Primula

Lisi o vaega ma ituaiga o primroses

Eseesega o meaola laiti e aafia ai le numera o ituaiga ma ituaiga eseese o fugalaau. O lenei ituaiga e aofia ai le 550 ituaiga, ma o le galuega a saienitisi i le fausiaina o ituaiga fou e le taofia. Ina ia mafai ona toe faʻaleleia le faʻatonuina o lenei mea, e tatau ona vaeluaina ituaiga eseese i vaega. Latou te tuʻufaʻatasia ituaiga eseese tutusa i nisi o foliga.

E te iloa? Talu ai o le mea muamua e taʻua o le fugalaau i fugalaau, ua faʻaputuina i se tulaga o le tele o ki, o le toʻatele o tagata Slavic latou te iloa ma ki e tatala ai le auala i le malo lanumeamata o le taumafanafana i le tautotogo. Ma i Siamani latou te fai mai oi latou o ki o le faaipoipoga.

Mealy Primrose Vaega

O lenei filifiliga e aofia ai le tusa ma le 90 ituaiga o laau totino, o lona tulaga faapitoa o se paʻu samasama samasama poʻo paʻepaʻe luga o lau, aemaise lava mai le pito i lalo. Fugalaau o le lilac, lanu viole, lanu samasama poʻo le papaʻe. O fugalaau fugalaau e masani ona pupuu nai lo petalx petals. Totoga o vaomatua. O le mea e masani ai, o le tele o ituaiga o meaola e nonofo i Asia. E ola lelei le laau i eleele suamalie e mauoa i le humus ma maua ai le maualuga o le vevela. Laʻau e manaʻomia se fale mo le taumalulu. O le filifiliga e aofia ai ituaiga autu nei:

  • O le Primula o Norwegian (R. finmarchica) o se laau laʻau e oʻo i le 20 cm le maualuga. O fugalaau e lanu violē poʻo le lanu piniki, e tuʻuina i luga o ni laina uumi o le 3-5 fasi vaega i lalo o le faamalu. Lea na aoina i le roetette. E tupu mai i Europa i Sasae agai atu i le vaega tundra. O le vaitau fugalaau o Iuni-Iulai.
  • Mealy Primula (R. farinosa) o se fualaau faʻailoa muamua o le ituaiga. Faʻasolo 15-20 cm le maualuga. O laulaau e 8 cm le uumi, faʻamafa i le pito i luga, fai se paʻu paepae paʻepaʻe. Fugalaau faʻatasi ma le lapisi o le 1 cm faia se faamalu. O latou lanu e mafai ona lilac pe paepae ma se nofoaga tutotonu samasama. O le vaitau o le vavao o Me-Iuni. Faʻaaogaina i vailaʻau faʻasoifua mo dermatitis ma faʻaleleia le tuputupu ae o lauulu.
  • Daryal primula (R. darialica);
  • Haller's Primula (R. halleri);
  • Primula Hungen (R. chungensis);
  • Scottish primrose (R. scotica);
  • Primula leafy (R. frondosa);
  • Primula snow (R. nivalis);
  • Siberian primula (R. sibirica);
  • Le malulu (primer) (R. algida) ma isi.

Vaega OREOPHLOMIS

O le vaega e aofia ai ituaiga o meaola o le primroses ma le tele o lau fugalaau. O le taimi vavalalata e tupu i le amataga o le tautotogo. O latou uiga iloga o lau lanu laititi ma nifo laiti i le pito ma fugalaau lanu piniki ma se vaeluaga samasama. O le sui o lenei vaega o le

  • Primula pink (R. Rosea) - o se laau ma fugalaau fugalaau lanu piniki 12-15 cm le maualuga. Fugalaau e tupu ia Me. O laʻau e amata ona ola faʻamalosi pe a uma ona fuga ma avea ma lanu lanumeamata i lanu. E sili i le lauʻeleʻele e tafe, maua mai i le vaevaeina o le vao i le afa muamua o le taumafanafana poʻo fatu.

Auricular Section

E aofia i le vaega 21 ituaiga o primroses, o lona atunuʻu ua taʻua o Europa. O laau totő e paʻu i le piniki, lilac, fugalaau lanu violē ma le paʻepaʻe paʻepaʻe po o le samasama. O laulaau e toʻa, ma o laʻau ma fugalaau e ufiufi i se fugalaau mealy. Laʻau e totoina i fatu e lūlūina i le tautoulu, ma tupu i le tautotogo poʻo vaega o rhizomes. A uma ona lūlūina, e fautuaina e fufuluina fatu i se fasi manifinifi oneone. Mafaufau i sui autu o lenei vaega:

  • Ear primula poʻo le auricular (R. auriculaL.) - o se laau e le lelei ma taumalulu-faigata. E fiafia i se laufanua malulu, laufanua lafulemu e tumu i le calcium, ma se la o le la po o le vaeluaina. O le tele o laau lautele na maua i Egelani. O laulaau e lago, faʻafefe, ma cloves i tafatafa o le pito. O foliga vaaia masani o fugalaau lanu samasama, ma o hybrids e eseese lanu.
  • O le mea muamua e tupu mai i le susu (R. x pubescensJacq.) - o le kulupu o le mea muamua. O se fuainumera tele o primroses o lanu eseese na mafua mai lenei ituaiga. O lenei ituaiga o meaola e vaevaeina i le Belgian primroses (e aunoa ma se paʻu paʻu, tasi pe lua-lanu i foliga lanu samasama), Igilisi (faʻatasi ma se patina mealy, fugalaau o loʻo i ai ni laulu paʻepaʻe ma le sasae mai le ogatotonu), terry.
  • Delecluse primula (R. clusiana);
  • Ulutala lauulu-ulu (Manatua lauulu, P. rubraF Gmail.);
  • Primula Carnioli (R. carniolica);
  • O le mea muamua e laʻititi (P.minima);
  • Faʻavae Primula (P. Marginata).

