Fua o le gaosiga

Mea uma e uiga i aʻa o le orchid: fausaga, foliga vaaia, foliga ma tausi mo i latou

O aʻa mo le laau - o se okeni sili ona taua e tuʻuina atu i le susu ma meaʻai. O le aʻafiaga o aʻa i totonu o le olaga o soʻo se mea totino e tele. O le mafuaaga lena o le tausiga lelei mo i latou e sili ona taua.

E le o se faʻasesega kulupu - ae ui i lea, i totonu o nei fugalaau fugalaau ua faʻatulagaina aʻa ma e ese le eseesega nai lo le tele o ituaiga matou te masani ai. Aʻo tausia se orchid, e tatau ona iloa ma amanaʻia lenei mea.

Faatulagaga ma matafaioi i le olaga o le laau

O le galuega autu o aʻa o soo se laau o le faʻafefeina lea o vai ma meaʻai mai le meaʻai.lea e tupu ai. Ioe, e le mafai e le laau ona suʻe vai i le uiga moni o le upu, ona e leai ni maso. O le susu e ulu atu i aʻa i se auala ese - e alu ese mai le palapala i aʻa aʻa i osmosis.

O le faʻamalamalamaga o se faiga faigata tele lea e faigofie ona faʻamatalaina e pei ona taua i lalo: o vai o meaola eletise e alu ese mai se vaega o le maualuga maualuga (eleele) i se vaega o le maualalo maualalo (aʻa aʻa) e ala mai i le membrane cell membrane.

O le inu o le susu mai le eleele e tupu i le rhizodermis - o se apa pito i luga o le aʻa, o se tasi pe lua sela ua mafiafia. I le tele o laau, e faʻaleleia ai le lelei o le faagasologa, o le rhizodermis e ufiufi i lauulu lauulu lauulu.

Ona oʻo ai lea o le susu i totonu o le isi laulau - o le exoderm. O lenei taʻiala e eseese lava: o telelaʻau puipui e leai ni cytoplasm ma ni vaega laiti ola e mafai ona faʻafefe vai i totonu. E ala mai i le mea e gata mai ai, o le vai e paʻu i totonu o aʻa, E ui atu i le paʻu - o le aʻa o loʻo i ai le chloroplasts - ma e oʻo atu i le ogatotonu o aʻa, o le mea e taʻua o le penisini axial, lea e aofia ai mea tau aʻoaʻoga ma amio ma e nafa ma le felauaiga o le susu ma meaʻai i isi uma totoga.

O aʻa o siama ua faatulagaina i luga o le mataupu faavae lava e tasi, ae ui i lea, ei ai eseesega eseese.

Faʻapitoa

O aʻafiaga o aʻa i totonu o nei laau totō e afua ona o latou ituaiga olaga. E le pei o le tele o laau totō, e le aʻa i luga o le palapala ni kulimi. Latou te ola i luga o maʻa poʻo isi laau totino, lea e avea o se ituaiga "lagolago" mo i latou, i se mea e seasea tupu ona latou "salalau" i luga o le eleele, ae aua nei tupu aʻe i totonu. O le suavai o le Orchid e maua mai i le malūlū - i totonu o vailaʻau ma vailaʻau, i le lauʻeleʻele o nei fugalaau, o vaʻa mafiafia ma timuga e masani lava. Ae o meaʻai, e ui i lea, o nei laau totō e maua mai i le palapala - laʻau, paʻu, humus.

E le manaʻomia ni faʻafeʻau i le eleele mo vai ma mea taumafa. Latou te tautau saoloto mai se maʻa poʻo se paranesi, maua mai le susu mai le ea, pe lalafi foi i lalo o se lau o laʻau pala. O le a le ituaiga aʻa e iai fugalaau? O aʻa o nei laau toto e taua o le "ea" aua o loo i luga aʻe o le eleele, ae e le tatau ona e saili mo aʻafia masani "lalo" o se orchid - o le laau e le maua.

