Laʻau

Brovallia - tuputupu aʻe ma tausi i le fale, ata o meaola

Browallia (Browallia) - fualaau fugalaau mai se aiga tele o le po. O lona suafa e faʻaaloalogia ai le fomaʻi o Suetena J. Browall. O le fanau mai o le pito i tua o Central ma Amerika i Saute. E mafai ona ola le fualaau e pei o le tausaga, faletalimalo po o totonu o fale. O le maualuga le maualuga o le vao e mai le 20 i le 30 cm.

O fugalaau e pei o ni fetu, e pei o fetu, o loʻo faia i totonu o le laʻau. O le valivali o fugalaau e eseese mai le paʻepaʻe papaʻe i le lapisi paʻu. O le fugalaau e matua tele ma umi, e oo atu i le malulu sili ona mataga. Pepa lautele, 5-6 cm le umi. Pepa pepa, e faalagolago i le eseese o lauulu lanu meamata.

Ia mautinoa ia gauai atu i nei laau matagofie e pei o Achimenes.

O le tuputupu aʻe o le tau o le faʻaoga.
E fuga i le taumafanafana ma le autumn.
E faigofie ona toto le laau.
I le avea ai o se tulafono, o se masini taʻitasi.

Brovallia: tausi fale. Faʻapuupuu

E pei foi o isi aganuu, o le browallia e tupu lelei i le fale ma fuga ae na o tausiga talafeagai:

Tulaga o le vevelaI le tau mafanafana, ia faʻaititia + 25 °. I le taumalulu, 15-18 °.
Faʻamamaga o le eaLaititi, ae o le a totoina lelei le laau i le totoina pea.
MalamalamaLulu, malamalama malamalama. Matafaga Sasaʻe poʻo saute i sisifo e sili ona talafeagai.
FaʻasaI le taumafanafana, e masani ona tele. I le taumalulu, e le silia le 1 taimi i le vaiaso.
Browllia primerMatagofie, faʻafefe, ma le le faʻaituau. E mafai ona faʻaaoga le mea e sui ai le senpolia.
Fertilizer ma le faʻamaloloI le vaitau o le tuputupu ae malosi, o fugalaʻau ma le maualalo o mea oona.
Browaglia totoinaTausaga, i le amataga o le tautotogo.
TofigaFatu ma fatuga apical.
Vaega o le tuputupu ae o le lauuluMo le sili atu o le pagala e manaʻomia ai le faʻamalosi faʻamalosi.

E tausia e Browllia i le fale. Auiliiliga

O le tausiaina o le vaai i le fale e manaʻomia ai tomai faapitoa. O le laau e matua faigata i taimi o le taumalulu ma e tele lava ina afaina mai le apogaleveleve.

Fuga

O Browllia e fuga mai i le amataga o Iulai; i le fale, o le vaitau o le fugalaau e amata mai ia Mati ia Oketopa. Faatasi ai ma le tausiga lelei, o fugalaau e ufitia uma ai vao.

A maeʻa ona tupu, o le a matua paʻu le laau ma masani ona mate. O le mea lea, i totonu o le fugalaau fugalaau, na talitonuina e mafai ona ola na o se fualaau toto.

Tulaga o le vevela

I le taumafanafana, e manaʻomia e le brovallia le vevela o le vevela; O le laau e lagona le lelei i luga o le faapaleniva o le aʻoaʻoga. A iai luga o le itu i saute, e tatau ona ufiufi i le vevela o le aoauli. A totoina i totonu o le togalaau, ona tuu lea i tafatafa o ni mea uumi, lea o le a maua ai le ata lafoia.

I le taumalulu, e manaʻomia e le browllia se vevela i le laina + 12-15 °. I se nofoaga vevela, o ona laulaa e amata ona mago, ma o le a pauu ese pupu ma fugalaau. O le laau e vave ona alu ma ua leiloa lona malosi.

Lafoaia

O se laʻau o le foloia i le fale e sili ona lelei ona salalau i lea taimi ma lea taimi. Faatasi ai ma le tele o le vevela o le ea, e amata ona osofaia e se apogaleveleve mite. Mo le fufuluina, faʻapipiina poʻo vai inu i le vevela o le potu e faʻaaogaina.

Malamalama

Faʻasolosolo lelei le susulu o le fale ile lumanaʻi malamalama. I le taumafanafana, e sili ona tuʻuina i luga o mataʻe sasaʻe ma sisifo. O iina o le a puipuia ai o ia mai le vevela o le aoauli. I le taumalulu, e mafai ona siitia le ulo ma le laau i le itu i saute.

