Faatoaga faatoaga

E mafai ona oʻo atu i le faʻasoesa o le avitaminosis K. i moa

Avitaminosis K i togafitiga faʻatoʻaga o le le lava o vitamini o le igoa tutusa i le tino o moa.

Vitamin K o loʻo faʻaauau ona aafia i le tele o gaioiga faʻasolosolo e tutupu i totonu o totoga o le moa, o lea o lona leai o se mea e mafai ona oʻo atu ai i taunuʻuga leaga.

O le a tatou talanoa atili e uiga i lenei mea i lenei tusiga ma saili le tulaga o le lamatiaga o lenei taimi le tumau, faapea foi ma mea e mafai ona faia e puipuia ai le leaga.

O le a le vaivaiga K i le moa?

Avitaminosis K e faʻaalia pe a le lava le leai o fualaʻau o le igoa lava lea e amata ona lagona i le tino o le moa. Ua lelei ona faʻamautuina o le vailaʻau K (poʻo le phylloquinone) e fesoasoani i le faʻamaʻi toto. Faatasi ai ma le fesoasoani a le phylloquinone, o le prothrombin toto o loʻo faʻapipiʻiina. O loʻo ia faia se sao taua i le taimi o le fausiaina o paʻu toto i le plasma.

Le leai o le vitamini K e tau atu i le mea moni e mafai e le manulele ona pagatia mai le pa'ū tumau o le toto pe afai e afaina i soo se mea. O le toto o le a faasolosolo lava ina alu ese atu, lea e ono lamatia ai faʻamaʻi moa.

I le avea ai o se tulafono, e faigata le togafitia o le toto i totonu o moa, o lea afai e iloa lenei ituaiga beriberi, e tatau ona faia ni taimi talafeagai.

Mafuaaga o gasegase

O le mafuaʻaga o le beriberi K, e pei lava o isi ituaiga o beriberi, o le faʻalauteleina o le paleniina o tagata matutua ma matutua.

I le avea ai o se tulafono, avataminosis K e atiae i na manulele e lei mauaina pe mauaina i ni tapulaa faatapulaaina lenei vitamini faatasi ai ma meaai.

O le isi mafuaaga o le beriberi e mafai soʻo se faʻamaʻi pipisi o le talo ma le faʻaogaina o meaʻai.

O le mea moni o le lelei o le digestibility o lenei vaitamini o loʻo e manaʻomia se aofaiga tele o meaola suamalie, o le mea lea e mafai ai e le vaitamini ona faʻaalia ona o faʻamaʻi e aafia ai le manava. E faasolosolo lava, o le faʻasologa o le vaitamini ua malepelepe, lea e mafua ai ona leai se moa i totonu o le tino.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga o le le lava o le vitamini K e mafai ona iai soʻo se faʻamaʻi pipisi. A o faagasolo lenei vaitaimi, e manaʻomia e le moa le tele o vitamini, o lona uiga o le tino e sili atu le tele o le phylloquinone, e leai se taimi e toe faʻapipiʻiina ai.

Vasega ma faailoga

O le avitaminosis K e masani lava ona mafatia i le tuʻuina atu o moa ma moa. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia ma agamalu ma le matuiae tupu i le tino atoa o le moa.

I le taimi muamua, ua leai sona manaʻoga, o lona paʻu e mamago ma vevela. I le lanu lava e tasi e vali paʻu ma taliga. I le foliga faigata o le avitaminosis i manulele, e mafai ona tupu mai ni afaina i totonu, lea e mafai ona faigofie ona iloa e manu felelei: o toto e amata ona aliali i totonu.

O nisi o tagata fai manu e matauina oa latou moa e mamaʻi pe a uma le tui. I le taimi lava e uma ai le tui, e le muta le toto i le manua, lea i le lumanaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamaʻi pipisi. E le gata i lea, e le totoina le toto pe a uma isi manua.

O le le lava o le vailaʻau K e mafai ona faʻaititia ai le numera o tamaʻi maliu mai le 18 aso o le faʻasili. O aso taʻitasi o le hens o loʻo i ai i le gastric tract, ate ma lalo o le paʻu.. E le gata ina afaina ai le ola maloloina o le fanau, ae o le a atili ai foi le lelei o aano o manu, e le mafai e le aufaifaatoʻaga ona faʻaaogaina ia meaola.

