Hosta

Matou te suesue i le lisi o le paolo-tolerant perennials

I so o se fale mafanafana ei ai nofoaga e masani ona i ai i ata, i tua o le fale, fale teuoloa poo lalo o fualaau aina. E masani ona fesili le au fai togalaau pe faapefea ona faamautinoa o nei oganuu e le o ni paʻu uliuli o le eleele uliuli, ae e manaia le mata i lanu eseese. Ona tupu ai lea o le faafitauli, talu ai o le tele o fugalaau ma laau teuteu e fiafia pea e ola i lalo o le la. Ae ui i lea, o loʻo i ai le numera o laau malulu e tuʻuina atu, pe a uma ona totoina se mea e mafai ona e faia ai fugalaau matagofie. I lenei tusiga, ua faʻafeiloaia i tatou i mea teuteu teuteu, o ē e fiafia e ola i le paolo.

E taua! Aʻo le i totoina i le dacha, e fautuaina e suʻesuʻe le site tafafao mo le i ai o le paolo i se vaitau o le aso ma faʻamalamalama ai vaega nei: 1) vaega faʻatapulaʻa i le aso atoa; 2) vaega faʻatasi ai ma le vaeluaina (naʻo le taimi o se vaitaimi faapitoa o le aso); 3) poloka faʻataʻapeʻape (vaelua) (mai isi mea maualuga).

Astilba

Afai o loʻo e suʻe ni faʻamatalaga e uiga i fugalaau fugalaau e fetaui lelei mo le faapaologa, tatou te fautuaina oe e tilotilo i Astilbe. O lenei laau toto o le aiga e tiʻetiʻe maa e aofia ai ituaiga e 40 ma sili atu i le 400 ituaiga. E tupu mai le 15 cm i le 2 mita. E fuga mai ia Iuni-Aokuso ma faʻalavelave paʻu mumu, paʻepaʻe, piniki, fugalaau lanu violē. E i ai ona laʻau lapopoa e fausia ai se vavao faʻamalama. E tusa ma le lima tausaga le umi. Tulaga tuputupu ae. E fiafia i se ata lafoai. E tupu lelei i luga o soʻo se eleele, ae mafai ona maua le fugalaau umi i le totoina o le astilba i le eleele ma se nofoaga lata ane o le vai. Faʻaletonu le lelei. E fiafia o ia e faʻamafa. E faʻafeiloaʻi e ia le taumalulu, e na o suiga faafuasei i le vevela e mafai ona afaina mo ia.

Faʻatauga auala. Faʻapenaina e fatu, vaevaeina o le vao ma vaʻai.

Talosaga. O loʻo tuʻufaʻatasia lelei ma le bergenia, irises, lily o le vanu, podofillum, hellebore. E faʻaaogaina i fugalaau faʻafefiloi, i luga o mauga papaʻe, i luga o mauga.

Aconite (fagatua)

I le aotelega o laau mo le penumbra e le mafai ona faia e aunoa ma le faʻasalaga (Acónítum). O lenei laʻau faʻapena o le vaomatua o le aiga faʻamalama ma le maualuga o le 50-150 cm. E aofia ai le tele o meaʻai eseese. E fuga mai ia Iulai e oo atu i le faaiuga o Oketopa i le lanu manulele, lanumoana, lanu viole, lanu samasama. O le vailaau ua manatu o le oona ona e aofia ai alkaloids.

E te iloa? E uiga i mea oona o le aconite ua leva ona lauiloa. O atunuu eseese na latou faʻaaogaina e faʻatau ai mea taufaaleaga ma fili, oona mo uʻamea ma tao.

Tulaga tuputupu ae. E tupu i le susu i eleele palapala i humus. Ae peitai, e mafai foi ona faapaleni eleele eseese, sei vagana ai oneone ma maa. E le fiafia i le mafiafia o le susu, e mafai ona faʻamalo le fugalaau i le malosi o le suavai. Lagona lelei i le paolo ma i totonu o le paolo. E le manaʻomia ni togafitiga faapitoa. Frost resistant

Faʻatauga auala. Faʻapenaina i le tele o auala: fatu, vaomatua, tubers, vavae.

