Ituaiga o Apple

Matou te ola i le togalaau o Orlik i la matou togalaau

Ona o le maualuga o le tofo o le fualaau aina ma uiga olaola o le apu a Orlik ituaiga eseese i totonu oo latou uso a tagata. E le gata i lea, o Ukrainian, Belarusian and Russian gardeners, i totonu o atunuu o loʻo atinaʻe lautele ai ituaiga o manu, faʻaaloalo ia te ia ona o le maualuga ma le totoʻa.

E tasi le laau matua e lava e fafaga ai se aiga, ae afai e te manao e maua se tupe faaopoopo, e mafai ona e maua se ulugalii. O lea, sei amata ona tatou iloa le miti o se fualaau aoga lelei i tafatafa o le fale. Matou te amata, ioe, faatasi ai ma le galueaiina o laau o le olive elite Orlik.

E te iloa? I le taimi o le teuina, o fualaau aina e maua mai ai le ethylene, o se mea e pei o le gas e faʻateleina ai le fua o fua uma ma tagata tuaoi. O se taunuuga, afai e faaputuputu apu ma pateta i totonu o le potu, o le aʻa amata o le a amata ona tupu. O le mea lea, e sili atu le teuina o se mea vavae ese mo le teuina o apu.

Faamatalaga o le ituaiga o Orlyk apple

O le suamalie suamalie ma le manaia o apu e matua tutusa lelei ma o le tuufaatasiga e fuafua ile 4.5 points. O fua e suamalie, faatasi ai ma manogi manogi, o laititi laiti. I le averesi, o le mamafa o le apu e tasi o loo i le lautele o le 100-120 g. O fualaau aina foi e manaia: sina oval foliga, e ufiufi i se paʻu o le tino, ma le paʻu, pe a uma ona fufuluina ma solo.

I le taimi o le seleselega, o fualaau aina e lanu samasama ma sina lanu lanumeamata. I le aluga o taimi, i le taimi o le teuina, o le lanu ufiufi e sui i se lanu samasama ma se lanu mumu lanu mumu e salalau solo i luga o le fogaeleele atoa. O mea papaʻe o ituaiga o le taumalulu e manino lava ona iloa i luga o le peel. O le pulupili o aisa o Orlik e iai le lanu beige manaia i totonu ma o sina lanu lanumoana i tafatafa, o le fausaga tele.

O le aoga o le fua o le fualaau aina o se aofaiga taua o suga e iloa ai (11% i le 100 g), mea e gaosia ai le P-active (170 mg), pectins 12.7%, acid ascorbic (9 mg), mea e mafai ona faʻamalolo (3%), ma vitamini C ma le uʻamea. Atinaʻeina i totonu o le atunuʻu mo le fausiaina o meaai pepe ma le sua.

O fua e faʻapipiʻiina i lālā i fualaau mamana malosi. Ripen i le ogatotonu o Setema. Selesea le seleseleina mai le laau, tuu i pusa ma auina atu e teuina i totonu o le pulou poo le pusaaisa. O se uiga lelei e mafai ona tafe fualaau aina seia oo ia Mati, ae le suia o latou tofo. O le sili atu le mafai ona feaveaia ma le tausia lelei o vaega sili ona taua o apples a Orlik.

I le tautotogo, o le laau e ufiufi i le tele o pulumu o se lanu piniki enaena, lea e faasolosolo malie ona suia i le paepae e pei o le gaʻo. O laʻau apu laʻitiiti o loʻo ulu atu i le fua o le fualaau suamalie, faʻateleina le seleselega i tausaga taʻitasi.

I le avea ai o se tulafono, i luga o se laau matua, e tusa ma le 20 kilokalama o fualaau aina ua maeʻa i le tausaga lona fa o le olaga, e oo atu i le 70 kilokalama i le sefulu tausaga, ma Orlik e siitia i le 120 kilokalama i le sefululima tausaga. Vaitaimi ile taimi e foliga mai ai apu.

E te iloa? Afai e te aveeseina se fuga o le fugalaau mai le apu o se ituaiga taumalulu, o le a leiloa le mafai ona puipuia o ia mai siama ma sigi i taimi o teuina.
O lau e lapoa, lapisi, foliga o le ova, lanumeamata lanumeamata ma se lanu enaena. E i ai la latou mata, o se mea e le o toe i ai se mea ma se sosola i totonu. Buds o le laʻititi, e laʻititi le faʻalanu.

