Lafumanu

Musk ox: pe faapefea ona foliga, pe a maua, pe o le a le mea e 'ai

E ui lava o le musk ox o se aiga vavalalata o povi ma 'oti, o lenei manu e foliga mai o se tagata ese mai fafo mai le taimi ua tuanai. O foliga ese ma foliga moni i lona natura e faamanatu mai ai ia i tatou taimi ua leva o le vaitau o le aisa. I le taimi nei, o le musk bulls i o tatou taimi ua salalau i luga o se nofoaga tele ma o le a le oti lava.

O ai le povi musk

O povi musk o aso nei (la latou igoa lona lua e sili ona lauiloa) e tupuga mai i le Himalayas i le teritori o Siberia i aso nei ma le itu i matu o Eurasia, le gafa, lea na mou atu i le amataga o le mafanafana i le faaiuga o le Pleistocene. I se taimi mulimuli ane, o le musk povi na amata ona oti i le vevela ma le tele o isi mafuaaga. Peitai, talu ai ona o le vevela i totonu o le North North na taliaina mo i latou, na mafai ai pea ona latou ola, e tusa lava pe na o ni laulaau matilatila, io tatou aso.

E te iloa? E ui i le igoa lona lua o nei meaola - musk ox, o latou tino e leai ma e leai lava se moa.

E talitonuina i le mea o loʻo iai nei (alaska, vaega o Greenland ma le motu i le va oi latou) musk oxs e mafua mai i le femalagaaʻi ona o le mafanafana. Sa latou malaga atu i le itu i le mea e tumau ai le vevela ma iu ai ina iu i luga o le teritori latou te nonofo ai e ala i le alalaupapa o le eleele Bering, muamua i Amerika i Matu ona sosoo ai lea ma Greenland. O loʻo i ai i le seneturi lona lua ituaiga o vaevaega o lenei ituaiga o manu - Ovibos moschatus moschatus ma Ovibos moschatus rota, lea e na o ni nai eseesega i fafo. O isi faʻatusatusaga faʻataʻitaʻiga tutusa; i le vao, e mafai lava ona latou ola i le lafu e tasi.

Faitau foi e uiga i povi vao i le natura.

Faʻaaliga

O foliga o musk cow na faia i lalo o le malosi o se tau vevela. O auiliiliga uma na tutupu ona o le umi o le fetuutuunaiga ma na fuafuaina mo se taimi umi i tulaga o le malulu tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani lava e leai ni vaega faʻamalosi o le tino i luga atu o le tino - e faʻaitiitia ai le faagasologa o le vevela.

O nei manu e masani ona taʻua o le feusuaʻi. Muamua lava, o gaʻo o tane e sili atu le malosi ma sili atu le malosi nai lo tamaitai. E le gata i lea, o fafine e mafai ona iloga i le vaega o le paʻepaʻe papaʻe, o loʻo i le va o nifo, ma le leai o se faʻamafanafana i lo latou faavae. Faailoga alii:

  • maualuga i le mamae - 130-140 cm;
  • mamafa - 250-650 kg.

Faailoga o tamaʻitaʻi:

  • maualuga i le mamae - toetoe lava a le silia le 120 cm.
  • mamafa - e seasea sili atu i le 210 kilokalama.

E taua! Mo musk povi e nonofo i tulaga o le faatoʻaga, o le tele o lapoa o uiga ia: tane e oʻo i le 650 kilokalama, o fafine 300 kilokalama.

Vaega o foliga vaaia:

  1. E i ai le tele o le ulu. Mai le pito i lalo o le muaulu e sau se paga o le lapotopoto i le amataga i lalo, ona alu aʻe ai lea ma fafo atu o nifo. E le o toe faʻamautuina ia ulu i le ono tausaga muamua o le soifuaga ma e faʻaaogaina e manu e puipuia mai tagata taufaasese ma fefinauaʻi.
  2. O mata e faatulagaina lelei, e masani ona paʻuuli enaena.
  3. O taliga o povi e laiti (e oʻo i le 6 cm).
  4. I le vaega o le tauau o le tauau, o le musk povi ei ai foliga foliga o se mea malie, o se ufiufi, lea o le a faasolosolo sao i luga i se auala malie.
  5. Lima malolosi; o pito i tua e umi atu nai lo pito i luma, lea e talafeagai mo le siitia i tulaga mauga.
  6. O mauga ua fesuisuiai ma ovaevae, o loʻo i ai se lamolemole lamolemole, tele lapoa ma lapotopoto, faʻalelei foliga. O faʻamavae o loʻo i luma o vae e sili atu le lautele nai lo tua.
  7. O nei meaola ei ai le siʻusiʻu, ae e puupuu lava (na o le 15 cm) ma e natia atoa i lalo o le fulufulu.

