Fua o le gaosiga

Tuputupuina o le leo manino (salvia) i le avanoa tatala

O le togafiti Clary e lauiloa mo lona faʻaaogaina i le kuka, faʻamalolo ma le uaina. O ona laulaau e faʻaaogaina e faʻavasegaina ai ipu eseese ma mea faʻafiafia. O le suāuu taua e maua mai le vaega eleele o le aganuʻu e faʻaaogaina e avea ma sui o meaʻai mo vini, liqueurs, ma tapaa. Afai e te maua le avanoa e toto ai lenei laau matagofie i totonu o lou tuaa, matou te ofoina atu ia oe faʻamatalaga auiliili mo le galueaiina o le launi o le lama, faapea foi tulafono mo le totoina ma le tausiga.

Salvia (salvia) nutmeg: faʻamatalaga

Sage (lat. Salvia sclarea) o se laʻau faʻapitoa ma togafitiga faʻaleagaina o le aiga o Labiotus. O le Semishrub e tupu tele lava i le vailaʻau ma vailaʻau faʻataʻitaʻi i le salafa o le lalolagi. E tusa ma le 700 o ona ituaiga o loʻo tufatufa i luga o konetineta eseese, e lua o loʻo manatu i le lamatiaga. Ua totoina le sage nutmeg i Europa ma Amerika. I le aganuʻu o Salvia nutmeg - o se vao e lua-tausaga.

O le igoa o le laau na mafua mai i le upu latina salvus, o lona uiga e le afaina, maloloina. O le mea lea, o nisi taimi o togafiti e taʻua foi o le vaovao o le soifua maloloina, ma o le togafiti o Muscat - ma mata o Keriso.

O lenei laau toto e tupu i totonu o le mita. E fuga mai le amataga o le taumafanafana i le masina o Setema, i le masina. O fuifuila, lanu piniki pe paʻepaʻe paʻepaʻe e aoina i luga o faʻalavelave faʻalavelave e 40 cm. E fua mai ia Aokuso-Setema. O inflorescences ma laupepa e aofia ai le tele o le suauu taua. O le tofo o le togafiti o se mea e sili ona manaia, o le manogi e malosi, maʻai, vevela.

E te iloa? O le suauu taua o nisi ituaiga o togafiti e faʻaaogaina i vailaʻau mo togafitiga - mo fualaau oona, pei o se astringent, antiseptic ma togafitiga faʻaleaganuʻu - mo le togafitia o faʻamaʻi o fatuga, gutu, fualaau oona, mata o le mata, mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi. Sage foi o se aphrodisiac.

Vaega o le tuputupu ae o le togavao i le malae vaalele, o fea e totō ai le togafiti i totonu o le atunuu

Sage nutmeg - o le laau e matua le lelei i le tausiga ma e le manaʻomia ni tulaga faapitoa mo le totoina. Peitai, o loʻo i ai pea mea e fiafia i ai, o lona tausia o le a faʻamautinoa ai lona tuputupu ae lelei, lafulaʻaga umi, teteʻe i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Filifilia se nofoaga mo le faʻamalamalamaina o le malamalama

Mo le totoina o le paolo malamalama, o le a suitulaga lelei se vaega lelei (atonu mai le itu i saute), talu ai o lenei aganuu e mama-e manaomia, e faasino i laau o se aso umi. O le vao e le fiafia i le paolo ma le mafiafia - i ia tulaga, o aʻa e tupu malosi, ma o laulaau e laiti. E le gata i lea, pe a tupu i le paolo, o le laau e sili atu ona faigofie i faamaʻi.

Ma o se fugalaau fugalaau - o le averesi o aso taʻitasi + 19-21 ºOM o le a lelei mo lona atinaʻeina. I le taimi lava e tasi, o le togafiti togafiti faʻamalo lelei - e le oti e tusa lava pe a oʻo mai le koluri mercury i luga o le vai vevela -30 º. Ae ui i lea, o le totoga totoga mo le laau e tatau ona puipuia lelei mai le malulu.