Talosaga. Vaʻai i le isi itu o le peonies, astilbe, irises, rudbeckia. Faʻaaoga mo moega fugalaau faʻafefiloi, moega fugalaau, ma mo teuteu puipui, e mafai ona avea o se laupepa e ufiufi ai se fale le lelei poʻo se fausiaina.

Brunner

E le mafai ona e le amanaia se isi fugalaau mo nofoaga malulu - Brunner (Brunnera). O lenei laʻau faʻapitoa o le fale o le lotoa faʻatasi ma lau laʻau matagofie ma fugalaau e le faʻagaloina i le inflorescences ua taʻua saʻo lava le umi, talu ai e mafai ona oʻo i le 10-15 tausaga. E tupu le totoina o vao, e oʻo i le 40 cm. E fuga mai ia Me. Matagofie mai le faaiuga o Aperila i le muamua malulu. I le aganuu na faʻaaogaina ni ituaiga se lua. Tulaga tuputupu ae. Faʻaleleia luga o le eleele, eleele susu. E le tatau ona e totoina lenei laau i le malulu atoa - i lenei tulaga o le a le toe maua ai lona malosi teuteu: o le a faʻaosoina ai puʻu. A o totoina i totonu o le la, e tatau ona maua ai le tele o vai inu masani. Brunner e faigofie ona faatumauina. O le laau e matuā malulu-e tumau i le vevela e oʻo i le -29 ºС.

Faʻatauga auala. Faʻapenaina e ala ile vaevaeina o rhizomes, aʻa, faagasologa.

Talosaga. O ana paaga i le mixborder e mafai ona avea ma le hellebore, primrose, femern fern. Brunner foi sa totoina i tuaoi.

Dicentra

O le lisi o lauulu-faapalepale e aofia ai foi le dicotra (Dicentra) - o se laau laʻau o loʻo faʻapupulaina ai le mafaufau ma ona fugalaau e pei o le fatu. O le isi igoa mo Dicentres - "loto nutimomoia" - e sau mai le tala o le alofa le alofa o le teine ​​Falani teine ​​o Jeanette. E sili atu i le 20 ituaiga meaola. O le maualuga o le fugalaau e fesuiaʻi mai le 30 cm i le 1.5 mita. O le vaitau o le vavao o Me-Iuni, o le vaitau fugalaau e tusa ma le masina. O fugalaau e lanu piniki pe paʻepaʻe i le paʻu i lalo o mea faʻapitoa. O laulaau lanu meamata ma se lanu oona, avatu le matagofie i le laau e tusa lava pe leʻi tupu. O le "fatu nutimomoia" o loʻo i ai se puipuiga maualuga i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le fugalaau o le malulu, ae manaʻomia le malulu mo le taumalulu. Tulaga tuputupu ae. E tupu lelei i eleele malulu ma alavai ma faʻateleina le humus. E mafai ona totō uma i se laufanua lafulemu ma lalo o le paolo o laau, ae e fuga muamua i le la. E manaʻomia ai le faʻamaʻa lelei, faʻaauau le tatalaina o le eleele mo le maua o le okesene i aʻa ma le veleina. E tatau foi ona aveese fugālaau fugalaau i le taimi.

Faʻatauga auala. Faʻapenaina i le vaevaeina o le vao, aʻa o aʻa, a itiiti mai - metotia o fatu.

Talosaga. E faia ai fugalaau teuteu teuteu i fugalaau, hyacinths, tulip, brown brunner, ma stone cut cut. Used in mixborders, i luga o mauga mauga.

Doronicum

O le susulu o le malamalama e alofa ia Doronicum (Doronicum) - o se faʻataʻitaʻiga o le aiga Aster. O ituaiga e aofia ai 36 ituaiga. Fugalaau fuga lanu lanu samasama, e pei o se chamomile. Fugalaau e tupu ia Me, e tusa ma le masina. Faʻavave vave, faia o se laʻau susulu. Faʻailoa i le maualuga o le teteʻe. O le taimi fautuaina o le tuputupu ae i le tasi nofoaga e tolu i le fa tausaga. Tulaga tuputupu ae. Pe a totoina le faʻamalosi o le tino e tatau ona manatuaina e na o sina vaega o le malu puipuia, o le ata lafoia atoa e matua leai lava sona malosi. E le fiafia pe a uma ona fuga.

