Fua o le gaosiga

Faʻafefea ona feagai ma fusarium? Faʻamatalaga o le faʻamaʻi, ata o togafiti na togafitia pe togafiti ma togafiti togafitiga

O nofoaga masani o vaovao o vaomatua o vaomatua faʻatasi ai ma le tele o lau laau. O le oʻo atu io matou fale mautotogi, e faigata mo le matagofie o le vevela e faʻafetaui ma suia ona masani masani. Talu ai ona o lenei mea, o laumei ua manatu o se tasi o fugalaau sili ona matagofie o le fale, o le tausiga e patino. E sili atu nai lo isi initaneti e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi eseese.

O le a lenei mea?

E tolu ituaiga o faʻamaʻi pipisi e ono afaina i le. O nei mea e funga, siama ma viral. Fusarium e faatatau i faʻamaʻi faʻaleagaina. O lona togafitiga o le a aoga i na o le amataga, ao le i amataina aʻa.

Fusarium o se siama o le laau faʻatasi ma Fusarium fungi (Fusarium). O fualaau faʻafiafia e faʻalauteleina i le spores (conidia). O loʻo iai le faʻamaʻi i le kulupu o faʻamaʻi pipisi ma matautia. O le pathogen e ulufale atu i totonu o le laau e ala i microcracks, o se sone latalata ane i le alalaʻau, rhizome, poʻo le totoina o fatu ma fatu laau. E lua ituaiga o fusi fusarium: aʻa ma aʻa.

O kulimi e pei o miltonia, epidendrum ma phalaenopsis e sili atu ona faigofie ile fusarium.

Ata

Vaʻai atili i faʻamatalaga o pipiʻi na afaina i le Fusarium:





O a foliga foliga?

O faʻamaoniga muamua o le faʻaalia o lanu paʻepaʻe-piniki po o nai polo laiti i luga o le aʻa aʻa ma luga o le au. O isi faʻamaʻi pipisi e manino lava ona iloa i vaega uma o le laau.
  • Aʻa. I le amataga o le aʻa siama, e liua i le mumu, ao faasolosolo i luma le fusarium, e iai nifo i luga (e foliga mai o se fusi malulu). I le aluga o taimi, o le a toe faʻapouliuligia ma feoti ia vaega ua mama o aʻa.
  • Lea. Suua lanu samasama, lanu. O le maʻi e amata mai le tumutumu o le laau ma salalau solo i le fugalaau.
  • Stalk. E maua se lanu uliuli enaena, e le toe aoga, e sili ona manifinifi.
  • Tipi nofoaga. O pulu lanumoana lanu enaena e iloa lelei i puipui o le vaa.

Aisea e mafai ai ona lavea le laau?

Fusarium e masani lava ona aafia ai le vaivai o le togi. E mafai ona faaitiitia le puipuiga o le toto i le tele o mafuaaga: mai le le talafeagai le tausiga ile eleele le talafeagai. O tulaga nei ua manatu lelei e lelei mo le alualu i luma o le faamai.

FactorFaamalamalamaga
Laititi le vevela palapala i totonu o le ulo
  1. Laititi maualalo i totonu o le potu.
  2. O le ipu o loʻo i luga o le faamalama malulu sill.
  3. Faʻaauau le faʻamamaina o le susu pe a uma le faʻavaivai, lea e aofia ai le faʻamafanafanaina.
Faʻateleina le suāsusuO le malulu o le susu, o le maualalo o le okesene ma le mumulu o le malamalama o se siosiomaga lelei mo le faʻaalia o microflora pathogenic.
E i ai le tele o paʻu po o fulu i le eleeleO vailaʻau e faʻamalolo ai le eleele. I totonu o sea eleele, o meaola aoga e puipuia ai le toe gaosia o mea malie e le mafai ona foia. O le sea o le peat ma le foam e le tatau ona sili atu ma le 20% o vaega uma.
Saline substrateO salts e mafai ona ulu mai uma mai fugalaʻau ma o se taunuuga o le faʻavaivai i vai masani. Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le togafitiga, e tatau ona e toe totoina tui i 2-3 2-3 tausaga, ma tasi taimi uma i le 5-7 masina le umi o le aganuu i le vai mafanafana.

O le a le mea matautia?

Fusorium fungi mafua ai le fesuiaiga o vaa autu o le orchid (i le aʻa, i luga o laulaau ma le ogaumu). O le iʻuga, o le galala ma le mimiti. E pouliuli laulaʻau, o loʻo i luga ia i latou. Afai o le faʻamaʻi na aafia ai na o le vaega pito i luga o le laau, e mafai ona ave ni togafitiga toe faaleleia. Afai ua salalau le pala i le aʻa, o le a mate le togi.

O se faʻamaʻi faʻamaʻi e lamatia mo fugalaau vavalalata, e pei o le fuga o spousal o Fusarium e sili ona pipisi.

Togafitiga o fusarium faʻataʻitaʻi tagata togafitiga

Togafitiga siama ua afaina i le faʻaaogaina o fualaau faʻasaʻo saogalemu poʻo vailaau matautia ma vailaau. Ae o le algorithm mo le saunia o se fugalaau mo le gaosiga e tutusa lelei mo soʻo se auala.