I le leai o se malamalama masani, e tatau ona faaitiitia le vevela i le + 10 °. O lenei mea o le a taofia ai le tiloti mai le taʻalo.

Faʻasaina Browllia

I le tau mafanafana, e manaʻomia ai e le falesalo le masani ai ma le faʻafeinu. I le averesi, e faʻafefe uma ile 2-3 aso. I le taumalulu, o le malosi e matua faʻaitiitia, o le a lava le 1 taimi i le vaiaso. I lenei tulaga, e tatau ona fai sina vevela.

E manaʻomia le suavai suavai mama mo le faʻasusu. Faʻafoeina o le palapala, lea e ono tupu pe a faʻafeusuaʻi mai le tapuni mo se laau e leaga.

Browllia potu

Mo le faʻalauteleina o lauulu, e filifilia ai ipu palasitika o le fetaui talafeagai. O le mea e manaʻomia mo i latou, o le i ai lea o lua faʻavaivai. E oo lava i se taimi puupuu o le le mautonu o le susu o se mea leaga mo ia. I le fale, o le brovallia e masani lava ona atiina ae ni vaovao uumi, ma faʻafefe ai pusa ma ato e mafai foi ona faʻaaogaina e ola ai.

Soo

E manaʻomia e Browllia se palapala lamolemole ma le lelei. E aofia ai vaega tutusa o le turf, humus ma le oneone. I le leai o se avanoa mo le gaosiga tutoatasi, latou te maua se mea mo le totoina o le senpolia poʻo soʻo se faʻafefiloi o le eleele atoa ma se mea e le faʻaituau.

Fertilizing ma fugalaisa

E pei lava o fua tele o fua o faatoaga, e tatau ona fugaina le brovallia. Pe a filifilia i latou, e tatau ona manatua i lona mafaufau e le lelei le tali atu i se maualuga maualuga o le kuluka. O le mea lea, e fafagaina le fomaʻi i le afa o le fua fautuaina. O fagalaʻau e fafaga mai ia Mati e oo atu i Setema ma faʻafia ona faʻatasi i le 2 vaiaso.

Browaglia totoina

Browaglia transplantina e faia i le tautotogo. Ua tuʻituʻi lelei le laau mai le fagu tuai ma tuʻuina atu i se mea e sili atu le vateatea, faʻaopoopoina le eleele fou.

E mafai foi ona e faia e aunoa ma le faʻaaogaina.. I totonu o le ulo, o le pito i luga o le pusa e aveeseina ma le faaeteete ma suia i se mea fou.

E faʻapefea ona tipiina lauulu?

O le teuteuga e faia i le amataga o le tautotogo. A o faagasolo taimi, ua aveeseina ai taʻau ua leva ma ua tele. Ina ia faʻamalosiina le faʻalaʻau, o pine e ola ai e tilotilo i luga i luga o le tele o taimi.

Brovallia i le taumalulu ma le autumn

O talo e ola i luga o se faapaleni po o se togalaau e aumai i le fale ma le malulu o le kiona. Ua tuʻuina i totonu o se nofoaga lelei ma le vevela e le sili atu i le 15 °. Ua tuʻuina atu foʻi fale o le fale. Afai e le faia lenei mea, o le a vave ona mate ia laau.

Faʻasolo mai i luga o fatu

O fatu Browllia e totoina i le amataga o Fepuari. Ina ia faia lenei mea, ia saunia se pusa palasitika o se lapoa talafeagai ma le lamolemole, palapala palapala. I le pito i lalo o le tane, e tatau ona faʻamalosia vaivai. O fatu ile folasia e laiti, o lea e leʻo lilofia i le eleele. Ina ia faʻavaveina le germination ao leʻi luluina, e mafai ona faʻafefiloi i le vai mafanafana mo le 2 aso. I lenei tulaga, e tatau ona suia i le 8 itula.

A lūlūina, o le fatu e tufatufa lelei i luga o le eleele ma sosolo mai le fana. A uma ona lūlū, ona tapunia lea o le fagu i se fasi tioata po o se ata tifaga. Pe a fatuina ni suauu, o le a amataina fatu i ni auala sili atu ona lelei. O tupu muamua e tupu mai i le 10-15 aso.

A maeʻa ona tulaʻi mai, e vave aveeseina le ata, ma tuʻuina le pusa i se mea e latalata i le malamalama.

A maeʻa le atinaʻeina o laʻau moni e lua, ona toto ai lea o fatu i ni ipu eseese.