E taua! Aua e te totoina le saga nutmeg i le nofoaga lava e tasi mo le tele o tausaga i le laina (sili atu ma le 3-4 tausaga). O le mea moni, o aʻa o le laau e faʻamalosi ai suauʻu taua i totonu o le eleele, ma o lenei mea e mafua ai ona faʻagesegese le tuputupu aʻe i fua o mea mulimuli.

Manaomia o le eleele

E le gata i lea, e tatau foi ona ave le togafitiga e faamautinoa ai o le laueleele lea e totoina ai, e maua ai le tamaoaiga, le lelei, le faapaleni po o le palaka, ma le lava o le phosphorus, potassium ma le nitrogen. Lafoaʻi laufanua mumu ma oneone e talafeagai lelei.

E mafai ona ola i luga o oneone mamafa ma oneone, ae i lenei tulaga o le a leiloa i le matagofie o le fuga. E le fiafia i le eleele eleʻele ma le vavalalata o le vai.

E faʻapefea ona toto sage (salvia) nutmeg

Afai ua maeʻa ona e filifili e maua mai le nutmisi i totonu o le togalaau ma mafaufau pe faʻapefea ona totoina, o le a leai foi ni faigata mo oe. O le laau e faʻaleleia i auala e lua: fatu ma vegetative. Sei o tatou iloiloina nisi auiliiliga taitasi.

Tausaga o le tuputupu ae o fatu sage: afea, o fea ma pe faapefea ona toto salvia

E tele le togafiti e tupu aʻe ma le fesoasoani a fatu. O le toe gaosia o fatu e mafai ona toto i ni auala eseese:

  • fatuina o ia lava;
  • fuālaʻau;
  • punavai toto toto;
  • punavai le leai se fatu.
O le taimi sili mo le totoina o le paolo o le autumn o le autumn, ona tatou totoina ai lea mai fatu fou e seleseleina.

Mo le mauaina o fatu laau e tuua ai le tele o atinaʻe ma ola maloloina o le tausaga lona lua o le olaga. Pe a fua le fatu i le 70-75%, ona vavae ese lea o le meaʻai ma tautau i lalo o se pusa mo le kuka, aʻo faʻasalalau le palapala poʻo le pepa i lalo. E taua le aua nei misi le taimi o le fua o fatu, a leai o le a vave lava ona lava le moe. A maeʻa le faʻaaogaina, o fatu e mamago ma faʻamamaina o mea le mama e faʻaaoga ai se sieve.

I le faaiuga o Oketopa - i le amataga o Novema, 8-10 aso aʻo lei luluina, o le palapala ua lelei ona eliina, aveese mai vao, aumai i humus poo le faapalaga (1-2 pakete / m2) ma fugalaku-potassium mineral fertilizers (20-30 g / sq.m. Ona amata lea ona toto. O fatu e totoina i vaieli i le loloto o le 1.5-2 cm. E mamao ese le mamao o le 45 cm i le va o laina.

E taua! O fatu e le tatau ona faʻatuai i le malulu, a leai o le a mate laau. O le mea lea, e taua tele le mateina o le taimi o le lulu - e sili atu le uu i luma o le kiona muamua.

I le eleele malulu, o le a malosi atili fatu. I le amataina o le mafanafana o le tautotogo o le tautotogo + 10-12 ºС, e mafai ona faʻamoemoeina le vave faʻafuaseʻi o pana. O fualaau mamago e tatau ona faʻaumatia, ma tuʻu ai vavao 8-10 cm.