O lala autu e alu ese mai le ogalaau ma se tafao agai i luga, e faafefete i luga. O le paʻu i luga ia i latou e manifinifi, lauulu-samasama i lanu. I le tulaga lautele, o le laau e mafua mai i le sredneroslye papa, o lona foliga lapotopoto, ae le o le laumei lau. O uiga o Orlik apple tree o le a le atoatoa, pe afai e le o taʻua le malosi o le taumalulu ma le tetee malosi i le paʻu.

O le ituaiga o meaʻai e tusa ma le limasefulu tausaga talu ai ma o le fua lea o fua sili ona lelei na maua i le seneturi mulimuli. Faʻataʻitaʻiga o le Faʻataʻitaʻiga o Orel E. N. Sedov ma T. A. Trofimova na galulue ai. E ala i le faigata ona laasia o ituaiga eseese, ua faia ai e saienitisi se paʻu e faavae i luga o uiga o tina o le Macintosh ma le ituaiga o Bessemyanka Michurinskaya.

Ona amata ai lea o le tulaga o le faaleleia Orlik, lea na tolopoina mo le sefulu tausaga. O se taunuuga o le galuega, o le maualuga ma le maualuga o le gaosiga, o le tumau i le maualalo o le vevela ma tulaga faʻaleagaina na tuʻuina atu i le mafaufau. E le pine, o le laau o le zoned sa mafaufauina o le vasega maualuga ma faatagaina e fai faamasinoga. O aso nei ua totoina le ituaiga i le tele o atunuu o le konetineta Eurasoa mo faamoemoega tumaoti ma fale gaosi oloa.

Faʻatauga ma meaʻai eseese

O fai togalaau, oe ua uma ona maua laau o apu ma iloa uma o latou tulaga manaomia ma tausiga, na faamalieina. I a latou iloiloga, latou te maitauina nisi tulaga lelei o le ituaiga, ae i le taimi lava e tasi e faasino atu ai ona vaivaiga.

O mea taua o Orlyk o:

  • faʻamuamua;
  • faʻamafanafanaina;
  • mautu, maualuga fua, lea e tupu ao tuputupu ae apu;
  • fua lelei ma manogi;
  • lelei le tausia lelei ma le mafai ona feaveaiina o apu;
  • compactness o laau ma matagofie le pitonuu ma isi aganuu, e oo lava i se vaega laitiiti;
  • mafai ona tetee atu i faʻamaʻi ma meaola faalafua;
  • tausiga le lelei.

E te iloa? Faʻasoʻatoaga o le gaosiga Orlik e masani ona faʻafefe ai le paʻu o lala skeletal e le mafai ona tatalia le mamafa o le fualaau aina ma le malepe. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e teuina i luga o ni faʻalagolago lagolago.
E leai ni faʻafitauli. Faatasi ai ma i latou tusi:

  • aia tatau e paʻu ai fua i le tulaga o le matua;
  • fua le fua;
  • laiti lanu o apu;
  • ituaiga o le le lava o le mafaufau.

E faʻafefea ona filifilia fualaau ola maloloina pe a faʻatau

E mafai ona faʻatau sau mea totō i luga o le maketi, i le vasega pepe, i le nofoaga autu o le togalaau, poʻo le kiliki i luga o le fatuga e te fiafia ai i le Initaneti. Ae aua nei o tatou faalotomaualaloina i tatou lava i le faigofie o le filifiliga mulimuli, aua o mea uma i le ata e masani lava ona matagofie. O lenei metotia e le mo tagata atamamai ae le mo le lelei o au.

Ua mou ese foi le maketi mo le mafuaaga e mafai ai ona e faatauina atu se oloa maualalo e le fetaui lelei ma ou manaoga. E le mafai ona e siakiina pe ua fou aʻa, ituaiga e fiafia i ai oe, ma isi.

O le mea lea, e talafeagai le alu i le vasega pepe poʻo le nofoaga autu mo togafitiga mo le faʻatauina o tipu. I le avea ai o se tulafono, i ia nofoaga, pe a eliina se laau na e faʻaalia, aveese le lau laau ma faʻagasolo aʻa ma se failauga faapitoa. Ma le isi, e mafai ona latou fesoasoani i fautuaga.

