Fua o le gaosiga

O le a le aoga o le cardamom, mea tau vailaau faʻasaina ma le faʻasaina o le faʻaaogaina o laau?

Faatasi ai ma le tele o mea manogi e aumai mai vaega uma o la tatou paneta, o se tasi o mea sili ona taatele cardamom O le pito sili lea ona tuai o sasaʻe i sasae ma se aganuʻu meleniuma. Cardamom e lauiloa pea i le tele o atunuu o le lalolagi ma e faʻaaogaina e le tagata i le kuka, vailaʻau ma le cosmetology. O le a le uiga o ituaiga katemomomoa, faʻapea foi ma mea aoga ma mea faʻatauvaʻa i le faʻaaogaina o lenei mea matagofie o le a talanoaina i lenei tusiga.

Cardamom ma ona ituaiga

Cardamom o se tasi e vavalalata i le mea e teu ai le tamaitusi, turmeric, kalgan ma le pepa pepa. O meaʻai e sau mai mauga o Cardamom i sautesisifo o Initia. E sili ona lauiloa i meaʻai a Asia. O lenei laau ua ola i atunuu eseese o Asia i Saute (Cambodia, Vietnam, Sri Lanka), faapea foi i Amerika i Saute (Kuatemala). O palu uma, fatu poʻo le paʻu pepa e mafai ona faʻaopopo i ipu. Ae peitai, o le cardamom e le o taimi uma e faʻaaogaina e avea ma se taimi mama, e faaopoopoina i le mea faʻafefiloi.

E te iloa? Faatasi ai ma le saffron ma le vanilla, o le cardamom o se tasi lea o mea sili ona taua ma taua i le lalolagi, o le mafuaaga lea ua taua ai o le "masiofo o mea manogi" po o le "masiofo o mea manogi". Cardamom na tatau ona maua lena tulaga maualuga ona o lona manogi malosi ma le faamaloloina o meatotino.

O ituaiga taatele e lanu meamata ma lanu uliuli. O ituaiga uma e lua o loʻo i ai i le aiga tausi. O ituaiga taʻitasi ua i ai lona tofo fiafia.

Green cardamom ua salalau solo i vaomatua o Asia i Saute. O fua o fualaau lanumeamata lanumeamata. O lenei ituaiga e maualuga lona taua ma le lelei. O le kalamu lanu meamata e maua ai le manogi suamalie ma le tofo ma se manogi manaia tele. E mafai ona taʻua le kalama lanumeamata o se mea manogi - o se mea sili ona manatuaina o le moa e ala i le manogi. E na o se vaega itiiti o lenei mea manogi e maua ai se tofo faapitoa i le ipu. O le Cardamom e faʻaaogaina i le sauniuniga o suti, pusa; e faaopoopo i le lauti poʻo le kofe.

Black cardamom E maua i Asia ma Ausetalia ma e masani ona faʻaaoga i meaai Initia. O lenei ituaiga o loʻo faʻaalia i pulu lanumoana uliuli e sili atu nai lo le kalama lanu meamata. E foliga mai o ni nai nifo laititi. E le pei o lanu lanumeamata, lanu uliuli e sili atu lona tofo ma le oona. O le mafuaʻaga lea e seasea ona faʻaaogaina e fai ai ni meaʻai.

Ae, o mea manogi e faʻaaoga i meaʻai (aano o manu). O lanu enaena lanu enaena e lauiloa mo la latou vailaau faafomai, aemaise lava, ona o le i ai o suauu, proteins, phosphorus, calcium ma le uʻamea. E ui lava o mea lelei o le lanu uliuli ma lanumeamata e eseese tele, o le cardamom uliuli e masani ona faʻaaogaina e fai ma sui o le kalama lanu meamata, aua e sili atu ona taugofie.

E te iloa? O le faagasologa o le tuputupu ae ma le seleseleina o le cardamom e matua tele le taimi e taumafa ai. O lenei vaega e mafua ona o le taua tele o lenei mea manogi. Ua ola le laau i le maualuga o le 500-2000 mita i luga aʻe o le sami. Ina ia maua se seleselega, e le tatau ona paʻu le vevela ile 23-25 ° С. E le gata i lea, e tatau ona puipuia le cardamom mai le la susulu. O le seleselega muamua e mafai ona maua pe a mavae le 3 tausaga. Laʻau e faʻapitoa i le lima.