O le togafiti a Clary, sei vagana ai pe faapefea ona ola mai fatu, e mafai ona faʻaleleia i fualaau. I lenei tulaga, i le faaiuga o Mati, o fatu e muamua ona susunuina i totonu o le vai mafanafana, na totoina mo ni nai aso. Ona lūlūina lea i totonu o ipu eseese, ipu palasisi po o se atigi pusa faʻatasi ma se mea faʻapitoa mo fatu laau i le loloto o le 1 cm. O faʻatoʻaga e ufiufi i le tioata ma tuu i se nofoaga mafanafana ma lelei. E foliga mai e foliga mai i totonu o le masina. A oʻo mai laʻau muamua, e mafai ona aveese le ipu. O fualaau e tatau ona faʻamaeʻaina ma faʻamaʻa. Ina ia faia lenei mea, ave i fafo i aso uma i le ea fou, amata mai i le 1-1.5 itula, faasolosolo malie le faateleina o le taimi e ola ai le totogo i le ea mo le afa itula. I le faaiuga o Me, e mafai ona totoina i se nofoaga tumau i le togalaau. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le auala e lua-laina. I le va o laina e alu ese le 15-20 cm, i le va o lipine - 50-60 cm, i le va o le pulupulu - 20 cm.

I le tulaga o le totoina o le tautotogo e ala i le leai o se fatu, fatu, 6-10 aso ao le i fuafuaina le aso o le totoina, ua tuu i totonu o se atigipusa ma le oneone susu (ratio 1: 2). O le koneteina o loʻo tuʻuina i totonu o se potu susu ma le vevela o + 20-25 º. A maeʻa ona tupu mai le paʻepaʻe, e totoina i latou ile lauʻeleʻele i le loloto o le 2-4 cm. O le mamao i le va o laina e 30-45 cm. O moega e ufiufi i se ata tifaga. O faʻatau-laina e masani ona velaina ma faʻamalo.

Auala faʻamalosi o le toe gaosia o togafiti: faʻapefea ona faʻapipiʻi le laau i le vaevaeina o le vao

I le faaiuga o le taumafanafana e mafai ona e vaevaeina vao vao. Ina ia faia lenei mea, eli i luga aʻa ma tipi i se naifi poo se su. E togafiti le rhizome i se fomaʻi. O laau talavou i le tausaga muamua o le olaga aʻo leʻi oʻo i le taumalulu e manaʻomia ai le malutaga.

Faʻavae mo Clary Sage

O le tausiga mo le poto e faigofie tele. E manaʻomia ai na o le veleina masani, vaʻaia o le eleele ma faʻafeinu i vaitau malulu.

Faʻasaina tulafono

O le suavaiina o le laau e matua faigata lava ao le i fuga. Mulimuli ane, e mafai ona faigofie ona tumau i se lamala e leʻi leva. Ae peitai, afai ei ai sea avanoa, i taimi o le vaitau e tatau ona faʻafeinu lelei le fugalaau. E le fiafia tele le saito o le susu.

Faʻaleleia eleele

O le uluai tatalaina o laina-vaʻaia e faia i le masina o Mati i le loloto o le 8-10 cm. Mulimuli ane - pe'ā manaʻomia, pe a faʻapipiʻi se faʻapala i luga o le palapala ma pe a uma le fafaga, e tusa ma le 3-4 taimi i le tausaga. O lenei faiga o le a faʻaleleia ai le avanoa o le okesene i le aʻa o le fugalaau. E le gata i lea, e fiafia tele le laau i le eleele e mama mai vao leaga, o lona uiga o lea taimi e manaʻomia ai ona faʻafefeteina i le veleina. I le taumalulu, e tatau ona ufiufi togafiti i laʻau laʻau po o laʻau matutu.

E faʻafefea ona faʻafefiloi le malamalama

I le tautotogo, e tatau ona fafagaina le laau i fugalaʻau. 12-15 g o le ammonium sulfate, 20-25 g o le superphosphate, 8-10 g masima masima e faaaoga i sikuea mita. E mafai ona faʻamaʻaina i le meaʻai.