Fulufulu mamoe

Faʻaʻaina povi - tagata e umi le uumi ma le fulufulu mafiafia, o loʻo i ai le mafanafana lelei (e ono taimi e sili atu le mafanafana nai lo mamoe). O lenei meatotino e maua ai le mea e taʻua o Giviot - o le mea moni, o se fulufulu o le poloaiga lona lua, lea e tupu aʻe i lalo ifo o le eleele ma ei ai lona fausaga e sili atu nai lo le cashmere. Faatasi ai ma le amataga o le mafanafana o le vaitau, ua toe faʻaleleia, ma i le taimi o le fou faafouina e tupu atili ai.

E te iloa? O tagata tagatanuu o loʻo nonofo i le vao musk vao e aoina mai le vailaʻau na latou lafoina i le taumafanafana ma faʻaaogaina mo fefaʻatauaiga ma mea taulima.

O le lanu o le fulufulu mamoe e masani ona foliga mai i se paolo o le enaena po o le uliuli. O se tuufaatasiga le tuufaatasia o lanu eseese o nei lanu e mafai, ae masani lava o le lauulu enaena i tua e faasolo ina pogisa, ma liliu atu i le pulapula vavalalata i vae. O le mailei e natia le tino toetoe lava atoa, faʻaalia naʻo pu, isu, laugutu ma atigivae. O le maualuga pito i luga o le peleue e faailogaina i le ua, ma le pito maualalo - luga o vae. I le taimi mafanafana, o le fulufulu mamoe muamua o le poloaiga e sili atu ona puupuu nai lo le taumalulu (i le 2.5 minute) ona o le faʻamalolo. O le tafe o le moling e faalagolago tele i luga o le a le tau ma le forage autu e manaomia. Faʻateleina musika ma fafine maʻitaga, e fai ma tulafono, faʻamaeʻa le faʻamamaina o se taimi mulimuli ane nai lo o latou uso. I le vaega e le o toaaga mai, suiga o lauulu o le uluai poloaiga e tupu i le tausaga atoa.

O fea, i totonu o le sone masani

I se mafanafana o le tau, e le mafai ona ola masani povi, e pei o le lalo ifo o le a mafua ai ona osofia tele. O le mafuaaga lena na o le pau le nofoaga talafeagai mo i latou o eleele malulu malulu. Ma talu ai ona o ia ituaiga o mea taua e pei o le tulaga patino o vae ma vae, o le eleele ma se autu o mauga ma mauga e sili ona talafeagai mo povi musk.

O le natura masani i le taimi nei e gata i Greenland sisifo ma sisifo ma le pito i matu o Amerika i Matu. Na aumaia foi i latou i motu lata ane, o loʻo i ai nofoaga talafeagai ma nofoaga faʻatau (i matu o Alaska, Nunivak ma Nelson Island), lea latou te lagona ai le lelei ma ua toe gaosia ma le malosi. Ua faia foʻi taumafaiga e faʻasalalau le talafatai o Iceland, Suetena ma Nouei ma povi moa, ae mo mafuaaga e le iloa e leai ni aʻa.

Aoao atili e uiga i ituaiga o pafalo: Asia, Aferika.

Auala o le ola

I a latou amioga, o le gaogao o povi e tele auala e talitutusa ma mamoe vavao - muamua lava, o loʻo tatou talanoa e uiga i femalagaiga faʻavaitau mo meaai. I le tau mafanafana, latou te fiafia ai i laufanua valevalenoa ma vanu o vaitafe ma vaituloto, aua o loʻo i ai le tele o togalaau aina iina, ma i le taumalulu latou te oso maualuga i mauga. O iina, e agi ai e le matagi le kiona mai luga o mauga i luga o le eleele, lea e faigofie ai ona maua meaai.

Auā o nei meaola o loʻo faʻaalia ai se olaga faʻafefe. I le tau mafanafana, o lafu taʻitasi e le silia ma le 5-7 ulu, ma i le amataga o le taumalulu laiti lafu o loʻo faʻaputuina i le sili atu i le 10-50 tagata taitoatasi. Faʻateleina povi e alu aʻe ma le atamai i luga o atumauga, i le taimi e tasi e maua ai ma 'ai ai vao vao, fugalaau ma vao. I le taumafanafana, e masani ona sailia e manu meaʻai ma malolo, o nisi taimi e oo i le 6-10 taimi i le aso. I le piriota mai le amataga o le tautoulu seia oo i le faaiuga o le tautotogo, o manu felelei solo, ae i le taimi lava e tasi e le sili atu i le 200 mita mita. kilomita O se povi povi po o se fafine e mafai ona auai i le sailiga mo se nofoaga fou mo le lafu manu, ae i tulaga lamatia (leaga le tau, osofaʻiga taufaamatau, ma isi mea), o le povi povi e masani ona toesea. I le avea ai o se tulafono, o le lafu o loʻo alu malie lemu, ae peitaʻi, afai e manaʻomia, e mafai ona oʻo atu i le saoasaoa e oʻo atu i le 40 km / h ma tausia mo se taimi umi.