Pe a faʻatau le aoga e faʻapitoa i le aʻa. O aʻa e tatau ona malosi, mausali ma laugatasia, e aunoa ma ni mea faʻaleagaina, faʻafefe. E le faʻagogo, ae e gafatia ma lelei ona atiaʻe. I le faia o sina meaʻai i luga o se aʻa maloloina, e tatau ona e vaʻai i paʻepaʻe paʻepaʻe.

Ia mautinoa e le o ni mea e pala ma pala. O se fatuga talafeagai e maualuga pe tusa ma le 1,5 m, o se aʻa malosi ma se lobe, o le ogalaau e tusa lava, e lima 5 skeletal branches, e le vavae ese le paʻu, ua aveese uma lau. Aua e te tuliloaina ni faataitaiga tele. I le faʻatinoga, latou te faʻaalia le leaga ma le faigata ona ola.

Mo le felauaiga, e tatau ona saunia le mauaina e ala i le afifiina o aʻa ma se laʻau susū ma le cellophane, ma o lala e fai siʻosiʻusi i le ogalaau. Afai o le totoina o le apu e le o fuafua vave pe a uma ona faatauina mai, o le fatu e tatau ona pupuʻu pe, i se isi itu, i le sauniuni mo le feaveaiina o aʻa i totonu o se ato ma se mea susu. I lenei pepa, e mafai ona tu le laau mo ni nai aso.

E te iloa? Orlik ituaiga meaola amata amata fua i le 4th-5th tausaga o le olaga.

O nisi nuances o le totōina o fualaau o le apu Orlik

E toatele tagata e manatu o le mauaina o se fatu maloloina ma le malosi e maua ai le 100 pasene faʻamautinoaga mo lona manuia manuia, ma le amanaia le faagasologa o le totoina lelei. O le mea moni, e tele le faalagolago i le totoina o mea, e aofia ai le atinaʻeina o se laau talavou i le va o uluai tausaga 7-8. Ae ui lava i lea, o loʻo i ai nisi o togafiti faʻapitoa. Sei o tatou faʻaaogaina le poto masani o i latou ua uma ona siaki mo i latou lava le sese o le fuaitau "O le a le mea e toto ai? E pei o laau uma."

O afea e lelei ai le toto

Ua totoina laau Apple i le tautotogo atoa ma le autumn. O vaitau taʻitasi e iai ona lava mea lelei ma le lelei. Mafaufau i ai.

O le totoina o le tautotogo e maua ai le laau ma le tuputupu ae ma le fausia o aʻa ma lala malolosi, lea e fesoasoani i le taumalulu. E amata ona latou totoina i le faaiuga o Aperila - amataga o Me, pe a maeʻa ese le lalolagi mai le malulu ma mafanafana.

O faʻalavelave o se manaoga faifaipea mo le tele o le suāsusu o le seedling ina ia mafai ai ona faʻasaoina lona aʻa mai le faʻamamago. E le gata i lea, aʻo le i totoina i le tautotogo, e manaʻomia foʻi e le aʻa le susu. E manaʻomia ona tuʻuina mo le aso i totonu o se fagu vai, ma ao tulaʻi e tatau ona fafagaina seʻia maeʻa ona faʻafefe le susu ile lalolagi.

Totoga o le Autumn e mafai ai e le fualaau talavou ona faaaoga i le vaitau taumalulu, ola lelei i totonu o le palapala, atiina ae ma faamalosia aʻa. I le taunuu mai o le tautotogo, o lea ituaiga laau e vave ona amata ona tupu ma tupu ai le vegetative.

O le tele o taimi, o le faagasologa e amata i le amataga o Oketopa, ina ia maua e aʻa le taimi e masani ai i le sogi. E taua le amanaʻiaina o uiga maualuga o le itulagi. O le tulaueleele e tatau ona tupu se maualuga maualuga o le lua vaiaso ao lei oʻo ile vevela o le vevela.

O le totoina o le taimi e filifilia, ona o le matua o fualaau. O laau totő e le sili atu i le lua tausaga le matutua ua totoina i le tautotogo, ma o mea sili atu i le tautoulu. O laau matutua, i tulaga o manaʻoga e suia o latou nofoaga, e faʻavasegaina lautele i le taumalulu, pe a uma ona momoe. Ona o le malulu o le tetee o Orlik apple trees, o le autumn e sili atu ona talafeagai mo le totoina o ana laau toto.

