Puleaina o pest

E faʻafefea ona taulimaina taligalu i totonu o le togalaau, i le fale ma totonu o le togalaau

Earworm, poʻo le pine, o se iniseti o le faʻatonuga o le paʻu-paʻu, e le o ituaiga uma e mafai ona lele, ma o mea e mafai, e le masani ona faia. Iniseti e fiafia e nofo i se siosiomaga malulu, e mafai ona maua nofoaga tetele i tafatafa o eleele lanu. O le taligalu o loʻo faʻaputu latalata ane i le fanua o loʻo faʻatoʻaga i tafatafa ane o le poloka.

Earwig: faʻamatalaga o manu

Earwig o le aoauli, o le pipiʻi i le pogisa ma se susu susu i le aso. O lenei iniseti e tele lava ina fenumiai ma le dvuvostok, ae o nei iniseti eseese, o le dvukhvostok e aofia i le faasologa o le maxillary, e ui lava i fafo e tutusa.

O le iniseti ei ai ona apaʻau: pito i luma, e aunoa ma veins, paʻu; apaʻau pito i tua ma membranes, tele atinaʻe, ma le tele o veins lelei. I le taimi o le vaalele, e masani ona faia le taligalu i luga, ma gaugau apaʻau, tuʻuina i lalo o le fender. E ui i le mafai ona lele, o le iniseti e sili ona fiafia i le auala o le fegasoloaiga. E malosi tele lona malosi e aofia ai vaega e tolu o lanu uliuli-samasama. O le umi o tagata matutua matutua e mai i le 12 mm i le 17 mm; tane, o se tulafono, e umi atu nai lo tamaitai. O le fausaga o le tino o le earwig ua faaloloa ma e peiseai ua faʻalanu, lanu enaena i le pito i luga ma se paolo pogisa pito i lalo. O le foliga o le ulu e foliga mai i le fatu, e laʻititi ona alu i lalo. O le faʻasologa o loʻo iai i le va o le ogalaau ma le ulu. Anetena o loʻo i luma o le ulu e filiform, umi - e tusa ma le lua vaetolu o le umi o le tino. O mata o le iniseti e laiti. I le pito o le manava i le pito i tua o loʻo i ai ni faʻaopoopoga maoaʻe - cerci, e foliga mai o le mamafa poo le ticks. E ui lava i le fefefe o foliga o le taligalu faafetai i talo, na ia faʻaaogaina e puipuia ai, ae le o osofaʻiga, ma o le "laulau" e fesoasoani ai e tausia meaai.

E te iloa? E taua o le nofoaga o le falepuipui o Napoleon, St. Helena o le fale i se isi lauiloa - o se taligalu tele. I le 1798, na maua ai se iniseti o le 7.5 cm. Ua faamalamalama e saienitisi mafuaʻaga mo lena tuputupu ae ona o le le lava o fili faalenatura o taliga.

O vaega o le taamilosaga o le taliga o le earwig

O le ituaiga o atinaʻe o le taliga ua taʻua o le le atoatoa - o le tausaga e ola ai le iniseti i laʻasaga uma o le atinaʻe: o se fuamoa, se alova, ma se tagata matua. O le faagasologa o le pagaina e amata i le tautoulu, e saunia e le tamaitai se nofoaga mo le faataoto, eli se atuatuvale i soo se mea susu susu. O lenei malologa e avea foi ma se nofoaga e nofo ai taliga i le taumalulu. I le taumalulu, e gaosia e le fafine fua mai fua 30 i le 60. O le taimi ole faʻalavelave e amata mai i le 56 i le 85 aso, e manaia pe a oʻo i le iuga o le fuamoa, faʻafefe le susu, e lua taimi e sili atu nai lo le fua muamua.

I le masina o Me, e aliali mai le lanu uliuli ma le lanu enaena e tusa ma le 4.2 mm le umi. O uluaʻi muamua o loʻo i ai le faʻatulagaga tutusa e pei o tagata matutua, naʻo le mea lava e tasi e vaʻaia ai i latou o ni apaau e leʻi faʻalauteleina, tele ma lanu. I le taimi o le tau mafanafana, e fa taimi e faʻafefe ai le alo o le taliga, suia le paʻu ma le lanu, ma aukuso o le a mafai e le tagata ona toʻalua ma maua sana fanau. O le tau sili ona lelei mo le atinaʻe o fuamoa ma laʻau e mafanafana ma, ioe, susu.

Faʻafefea ona faʻalavelave?

Earworm, nofo i le togalaau, e mafai ona ulu atu i le fale e suʻe meaai. O le iniseti e laʻititi, paʻu ma mafai ona sosolo i totonu o soʻo se meaola poʻo se meaʻai, faʻapala i totonu o se faʻaoga i totonu o se faʻatalama vavalalata talafeagai. E faigata ona maua, ae e tatau ona faʻaumatia.

Pe o feagai se tagata ma mea matautia?

E toʻatele e fiafia i le fesili: e sili atu nai lo le lamatiaga i tagata. Ioe, nai lo lea, e le fiafia, aemaise lava mo tagata faʻamaoni. O le tala faasolopito lauiloa e mafai e le iniseti ona oso i totonu o le taliga, sosolo i totonu o le pusa ma 'ai le faiʻai - o se tala fatu lenei. O le a tafe mai le taligalu i lou taliga pe afai oe moe i le togalaau, tuu lou taliga i le eleele. I totonu o lou potumoe o le ae le mauaina, aua o le vaega o taliga o loʻo i totonu o le alofa o le maualuga maualuga. E mafai ona e mauaina i totonu o le fale i totonu o le umukuka, faletaele, faletaele, i le faletaavale, pe afai e faapipii i le fale, ae le o totonu o le potumoe, i le mea e mamago ai. E le gata i lea, e afaina le iniseti, ae naʻo le puipuia o ia lava, pe afai na tupu, ia togafitia le nofoaga masaa ma se antiseptic. O le mea sili ona leaga e mafai ona tupu o le mumu, ae afai e te togafitia, faʻamaʻi le manua, o le mea lea e le talafeagai.