E taua! A e totoina, e tatau ona e malamalama lelei i le taua o mea e manaʻomia mo le faʻamalamalamaina: o le a le la, atoa le paolo, ata lafoia ma ata lafoia mo laau toto. "Loto atoa" o lona uiga o le fale e sili atu ma le tolu itula. i le aso i lalo o ave tuusao; "penumbra" - pe a ma le tolu itula i ao saʻo i le taeao po o le afiafi, faatasi ai ma se ata lafoia i le ogatotonu o le aso, po o le malamalama lelei e aunoa ma ni ave tuusao i le aso atoa; "Ata lafoia, ata paolo, ata atoa" - tolu itula o le malamalama i le ogatotonu o le aso ma faatapulaaina le malamalama i le taimi atoa; "Ata lafoia" - o se vaega o le susulu o le la i le ao (mo se faataitaiga, e ala i palealii o laau).

E fiafia Doronicum i eleele lelei ma suavai. Popo umi i luga o le malamalama, vaʻaia, sina 'eleʻele, eleele lelei. Lagona le lelei i le faʻalelei ma le faʻafefiloi o le suasusu.

Faʻatauga auala. Faʻasaina i le vaevaeina o vao ma fatu.

Talosaga. O Doronicum e aofia i laau o le fuafuaga lona lua. E tatau ona totōina i le kamupani ma laau e umi se taimi o le faʻasaoina o mea teuteu, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le aquilegia, talimalo, rogersiya. Faʻatasi foi ma daffodils, tulip, irises. I totonu o le faʻataʻitaʻiga o loʻo totōina ai i totonu o vailaʻau, rockeries, toga toga.

Volzhanka

Volzhanka (Aruncus) e masani ona tosina atu le mafaufau ia te ia lava - o le mea muamua, i le telē o ona pupuvao, o le tele o fuga o paʻepaʻe paʻepaʻe, panicles ma le manogi manogi. E mafai ona oʻo i le 2 mita le umi o le fuʻa - lua masina: Iuni-Iulai. I se tasi nofoaga e mafai ona ola mo le 15-20 tausaga. Tulaga tuputupu ae. O Volzhanka e tutusa lava le tuputupu ae i nofoaga tatala ma i lalo o le paolo. Ae ui i lea, i lalo ifo o le susulu o le la, e matua leaga le vao. Mo le totoina o aʻafiaga e piki i luga eleele mama ma suavai lelei. O le laau e matua le lelei lava, e manaʻomia sina tausiga faʻapitoa: faʻafeinu masani ma faʻasalaina fua o fualaau faiva. Tetee i le malulu (manaʻomia le malutaga mo le taumalulu), faʻamaʻi ma vao.

Faʻatauga auala. O le vaevaeina o le vaomatua, laulaʻau lanumeamata, fatu.

Talosaga. O le fugalaau e lalelei uma i vaega taʻitasi ma vaega. E masani lava ona totoina le Volzhanka i tafatafa o laau toto. E foliga lelei o ia i fetu, au, Spireas, barberry, fale o manu. E lelei tele le natia o fale e leai ni fale i tua atu o le vao matagofie.

Sponge

O se laau lelei mo se togalaau i le paolo o se omomi (Mimulus). I totonu o le atunuu o le tagata - i Amerika - o le isi igoa mo lenei fugalaau e taatele: fuʻa manuki (fuʻa manuki), ona o le tutusa o fugalaau o le laau i foliga o se manuki. O le ituaiga o gafa e aofia ai ituaiga e 150. O le laau toto e tupu mai i le 60 cm. E fuafua i ituaiga, atonu e eseese i foliga. Valivali o fugalaau - monophonic po o le nameri. E lua vaitau fugalaau - i le tautotogo ma le autumn. Tulaga tuputupu ae. E tatau ona totoina Mukius i ni vaega malulu i totonu o laufanua lafulemu, suamalie ma susu i le peat ma humus. E fautuaina le pine.

Faʻatauga auala. Faʻapenaina e ala i tipi ma fatu.