E taua! Mo le mulching o apu, o mea e faʻaleleia ai le eleʻele o le eleele, e pei o le coniferous sawdust, ua faʻasaina. E salalau le mulch, ma aluese mai le ogalaau o le 10-15 cm. A le o lea, pe a oʻo i le vevela o vailaʻau, o loʻo i ai se tulaga lamatia e afaina ai le laau ma le fatuga o patipo.

Auala e filifili ai ma saunia se nofoaga mo le apu

O le aʻafia o le laau e faalagolago ile nofoaga na filifilia. E taua le mafaufau:

  1. O laau Apple e le mafai ona atiaʻe i le paolo.
  2. O le fua o le laau e tatau ona puipuia mai matagi i matu ma mai le sun i saute.
  3. O le kulupu o loʻo i ai le pale paleni ma lelei le vaʻaia ma isi laau, o le mamao i le va o ogalaau e mafai ona i ai i le lautele o le 1.5-2 m.
  4. I luga o le fasi fanua i lalo o le olive o Orlik, o le nofoaga o le eleele e le tatau ona sili atu nai lo le 2 m.
  5. O le eleele e sili atu le chernozem ma e le o le afaina. E tatau ona aloese nofoaga e lafoaia ma papa.

O le mea e sauniuni ai atonu o le mea e sili ona taua. E amata i le masina ae leʻi tulaʻi. Muamua, fai se pu, ona eli lea o le 70 cm ma le lautele o le 1 m. I lenei tulaga, o le pito i luga o le eleele lafulemu e gaugau i le tasi itu, ma le pito i lalo - i le isi itu. O lenei taimi e taua tele, aua i le lumanaʻi o le a tatou manaʻomia le faʻataʻitaʻiga muamua.

I le ogatotonu o le lua latou te tietie ai i se pi e tusa ma le 5 cm le mafiafia. O le eleele lelei e fefiloi ma le peat, humus ma le faapalaga, pe a uma ona tumu le lua i le paluga. O nisi tagata tomai faapitoa e fautuaina e faatumu i le tumutumu, ina ia le gata i le lumanaʻi le apu o le apu i totonu o le faʻavao pe a faʻatutu le meaʻai. O le taimi nei o le malolo e mafai ona ufiufi i afifi ma agavale mo le tele o vaiaso. I le taimi lea, o le siosiomaga e talafeagai mo aʻa o le a faia iina.

Auala e totoina ai laau

A o leʻi totoina, e toe vaʻaia ma le totoa ia laau toto, ma gauai faapitoa i aʻa. E leaga pe a fai o le pito i luga o le lanu enaena. E tatau ona vavaeina i latou e ola. E le gata i lea, aua neʻi galo e siaki mo le pala ma faia le masima (pe a leai).

A maeʻa le togafiti, ona tuʻuina lea o le mea totino i totonu o le lua ina ia mafai ai e le pua ona maua mai le itu i saute o le ogalaau. Ona faʻalauteleina lea ma le faʻaeteete le rhizome ma le vai i le laau, sasaa i le pito i luga ma le eleele ma susunu.

I le auala, o se laau i le taimi o le totoina e manaʻomia ona faʻapipiʻiina lelei e faʻatumu ai le vavao o loʻo i le va o aʻa. O le eleele e solia ma le mataʻutia, a leai o le a magumago aʻa ma o le a le mauaa le aʻa.

E taua! Pe a totoina laau aʻau, e susunuina pine i le pito i lalo ina ia aloese mai le pala ma le toe gaosia o microbes pathogenic i luga o le aʻa.
E taua le gauai atu i le ua (o le mea e alu ese ai le paʻu mai le lanumeamata i le enaena). E tatau ona siitia le 5 cm i luga aʻe o le eleele. Afai e faʻalolotoina, o le a maua mai e le laau sina seleselega laitiiti, pe a malosi malosi, o le a vevela ona o le leai o le susu. Ua fautua mai tagata tomai faapitoa e ufiufi lenei nofoaga mai luga, sasaa se faaputuga eleele ina ia mautinoa ai le tafe o le vai i le taimi o le timu.