Talu ai o aʻa o le orchid e le o fesootaʻi ma le eleele, latou te le manaʻomia se rhizoderm - o le suction layer - ma ona aʻa. Nai lo lena, o le aʻa o aʻa e ufiufi i se ie faapitoa - belamen. O le tautala saʻo, o le rhizoderm lava lenei, na o ona sela e le o ola, ae o le galaini; O le ie velamen e lapoʻa ma pei o le omomi.

Faʻalogo! O le velamen layer e mafai ona manifinifi, na o le tasi le cell, e pei foi o le rhizoderm masani (o se mea manifinifi lea e maua i totonu o le togi e ola i luga o le palapala), ma e mafai ona oʻo atu i le mafiafia o laina e 19 (tele ituaiga o orchid o loʻo ola i laau).

Talu ai e le fetaui ia vailaau oti mo le osose, O le faagasologa o le maua o le vai o le orchid e foliga eseese - ma matua ese lava:

  • i le timu po o le puao, o le vai e ulu atu i le aʻa ma le vevela o silasila o vela velaen fulafula;
  • i luga o puipui i totonu o laʻau o le Velamen lamellae ua faia - vai vai;
  • lamatiaga faasolosolo malie i lalo o le gaioiga ma le vevela luga;
  • lapisi "lapopoa" e toso i totonu ma fafo atu o le ea.

O le mea lea, e tafe mai le vai mai le velaen layer i totonu o le moa, ma mai iina e ala i le paʻu i le paʻu. E le gata i le taina ma le susu, o lenei ie e le masani ai foi o loo i ai se puipuiga - o se anufe mafiafia o le vela e puipuia ai le ea o pipi o ola i maa ma laau mai le faaleagaina. I se faaopoopoga, e le o se taimi ua leva, na maua mai ai masofo ma microalgae o loʻo i totonu o pores o le Velamen, e fesoasoani ai i le laau e gaosia ai masima ma fulukalama e taua mo ia.

O le a se foliga o le fugalaau o se fugalaau maloloina?

E pei i le fale e le mafai ona "totoina" se orchid i luga o se togavao po o se maa; fugalaau fugalaau tuʻuina i latou i se mea teuteu faapitoafaataitai faataitai. E mafai ona aofia ai moa, fasi uʻamea, otaota, ma isi. I lenei tulaga, o se vaega o aʻa o le togi o loo faatofuina i le mea o iai, ae o nisi o totoe i luga o le fogaeleele.

O aʻa uila o loo i luga aʻe o le pito i luga o le mea o loʻo i ai, o loʻo i ai se lanu paʻepaʻe-paʻu, lea e faʻapipiʻiina ia i latou e le velasen layer. A faʻamalūlūina, o le velamen e faʻapupula, ma o le a faʻaalia ai le chloroplast i totonu o le meaola - o le aʻa e alu i se lanu mumu lanu meamata. O chloroplasts i aʻa o pipiisi o le "tagata faigaluega" - e mafai ona latou gaogaina, ma i nisi o ituaiga o aʻa o le tino o mea totino o le gaosiga o mea totino i luga o le pa ma lau.

O aʻa, faatofuina i le meaʻai, foliga ese - talu ai e leai se malamalama i luga ia i latou, ma o le chlorophyll e le maua i totonu, e sili atu ona pogisa ma e masani lava ona i ai se lanu samasama po o le lanu enaena. I le amataina o fugalaau fugalaau, ua faapogisaina ai aʻa o le "lalo" o se orchid e masani lava ona avea ma mafuaaga o popolega. Ae ui i lea, i lenei tulaga e matua le talafeagai lava.