Talosaga. Faʻaaogaina i totonu o le faʻavaa, tuaoi mauga, mixborders ma le lobelia, phlox. O nisi meaola e talafeagai mo le totoina o pusa ma pusa pusa.

Saxifrage

Afai e te manaʻo e ufiufi vaega o le kapeta o fugalaau, ona e fetaui lea ma saxifrage (Saxifraga). O se faʻamaumauga mai le aiga o maʻaʻauʻau, o le numera 250 ituaiga. O aʻa o le saxifrage e oʻo atu ile maualuga ile 5 i le 70 cm. Fugalaau - laiti: 1.5-2 cm le lautele. E ese le lanu: paʻepaʻe, piniki, mumu, ma isi. O le vaitau o le vavave e amata ia Me, e tusa ma le masina.

E te iloa? O le Latin igoa o le saxifrage e sau mai upu "saxym" ma le "frango", lea ua faaliliuina o le "papa" ma le "malologa." Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni o le natura o lenei laau e masani lava ona maua i totonu o papa o papa.
Tulaga tuputupu ae. O le totoina, olaola ma le tausia o maʻa e le mafua ai ni faigata. O le igoa tonu o le laau lava ia e fai mai e le o faigata i luga o le palapala ma faasusu, e mafai ona ola i luga o eleele le lelei (masani ai ma le suavai lelei) ma e le fiafia i le soona fai. E le taliaina le susulu o le la ma e le fiafia i le ata atoa (atonu e aafia ai laʻau teuteu). O loʻo faʻaalia i le maualuga o le faigata o le taumalulu. O laau talavou e manaomia se malutaga i le taumalulu.

Faʻatauga auala. Faʻapenaina e fatu, vaevaega o vao, taʻavale.

Talosaga. I totonu o le teuteuga o aganuu, o maʻa e totōina i le va o maa, i luga o mauga, papa maʻa, i togalaau.

Swimsuit

O se tasi o mea e sili ona lelei mo le penumbra o le suauu taʻele (Trollius). I le faaopoopo atu i lona tulaga le lelei, e tosina mai ai le mafaufau o le au fai togalaau ma lanu samasama lanu samasama lanu susulu. O le ituaiga o laʻau taʻele e aofia ai ituaiga e 20. O le laau toto e tupu mai i le 90 cm. E fuga mo le tusa o le 20 aso, e amata ia Me. I se tasi nofoaga e mafai e le taele taele ona teuteuina le togalaau mo le 10 tausaga. Tulaga tuputupu ae. O le "fugalaau o le solo" (lea e taʻua o le aau) e mafai ona tuputupu aʻe uma i le la ma i se vaega o le paolo, e ui lava i le mataupu mulimuli o le a leiloa lona malosi ma ua leiloloa i le tuputupu aʻe. Mo le totoina o eleele susulu talafeagai. E ui lava e mafai ona ola i eleele leaga. Pau lava le mea e le fiafia i ai le fale taele o le faʻaleagaina o le vai. Taumalulu taumalulu e aunoa ma se fale.

Faʻatauga auala. E mafai ona e faʻateleina le ipu faʻaʻeleʻele e ala i le vaevaeina o le ava malosi, lūlū fatu.

Talosaga. O se pitonuu matagofie e maua mai le vai taʻele ma le puʻe, muscari, delphinium, fafie, magnolia, logo.

Lili o le vanu

O le lanu lauiloa o le vanu (Lilium convallium) e talafeagai lelei mo le totoina i le paolo. O lenei laau maualalo (20-25 cm le maualuga) faʻatasi ai ma fugalaau papaʻe paʻepaʻe pei o logo ma le manogi manaia fiafia io latou tagata ia Me ma Iuni. Laʻau e tumau pea lanu meamata seia oʻo ia Iulai.

E te iloa? O le lili vao o le vanu o loʻo lisiina i le Tusi Ulaula.

Tulaga tuputupu ae. O le fugalaau e fiafia i le susu, eleele-eleele'oa. E ola lelei i le paolo o laau lata ane po o vao. I le malulu atoa e taofi le fuga. E le manaomia le tausiga, ma le totoina lelei e mafai ona ola na o ia lava i le tele o tausaga.

