Laʻau

Pilea - lanu eseese ma ofoofogia

O Pilea o se faʻasinomaga o faʻasalalauga ma tausaga taʻitasi o le aiga Nettle. O le natura masani mo ia o le vaomatua o vaomatua toetoe o le paneta atoa. O laau toto e matua eseese lava ma o nisi taimi e faigata ai ona tuufaatasia i lalo o le igoa e tasi. O i latou o ni lauusiusi ma ni lau-ogalaau ma ni laulaʻau ua teuteu pe fesuiaʻi. O le tausia o se sikoa e faigofie lava. Faafetai i laʻau matagofie, e paʻi atu i le tausaga atoa ma le lalelei uiga ese.

Faamatalaga faʻatau

O Pilea o se aganuʻu vaomatua ua tupu i totonu o tatou latitu i totonu. O le laau, ua ufitia i le matagofie o laʻau, e le sili atu i le 40 cm le maualuga. O loʻo faʻapipiʻiina ni laupepa faʻatasi ma laʻau faʻalaʻu, saʻo poʻo fuga. Lafoaʻii luga o gaʻo faʻafefeteina e faʻafeagai. E i ai so latou taamilosaga, lapopoʻa pe leai. O loʻo i ai ni mea e le lavalava pe faʻalelei. Faʻalagolago i le ituaiga, o le lapisi lapoa e mafai ona fesuiaʻi tele. E mai le 3 mm le lautele i le 5-10 cm le umi. O pito o laulaʻau e faʻamalosi pe mautu.

I le tau mafanafana, i totonu o laʻau o laulaau, e fuga mai ai le ituaiga racemose ma sina, e fuga mai fugalaau fugalaau. Corollas o se lanu samasama, lanu piniki po o le kulimi lanumeamata e tosina mai sina mea itiiti. I le vevela o le tau, na o le paʻi atu i fugalaau, e pei o se ao laʻititi o le pollen e oso i le ea. O le pollen e fesiitai i laau tuaoi ma palotaina.









A maeʻa le palotaina, faʻapupulaina fatu laau laiti. O se mea manaia o pylaea o le tufatufa lea o fualaau aina. E iai a latou uumi uumi, faʻamalositino, lea, i lalo o le mamafa o le tamaʻi mama, faʻamaonia, ma, pei o se catapult, lafo fatu i luga o mamao. O le mea moni o le tufatufa atu o fua i se mamao e 100 m na faamaumauina.

Ituaiga Pilea

Pilea e matua ese lava, e sili atu i le 400 ituaiga i le ituaiga. O nisi taimi e matua ese lava mai le tasi i le isi. O nisi o ituaiga:

Pilea Kadaire. O se laʻau matagofie e lafoaʻiina e se mamanu mamanu i luga o laʻau lau. O le laupepa laupepa ma pito faʻamalosi e vali lanumeamata. I le ogatotonu o le tino i luga o veins o loʻo i ai ni lanu paʻepaʻe tutusa. O le uumi o le lau e oʻo atu i le 10 cm ma le lautele o le 4-5 cm. O vailaau vaʻaia mama e faʻapipiʻiina i laʻau mumu ma masani ona tautau. O le ituaiga teuteu "minute" o se kopi itiiti o le afioaga o Kadieu. Na te kopi atoa ona foliga ma lanu, ae e silia ma le 2 taimi e itiiti ifo nai lo le autu autu.

Pilea Kadaire

Peperia pear-shaped. O se tamai laau ei ai lona faʻavae tele. O luga o luga o le ogaumu umi o laupepa lapotopoto. I le foliga, e pei o laʻau o lili vai. O le lanu o le tino e mafai ona vaaia e ala i se fesootaiga o veins. O le laʻau e valiina i se lanu meamata lanu meamata.

Peperia pear-shaped

Laititi pylaea laiti. O le laau e tino, lafoaʻi vine o se piniki piniki poʻo le lanumeamata. I luga o laʻau e latalata le tasi i le isi, e tele laʻau laiti 3-5 mm le umi. Laʻau mumu lanu mumu e tuʻuina mai ai le malamalama ma maua ai se lanumeamata lanu meamata. Faafetai ia i latou, o le laau e matua teuteuina ma o loʻo i ai se foliga vaaia.

Laititi pylaea laiti

Pylea monolithic. O le faʻafefe o le eleele e aofia ai pupuvaʻa fetolofi ma ni fasi laʻau vaivai o se foliga lapotopoto. E le sili atu i le 1 cm le lapoa o laulaʻau lanu-lanumeamata. E avea ma se pulou faifai pea ma e pei o se kapeta lanu meamata.

Monilaithic pylaea

Pilea Spruce. O le lauiloa ma le tolauapiga e ola le 20 cm i le maualuga. E iloga i laʻau laʻau mūmū lanu meamata. O laʻau e faʻamafanafanaina i vavao i luga o veins, o lea e foliga mai ai o loʻo i ai ni faʻalauiloa i luga o le laupepa. O le malologa e paolo i le paʻu po o le enaena. O nifo e mafai ona vaaia i tafatafa o le pito o le laupepa, ma o le pito i luga e faʻaloloa ma tusi.