Faʻaaoga lelei o le cardamom

Cardamom e tele mea aoga ma faʻamalolo. O fualaau o le Cardamom e tamaoaiga i elemene taua ma vailaau oona: calcium (383 mg), magnesium (229 mg), uʻamea (13.97 mg), zinc (7.47 mg), sodium (18 mg), potassium (1119 mg), phosphorus (178 mg), manganese (28 mg). O le Cardamom e aofia ai vitamini B1, B2, B3, A. Le taua o le cardamom: o gaʻo (52.5%), palatini (19%), gaʻo (23%). O le tau o le cardamom mo le 100 g o le 311 Kcal. O mea e aofia ai le suauu taua i fatu o le cardamom e mafai ona oʻo atu i le 8%, ae faʻalagolago lava i tulaga o le teuina. O le vaega autu o vailaau faʻasaina o loʻo maua i le cardamom o le suauu taua o le cineole. O le manogi o le cardamom e mafua mai i le tuufaatasiga o lenei tuufaatasiga ma isi vaega.

O le suauu taua i totonu o fatu o le cardamom o loʻo aofia ai vaega nei:

  • Cineole (e oo i le 70%);
  • a-terpineol (45%);
  • a-terpineol acetate (30%);
  • myrcene (27%);
  • b-pinene (16%);
  • limonene (mai le 8 i le 14%);
  • leo (6%);
  • b-phellandrene (3%);
  • Sabinen (2%);
  • heptane (2%).

E le gata i lea, o loo i ai le: borneol, a-pinene, gumulene, y-terpinene, p-cumene, linalool, linalyl acetate, terpinen, citronellol, nerol, geraniol, eugenol methyl ma le trans-nerolidol.

O le a le aoga o le cardamom mo le tino o le tagata, le faʻaaogaina o le cardamom

I le faaopoopo atu i le tofo, cardamom ei ai sona aafiaga lelei i lo tatou ola maloloina. O fatu o le Cardamom o loʻo i ai le suauu taua, lea e masani ona faʻaaogaina i vailaau masani. O fatu fatu o le Cardamom e faʻaaogaina foʻi i vailaʻau faʻaleaganuʻu e pei o tonic ma mea faʻamalosi. E le gata i lea, o le cardamom o loʻo i ai ni mea faʻapitoa faʻapipiʻi ma ua faʻaaogaina e avea o se sui anti-inflammatory.

Cardamom e faʻaaogaina: faʻamaloloina le vaivai ma faʻalautele le tino

Cardamom o le suauʻu taua ma ona faʻamalolo o meatotino ua naʻo talu ona suʻesuʻeina e saienitisi. Ae ui i lea, i le aganuu a Asia, o le cardamom ua faʻaaogaina mo le tele o seneturi o se vaifofo mautinoa mo le atuatuvale ma le vaivai. I le taimi nei, o mea faʻamalolo o le cardamom ua faʻamaonia: e maua ai se aafiaga ofoofogia i le tino. O se ipu lauti ma se vaega laitiiti o le kalama lanumeamata e fesoasoani e fiafia ai, e maua ai le malosi. Faataitaiga o fomai fomai Ayurvedic ua talitonuina o le lauti ma le cardamom o se auala sili lea e taulimaina ai tulaga le mautonu. O loʻo i ai se mea e masani ai e masani ona faʻamaeʻa ai le tino, lea e masani ona fesoasoani i le tau faasaga i le atuatuvale. E le gata i lea, o le tele o vitamini ma suauu taua o loʻo i ai i le gaioiga e pei o antioxidants, lea e fesoasoani i le teenaina o le matua tuai. E puipuia e le antioxyid o tatou tino mai le atuatuvale, ma fesoasoani foi i le tau faasaga i malaise. Cardamom cosmetics ua lauiloa o oloa aromatherapy. Cardamom ole suauu taua e mafai ona faʻaopopo i le taele. O ia auala e fesoasoani e faʻamafiesea ai le le mautonu ma le vaivai i le taimi faigata. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o fatu cardamom e mafai ona faaopoopo i lauti ma isi meainu. O le mafanafana ma le manaia o le manogi o le cardamom o le suauu taua o loʻo i ai se aafiaga sili ona lelei. O lenei togafiti faataulaitu e aoga tele mo tamaiti ma tupulaga talavou. E fesoasoani i le galue malosi o le faiʻai, faʻalauteleina le leo o le tino, lea e taua tele i le faagasologa o aʻoaʻoga. E le gata i lea, o le cardamom e mafai ona maua ai se lagona mafanafana i vevela vevela.