Fesoasoani: sili atu le taua i le fuafuaina o le ola maloloina o aʻa e gauai atu ai i mea o latou lagona. Laʻau ola maloloina lelei, faʻafaigofie fetuunai, o le tagata maʻi - faʻafeololo ma faʻanoanoa. O le aʻa e fesuisuiai ma le ootia e le fao - e aunoa ma le ola o le tino ma totonu e leai se mea. Toe faʻafoʻisia sea aʻa e le mafai - e tatau ona aveese.

Ata

Ona e mafai lea ona e vaʻaia i le ata, o le a le aʻafia o se faʻalaʻau maloloina:




E faʻapefea ona tausia i le fale?

E ui lava i le faʻamaoniaina o le puipuiga, o aʻa o le aschid e matua maʻaleʻale ma manaʻomia ai tulaga faʻapitoa faapitoa. Ae peitai i le iloa e uiga i foliga o le aʻa o nei laau toto, o le a faigofie ona fatuina tulaga talafeagai:

  1. Muamua lava, o aʻa o laʻau o loʻo manaʻomia le faʻaauau pea o le ea - e oʻo lava ia i latou o loʻo i totonu o le sui. O le mafuaʻaga lea e leai se mea e mafai ona totoina ai kulimi i eleele masani - o le aʻa e le mafai ona "manava" i totonu.

    Mo i latou, ua na o se mea e gaosia ai le toto e talafeagai, lea e le tatau foi ona sili ona eleelea. E fautuaina foi le faia o pu i totonu o puipui o le ulo.

  2. O aʻa o le aschid e le mafai ona faʻafefeina le vai mai le meaʻai - o le velamen layer e le fetaui lelei mo gaioiga osmotic ma e mafai ona na o le faʻafefeina o le vai na teuina tuusao i luga.

    O le mea lea, o aʻa aisa e tatau ona susu i lea taimi ma lea taimi. E tele auala e faʻafefete ai orchids, ae sili ona taatele o le tuʻuina lea o se fagu i se vai vevela mo le tusa o le afa itula.

  3. Aua nei faʻafefe pe "fufulu" le orchid i le tele o taimi - o le aʻa o lenei laau e faigofie lava ona faʻaleagaina. A maeʻa ona inu uma, e tatau ona faʻamago le masini - faʻalagolago i le tuufaatasiga o le soʻo, o lenei faagasologa e mafai mai le lua aso i le lua vaiaso.

Maʻi ma togafitiga

O faafitauli sili ona taatele o loʻo feagai ma tagata o le itutino e fesuiaʻi ma faʻamago ai aʻa.

  1. O le mafuaaga o le pala e masani ona avea ma suavai le talafeagai - e masani ona tele pe sili atu foi. Sueina o aʻa ua oti - o se faailoilo e tatau ona toe fetuʻutuʻutuʻi le auala o le faʻavaivai. O aʻa, o le mea e leaga ai, e le mafai ona toe faʻafouina - o le a aveesea. Ma e tatau ona faia lenei mea i le vave e mafai ai, a leai o le a alu le pala i aʻa malolosi.
  2. O le vevela e sau ona o le leai o se susu, pe ona o le mumu o le kemisi i le tele o le faʻatuputupulaia poʻo le le talafeagai o le filifilia o fomaʻi.

    I le tulaga muamua, e manaʻomia ona fufuluina aʻa i vai malulu i le vevela o le potu ma pe faapefea ona sasaa. I le tulaga lona lua, o le a totoina le laau i totonu o se eleele e le o malosi. Afai ua liu samasama le aʻa ma ua pala, e tatau ona vavae ese - o le a le mafai ona toe "faaola".

O le orchid o se fugalaau matagofie matagofie tele, e tatau ona alofagia e le tele o faifaatoaga fugalaau. O tulafono mo le tausiga o ia e le faigata pe a ono foliga mai, aemaise lava pe afai ei ai sou manatu e uiga i le fausaga o le laau ma le lio o le olaga. O le tausia ma le faaeteete o fautuaga faigofie o le a tauia i le matagofie o le fugalaau.