Fua o le gaosiga

Le matagofie o le orchid i le natura - o le ola o phalaenopsis i le vaomatua ma eseesega mai se fugalaau fale

Phalaenopsis - o le laau sili ona lelei mo togalaau aina. O le fugalaau e le atoatoa i le tausiga. E iloga i lona matagofie ma le susulu.

Pe a oo mai i le vaovao, o le toʻatele o tagata e mafaufau i le faʻalavelave o le phalaenopsis. E uiga i le ola o lenei ituaiga o vao i le vao ma o le a talanoaina mulimuli ane i le tusiga. Mo le manino, o le a matou masani oe i ata o faataitaiga o le tuputupu aʻe o le phalaenopsis i le natura.

O fea vaega o le lalolagi ua salalau?

Phalaenopsis o le fale i Southeast Asia. O se numera tele o ituaiga meaola e ola i Filipaina ma Ausetalia i sasae. E talitonuina o le gutu e foliga mai i Saina i saute, ona salalau lea i isi vaega o le lalolagi.

Fesoasoani! O le muamua e iloa le fugalaau o le tagata Siamani masani o Georg Rumph, i luga o se motu e igoa o Ambon, lea o loo i Initonesia.

O le lagona o lenei laau na faatoa uma ona oo mai i le saienitisi iloga o Carl Lynne. O ia lea na ia faamatalaina lenei fugalaau i lana galuega "O Le Vaomatua o Laʻau", ma taʻua ai o le "matagofie tele", lea e faaliliuina o le "ola i luga o se laau."

O fea ma pe faapefea ona tupu?

Phalaenopsis genus e aofia ai le silia ma le 70 ituaiga. O le tele lava oi latou o ni mea olaola - fugalaau e le aʻa i totonu o le palapala ma ola ai i luga o isi laau toto, faʻaaogaina e avea ma "lagolago" poʻo lagolago. O fugalaau fugalaau aoga e maua mai laulaau paʻu, paʻu, moa.

O le susu e maua mai i le ea, aua i totonu o vaomatua e tele taimi timuga mamafa, ma i le taeao o loʻo i ai se puao mafiafia. E ui o phalaenopsis ma epiphyte, ae latou te le aʻe maualuga, ae sili e ola i le pito i lalo o le vaomatua. Mea e sili ona fiafia i ai - nofoaga faʻafefiloi i totonu o se galu po o tafatafa ane o vaitafe ma vaituloto. E i ai ituaiga e ola na o maa.

Taimi o le olaga

I lalo o tulaga masani, e totogo le laau i le tele o taimi i le tausaga.. Phalaenopsis e toetoe lava leai se taimi malolo, e ui lava e matauina e isi sui o orchids. Le tau e tupu ai le fugalaau, e seasea suia. E leai ni suiga faʻafuaseʻi i le vevela poʻo le malulu, ma o lenei mea e saofaga i le tuputupu ae faifai pea.

O loʻo i ai se faʻamatalaga e uiga i le soifua maloloina ma le faʻamalosi. A uma ona tupu se fuʻa fou, e malolo fugalaau. E tupu lenei mea i lalo o tulaga lelei fesuiaiga.

E taua! Afai o le vevela, susu poʻo soʻo se isi lava tuutuuga e le talafeagai mo ia, ona ulufale lea o le phalaenopsis i le vaega o le malologa faamalosi ma faatalitali mo le taimi sao e fagua ai.

O le a se mea e foliga mai ai se fugalaau vao, ata

Phalaenopsis - fugalaau faʻasolosolo faʻatasi ma se tasi vavae puupuu e tupu aʻe. I tafatafa o le eleele o loʻo i ai se pupuʻu ma vao mafiafia, o loʻo aʻafia ai le susu ma meaʻai. I le umi, e mafai ona oʻo lau laʻau mai le 6 i le 30 senitimita, o mea uma lava e faalagolago i le eseese. O nisi taimi o loʻo i ai se mamanu lanu lanu lelei i luga o pepa laulaʻau.

O le pipi e gaʻo ma umi, o fugalaau fugalaau tetele e pei o se pepe e fuga mai i luga. O lapisi e mai le 3 i le 30 senitimita. I le taimi o le fugalaau i luga o le fugalaau fugalaau e tasi e aliali mai mai le 5 i le 40 fugalaau, e faalagolago uma i le phalaenopsis. I le vaomatua, e mafai ona oʻo atu i le faitau selau o selau.

O le ata lanu e matua ese lava. O le laau e eseese lanu: paʻepaʻe, lanumoana, moli ma lanu samasama, paauli paʻepaʻe. O petals e ufitia i mamanu e le masani ai.

O aʻa e vaʻaia, lanumeamata. Latou te faia se vaega malosi i le photosynthesis faatasi ai ma laulaau.





Matou te ofoina atu foi oe e te matamata i se vitio pe o le a le foliga o le orchid i le vao:

Faatusatusaga o laau toto ma vao

O Phalaenopsis na amata le alofa e le gata o faifaatoaga fugalaau, ae o tagata faifaatoʻaga foi, oe na gaosia le silia ma le 5,000 ituaiga.

Faʻalogo! Ae o fugalaau talitutusa e leai lava se mea e fai i fugalaau vao.
  • E le manaʻomia ona faʻalagolago i mea uma e pei o fugalaau vao. A aunoa ma lea mea, latou te ola lelei atoatoa, ma aua le tautau ifo mai lalo o ogalaau.
  • O fugalaau o ituaiga o aiga e tele atu, ae o lo latou fuainumera e tele taimi e itiiti ifo nai lo le phalaenopsis e tupu i vaomatua.
  • I le natura, e mafai ona ola se orchid mo le sili atu i le 100 tausaga, ae i se siosiomaga nofoia, ua gata le ola.
  • Ae i le fale ma le vao, e manaʻomia e le fugalaau se mafanafana o le tau ma le maualuga o le susu.

Aisea ua taʻua ai o se vavega o le natura?

O le lanu o fugalaau e matua afaina ma e le afaina tele i Europa na amata ai ona taʻua i latou o le "vavega o le natura". E le gata i lea, o lenei igoa e mafua mai i le mea moni, o nisi o ituaiga o fualaau aina e ola i lalo, o lona uiga, tautau mai laau, ma o se mea e le masani ai.

Mea moni fiafia

O le igoa masani i tagata na aliali mai i nei fugalaau i le 1825. O le faatonu o le Leiden Botanical Garden, Karl Blume, na malaga atu i le Malay Archiplago ma maua ai fugalaau papaʻe lapopoa i totonu o le vaomatua o vaomatua i luga o laʻau. Na ia aveina i latou mo ni po o le po. O se mea sese na vave ona faaalia, ae na filifili ia Blume e faaigoa nei fugalaau fugalaau - mai upu Eleni phalania - "moth" ma opsis - "tutusa".

Faaiuga

O mea mataʻutia o le pipiʻi Phalaenopsis - o se vavega moni lava o le natura, lea e mafai ona faigofie ona nofoia e tagata fugalaau fai togafiti i lo latou fale. O le fugalaau e le tele ni faʻalavelave, ma o le a fiafia i taimi uma i mata.