Faʻaaoga vailaʻau o le cardamom

O le isi, matou te mafaufau i le pepa o fuainumera i mea e faʻaaogaina ai vailaau ma faʻamaʻi.

  1. Faʻamālōlōina faafitauli faʻaogaina. Cardamom ei ai sona aafiaga faapitoa i le gastrointestinal tract. O fatu manogi e faʻamalosia ai le galue o le manava, faʻamalosia ona puipui. O fatu fatu Cardamom o togafitiga aupito sili ona lelei mo le manava o le manava, ma le vevela (afaina tiga), fusi ma le kuluma. Cardamom e fesoasoani e faʻaleleia le faagasologa o le faʻaogaina o meaai, faʻaleleia le manaʻo. Faʻaopopo nisi o lau pepa i lau ipu e faʻaleleia ai lou manaʻo.
  2. Hiccups E mafai e le Spice ona puipuia le puipuia o le maso o maso, e pei o le gastrointestinal spasms o le manava. Cardamom ei ai mea faʻapipiʻi, o lona faʻaaoga e fesoasoani i le faʻaumatia o le mapu.
  3. Lafo lelei. I Initia, o le cardamom lanu meamata e masani ona faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi pipisi o le oral vavao. O le Cardamom e faʻaaoga foi e pei o se manava manava. E talitonuina o nisi fatu o cardamom e mafai ona foia faafitauli i le manava manava.
  4. Faʻamāeʻa. O le Cardamom e masani ona faʻaaogaina e faʻamamā ai le tino. E pei ona taʻua i luga, o lenei mea manogi e mauoa i ia minerale aoga ma vitamini e pei o vitamini A, B, C, niacin, riboflavin, ma isi. O nei vaega e faamamaina atoatoa le toto ma aveese le tele o le vai, calcium ma isi toxins mai fatugaʻo. O le Cardamom e masani ona ave i le taimi o le vaitalele.
  5. Tulu ma le fulu. Cardamom o se vailaʻau lelei tele mo le malulu ma le maʻi; fesoasoani i le puipuia ma le faʻaitiitia o uiga o nei faʻamaʻi. Tau lava o oe lava ia tii pepa cardamom, ia masani ona faʻaaoga lenei vai faamalolo, ma o le a le toe i ai le tiga o le ulu ma le fefe.
  6. Feteenaʻi ma faʻamaʻi. O tagata e masani i faʻamaʻi pipisi e faʻamalosiina foi e 'ai le cardamom. Ona o togafitiga faafomai o lenei mea manogi, o le a avea ma puipuiga lelei o faʻamaʻi pipisi. O mea taua o loʻo i ai i le cardamom e taofia ai le tuputupu ae o siama, siama ma galu.
  7. Taumafa Cardamom e sili ona aoga mo tagata mamai. E galue foi o se fofo mo tagata moe ma le bronchitis.
  8. Maualuga maualuga. Tagata e mafatia i le maualuga o le maualuga, e manaʻomia le faʻaaogaina o le kata i se tulaga masani. O lenei mea manogi ei ai le gafatia e faʻaleleia ai le toto, lea, i le isi itu, e fesoasoani i le aofaʻi atoa o le toto.

Faaaogaina o pepa mo le paʻu mamafa

Cardamom ua avea o se meaʻai sili ona lauiloa, lea e fesoasoani tele e foia ai le mamafa o le mamafa. E toʻatele fafine e faʻaaogaina le cardamom o se auala e leiloa ai le mamafa. Cardamom i lenei tulaga o se oloa lea e faaosofia ai le faagasologa o le metabolism, lea e fesoasoani i le aveesea o toxins mai le tino. O lenei mea matagofie faamasaniga e lauiloa mo lona mafanafana, vevela, vevela mu. Mo le fiaselau tausaga, na faʻaaogaina e Initia e togafiti ai meaʻai. Cardamom e mafai ona faʻaaoga e faia ai vailaʻau vailaʻau eseese. Green tea ma le cardamom o le Europa o le lauti mo le mamafa o le mamafa.

