Fua o le gaosiga

Leu seleni: totoina ma tausi

Afai e te manaʻo e fai se saladi lelei ma le soifua maloloina lelei, e toʻatele e faʻaaogaina totogo seleli E le tatau ona faʻatau lenei oloa i taimi uma lava, aua e mafai ona tupu i luga o se mea totino. O le mea lea, o le asō o le a tatou talanoa e uiga i le auala e ola ai le seleselega i le togalaau.

Faʻaalia laupepa seleni

Atonu ua uma ona e iloa e ese mai le laulaau laupepa, o loʻo i ai foi le aʻa ma le aʻa. O le mea lea e tatau ai ona iloa lelei laau totō tutusa. Sei o tatou talanoa e uiga i foliga o laulaau launiu. O lau o lenei laau e faʻaaogaina e pei o teuteu mo salakeke. O fualaau manogi ma manogi e le gata e faʻapipiʻi ai le ipu, ae faʻamanuia foi. I le faʻaopoopoga i salata, o le seleni e faʻapipiʻi i soupisi, susu ma piko. O se vaitau sili ona talafeagai lea e talafeagai mo le fuga ma le kukaina. E masani lava, o laulaau seleni e faʻapipiʻi i vasa eseese, ma e mafai ona e maua i taimi uma ni lau o le paʻu i taimi faigata.

E taua! O le seleni seleni e taua foi o le "seleni moa". O le mea lea, pe ae faʻatau fatu e le tatau ona e fefe i le isi igoa.

O fea le nofoaga sili e tuʻu ai le seleni seleni

Amata ona toto laau e manaʻomia ona filifili se nofoaga mo le totoina. I lenei tulaga e le gata o le aoga o le oloa maeʻa, ae o lona tele foi.

Faʻamamaga o le ea, moli ma le vevela mo le selesele

A totoina le seleni, e tatau ona e mafaufau i ni mea e aʻafia ai le tuputupu ae ma le tofo o lau.. Tatou amata i le vevela. E manaomia e leleti le vevela o le tau (i le va o le 18 ° C ma le 20 ° C) mo le saoasaoa vave. I le maualalo ifo o le vevela, o le tuputupu aʻe ua faʻagesegese, ma o le laau e leai se taimi e faʻaititia ai le aofaʻi o le lanumeamata lanumeamata.

E taua! Lelei lau launiu e teteʻe i le malulu.

O lau o le laau e aina, o lona uiga o le tulaga lelei o oloa e faalagolago sao lava i le tele o le la ma le vevela. O le mea lea, o le totoina o seleni i totonu o le paolo po o le malu puipuia e le mafai. E le gata i lea, o le laau e fiafia i le maualuga o le susu. O le mea lea, afai i le tautotogo po o le mafanafana o le taimi e vevela le ea, e tatau ona e faʻafefe faʻafefe le tau i se pamu moli. Aua nei galo o nofoaga matagi e le talafeagai mo le totoina o seleni. E ese mai i le mea moni o le matagi e tafe mai le eleele mai le eleele ma faʻaliliu aʻa, e mafai ona gaui ai se laau maaleale, pe a maeʻa ona sele le seleni.

E te iloa? I luga o le faavae o le falesa i Eleni anamua na latou saunia ai se vaiinu mo alii ma tamaitai (sa faaaoga le laau totino). O le seleni na taua o le "masina o le vaomalo".

O le a le palapala e fiafia i le seleni selesele

Seʻi o tatou talanoa pe o le a le ituaiga eleele e pei o le selesele. E toatele fai togalaau e iloa o le fua o fua o oloa e mafai ona faalagolago saʻo i latou na muamua atu iai. I le tulaga o le seleselega, o soʻo se fualaau faisua e mafai ona avea ma vailaau. I le taimi lava e tasi, e fiafia tele le laau i se eleele vaivai e tumu i humus. O le eleele e tatau ona oneone ma se uiga le tutusa ma le i ai o peʻa. Ina ia ausia le manaomia o le eleele, e tatau ona ufiufi le humus i le palapala i le tautotogo, lea o le a fesoasoani i le laau e faaputuputu le laumei lanumeamata.

Faʻapitoa le totoina o laʻau seleni

Seleti e mafai ona tupu mai le fatu i fatu laau ma totō faʻatau fualaau laiti. Afai e mafai ona e maua le mea na te totoina i na o fatu, aua le faʻavaivai, pe a tatou mafaufau i ituaiga e lua o le totoina: fatu ma fatu.