E taua! A e galue i lili o le vanu, e tatau ona puipui lima i totigilima, talu ai o mea uma o le laau toto e inu.

Faʻatauga auala. Faʻapenaina e ala i le vaevaeina o rhizomes ma seʻaseʻase fatu.

Talosaga. Toto le lili i tafatafa o le aquilegia, fern, lunchort ma o le ae maua se lalelei matagofie. O lenei fugalaau e faʻaaogaina foi e avea o se mea e maua ai le palapala ma mo le faamalosia.

Lupine

I le amataga o le taumafanafana, i totonu o le togalaau e mafai ona e faamemelo i le fuga mai o le susulu o lupine molimoli (Lupinus). O lenei laau e patino i le aiga legume. E faaigoaina e le tagata ia pi piupi, aua o lona igoa e sau mai le upu lupus - wolf. O le tele o ituaiga o lupine e mafai ona oʻo i le 1 m, ma o le laau lava ia e tupu mai i le 50 i le 150 cm. O fugalaau e eseese lanu: lanu mumu, lanu papaʻe, samasama, viole, piniki, lanumoana; e faʻatau. O le vaitaimi o le olaga e lima i le ono tausaga. Tulaga tuputupu ae. O le fugalaau e matua malulu lava - o ona lauolaola ola e tupu i vao. E mafai ona tupu uma i le la ma i lalo o le paolo po o lalo o le malamalama. O le palapala mo lona tulaueleele e tatau ona manaia pe oneone e maualalo pe leai foi. E le mafua ai ni faʻafitauli faʻapitoa i le alu. O le vavalalata o le palapala ma le aveeseina o vao e manaomia. I le taumalulu, o vao e tatau ona avea ma spud ma ufiufi.

Faʻatauga auala. Lupine teuteuina vegetatively - cuttings, po o fatu.

Talosaga. E mafai ona tuputupu ae na o ia ma i se vaega o totoina i totonu o se moega fugalaau ile pito i tala ane o vaitau, lili, delphiniums, au, toa.

Rogersia

O laina o fugalaau, o loʻo ola aʻe i lalo o le paolo ma le paolo, ua tumu i le matagofie o pine a Rodgersia (Rodgersia). I le tepa muamua atu, o nei laʻau laʻau matagofie o le aiga o laau lafoaʻi maa e manatuaina e lapoa tele ma lalelei pama po o laʻau paʻu, lea e avea ma mūmū po o le apamemea i le autumn. Rogersia e maualuga lona maualuga (1.2-1.5 m) ma se lanu piniki piniki-paʻepaʻe pe kulimi. O le vaitau fugalaau o Iulai. Tulaga tuputupu ae. Le tausiga o le rogersiya unpretentious. O le nofoaga sili mo lona tulaueleele o le a avea ma saite, o loʻo i totonu o le paolo. O le tuufaatasiga o le eleele o le laau e le o le toto, e mafai ona ola i luga o soo se togalaau aina. Alofa tele e masani ona susu.

Faʻatauga auala. E mafai ona faʻaleleia Rogers e ala i le vaevaeina o le rhizome, siaki laulaʻau ma fatu (seasea).

Talosaga. O Rogersia o le a avea ma teuteuga matagofie i le mixborder, rabatka, o le papa. O le a le masani ai i lau vaituloto. E ese le matagofie i le faʻatasi ma fern, badan, talimalo, logo.

Sinyuha

E oo lava i le au fai togalaau e mafai ona totoina se isi mea e le lelei, ae sili ona matagofie ma manogi malu-faapalepale masani - cyanosis (Polemonium caeruleum). O lenei laau e oʻo i le maualuga o le 40-120 cm le maualuga. O lona maualuga e maualuga, e aoina i totonu o se pusa o lanumoana, papaʻe papaʻe. O le fugalaau e tupu i se taimi umi ia Iuni ma Iulai. O le Cyanosis e faʻamalolo ai meatotino. Tulaga tuputupu ae. O le eleele mo lenei laau e sili atu ona lelei le suʻeina o se moli, faʻalelei le susu, sina pulu. E ui lava i le mataupu faavae o le faʻalauiloa e le o se mea e sili ona taua e uiga ile palapala. E teteʻe i le sola, faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Alofa tele.