Ina ia faia lenei vai inu, ia tipi le sipuni tele o le lanu meamata ma le afa o le sipuniti o fatu o le cardamom i totonu o sina vevela laitiiti. E tatau ona inu le vai mo le tasi po. I le taeao, faʻaalu le tinisi i le vai mafanafana. Manaomia le manaʻomia i le meli vai. E tatau ona inu le itiiti ifo i le lua i le fa ipu o lenei vai inu i le aso, afa itula ao le i faia taumafataga. E matua faasaina le inuina o lenei vai i taimi o taumafataga.

Le faaaogaina o le cardamom i le cosmetology

O le Cardamom e faʻapipiʻi faʻaopoopo i oloa o le tausiga o le paʻu mo togafitiga faʻapitoa ma faʻafefe-inflammatory. Ona o lona togafitiga o le maʻi, o le cardamom e sola ma faʻaleleia le tulaga o le paʻu.

Talosaga:

  1. Faʻaleleia le faʻalavelave. O se tasi o aoga o le cardamom o lona gafatia e faʻamalamalamaina le paʻu. Cardamom o le suauu taua e fesoasoani i le aveeseina o siama, e maua ai le paʻu o se foliga maloloina. E le gata i lea, o le cardamom o loʻo i ai le vitamini C, o se vailaʻau mamana. E faʻaleleia le toto i totonu o le tino, faʻaleleia atili le lanu o le paʻu ma tuʻuina atu le paʻu o se susulu ma le fou.
  2. Lago tala. Cardamom o le suauʻu taua e faʻamamaina ai meatotino. O le mea lea, e masani lava ona faʻapipiʻiina i luga o fua o le laugutu (mo se faʻataʻitaʻiga, le laugutu o le laugutu).
  3. E maua ai le tofo. Ona o le manogi lelei o le manogi o le manogi, o le suauu cardamom e faʻaaogaina i le gaosia o mea manogi, fasimoli, fagu paʻu, pulupulu ma isi mea teuteu. O le suauu taua i totonu o fatu o le cardamom, ei ai sona aafiaga faʻaolaina ma faʻaaogaina i le gaosia o mea manogi.
  4. Sili masaki e sui. O le manogi malosi o le cardamom e mafai ona 'alofia mea manogi leaga. O lenei mea e avea ma se faʻaopoopoga sili atu i oloa gaosia e manogi ai le le fiafia ona o le aofia ai o nisi o mea aoga. Ua faaopoopo le Cardamom i nei oloa ina ia ufiufi le manogi le manogi.
  5. Suʻeina o le paʻu o le paʻu. O le kata cardiomi e maua ai aoga antibacterial. E mafai ona faʻaaogaina e avea o se visepisi e togafitia ai meaʻai o le paʻu.
  6. Soifua maloloina maloloina ma lauulu. O le kata cardiomi e iai mea faʻaleagaina e fafagaina ai le maʻila. E le gata i lea, o loʻo i ai mea e puipuia ai siama e puipuia ai le mailei mai faʻamaʻi ma faʻaleaga. E fesoasoani Cardamom i le faʻamalosia o aʻa ma tuʻuina atu le susulu i lauulu.

Auala e faʻaaoga ai le kata i le kuka

O le Cardamom e masani ona faʻaaogaina i le lalolagi atoa i le sauniuni o le tele o mea manogi ma suamalie. E maua le sipuni i palu, i le ituaiga fatu (fatu), ma i totonu foi o le palapala (paʻu).

E taua! Afai e te manaʻo e fiafia atoatoa i le manogi o le cardamom, e sili ona lelei le faʻatauina o palu fatu i ni mea laiti, ma aveese fatu mai ia i latou i le taimi lava e te leʻi faaaogaina. A le o lena, e vave ona le toe maua lo latou tofo ma le tofo. Paʻu cardamom tapunia, i se faʻasesega, maua se ola lelei ma mafai ona faatumauina le manogi o fatu mo le tasi le tausaga.

Tasi fatu ma se masini aʻo leʻi faʻaaogaina. Afai e te faʻaaogaina le kata e faʻafeu ai salu poʻo isi mea vevela, faʻapalapala le palu atoa ma faʻaopopo i le ipu. A uma loa ona saunia le ipu, aveese le pipi faʻaoga. Cardamom e mafai ona faaopoopo i le lauti, kofe, ava malosi ma isi mea inu e aumai ai se mea manaia ma manaia. E mafai ona e faʻapipiʻi le paʻu cardamom i le kofi eleele aʻo leʻi kuka.