E taua! Ina ia mafai ona maua e le laau le malosi o le kulimi, e tatau ona faʻasaina fatu seleni (tuʻu i totonu o se pusaaisa).

E faʻapefea ona filifili ma sauni mea e toto ai

Tatou amata i le filifilia o fatu mo le totoina i le atunuu. E tele ituaiga o vailaʻau o seleni, ae sili ona lauiloa o mea nei: "Kartuli", "Fiafia", "Agalelei" ma le "Zakhar". A maeʻa ona e faʻatauina fatu, e manaʻomia ona saunia. I le amataina, ia faʻagasolo le fatu ma le pāmaʻi ma tuʻu i le masi susu mo ni nai aso. Lena mo le totoina o fatu e tatau ona tupu. E oo mai lava i lenei itu, e le mafai ona tulaueleele.

Saunia o le eleele mo le totoina

Sauniuniga o le 'upega tafaʻilagi mo le totoina o seleni e amata i le taina o le autumn. Ua faia lenei mea ina ia mafai ai ona faaleagaina vao ma meaola faalafua.

E taua! Afai ei ai lau laʻau mamafa i luga o le 'upega tafaʻilagi, ona fai ai lea o le fuʻeina o le autumn, faʻapena le faʻaleleia o le tautotogo.

I le tautotogo i luga o le eleele lamolemole latou te tatalaina le eleele i le lima pe faatasi ai ma le fesoasoani a tekinolosi. I le faaopoopo atu i le faafoliga o le eleele, e taua le saturate o le eleele i meaʻai. I lenei itu, ua faʻafeiloaʻi mai le phosphorus-potassium ma le vailaʻau oona i le tautoulu. Peitai, e taua le manatuaina pe afai o le togafiti o loʻo faʻavaivai i le tautotogo, ona faʻaititia lea o le fertilization ile leai i le tautotogo. I le faʻaopoopoga i le taumafa o le autumn, o loʻo faʻapalaina foi fugalaau i le tautotogo. E oʻo atu i le 5 kilokalama o le humus poʻo le faapalaga o loʻo faʻaogaina i sikuea mita taʻitasi. Afai o loʻo faʻaaogaina le faʻalaʻau o le mineral, ona oʻo lea i le tautotogo o latou aofaiga e faʻaititia i le 10-15 g o le phosphate ma le 5-10 g o le kulimi ma le fugalaʻau (i le tautoulu ua faʻafeiloai faʻaluaina e pei o le tautotogo). I le faʻaaogaina o fugalaʻau faʻalavelave faʻalavelave, o la latou metotia e 40 g i le 1 sq. Km. m

O le a le taimi ma le auala e toto ai seleni selesele

Afai ua e naunau e toto lau launiu i lau togalaau, ae le iloa pe faʻapefea ma pe faʻapefea ona toto le laau (fatu mo fualaʻau pe faʻatau ni fatu ua saunia), ona faʻalogo lelei lea i mea lelei ma le faʻaogaina o auala taʻitasi. Pe a totoina ni fatu selesele mo fatuga, oe teu tupe, e sili atu le taugata o fatu ua saunia. I le taimi lava e tasi o le ae mautinoa i le lelei o laau talavou. Ae ui i lea, o le lūlūina o fatu ma le tausiga o ia mea e manaʻomia ai le tele o le taimi, i se faʻaopoopoga, e i ai pea se avanoa e le tupu aʻe fatu ma o le a faʻaumatia le taimi.

E te iloa? I Eleni anamua, na teuteu ai e le ogalaau le laau ma fai ai ni pulou mo tagata manumalo o taaloga Isthmian ma Nemean.

Afai e te filifili e toto lau seleni mai fatu, pe a maeʻa tapenapenaga amata, e tatau ona e faʻafefiloi mea totō ma le oneone (e sili atu le faigofie ona faʻatulagaina pe a lūlūina, talu ai e laiti tele fatu ma faʻafefiloi ma le lanu oneone). O fatu e totoina i se paluga faapitoa, lea e aofia ai lau laʻau, oneone, peʻa ma humus i tutusa tutusa. O lenei faʻafefiloi e tatau ona tuʻuina i pusa e seleseleina ai seleni mo le taimi muamua.

Lauina o fatu ia Mati. I pusa ua saunia i palapala latou te faia ni laina, o le mamao i le va oi latou e tatau ona itiiti ifo i le 6-7 cm. E le manaomia le tanumia loloto o le fatu ina ia lava le malosi o laau talavou e malepe ai. A uma ona lūlūina, o le peat poʻo le humus i totonu o le pepa na sasaina ua sasaaina i totonu o togalaau i luga o fatu ma ua tumu i le palapala. Afai na e faia saʻo mea uma, ona mafai lea ona faʻamoemoe i le 8-12 aso. A o faagasolo lea taimi, e manaʻomia le faatumauina o le vevela i le 18-20˚I.