I le taumalulu, o le tele o meaʻai e malolo, faʻamalo meaai na 'aina i le aso na muamua atu, ma afai e maua i latou i se afā, latou te fulitua i tua ma faatalitali ai.

I Initia, o loʻo i ai se povi vevebacked zeb, e ese mai le lafu manu i luma o se mea malie ma le vaʻa i le va o vae muamua. E pei o le povi a le Europa, na avea ai zebu ma puna o susu ma se fesoasoani i le faatoaga.

O a mea e fafaga ai

O povi vevela o ni manu feʻai, o le mea lea o le tele o mea latou te fiafia i ai e fai si vaapiapi: o fugalaau, togavao laiti ma laau, lichens ma le vavao. Evolution ua faamalosia nei manu ina ia fetuunai i mea laiti o le faavae o le fogafale o Arctic. O se taunuuga, na latou iloa pe faapefea ona sailia ma le manuia ia laau totogogo mamago e natia i lalo o le kiona, ona o le tausaga atoa o laau toto e faatoa mafai ona maua i totonu o ni nai vaiaso. I O laau e sili ona pele ma masani ona faʻaaoga i le musk e tatau ona aofia ai:

  • cotton grass;
  • sosolo;
  • Astragalus;
  • veinik;
  • mytnik;
  • lanu moana;
  • lugovik;
  • tusitusi;
  • diponotium;
  • solo;
  • fofo;
  • arktagrosisy.

E taua! O nisi taimi e asiasi atu ai povi i nofoaga latou te maua ai minerale, macro - ma micronutrient supplements - natura masima masima. E masani ona tupu lenei mea i se vaitau e leai se kiona.

Tofiga

O le faʻafeusuaiga i tamaʻitaʻi e masani lava ona oʻo mai i le tausaga lua o lo latou olaga, ae i nisi tulaga latou te mafai ai ona faʻamalosia le vave faʻapitoa i le 15-17 masina. E mafai e le kulumu ona faʻamafanafanaina fafine pe a oʻo i le 2-3 tausaga. O le matua o tausaga o fafine e tumau mo le 11-13 tausaga. E masani lava, o le fananau mai e naʻo le tasi le kupita e aumaia, ae e mafai foʻi ona faʻaalia le masaga. Afai i le taimi o le soifuaga o le tamaʻitaʻi o le a faamalieina, o le a mafai ona ia aumaia 1-2 ivi taʻitasi i le 10 tausaga muamua o lona olaga. I le lumanaʻi, o le a tupu lenei mea e sili atu ma le tausaga mulimuli ane.

O le gaʻo o musk povi e amata mai i le faaiuga o Iulai e oʻo atu i le amataga o Aokuso, ma e tolu laasaga:

  1. Amata. O tamaitai e amata le fiafia, ma latou faatagaina le aluma e amata ai le vevela ma le sisiva. E le gata i lea, o le aso o le sailiga mo meaʻai ma malologa ua leiloloa, ua amata ona faaalia le ita i isi alii ma fai ai uluaʻi ulugalii ma povi. O le umi o lenei laasaga e 7-9 aso.
  2. Le maualuga. E tele ni paga o loʻo faia i le va o le aluma ma le tamaʻitaʻi mai lana lafu. Latou te paʻu, a maeʻa le toʻalua.
  3. Attenuation. E faasolosolo lava, o aso uma o le alafapeta o le toe foi atu i le masani, ma ua le toe faaalia le ita i isi alii.

I totonu o lafu tetele i le taimi o le taʻavale, e masani lava ona i ai se teteʻe mo le aia tatau e paʻu ai ma se fafine, ae i taimi nei e masani lava ona tapunia tane i le faʻaalia o le taufaʻatau. E aʻafia ai se faasologa o gaioiga faʻale-tino faʻapitoa:

  • ulu i luga o le itu a le fili;
  • sasaina o le ea ma nifo;
  • tagi;
  • eli le eleele i le atigivae, ma isi.

Na o nisi taimi e sau ai i le taua, ma e seasea ona mafai ona iu se taua faapena i le maliu o se tasi o le au auai.