O le vaega mulimuli o le totōina o se mea faʻamalosi ma se polyethylene poo se mea faapipii o le paʻu i le pua. Faatasi ai ma se matagi malosi, o le a fesoasoani lenei faʻaoga e laveaʻi aʻa.

Filifili sili ona lelei mo le ituaiga

O le paʻuina o le apple Orlik e tupu mai i le fesoasoani o fualaau tuaoi. Ina ia manuia le faia o le ovary, o le isi mea e manaomia ai le au palota tatau. I totonu o lomiga faʻavae, o auala e faʻamatalaina mo a latou filifiliga e ala i le auala e fuafua ai le pasene o fualaau aina.

I le taimi lava e tasi, o mea o lo o aofia i le phlorizin i faavae o koluma o ituaiga eletise ma le pollen o se ituaiga pollinator ua avea ma faavae. O lea la, o se taunuuga o le faitauga, o le sili ona lelei o pollinators mo Orlik o: Spartak, Lobo, Mati, Green May.

O nisi faifaatoaga latou te faʻamatalaina o latou poto masani e uiga i se tuufaatasiga lelei o ituaiga Kandil Orlovsky, Sunny, Stroyevskoe.

I tulaga uma lava, o ituaiga o le taumalulu o le a sili atu ona lelei le palaina e le autumn ma ituaiga o le taumalulu. E manino lava o le isi itu o Orlik le Papyr e le aoga.

O nisi o fautuaga i le tausiga o le olive o Orlik

O le tausia o le laau o Orlyk e aofia ai le fafagaina o le suasusu, tipiina o lala, faʻamaʻiina ma puipuiga mai faʻamaʻi, meaola faalafua ma togao. Auala e le faia ai se faʻaopoopoga o le mea, aua o le eseesega e le o se mea e sili ona manaia.

E faʻafia ona faʻainu le apu

O le faasusu vai e tau atu i le pala o aʻa, faamai ma le oti o le apu. O lea e le tupu lenei mea, e tatau ona e mulimuli i tulafono o le fafaga. E mafai ona faʻatinoina i luga o le eleele, eleele poʻo le suamalie, faʻapea foʻi ma le faʻapipiʻi.

Vaʻa faʻafeinu faatulaga i le va o laina i fausaga e faia ma auala faapitoa. A faʻaaogaina se sooga, o lenei faʻatinoga e faia i le taamilosaga o le pale. O lona uiga, e masani lava, mai lala pito i sili ona umi, latou te tuu i lalo le laina ma tusi se liʻo - o le nofoaga e taulaʻi ai aʻa laiti.

E tatau ona faʻaeteete ia aua le faʻaleagaina le aʻa, ia faia se tamai tootoo ma se suo o le 10-12 cm i le loloto. E sasaa lemu le vai seia maeʻa ona gauai.

E taua! I le vevela, le taua o le vai timu, pe a mu le eleele i le 5-15 cm, o le a faʻaleagaina ai le tulaga o le apu.
Lafu taʻavale le manava, le manava, pusa ma isi ituaiga o timu. O le mea autu lava o le vai e sau, e aunoa ma se mea, i tamai mataua aʻo leʻi faʻamamaina le eleele i le 60 -80 cm.

Lelei togafiti i totonu o lena vai i ni mea laiti e masani ona alu i aʻa. E le gata i lea, e mafai ona faʻafesoʻotaʻi lenei vaiinu faatasi ai ma se laei o luga o le vai, ma i le vevela o le taeao po o le faʻaopoopoga o afiafi faatasi ma le faʻafefeteina, lea o le a faia ai se masini mimiti i le togalaau.

O le fua o le fafaga e faalagolago ile tausaga ole apu. I le muamua 5 tausaga o le soifuaga, e manaomia ai e vai sina vai itiiti. E sili atu ona faʻafeinuina nai lo laau matutua. I le tulaga masani, e tasi le vai e tatau ai:

  • tausaga taʻitasi tausaga - 2-3 pakete vai i le 1 mita sikuea o le liʻo;
  • laau e lua-tausaga le apu - 4-5 pakete vai;
  • 3-5 tausaga le matutua - ia le itiiti ifo i le 5-8 pakete vai;
  • faʻataʻitaʻiga na ulu atu i le fua o fualaau aina ma tagata matutua (6-10 tausaga) - e oo atu i le 60-100 l / sq. m

O le amataga o le tautotogo na faia ao leʻi amataina le pupu. Faatasi ai ma se mafanafana o le tau, o laau totō ma laau talavou e oo i le lima tausaga e fafagaina i le tasi i le vaiaso i soo se auala, matauina o tulafono ua taua i luga.