E taua! Laititi e mafai ona faʻagesegese ma tutupu na o le 3 vaiaso. Mo seleni fatu e masani lava, o lea aua le agasala i luga o latou uiga.

A maeʻa ona toto fatu, o le vevela i totonu o le potu e faʻaititia i le 14-15˚C. E le gata i lea, aua nei galo e manaomia e laau talavou le susulu o le la, ae le o se mea e fai. E le gata i lea, o seleni e manaʻomia ona faʻafeinu i le taimi (faʻaaogaina o se fagu vailaau poʻo se faʻavevela). Pe a 2-3 mea moni (ae le o le cotyledon) e aliali mai i luga o laau totō, e tuʻuina atu laau i potopoto poʻo pusa taʻitasi. E tatau ona faʻapipiʻi le aʻa ina ia maua ai se aʻa malosi, faʻalaʻau aʻa. E toʻatele e fiafia i le totoina o fualaʻau fualaʻau i le eleele. I totonu o le eleele lafoaia e mafai ona totō laau i le amataga o Me. I le taimi o le faʻaleleia, faʻapipiʻi i le polokalame 25 x 25, o le seleni e le faʻaputu ma e le lofituina e le vao. Afai ua uma ona e faatauina fasi laau, ona mautinoa lea e leai ni palatini (pe faaaoga ni fualaau oona) ma totoina i le taimi lava lea e tatala ai eleele e tusa ai ma le totoina o laau.

E taua! Selelani ua totoina ina ia oʻo i luga o le eleele le tulaga tuputupu ae.

Auala e tausi ai seleni i le atunuu

A maeʻa ona e totoina fatu laau i totonu o le eleele avanoa, e manaʻomia le tausiga lelei. E tusa lava pe i le taimi muamua o le malosi o laau toto, e mafua ona o le leai o se vaiinu poʻo le pito i luga i le taimi o le seleselega, e mafai ona e lafoaʻi laulaau lau o le a tofo e pei o le mutia.

Faʻamasusu mea manogi

Falesa o loʻo manaʻo malosi i le palapala o le eleele ma e le faʻafefeina ai le lāmala. Talu ai o aʻa o le laau e le o se mea umi, latou te aoina na o le susu o loʻo i tafatafa o le palapala. A faʻafeinu, e tatau ona e faʻamamaina le palapala ina ia leai ni puddles i luga o le fogaeleele. Muamua, latou te poloka le avanoa o le okesene i aʻa, lona lua, latou fufuluina le palapala, faʻaalia le aʻa, ma lona tolu, e mafai ona oʻo atu ai i le pala. E taua le suavai seleni i le filemu o le taeao i le taeao po o le afiafi. Faʻasalaga i le aoauli poʻo le malosi o le la e matua faasaina. Mo le faʻaleleia o vai e sili ona lelei le faʻaaogaina o se pulu, faʻafefe o le vai poʻo le faʻapipiʻi faapitoa. O le faʻamalosia o se faʻaaulu i le aʻa e le fetaui.

Nuances o le fafagaina o laulaau seleni

Ia liliu nei i le mea e mafai ona e fafaga ai fualaʻau seleni i le faagasologa o lona tuputupu aʻe. A o lei totoina fatu i le eleele, e tatau ona fafagaina. O le mea lea, lua vaiaso aʻo leʻi tafe i le eleele, e faʻamaua uma ia vailaʻau ma se vaifofo ma faʻamalaʻau mineral (10-15 g o le ammonium nitrate ma le 5-10 g o le superphosphate e ave mo le 5 l o le vai). A faʻamalūina lenei vaifofo, ia mautinoa o le a le paʻu le vai i lau, pe a leai o le ai ai se mu. A maeʻa ona faʻaaogaina fualaau e tatala ai le eleele, e aoga le faʻatali mo aso e 15 ma faia ni fomaʻi faʻapitoa, lea e aofia ai le sodium, fuamosa ma le potassium. O le mea lea, o le laau o le a maua i taimi uma le tele o vaega talafeagai o minerale mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina.