Faʻaiʻuga Earwig i le togalaau

O se iniseti taliga e fafaga i luga o vaega uma o laau totő e mafai ona gia. E 'ai e ia laʻau o laau totő, ma tuʻu ai pupu i luga oi latou. Iniseti e faʻapipiʻi ai laina o vao mutia, e 'aina le paluga i ogalaau o laau ma vao. I luga o laʻau e masani lava ona avea ma mea eleelea o otaota iniseti. O sui o le Earwigs e masani ona nofo i fale o faatoaga e teu ai fatuga o saito, ma mafua ai le faaleagaina o fua ua uma ona seleseleina ma teuina. I totonu o apiaries, e inosia foi le iniseti, tolotolo i totonu o sulu ma 'ai le paga ma le meli. E le gata ina fafagaina i luga o vaega o togalaau ma togalaau aina, ae e faaleagaina foi aʻa o fualaau aina ma laau teuteu.

E taua! A faʻaaogaina le faʻalaʻau faʻalaʻau, e pei o le faapalaga, peʻa poʻo le humus, i le fale koli, ia faʻaeteete, aua e ono i ai se taligalu.

E mafai ea ona faʻaleagaina totonu o totonu ole fale laau?

I totonu o le togalaau, e le matamuli se taligalu mai laau teuteu, e pei o popopies, asters, pine, dahlias ma phloxes. A ulu atu o ia i le fale, o le a ia vevela i totonu o le fale ma le fiafia. O se iniseti e lafoaʻi, o aʻa ma aʻa, o se meaʻai faapitoa mo ia - o vaega vaivai o fugalaau, mo se faʻataʻitaʻiga, pistils.

Auala e taulimaina ai taliga

O le earworm e televave lona faatelevaveina ma ave ai se lamatiaga i laau totō, e manaʻomia le pulea o iniseti. Muamua lava, e tatau ona e 'aveʻese vao, vao vao, fafie po o laʻau mai le fasi fanua, mea uma e natia ai se siosiomaga susu.

Tului Earwigs e puipuia lelei: Muamua, o le cerci o vaʻavaʻa umi ia e aʻafia ai e le iniseti le tagata solitulafono ma taofia foi le vete. Lona lua, o le gafatia e faʻamalo ai se vai ma se manogi manogi, o nisi o meaola o loʻo i ai ni vaovao e faʻasaina ai le vai.

I totonu o le togalaau ma totonu o le togalaau

E ono mafai ona faʻaititia le numera o iniseti i le gasologa loloto mo le taumalulu. A maua se taligalu i totonu o le togalaau, o mailei iniseti o le a aoga lelei. Ina ia tuiina se numera tele o iniseti, o ni laupapa se lua ma lanu malulu ma paʻu o loʻo totoe i le fasi fanua. A maeʻa ona faʻatali mo se taimi ma faʻatali mo le faaputuputuina o iniseti, e faʻafeinuina i latou i vai inu. E mafai ona faʻaaogaina paʻu leaga: o le lala o le saito ma se sauniuniga inisetiids e tatau ona tuʻu i tafatafa o fualaau leaga.

I totonu o le potu

E taua le iloa le auala e taulimaina ai taliga i le fale. Muamua, suʻe uma vaʻaiga, faʻavave ma toe faaleleia. Vaʻaia ma le faʻaeteete uma fugalaau i totonu: iniseti e mafai ona natia i totonu o fagu. Vaʻai le umukuka, faletaele ma isi vaega e mafai ona susu ai, siaki paipa mo vaʻa. Ina ia faatosina ai iniseti, faʻasalalau le vinika lilo i le vineka. Ae o le kiona vine earwig o le a le fasiotia, ae na ona aveese. Ona toe foʻi mai lea o le taliga. E faapefea ona taulimaina e faʻaumatia? Falafola le paʻu ma iniseti, faʻafefiloi i le yolk poʻo le laula.

Faʻalogo! Afai ei ai ni meaola ma tamaiti laiti i le fale, taumafai e saili nofoaga e le mafai ona avanoa mo paʻu. I le tulaga o se osofaʻiga atoa a iniseti, e sili atu le tosina mai o auaunaga talafeagai.

Earwig: faʻaaoga i le togalaau

Earwig e maua ai ni faʻamanuiaga, e tusa lava po o le a le ese o le leo pe a maeʻa uma. Iniseti, sei vagana ai laau totō, e 'ai i invertebrates e pei o aphids ma spider mites. Na te fafagaina i luga o tagata matutua uma lava ma o loʻo totoe ma iniseti. E pei o le luko ua manatu o se tagata o le vaomatua, e mafai ona taʻua se uu o se tagata e galue i le togalaau. O le iniseti e 'ai uma lava mea uma, e aofia ai fua paʻu, faʻamaʻi e manulele po o le vaeluaina, ona aveesea lea o le pala mai le saite.

O le mea e leaga ai, o le afaina o taliga e sili atu nai lo le lelei, aemaise lava i le televave o le atinaʻe ma le mafai ona toe gaosia. O le mea lea, ina ia aua neʻi faʻavauvau e uiga i iniseti-mutilated plants, e lelei tele le faia o fuafuaga e faʻaumatia ai.