Pylaea Spruce

Tofiga

Pilea e mafai ona faʻasaoina e fatu ma tipi. E toetoe lava a le mafai ona maua fatu fatu i le fale, ma e le o taimi uma e mafai ai ona maua i faleoloa. Germinate fatu fatu i totonu o pusa ma oneone ma eleele palapala. E faʻama loloto i le 0.5 cm ma ufiufi i se ata tifaga. Faʻatonuga i totonu o le 3-4 vaiaso. Ua totogo laau totő, ma o le oʻo mai o le 4 laulaau moni, latou te tafe i ipu eseese. Mo tama talavou e taua tele le faatumauina o le maualuga maualuga. A aunoa ma lea mea, latou te vave oti.

E sili atu ona faʻaaoga e le aufaifaatoʻaga Amateur le auala Cherenkov. I le gasologa o le tausaga, e mafai ona e tipi pito i luga o le taʻi 5-8 cm le umi. Laʻau i totonu o le vai. Faatasi ai ma le oʻo mai o aʻa muamua, ua totōina laau totō ile eleele maulalo ma humu. O seleni o loʻo i lalo ifo o se pupuni, ae faʻaauau ona faʻamalosi. A aʻafia le fugalaau ma amata ona totogo, e aʻoaʻoina e ola e aunoa ma se malutaga mo le 10-12 aso.

Aiga Tausi

O Pilea e totōina i ni tamai fagu e leai ni laʻau, e lelei le palapala. O le laau e fiafia i le le mautonu pe palapala ile palapala. I le faʻafefiloi o le eleele e te manaʻomia e faʻapipiʻi eleele palapala, laʻau humus, oneone ma peʻa. O le mafiafia o le alavai e tatau ona tuʻuina i lalo o le ulo. E leai se loloto o le rhizome o pylaea mai luga, o lea e le mafai ona loloto le loloto o le laau. E faʻaaogaina se fugalaau i le tautotogo, i le 1-2 tausaga.

Malamalama E le fiafia Pilea e pa'ū i luga o le susulu o le la. Faʻasalaga poʻo le faʻasalalauina le malamalama e sili ona lelei. O le fugalaau e tuu i tua o le potu poʻo le itu i sasae o sisifo. I le taumafanafana, e faʻaalia ai pylaea i le auala poʻo le faletalimalo. Manaomia se puipui ma se puipuiga mai drafts.

Lulu Pilea e le taliaina le vevela lelei, e tatau ona mafanafana le siosiomaga. E fautuaina e aua neʻi faʻalauteleina le vevela i tafatafa o le laau i luga aʻe o le 25 ° C. I le taumalulu, e fautuaina se mea malie i le vevela o + 16 ... + 18 ° C.

Totogi. Pileas e ola i mea manogi, o lea latou te manaʻomia ai le maualuga maualuga (65% ma luga). I le taimi lava e tasi, e le fautuaina e sulu le pale, ina ia le faaleagaina ai lau. Faʻaaogā fata i le vai, susu susu poʻo le ogatotonu, faʻapea foʻi ma tagata e faʻafiafiaina. O le eleele ma laʻau e le tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le vai.

Faʻasa. I le va o le fausiaina o le pito i luga o le eleele e tatau ona faʻamago. I le taimi lava e tasi, o aʻa e le mafai ona tatalia se lāmala tele. Vai vai i vaʻa mama, vai mama. O le maualuga o le vai e tatau ona tuua le eleele ma vave ona vavao.

Fertilizer. I le tautotogo ma le tau mafanafana, o le seefly o loʻo faʻatupulaʻia ma le faʻateleina lona laumei lanumeamata ma e manaʻomia le fafagaina masani. O se vaifofo o mea faʻaleleia o minerale mo le teuteu ma le faʻaaogaina o laau toto e sasaʻaina ile eleele faalua i le masina. E oo lava i le taumalulu, o le laei pito i luga e le muta uma. O masina taʻitasi e fai ai le afa o vaega o le faʻaogaina.

Trimming ma toe taui. O aʻa o pylaea e tupu vave, ae o la latou vaega pito i lalo e mafai ona faʻaalia ma e le fiafia. Ina ia faatumauina le vavao o vao, e masani lava ona teuteuina, ma faʻaolaina ai le faʻavaeina o ituʻau o le itu. A maeʻa le 3-4 tausaga, toe faʻafouina le vaaiga. Ua afaina ia laau, ma ua faaleagaina le laau tuai.

O aʻafiaga ono tutupu

Pilea e nofouta ile lolovaia ma faigofie ona aʻafia ile paʻu palapala. E tatau ona mulimuli i fautuaga mo le faʻafeinu ma le faʻamaualalo o le ea. Pe a aliali mai i luga o laulaau lau lanu enaena, ma se mea manogi, o le teuteuina ma le togafitiga o le fungicide e faia.

O le parasites, mealybugs, vaʻavaveleve ma mimita e sili ona afaina ai au. E faʻaumatia meaʻai e le iniseti.

Afai o laulaau o pylae na amata ona faauu ma pau, ona solia lea o le puleaina o le vevela i totonu o le potu. E tatau ona faʻaleleia pe faʻaititia le vevela i + 20 ... + 25 ° C. O lau e paʻu ma paʻu ese la latou lanu moli i se malamalama tele. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o laulaau e laiti, ma o le eletise ua lautele.