O aganuʻu matutua e faʻatulagaina fausua lona lua pe a uma le fuga i le laasaga o fualaau aina. I tulaga o le vevela o le tau, e tatau ona faʻafeinu vai faaopoopo i le taimi o le tuputupu ae o apu. O le le lava o le susu e mafai ona taʻitaʻia ai i le vave faʻamauina.

Fafaga mulimuli i le gaioiga malosi o le vaitau tuputupu aʻe faʻaalu 2-3 vaiaso aʻo lei selesele.

O le pa'ū faʻafuaseʻi, i le vevela, vevela o le tau i Oketopa, ua faia fa lona puipuia o vai. O lana galuega autu o le puipuia o le aganuu mai le afaina ma le malulu i le taumalulu.

Pe a uma ona faʻamalosia faʻamalosi tatau tatala ma mulingua le palapala i pristvolnyh circles. Lafoaʻi eleele e saofaga i le faʻaauau o le sone o aʻa faʻamalosi ma lauulu lauulu. Mulch e taofia le faʻamaʻapeina o le vai ma e le faʻatagaina le faʻavaeina o le palapala.

E taua! Leai se mea e tatau ona inu ai le apu i le taimi o le seleselega pe vave foi pe a maeʻa. O lenei mea o le a faʻaosoina ai le tuputupu ae o totogo talavou o le a feoti i le taumalulu, lea e matua afaina ai le laau pe tau atu i lona oti.

O le a le mea e faʻaalu ai le apu apu

O le taimi e tatau ai mo le fafagaina o Orlik apple laau e fuafua i vaega vegetative o fualaau aina.

E tatau ona faʻaleleia mea taumafa i le vaitau o le atinaʻeina o atinaʻe, o le, i le tautotogo.

В качестве удобрения под зрелые экземпляры можно вносить перепрелый навоз и азотсодержащие смеси. Например, из нитроаммофоски и 30 г аммиачной селитры.

I le taimi o le fuaina, o le fofo e faaopoopo atu i le 140 g o le superphosphate, 50 g o le potassium chloride ma se pusa faapalaga. I le vaitau o le tautotogo mo le faateleina o le malosi o le biomass e tatau ai ona faia se fusi o le moa moa faatolu i se fua faatatau e 50: 1.

Mai le ogatotonu o Aukuso i le ogatotonu o Setema, pe a oʻo i le tupu aʻe o wili, ua fautuaina e saunia laau mo le taumalulu. Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina humus poʻo mineral complexes ma le igoa "autumn". I le taimi nei, o meaola o le olive o le Orlyk apple tree ua faʻaseseina, talu ai ona o le matuuga o le fafie ua faateteleina.

E faʻaaogaina fuga i pu poʻo pu na saunia muamua i luga o le itu. Fautuaina loloto i le 50 cm. Faatagaina mo le sikuea sikuea. m faia:

  • mai le 4 i le 8 kilokalama o meaola faʻasaina eseese, humus poʻo le faapalaga;
  • superphosphate e oʻo i le 60 g (faalua le superphosphate ave 30 g);
  • fuga falaoa i le 40 g.
O le fafagaina o le malulu o mea o le apu, e faʻaaogaina ai le fugalaʻau i le superphosphate i le fua faatatau o le 3-50 g i le 1 lita o le vai.

Afai e ola le laau i le eleele acidic, e fautuaina e le au fai togalaau togafiti taʻitasi 3-4 tausaga. le faʻaleagaina le eletise ma le lime (150-300 g i le 1 sq m m). E pei o se isi mea, o le penisina, marl, le falaoamata lolomita ma e oʻo lava i le fausaga tuai ma le efuefu laupapa e ono talafeagai.

E faʻapipiʻiina le apu

O le galuega autu o le teuina o laau aisa o le aveeseina lea o lala oti, maʻi, lapisi ma le faaleagaina, lea e puipuia ai le laau mai maʻi, le lelei le felauaiga o le sua ma le oti. O le teuteuina foi e fesoasoani i le fausia o le pale ma maua ai le malosi o le laau mo le tele o fualaau.