Faʻatauga auala. O le fugalaau e tupu i le vaevaeina o rhizomes, o lanu lanumeamata ma le metotia o fatu.

Talosaga. Talu ai, pe a uma ona tupu aʻe, e le aoga le cyanosis, pe a totoina, ia faʻaeteete ina ia latalata i laau e umi se taimi teuteu. E vavalalata ma se tagata e nofo ai, o se iris, o se faʻailoga, o se ata. E manuia le totoina i fugalaau ma fugalaau.

Symphandra

O le genus (Symphyandra) e faʻapitoa ai ituaiga e 10. I le natura, o mea e masani ai, i se aganuʻu latou te ola aʻei vaomatua. O lenei fugalaau e sili ona manaia ona o ona faʻalavelave - o loʻo paʻu i luga o le paniculate poʻo le fulafula i fugalaau o lanu violē poʻo lanu paʻepaʻe. Bloom ia Iuni ma Aokuso. Aapa i se maualuga o le 15-30 cm. Tulaga tuputupu ae. O le tele lava o le sympwatra e sili atu i nofoaga lafulafu, ma e na o le lua ituaiga o ituaiga - tautau ma Asia - e mafai ona tuʻuina i le penumbra. E fiafia i le eleele le lelei ma alavai lelei. Mai le tausiga, o le a faʻapipiʻiina na o le fafagaina o le lāmala ma le faʻaaogaina o fua o lauolaola.

Faʻatauga auala. E lua auala e faʻalauteleina ai: e ala i le lūlūina o fatu ma tipi o pulou basal.

Talosaga. Высаживается на альпийских горках, для бордюрных посадок, в рокариях и миксбордерах.

Хоста

Еще одним неприхотливым теневыносливым растением является хоста (Hosta) или функия. Это декоративно-лиственное растение способно украсить любой дачный участок и сад. O lona faatosinaga autu o laulaau: lapoa, e masani ona lua-lanu, ma pito, o ituaiga eseese. Ma matagofie foi ma au fugalaau fugalaau - e faigofie ma papaʻe, paepae, lanumoana, piniki, fugalaau lanu violē. O le maualuga o le aʻa e masani ona 60 -80 cm, e ui i lea e tele ituaiga (15 cm) ma lapisi (1.2 m). O le fuga i le fale e masani ona matagofie, ma o le sili atu ona manaia o laulaau, o le tele foi o le vaivai o fugalaau. O lenei mea taua e masani ona leva ona soifua - e mafai ona tupu e aunoa ma se toe gafa i le 20 tausaga. E tusa ma le 400 hybrids o 'au ua atiaʻe mo aso nei. Tulaga tuputupu ae. O le filifiliga o le 'upega tafaʻilagi mo lenei faʻalapotopotoga e faalagolago i le ituaiga, lea e te manaʻo ai. Faatasi ai ma hybrids o loo i ai uma le la-alofa ma fugalaau mo le totoina i le paolo ma le malulu atoa - e faalagolago lava i le lanu o laulaau: o le pogisa o laulaau, o le paolo o le laau. O le tuufaatasiga o le eleele mo le totoina o lenei mea taua e taua tele i le humus, pe itiiti pe a le faaituau, e puna lelei. I luga o le oneone poʻo le loma o le a le ola le tagata e nofo ai. Alofa tele.

Faʻatauga auala. O le fale talimalo e faʻalauiloa i ni auala se tolu: vavae, vaevaeina o vao ma fatu.

Talosaga. Khosta o se tulaga lelei tele mo le totoina o fua. E talafeagai mo tuaoi ma fugalaau.

A o totoina laau e sili ona paolo, ia mafaufau i le mea moni e masani lava o lo latou lalelei e le o le fuga (mo le tele o ia mea e tauagafau, e le pei o aiga e malamalama i le malamalama), ae i le laʻau. E ese mai i le mea moni e mafai ona avea ni mea teuteu filifilia lelei i lau togalaau, o se auala sili foi lea e pulea ai vao.