I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻaaoga le paʻu o le cardamom e faʻafefe ai falaoa, keke, pusa, kuki, meaʻai. Ma le mea mulimuli, o le cardamom e faʻaopoopoina i meaʻai suamalie: soupe, stews, pateta paluga, pata, pies, keke araisa. Cardamom e ofoina atu mea manogi i ipu o manufasi; masani ona faʻaaogaina i le suʻeina o aano o manu mo le kesi. Ua faaopoopo foi le Cardamom i ni piko ma faapaologa mo le totoina.

Le faʻaaogaina o le katemini i totonu o pati eseese a le atunuu:

  • I Asia O le Cardamom e faʻaaogaina ai meaʻai vevela ma suamalie. O le kalama lanumeamata e masani ona faʻaaogaina i meaai Initia ma o se tasi o vaega autū o le gaala masala (o le paluga o mea manogi). O le Cardamom foi o se elemene taua i le saunia o paʻu paʻu. O lenei mea manogi e masani lava ona faaopoopo i laʻau suamalie Initia ma meainu (lauti, kofe, mea laiti). I totonu o Initia Initia, o le cardamom e masani ona faʻaaogaina i keke suka. I Sri Lanka, faʻapipiʻi cardamom pods i ipu vevela o le suauu po o le moa (chickry curry).
  • Cardamom, ona o lona matagofie o uiga o le tofo ma meatotino, ua faʻaaoga lautele i le taimi atoa le ala araia i le lalolagi. I nei atunuu, o le cardamom o se tasi o mea sili ona lauiloa. Teu ma le cardamom o se faailoga o le talimālō ma le mamalu. O se vaega itiiti o le cardamom e avatu ai le kofe o se manogi faaosooso. I le taumafataga i Sasaʻe Tutotonu, faʻaaogaina le katemu lanumeamata e avea o se mea manogi mo suamalie poʻo se faʻaopoopoga masani i lauti poʻo kofe.
  • O le Cardamom e masani ona faʻaaoga e avea o se sui o meaʻai i le kukaina Turkish kofe
  • I le faaopoopo atu i ipu mama, o le mea manogi e faʻaaoga i le tele o suamalie ma suamalie. Cardamom o loʻo i ai i le umukuka a le atunuu Europa i Matu. I totonu o atunuu Scandinavian, e faʻaaogaina i le tofoina o ituaiga uma o meaʻai suamalie ma falaoa ae le o lenamamona (paluga Danish, falaoa suamalie Finelani, falaoa fefete Swedish).

E mafai e le cardamom ona afaina ai le tino?

O le faʻamaonia i le faʻaaogaina o le cardamom i soʻo se ituaiga o le hypersensitivity i lenei mea manogi. E tatau ona e matua faʻaeteete e uiga i le fua o le cardamom. O le tofo ma le manogi o lenei mea manogi e mafai ona tupu ai ni faʻafitauli matuia.

E taua! O fatutini o le Cardamom ma le suauu e matua faʻasaina ona faʻaaogaina e tagata e iai faʻamaʻi e pei o se manava o le manava poʻo gastritis. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, o le cardamom e faʻamalosia ai galuega uma o meaʻai ma atonu e faʻaleagaina ai lou tulaga.

O tagata e maua i le maʻi mumusu, gallstones ma colic e tatau ona aloese mai le 'ai i lenei mea manogi. E le gata i lea, o le cardamom meaʻai e iai mea e faʻamalosia ai le faʻagasologa o tamaʻitaʻi. O le mea lea, e le fautuaina le cardamom mo fafine o loʻo mafatia i le ita. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e le fautuaina mo tamaitai i le taimi o le maitaga ma le lactation. E le tatau ona tuʻuina atu i ai tamaiti i lalo ifo o le 6 tausaga le matua o suauʻu ma fatu cardamom.

Cardamom - o se tasi o faʻamaumauga pito sili ona leva na iloa e le tagata. I aso nei, o lenei mea manogi sili ona taua o le kuka i le lalolagi atoa. O le Cardamom e faʻaaoga i le faia o ti lauti, kofe, tele faʻatoʻa ma isi mea suamalie. Cardamom o loʻo i ai se meaʻai faʻamalosi e ono vevela-o le tofo suamalie ma se mea manogi uiga ese e le mafai e se tasi ona le fiafia.