O afea ma pe faʻapefea ona teuteuina le laau

E pei o le tele o lauʻau ma le mafiafia, e tatau ona teuteuina le sage seleni. E tatau ona faia lenei mea i se lua tausaga. Oti ese 10-15 cm mai le eleele i le tautotogo po o le amataga o le tautotogo. Ae o le faʻataunuʻuina o le faʻataunuʻuina e na o le pau lava le mea e le mafai ona vavaeina ai mo le faamamaina.

E te iloa? E ese mai i le mea moni e manino le teuteu o le togafiti ma faʻamalosia ai uiga lelei, o se mea lelei tele foi o le meli. O lona gaioiga e 200-300 kg i le 1 ha.

Pest ma Diseases of Clary Sage

Saga nutmeg e mafai ona aafia ai le paʻepaʻe paʻepaʻe, paʻu palapala. Mo le puipuia o faʻamaʻi, e taua le mulimuli i tulafono o le seleselega (aua le totoina le sola i tafatafa ane ma pe a maeʻa), faʻamamaina ma le faʻaeteete toega o le seleselega i le tautoulu ma suʻe le loloto o le eleele aʻo leʻi luluina. O le togafitiga e tatau ona faia e ala i le faʻasaoina o tagata poʻo mea ola, ona o le faʻaaogaina o vailaʻau i luga o laau mo le taumafa a tagata e matautia.

E le gata i lea, o le laau e ono afaina i osofaiga o meaola faalafua: miti taumalulu, vailaʻau vavao ma siaki. Roots gnaw wireworms, medvedki. O le maso togafiti na mafua ai le sili ona afaina i le fugalaau, o lana galuega taua e mafai ona faʻaumatia atoa ai mea leaga, faʻapea foʻi ma le vaʻai togafiti. I le aotelega, o le togafiti e aʻafia i ituaiga e 40 o iniseti.

Mo le puleaina o manu, totoina i le va o laina, faʻamafunaina taimi o vao, totōina o mea totino e lata ane, faʻaaogaina faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo pepe po o le insecticidal.

Sage Seleseleina ma le Teuina

Sava le Sage mo le 'ai e vavae ese pe a manaʻomia, e masani lava aʻo lei tupu. E mafai ona vavaeina inflorescences i le taimi lava e amata ai ona fuga le laau. Pau lava le mea, aua nei paʻi atu i le togavao e fuafua mo le aoina o fatu. Laʻau fou e faʻapipiʻi i soup, sauga, salakeke. O nei mea, e mafai ona e vaʻai le ti.

Afai ua tupu le laau mo le aveeseina mai o le suauʻu taua, ua aveeseina i lalo o le taimi o le fugalaau ma aʻo le i fuaina mai. O le seleselega o Masima o le a aoina naʻo le tausaga lona lua o le ola o laau. A uma ona tipi, ia fautuaina le fafagaina o le togafiti ma se vaifofo o se paluga o togalaau.

A o selesele sage nutmeg mo le taimi muamua, o lau ma mea e tutupu mai i le amataga o le vaʻaiga e vaeluaina ma faʻagogo i totonu o le vaalele i lalo o se faʻavaa po o se potu malogo malulu i se vevela o + 25-30 º, aʻo aloese mai le susulu o le la. O le tolotolo e talafeagai foi mo le faʻamago, e mafai ona faʻamago laulaau i le mea e le o iai i totonu o se vaovao, ae tuʻu i luga o pepa. O laulaau mamago o loʻo teuina i ni atigipusa pusa pupuni po o fagu tioata mo le sili atu ma le lua tausaga.

Matou te faʻamoemoe e le o toe i ai ni a latou fesili faaopoopo e uiga i mea aoga o le saogaliti ma le uiga o le faʻatoʻaga i le laufanua. O lenei fugalaau e mafai ona faʻaalia ona uiga teuteu i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua e pei o se laau o le fuafuaga lona lua, o se talaaga mo fua o le ola maualalo. Faaaoga le togafiti i moega ma mixborders, e teuteu ai tuaoi. Faʻaaogaina mo le tipiina o fala.