faʻatinoina: faʻaaogaina o laulaʻau lanumeamata poʻo le faʻaogaina o vaega toto toto. I le tulaga mulimuli, o togi matutua o le lua i le fa tausaga ua filifilia mo le mauaina o meafaitino. E sili atu ona lelei le faia o lenei mea i le taimi o le tautoulu (i le afa lona lua o Setema), talu ai i lenei tulaga, o le seleselega e totōina e maua ai le taimi e faʻalelei ai ma faʻavave masani ai, ma i le tautotogo latou te tutupu faatasi. Aveese mai le vaega o le tamaʻi vao o le fana e tatau ona 5-6 5-6 ma oʻo i le 20 cm le uumi.

E taua! E le fetaui lelei se tipite tipitipi e maua ai le aʻa i le taimi e faʻaaoga ai le faʻapipiʻi toto.

O vaega na maua mai o le yoshta ua totoina ile eleele i luga i le maualuga o le 45 º, ma e tumau ile mamao ole 60-70 cm. E pei o le totoina masani, o le laueleele o loo siomia ai le seedling e fai si faapipiiina, faʻafeinu ma mulimulita ma peat. Ae mo le faapipiiina lanu meamata, i lenei tulaga, i se isi itu, o le apical cuttings, e 10-15 cm le umi, e sili atu ona talafeagai.. O laʻau maualalo uma e aveesea mai ia i latou, ma o pito i luga e faʻapuupuuina e le tolu o le umi. E mafai ona totoina ia laʻau i eleele matala i le taimi o le taumafanafana (mai ia Iuni e oo i le amataga o Setema), ae o se fale kiona malulu e aoga foi. O le vavaeina o le malamalama ua faia i luga aʻe o fatuga taitasi o le vavae, ona tuʻuina lea o vaega pito i lalo i le vaipuna ma tuʻu ai i totonu mo le 12 itula. A maeʻa le taimi lenei, ona aveeseina lea o le tipi, fufulu i vai mamā ma totōina i totonu o se fale kosi e fausia i le va o le tasi ma le isi i lalo o le 45 º. O le taimi nei ua na o le liligiina o fualaau aina i se vevela lelei ma le ufiufi ma se tapuni malamalama. I le va o le pito i tua o le faʻavaa ma le tipi, e tatau ona faʻasaʻo se va o le itiiti ifo i le 15-20 cm.

O le taimi muamua pe'ā uma le faʻaaʻeina o le faʻavaa e le mafai ona siitia. O le ea fou ma le vevela o +20 ºC e tatau ona teuina i totonu o le kiona, ae a vave loa ona ausia lenei tau +25 ºC, ona siitia lea o le tapuni mo le faamalolo. Afai e mulimuli uma fautuaga, o le a aʻafia le vavave o le yoshta i totonu o le 3-4 vaiaso, ma o le a mafai ona faʻaauau le faʻafetaia o taualumaga e ala i le aveeseina i aso uma o le faʻavaa mai le kiona ma faʻalauteleina le umi o le faʻaleleia. O le taimi lava e faʻamalosia ai le vavaeina - ua uma ona aveeseina le faʻavaa. E tatau ona maitauina o le fua o le ola pea o lanu lanumeamata e sili atu le maualuga nai lo vaega o le vaeluaina o le fana, o le mea lea, o le faʻaaogaina o lenei metotia o le toe gaosia e sili.

Tuʻu

O le gaosia Yoshta e ala i le taotoina o loʻo faia i le amataga o le tautotogo, i le taimi lava e faʻamafanafana ai le eleele. Ina ia iloa lenei fuafuaga, e tatau ona e filifilia ni atinaʻe taʻitasi po o ni vaovao lelei, tuʻu i totonu o le togalaau e tusa ma le 10 cm le loloto o sauniuni i luma i le eleele matala ma faʻapipiʻi i uamea. O tumutumu o loʻo totoe i luga aʻe o le eleele e faʻapipiʻiina ma faʻafefeteina i eleele lelei. O le taimi lava e oʻo mai ai le vaʻaia o pine ma le maualuga o le 10-12 cm, e tatau ona fufuluina ile eleele ile afa. A maeʻa le lua pe tolu vaiaso, toe faʻatautu i luga i le maualuga lava e tasi, ma i le tautoulu (poʻo le sili atu i le tautotogo e sosoo ai), e vavaeina aʻa ma afifi i totonu o se nofoaga tumau. I le faaopoopo atu i le otvodkov horizontal, faatasi ai ma le toe gaosia o le yoshta e mafai foi ona faʻaogaina le faʻailoga poʻo le faʻaogaina o le faʻaogaina o lenei auala.

Yoshta Harvesting

O le atoatoa o fua o yoshta vine e tupu i totonu o le 2-3 vaiaso, ma o le mamafa o ia mea taitasi e eseese mai le 3 i le 7 kalama. Ona o le mea moni e faapea, o vine e aoina i le pulumu e paʻu i taimi eseese, e foliga mai o lo latou umi i luga o le vao. E ui i lea, atonu o le seleselega e faʻatinoina mai le ogatotonu e oʻo i le faaiuga o Iulai, talu ai o le taimi lenei e oʻo atu ai le yoshta i le soifua matua. O fua o le vao e faʻaaogaina fou ma pe a maeʻa ona faʻaaogaina i le siamu, mea inu meaʻai, compotes, jam, jelini, jam, ma isi. Faʻalagolago i tulaga o le tau ma le maualuga o le faʻamaina, o fua o le yoshta e mafai ona suamalie-suamalie, suamalie pe matua manaia. I le filifili ai e toto se vine i luga o lau fuafuaga, e tatau ona e mautinoa muamua o se fatuga tulaga ese lenei e tuufaatasia uma uiga lelei o currants ma gooseberries.