E te iloa? O laau Apple e ola mai le 25 i le 50 tausaga.
Aveesea o le tele o tanu e faia i tausaga taʻitasi, o nisi taimi e faalua i le tausaga. I le tautotogo latou te fausia ai se pale, aveeseina lala matutu, ma i le tautoulu latou te vavae ese ai le vaivai ma i latou e le faʻafefe.

Autalavou teuteuina Orlik e mafai ona amata pe a paʻu lau laʻau uma, ae sili atu le faʻatali mo le malulu ma le muamua kiona. Ona taofia ai lea o le sosolo, ma o le a le mafatia le laau.

O le seleina o le tautotogo e faia i le masina o Mati po o le amataga o Aperila, ao faagasolo le laasaga o le taamilosaga le tumau. I faʻataʻitaʻiga talavou, o le pito i tua o le ogalaau ma o le pito i lalo e tipi i le 80 cm. Ua faia lenei mea e fausia ai le pale ma faʻamalosia le aʻa.

I luga o laau tuai tuai, o maʻi, mago ma tiogo vaega ua faʻaumatia. I mataupu o le mafiafia, o le pale e tatau ona faʻatalanoa ina ia le faia e lala ia se ata lafoia mo le tasi ma le isi.

A uma le galuega, ona tapuni lea o vaega i se togalaau. E talafeagai le afifiina o manua tetele i le polyethylene ma faʻapipiʻi faʻamau. A maeʻa ona fetuunai le aganuu, o le a aveesea uma fausaga.

Fua o fua ma taimi e teu ai

O le matua o apu a Orlik e le amata sei oʻo ia Setema. O vaega o tulaga tau fesuiaiga e mafai ona faia ni fetuunaiga itiiti i le taimi o le seleselega. E taua le i ai o le taimi ao lei oʻo i le tele o le faʻamaligiina o le fualaau aina ma ave saʻo ese mai le laau. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga meafaigaluega faʻapitoa e faʻatasi ma le eleele e aunoa ma se faʻaleagaina o ni apu, e oʻo lava i lala pito i luga.

E fautuaina le aoina o fualaau o ituaiga o le taumalulu faatasi ai ma le aʻa, aua o lona mafutaga e faaumiumi ai le vaitaimi o le faasaoina o le fua, puipuia o siama ma sigi mai ai. Muamua, galue ma lala laititi, ona e oʻo lea i luga.

E taua le faʻaeteete ia aua le faʻaleagaina le peʻa i le faagasologa ma ia le tuua le nifo ma maʻeʻe ai. O faʻataʻitaʻiga faʻaleagaina e tatau ona lafoina mo le toe faʻaaogaina, faʻapea foi le pala, o le pusa ma le anufe. Latou te fetaui mo le faʻaogaina i se pepa fou ma mo le sauniuniga o sauniuniga eseese a le fale.

Aua le luluina le laau. O fua e le tatau ona lafo i totonu o le ato - latou te paʻu pe a taia.

E taua! Mo le seleselega filifili se tau malulu.
A o le teuina apu, ia mautinoa o fualaau aina uma ma mea e le afaina pe alu i le pu. O lea latou te taoto ai seia oo i le tautotogo, ua tuu i totonu o plywood po o atigipusa laupapa, i le afifi muamua o fasipepa taitasi i se fasipepa.

A o leʻi teuina, ua fautuaina nisi o faletalimalo e togafitia le nofoaga o le ovary ma le mea e tupu ai, faapea foi tane tanoa ma ato i totonu o le fale ma le ava malosi po o se vaivaiga vaivai o le potassium. E tatau ona faʻaeteete e faʻaaogāina le apu ia aua nei faʻaumatia le pefu.

O le vevela lelei mo le teuina o apu o le + 1 ... +3 tikeri, lea e fesoasoani i le tuʻuina atu o le ethylene mai le fua. Fofo ile 85-95%. Afai e maualalo, ina ia le maligi ai fualaau aina, e mafai ona e sosolo le pepa afifi i le suauu. Ia saunia ina ia maua le paʻu o le tino.

O puipui i totonu o le pulou e togafitia i le lime aʻo le i oʻo i luma ma maua ai le lele lelei. Ina ia aloese mai suiga faafuasei i le vevela i le taumalulu, e faamaluluina le fogafale i lalo.