  1. Faʻasalaga o se maʻi mamaʻi, faʻasalaga o fugalaau vavalalata.
  2. Ave ese le mea na pisia i totonu o le ulo, fufulu i le vai i le vevela o le potu.
  3. E vavaeese lelei uma vaega pala. Tuu fasi pepa faʻafefiloi i le gaʻo ua gaosia.
  4. Orchid faʻamago. Ma na o le taimi nei e mafai ona e amata togafitiga i fualaau faasaina.

Fesoasoani i suʻega

IgoaTalosaga
Faʻasoʻotoga mo le susunuina
  1. I luga o se mea e sili ona mamafa e manaʻomia ona sufulu 200 g o le fasimoli.
  2. O tupe maua e maua ai le 2 lita o le vai mafanafana.
  3. Faatali sei maeʻa ona solo le soapasa. Ina ia saoasaoa, e mafai ona faʻaosoina le vai i se sipuni.
  4. Mo le sili ona lelei e faʻaopoopo 2-3 gogo o le iodine.
  5. Toe fai gaioiga mo le 3-5 aso.
Faʻasoʻotoga o marigolds (Chernobrivtsev)Mo le 2 lita o vai mafanafana e te manaʻomia 3 tbsp. fugalaau matutu. Faʻamalosia le 2 aso, faʻaaoga mo le susunuina.
Lafu uila2-3 pinches mo le vai vevela, tumau e oʻo i le 2 aso. O le mea e mafua ai le vai e faʻafefe ai le orchid.
Faʻaopoopo fua
  1. 1 tbsp. suauu mama ma 2-3 pinches o le efuefu laupapa e tatau ona solo i le 2 l o le vai mafanafana.
  2. Faamalosia le aso.
  3. Lafoa le laau i le 2 taimi i le 5-7 aso.

Fusarium e vave ona atiina ae ma o se mea taufaamatau tele i le pepese.. Afai a maeʻa le 2-3 aso e leai se aoga lelei mai faʻataʻitaʻiga kulupu, e sili atu le aua le tuai ma amata le gaosia o vailaʻau.

O a vailaʻau faʻaaoga?

Manaomia le suʻega.

E tatau ona amata togafitiga pe a maeʻa manua poʻo le tipiina o togi. E fautuaina e fai lenei mea i le 1-3 itula i le faʻamamaina o le laau mai nofoaga pisia.

E mafai ona e ave:

  • Topsin.
  • Benomil.
  • Fundazim
  • Previkur.

Fundazol fiafia i se talaaga lelei.:

  1. Ina ia saunia le fofo galue, ia faʻafesoʻotaʻi le 1 g o le powderazoo le Fundazole i le 1 lita o le vai.
  2. Toe faia le togafitiga 3 taimi, o le taimi e 10 aso.
  3. O le Orchid e manaʻomia ona totoina i totonu o se fagu fou. A o le totoina mo le puipuia o eleele e mafai ona suʻeina i se vaifofo o Fundazole. Tuu le fagu i se nofoaga mafanafana ma le malamalama lelei.
  4. Tuu le fugalaau puipuia mo le 3 vaiaso. I le taimi nei, o vai na o aʻa, e le tatau ona paʻu le susu i luga o le lanu lanumeamata. Mo le faʻavaivai, e mafai ona e faia se vaifofo vaivai (maua i vai, faʻamalolo le laau mai totonu).

Auala masani o togafitiga - o le galo, o le fatuina o ni laufanua lanumumu - e leai se fesoasoani e afaina ai, ma e oʻo lava i le afaina. O le maualuga o le suavai o le a fausia ai tulaga sili ona lelei mo le faʻaleleia atili o le faʻataʻitaʻiga o le Fusarium spores.

Afai e aʻafia e le anufe le aʻa o le orchid, e tatau ona aveese le laau ma le eleele. E mafai ona toe faʻaaogaina le ulo, ae naʻo le maeʻa ona faʻaaogaina i se vaifofo o le 5% satelatini. Fusiusi sigi e matua mausali lava: i le togafitiga o le 70% ua faʻaumatia, ma le totoe o le 30% faimalaga ma ua malosi i lalo o tulaga lelei. O le pathogen e nofo i le palapala ma i luga o vaega o le inchidi pipisi mo se taimi umi..

Puipuiga

Ina ia puipuia le fusarium, ua lava le mulimuli i tulafono faigofie lauiloa.

  • Tulaga masani o le eleele palapala ma le ea e ala i le leleina o le potu ma le tatalaina o le eleele.
  • Mataituina o le maualuga o le taumafanafana (e le itiiti ifo ma le 15 tikeri).
  • Aʻo leʻi toe gaosia, togafitia le soʻo eleele ma soʻo se vailaʻau.
  • Aua le faʻaleagaina le faʻamalosi. Aloese mai le suavai leaga.
  • Faamautinoaina o le malamalama lelei, o le usitaia o tulafono masani o le fugaina ma le faʻamalauina.
  • E le manaʻomia le taumafa i le eleele, aua o le elemene e faʻavaivaia ai le puipuiga o le iniseti ma faʻaleagaina ai le pala.
  • Faʻaauau le siakiina o le iniseti ma luga o le eleele i totonu o le ulo mo faʻamaʻi.

O le mea lea, fusarium o se faʻafitauli faʻaleagaina. O le pathogen e ulufale atu i le orchid e ala i fualaau oona i le vaega lanumeamata, e ala i aʻa poʻo eleele faaleagaina. Togafitiga e manaʻomia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi Faatasi ai ma le toilalo o le aʻa, ua mate le laau. Puipuiga lelei - le tausiga lelei ma le faia o tulaga talafeagai mo le taofia.