Totoina ma togafitiga eleele

O le veleina i le va o laina e tatau ona faia mo mafuaʻaga e lua: ia faʻaumatia vao ma avanoa avanoa i le okesene i aʻa o le laau. E tatau ona malamalama o le seleni e matua leaga lava ma e leai sona aʻa ma malosi e tau ai ma vao leaga. O le mea lea, afai e te le aveesea vao mai le fasi fanua, o le a vave ona malemo le aganuu ma o le a magumagu. O le tele o fai togalaau e faʻaaoga le mulch e pulea ai vao. I le tulaga o le seleseleti, e aoga foi lenei faiga. Zamulchirovav palapala eleele, laulaʻau poʻo le faʻamafa, o le a faʻateʻa ese vao ma faʻaitiitia le tele o le fafaga. Ia faʻaeteete foi e le pala le vaega i toega o le vao ma e leai se mea e maua ai vai.

E te iloa? O le laau na manatu e aumai ai le fiafia, ma e masani ona tautau i potu ma aniani ma le sika.

Leu seleni: seleseleina ma teuina

Seʻi o tatou talanoa i le auala ma le taimi e ave ai le seleni laulaau. O seleni seleni e seleseleina i ni laasaga. O le laasaga muamua e amata i le 2 masina pe a uma ona piki fatu laau i luga o eleele. Otioti laʻau na oʻo i le 30-40 cm. I le va o vavae, e manaʻomia ona e malolo mo le 2-3 aso. O lenei auala e faʻatagaina ai oe e teu le tele o meaʻai i lālā. I le taimi lava e tasi o le faʻamaʻi faʻamaʻi tonu e afaina ai le tulaga lelei o oloa i le lumanaʻi. O le mea lea, o laulaʻau e tipi i le maualuga o le 5-7 cm mai le eleele. O lenei maualuga e le faaleagaina ai le ogaoga o laulaʻau laʻau ma faʻapena ona sili atu le teteʻe o le laau i le taumalulu.

A uma ona tipi, e tele auala e teuina ai seleni:

  • i totonu o le pusaaisa (e aunoa ma le maleisa);
  • faʻamago;
  • faʻamaʻi;
  • salting

O metotia taʻitasi e talafeagai mo faʻaaogaga eseese. Afai e te iloa o nisi o lauusiusi e te manaʻomia i le isi 10 aso e sosoo ai, ona mafai lea ona e tuʻuina i totonu o le pusaaisa, afifiina i pepa alumini. Afai o le seleni e afifiina i ata tifaga, o le a amata ona faasolo ina leaga i le aso lona fa. O le selesele seleni e mafai ai ona faʻaititia le tele o le laau ma tuʻu ai i fafo o le pusaaisa. Ina ia faʻamago lau, e te manaʻomia pe a uma le aoina e tuʻu ai i lalo o le faʻavaa ina ia paina, ae le faʻaalia i le susulu o le la.

O le tuʻuina o le seleni e naʻo le tasi le papala e manaʻomia, ma mai lea taimi i lea taimi liliu lau i le isi itu. O le sauniuni o le gaosiga e faʻamoemoeina e ala i le lūlūina o laulaau ma suia ai la latou lanu. Afai e le tele le oloa, ona mafai lea ona faʻamago i le fale. Auā o lenei pepa ua salalau, o le seleni ua tuʻuina i luga ma o le isi laupepa pepa pepa o loʻo tuʻuina i luga. Totoina i totonu o fale e tusa ma se masina. Afai o le seleni e faʻaaogaina e teuteu ai le laulau, e mafai ona faʻamaʻa. E taua le malamalama pe a maeʻa le faʻamaʻiina o le laau o le a leai ni vitamini ma minerale. Mo le filifiliina e le filifilia ni lala lanu samasama. Faʻasusu i le tele o le manaʻo, sasaa vai ma faʻafefe. O se auala manaia e teuina ai le seleni o le alofa. Ina ia faia lenei, 500 g o laʻau e ave le 100 g masima ma faʻafeu i fagu. A maeʻa lenei salini e tatau ona tuʻuina mo le lua vaiaso ma e mafai ona 'aina. E le mafai ona tuʻu ni koneteina i totonu o le pusaaisa, aua o le masima o le a le faatagaina ai laulaʻau e pala pe faʻapala.

I totonu o lau togalaau e mafai ona e ola ai i le tele o fualaau faisua maloloina, fualaau aina ma le vaitau. I le taimi nei, e mafai ona e faʻaopoopo le faʻailoga i lenei lisi. O nei lanu e le gata ina teuteuina le laulau pe kuka ai se borscht suamalie, ae o le a aoga foi pe a vevela aano o manufasi po o iʻa, oloa gaosi.