E matua faigofie lava ona faʻaaoga fualaau fuamoa mo le luluina o fatu brovallia. O lenei mea e aloese ai le faaleagaina o aʻa i le taimi o se paluga. Aʻo leʻi faʻaaogaina, ua faʻafefeteina i totonu o le vai mafanafana seia oʻo ina faʻafefete uma. E tolu fatu e totoina i luga o laulau taʻitasi. A uma ona lūlūina, tuʻuina i totonu o se kati.

O le taimi lava e ola ai laau toto ma atiina ae aʻa, ua totoina faatasi ma le laulau i tioata. Aʻo leʻi tulaʻi i luga o le ato, e tele ni mea e seleseleina e tatau ona faia ma ua maeʻa ona aveesea.

Faʻapenaina o le lapisi i tafatafa

Brovallia e faigofie lava ona faʻapipiʻiina e ala i le vaʻaia. Latou te selesele mai laau ola maloloina. E mafai ona faia ni taʻavale i le tausaga atoa, ae o le ola sili o le ola e matauina i le vaitaimi o le tautotogo-taumafanafana. E le tatau ona i ai ni afifi ma fugalaau, e mafua ai ona vave maua aʻa.

Mo le totoina, ia saunia se mea e masani ona vevela po o ipu taʻitasi. Pe a totoina, e le sili atu i le 1-2 cm le tanumia o le lapisi. O se faʻafefiloi o peat ma le perlite e faʻaaogaina e fai ma mea e fai ai le aʻa. A maeʻa ona totogo laau, faʻapipiʻi 2-3 taimi. O lenei mea o le a fesoasoani i le fausia o ni meaʻai tetele ma lelei.

Maʻi ma meaʻai

Afai e le o matauina le tekinolosi mea taufaatoaga, e mafai ona afaina i luga ole lauulu mai le tele o faamaʻi:

  • E i ai se fugalaau fugalaau i lau o le brovallia. E foliga mai o le laau e afaina i le paʻu palapala - o se faʻafitauli faʻaleagaina matautia. Muamua, o le papala e aliali mai i luga o moli laiti, ona salalau lea i le laau atoa. Afai e le togafitia, o le a faasolosolo malie ona mate. O le sili ona maualuga o le salalau o paʻu palapala e matauina i le leai o se ea ma le tumau o le vevela. Ina ia foʻia le faʻamaʻi, e faʻaaogaina ai ni fomaʻi faapitoa.
  • Brovallia lau pau. O lenei faafitauli e tupu pe a maualuga le vevela i le taimi o le taumalulu. E tatau ona toe faʻaleleia le laau i le vave e mafai ai i se nofoaga malulu ma se vevela e le sili atu i le 15 °.
  • Brovallia lau lanu samasama. O le laau e afaina mai le vevela o le vevela poʻo le faʻaaoga tatau o le faʻamaʻi. Browllia e tatau ona atagia pe toe faʻaleleia i se nofoaga e sili atu ona lelei. Afai o le faafitauli o le fomaʻi, e le faʻaaogaina mo se masina.

O Browllia, o loʻo ola i totonu o fale, e masani lava ona pagatia mai se apogaleveleve mite, mealybug, aphids ma le iniseti iniseti.

Ituaiga ituaiga o vailaau fale ma ata ma igoa

I totonu o le va o le aganuu, na o le tasi le ituaiga o matala ua tupu:

Laulelei brovallia (Browallia speciosa)

Laʻau laiti laʻau faʻapitoa e lelei ona taofiofi foliga lelei ma foliga. O le maualuga o le vao e le sili atu i le 35-50 cm. O loʻo faʻamatalaina i ni pupuʻu pupuu, leai ni laulaau ma laʻau laititi e iai faʻamaufaʻailoga lima. I luga o veins i luga o laulaau laulaau, e manino lava le iloa o le susu.

Fugalaau e tasi, lapoa, e oʻo ile 5 cm le lautele. O loʻo i totonu o le laʻau sinus. E 5 petale. O le lanu, e fuafua i le eseesega, e mafai ona maua mai le paʻepaʻe papaʻe i le lanu violē. O fugalaau lalelei matagofie e nonofo i ofu matagofie, umi, lea e maua ai e le laau se apili faapitoa ma le matagofie.

Faitau nei:

  • Gloxinia - tuputupu aʻe ma tausi i le fale, ata o ituaiga ma ituaiga
  • Beloperone - tuputupu aʻe ma tausi i le fale, ata o meaola
  • Saintpaulia - tausiga ile, toe gaosia, ata
  • Faʻamatalaga - tuputupu aʻe o le fale ma le tausiga, ata o meaola ma ituaiga
  • Falemaʻi i totonu - tausi fale, ituaiga o meaola ma ituaiga