O le maitaga o le maʻitaga e 8.5 masina, ae o lenei vaitau e ono fesuisuiai e fuafua i tulaga tau le siosiomaga. O le tele o tamaʻi pepe na fanau i le faaiuga o Aperila - amataga o Iuni. O se fafine maʻitaga e toetoe a le mafai ona iloa i isi povi ona o le natura o le skeleni ma le lauulu umi. E naʻo le amioga e ese - o povi aʻo leʻi fanau mai e leai se aoga, taumafai e sola ese atu i le pito o le fanua o lafumanu. O le faʻagasologa o le faʻagasologa e naʻo le 5-30 minute. O le mamafa o le mamafa o le tamaʻi povi na fanau mai e 8-10 kg. E maitauina o tamaʻi pepe faatoa fananau mai ei ai se mea e iloagofie ai le gaʻo, lea latou te maua ai puipuiga mai le malulu.

O le uluai fafagaina o le fafine o le 20-30 minute talu ona fanau mai le pulu. I aso muamua e lua o fafagaina, o itula uma lava e faia, e tofu i latou ma le 1 i le 10 minute. E afua mai le masina e tasi le matutua, e alu malie le au laiti i le mutia, ma i le lima o masina latou te teena atoatoa le susu o tina.

Tausaga o le faitau aofai ma le faasaoina

Ina ua faʻamaonia e saienitisi o le aofaʻi o povi musk na faʻaitiitia i lalo ifo o le aʻafiaga o mea e leʻi malamalama lelei i ai, na tonu ai loa e toe faʻaleleia ma faʻalauteleina i latou i totonu o teritori e talafeagai lelei mo nei manu. O ia taumafaiga na faia i Alaska, i le teritori tundra o Rusia, o motu o Nunivak, Wrangel, Suetena ma Nouei, lea e tutusa ai tulaga ma o latou nofoaga masani.

E taua! O le sailiga mo povi musk e le tusa ai ma tulafono i atunuu uma. O laisene faʻaipoʻa e le tuʻuina atu mo la latou fasiotiga, ma o soʻo se manua e te faia i nei meaola o le a molia.

E masani lava ona masani le masani o povi masaga i Suetena ma Nouei - i isi nofoaga uma o loʻo lelei ona aʻafia. I le taimi nei, o latou faitau aofai e le itiiti ifo i le 17-20,000 tagata taitoatasi ma o loʻo faʻaauau pea ona faʻaola. O le mea lea, na mafai ai e le tagata ona taofi le faʻaumatia o le meaola atoa ma le fesoasoani o faatinoga faʻatasi ma le mana o lona mafaufau, lea ua i ai nei i le vaega ma le puipuiga o le "mafua ai ona fefefe."

O fili faalenatura i le natura

O le tele o fili o nei meaola i le vaomatua o:

  • luko;
  • paʻu paʻepaʻe ma le enaena;
  • lapisi.

Pe a feagai i latou ma tulaga lamatia, o manu e masani lava ona o atu i se mea e oso ai, ma, e aunoa ma le le iloa o le tasi ma le isi, tuua le teritori o le taufaaleaga. A e ui i lea, afai e te faʻailoaina i latou e ala i le teteʻe pe vavae ese ala uma e sola ese ai, latou te tu i se liʻo, puipuia le tamaititi, ma amata oso faʻatasi ma le fesoasoani o nifo ma atigivae. A i ai se taua ma se tagata taufaasese, o le a liliu tamaloloa e tamoe i totonu o le tagata osofaia, ma a maeʻa le taʻavale, latou te toe foi mai, toe foi i lo latou nofoaga. O le lafu, i le isi itu, e agai atu i le tane, ina ia mafai ai ona vave toe foi i totonu o le liʻo. Na matauina pe afai e fanaina e nei faifaoloa nei manu i fana, o le lafu e tu, o loo i ai se puipuiga puipui, seia oo i le toe sui, e aunoa ma le tuua oo latou uso paʻu.

Man ma musk ox

O le oloa pito sili ona taua na maua e le tagata mai musk muso e mautinoa lava Giviot. I le gasologa o lona gaosiga o mea tau pisinisi, e maua ai ni ie lelei, ma maualuga tele le maualuga o le vaivai ma le faʻamafanafana. Mo le tasi molt, e mafai ona aoina mai le 2 kilokalama o meafaitino muamua mai meaola mai se meaola matua. I le taimi muamua, na fasiotia ai povi ina ia maua ai aano o manu - o loo i ai se manogi o musk ma e pei foi o le lafumanu i ona meatotino totino. O le gaʻo gaʻo e pei o se mea lelei mo meaai. Ae ui i lea, o lenei faiga ua faʻamutaina nei.

Vitio: musk ox - o se tala ola o Ice Age

Musk ox o se faʻataʻitaʻiga o le auala e pulea ai e se tagata se ituaiga tulaga ese o mea ola, ma popole i le siosiomaga nai lo ona manuia. O le taimi nei o nei augatupulaga e le o faamataʻuina i le faʻaumatia. Atonu o latou faitau aofaʻi o le a faʻaauau pea ona tuputupu aʻe, faʻamaoaigaina nofoaga leaga matuitui.