O le mea e lelei ai, mai le avitaminosis K moa e le oti. E mafai ona latou feoti ona o taunuuga eo mai faatasi ma lenei faʻamaʻi, ae e umi se taimi e faia ai. O lenei mea e mafai ai ona faia fuafuaga talafeagai e puipuia ai lafumanu.

Faʻailoga

Ua tuʻuina le suʻesuʻega o le avitaminosis K i luga o le faavae o le falemaʻi lautele, faʻamatalaga o suʻesuʻega patanate o manulele oti, faʻapea foʻi ma le auʻiliʻiliga o meaai na fafaga ai moa aʻo leʻi faʻamaonia muamua.

O suʻesuʻega uma e faia i totonu o fale suesue, lea latou te fuaina ai le tele o vitamini o loʻo iai i le tino o manulele maʻi.

Ina ia faʻamaonia lelei le manua o le manulele mai lenei ituaiga beriberi, e aveesea mai le toto mai ia mea mo le auiliiliga. Mo serum, e mafai ona e seti le maualuga o vitamin K.

O le isi auala e fuafua ai le avitaminosis K o le fuaina lea o le fua faatatau o le toto coagulation. I moa masani, toto o le toto i le 20 sekone, ae i le tulaga o se faʻamaʻi, e mafai ona siitia le taimi lenei i le 7 taimi.

Togafitiga

Mo le togafitiga o avitaminosis K, o taumafa faʻapitoa faʻapitoa poʻo faʻaopoopoga ia i latou e faʻaaogaina. Ole manulele faʻavaivai vaivai e mumusu e fafaga, mafai ona maua le vailaʻau A Injection intramuscular. O le mea lea, o le saoasaoa o lona avega ua faateleina, lea ei ai sona aafiaga lelei i le tulaga o le manulele.

I le togafitiga o ituaiga laititi o le faamai e mafai ona faʻaaoga meaai masani. Phylloquinone e maua i le tele o meaʻai lanu meamata ma aano o aano o manufasi, o lea e manaʻomia ai ona fafagaina i taimi uma ia manu felelei.

E faapitoa lava le tatau ona mataʻituina le taumafa o manufelelei i le taumalulu, pe a sili atu ona faigofie le tino i faʻamaʻi eseese, e aofia ai le avitaminosis.

Mo le togafitiga o se aofaiga tele o moa i le faʻatinoga, faʻaaoga le fualaau faasaina vikasol. Ua faaopoopo i le fafagaina o manulele i se fua o le 30 g mo le 1 kilokalama o meaʻai. O le togafitiga e 4 aso, ma a maeʻa ona faia lea o se malologa mo le 3 aso.

Puipuiga

O le puipuiga sili o beriberi o le meaʻai talafeagai mo moa. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona e faʻatonuina le fafagaina o tagata e faʻatuatuaina poʻo le gaosia o latou meaʻai.

E leai se mea e mafai ona faʻatau ai le taugofie o fafaga, aua e ono aofia ai le le lava o meaʻai e ono aʻafia ai le tulaga o le faitau aofaʻi i le lumanai.

E manaʻomia ona tuʻuina atu ni kulimi i taimi talafeagai i le taimi o le taumalulu, pe a faʻapitoa o latou tino. O palalaʻau ma aano o manufasi, faapea foi ma sauniuniga faʻapitoa e faʻafefiloi ma meaai e mafai ona faʻaaogaina e avea ma sui soʻo.

Faaiuga

Avitaminosis K o se maʻi le lelei e faʻavaivaia ai le manulele. O le mea e lelei ai, e lelei le togafitia i le amataga, o le mea lea e puipuia ai, ua lava lea e mataituina ai le fafagaina o moa, ma pe afai o se faʻamaʻi, o le a tali vave le faifaatoʻaga e aua le amata fualaʻau.

O leva o La Flush, e lauiloa foi o temoni uliuli, ei ai le gafatia tele.

Leai se mea leaga ma le vaitamini E gau i moa. I lenei itulau e mafai ona e faitau mea uma e uiga ia te ia.