E le gata i lea, mo le teuina, e mafai ona faatumuina apu i le oneone susu, afifiina i taga palasitika ma nonoa pe sasaa atu i ni pusa i pusa.

Puipuiga ma puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

E ui lava i le tumau o Orlyk i faʻamaʻi ma meaola faalafua, faʻatasi ai ma faiga faʻalapotopotoga e le faʻamalamalamaina, o le taufaʻamataʻu i le ituaiga o meaola cytosporosis, paʻu paʻu ma le paʻu.

Foliga vaaia o cytosporosis faʻaosoina ai se anufe e faʻapipiʻi i le paʻu. Ia iloa le faʻamaʻi e mafai ona i ai i ni pogisa. O le lamatiaga o le faʻamaʻi pipisi o le faʻamaʻi, vevesi uma o le ogalaau, ma le fasia o se laau. O lenei faagasologa e amata i le pau ese mai le paʻu ma paʻu ese mai lala. E mafai ona amata i le eleele le lelei le mea e mafua ai, e le gata i le leai o se faʻaofuofu ma faʻafeinu, pe i le tulaga o le faʻafeinuina tele.

O togafitiga e tatau ona vave amata i le faʻailoga muamua. O le mea lea, o le paʻu o loʻo faia i le "Hom". O le fofo ua saunia i le fua faatatau o le 40 g o le vailaʻau i le 10 lita o le vai. O le mea muamua e pulumu e manaʻomia e taofi i luma o le tatalaina o fatugaʻo. I le taimi o le fugalaau, o le isi laasaga togafitiga e faia - o le pale ma le ogalaau e togafitia i se vaifofo o le apa memea sulfate i le fua faatatau o le 50 g i le 10 lita o le vai. O le togafitiga lona tolu e toe faia i le "Aiga".

Mealy dew e tupu foi ona o se taunuuga o foliga mai o le siʻi. E afaina ai vaega uma o le laau lea e aofia i fualaau aina. Muamua, o le maʻi e faʻaalia mai i le paʻepaʻe paʻepaʻe, e foliga mai o le paʻu paʻu. O tagata e leai ni aʻafia e fiafia i fualaau aina e mafai ona ave mo le efuefu. I le aluga o taimi, o le faʻamaʻi o le maʻi, o le fugalaau o le a lanu enaena, lanu uliuli i ona luga. O le laʻau ua mamae ma pau, o fua e le o fusifusia.

Mo faamoemoega faʻasolosolo, o le apu e sosolo i le "Skor" i le tautotogo, ma pe a uma ona tupu aʻe i le kopa. A maeʻa le seleselega, o le pale e togafitia i se fasimoli vai poo le copper sulphate.

E te iloa? I le avea ai o se togafitiga e puipuia ai faʻamaʻi ma meaola faalafua, e mafai ona gaosia ai le apu o le apu ma le fualaau faisua.
Scab e seasea ona tupu ona o se taunuuga o le gaioiga o mea malie. O aʻafiaga e fuga mai le lanu enaena i laulaʻau, ma mulimuli ane latou faʻamago ma felelei solo. E mafai ona faʻaleagaina le fua - o fuga ma lauulu uliuli e faʻaalia i luga o apu. I lenei tulaga, e tatau ona aoina mai vaega ua pisia, e aofia ai fua, ma susunu i fafo o le togalaau.

E selesele le laau mai le paʻu i le tautotogo pe a aliali lau. O le faia o lenei mea, ma mai se mea e puipuia ai, o le laau e togafitia i se vaifofo o le "Topa". A maeʻa, ona toe faia lea o le faʻataʻitaʻiga i sauniuniga "Chom" poʻo le "Colloidal sulfur".

O le puipuiga sili lava o le tausiga saʻo lea mo le aganuu. Aua nei galo e aveese lau paʻu mai le togalaau i le tautoulu ma se rake, ina ia aua nei faia ni tuutuuga lelei mo pamu.

I le taumalulu, o fualaau aina suamalie e leaga. Ina ia latou le topalaina le paʻu, ua afifiina i luga o taualuga se taualuga i le maualuga o le 50 cm, masini mafiafia. E mafai foi ona e fefefe i mata ma lala o conifers.