Cortus Primrose Vaega

O le vaega e faʻaopoopo 24 ituaiga o primroses. Toto e leai ni paʻu paʻu. O laʻau ei ai ni petioles, ma o fugalaau e pei o ni fuga. O nei ituaiga o meaola e faigofie ona ola i eleele lafulemu i le la ma i lalo o le paolo. Faʻapenaina e fatu, ma Siebold primula - i le vaevaeina o rhizomes. O sui autu o lenei vaega e aofia ai:

  • Primula Cortus (R. cortusoides) - o le sui sili ona taatele o lenei vaega ma e maua mai Europa i Siberia. O loʻo i ai se mea faʻapuʻupuʻu vavalalata. O laulaʻau e foliga mai e foliga mai o le ogatotonu, o loʻo i luga o le uʻamea, tuʻu i luga o petioles umi. I luga o ni faʻavalava faʻapipiʻi (10-40 cm) faʻapipiʻi o laʻau mūmū violē ua tuʻuina. O fugalaau e loloto le malolo i le ogatotonu ma e le sili atu i le 2 cm le lautele. O le taimi o le vavao o Me-Iuni mo le 35-40 aso.
  • Rock primula (R. saxatilis) - laau faʻatoʻa oʻo i le 30 cm le maualuga Fugalaau o le lilac lanu. O laulaau ua faʻasolosolo faʻasolosolo ma se fausaga faʻanunumi. O le vaitau vavalalata o Aperila-Iuni. E manaʻo e faʻasao le malulu. E alofa o ia i le lalelei, vaovao, susu ma le la. E masani ona faʻaaoga mo le teuteuina o mauga papa. O le faʻamafunaina e mafua ai le oona.
  • Faʻasologa o le pito i luga
  • Na teena e Primula (R. patens Turcz);
  • Zipold's primula (R. sieboldii).

Tootoo Primrose Vaega

O lenei vaega e tuʻufaʻatasia le ituaiga o primroses, o ona fugalaau e aoina i totonu o le tele o faʻataʻitaʻiga. O sui autu o lenei vaega e aofia ai:

  • Faʻamatalaga lelei-Primotulata (R. denticulata) Samita) - Saina Saina o le nofoaga na fanau mai ai le laau. Ua ufiufi le laau i le fugalaau samasama mealy. Lapoʻa lapopoa tetele, lanu lanumeamata i le lanu, i le taimi o le fugalaau e umi lona umi i le 20 cm, ma pe a uma ona fuga - e oo atu ile 40 cm. O le vaitau o le vavao o Aperila mo le 30-40 aso. Faʻateleina le faʻateleina o fatu. Faʻailo i le faigata o le taumalulu. Alofa i se la o le la ma se vaega o le paolo.
  • Faʻasalalau Primula (R. Capitata).

Iulia vaega

E na o le tasi ituaiga o meaola ma o loʻo faʻapipiʻiina i le vaega:

  • Primula Yulia (R. juliaeKusn.) - maualuga le maualuga 10 cm. O le rhizome e puupuu, e pei-e pei o le lanu enaena. O laulaau e foliga lelei, lanu lanumeamata ma nifo i le pito, tuʻu i luga o petioles umi. Faʻasolo faʻamalo - e oo i le 15 cm le maualuga. Fugalaau e oʻo i le 3 cm le lautele, faʻapipiʻi tasi ma maua ai le lanu viole-lilac. O le kulupu fugalaau e umi lona umi i le 2 cm. Tausaga o faʻasalaga - Aperila-Me. Faʻafeiloaʻi mea e le lelei ma faʻafeoloolo-toleni ituaiga o primroses.
  • Prigula Pruhonitskaya (R. x pruhonicianahort.) - Julia hybrids, faʻapipiʻi le tele o ituaiga o lanu eseese.

Muscario Vaega

O le vaega e aofia ai ituaiga e 17, lea e eseese i le tulaga o inflorescences i le tulaga o vaʻa mata. Asiaina o le nofoaga na fanau mai ai nei meaola. O laau totino e aofia i mea lelei, o le mea lea mo le faʻalauteleina o le tausaga e tatau ai ona totoina ni togalaau fou i tausaga taʻitasi. Tausiga e aofia ai le tele o vai inu i le taimi o le tuputupu ae ma le fale mo le taumalulu.

  • Primula Viala (R. vialii) - e faatatau i laau lauiloa. O lona maualuga e oʻo i le 50 cm. Inflorescences o le spiciform, lilac-lanu piniki. O lapoa e lapoa, ma oona. O le vaitau vaʻaia o Iuni-Iulai mo le 30-40 aso. E fiafia i laufanua lafulemu, lauʻeleʻele, faʻamamaina lelei ma se la e le lalelei pe leai foi. I le taumalulu e manaʻomia le malutaga.
  • Ole muskarevid primrose (R. muscarioides).

Vaega muamua

O le vaega e tuʻufaʻatasia ituaiga o meaola muamua e aunoa ma le pulupulu vaivai. Toe faʻapipiʻiina nei ituaiga o fatu ma le vavaeese o le vao.

O le vaega e aofia ai ituaiga nei:

  • Primula pele (R. amoena) - e faatatau i laau lauiloa. E tupu i le Caucasus ma Take. E oʻo atu i le maualuga e oʻo atu i le 20 cm. O laulaau e foliga mai i luga, e oʻo atu i le 7 cm, ma petioles pupuu ma nifo lelei i le pito. Luga - leai, lalo - vevevety. O le umi o le pononcle e oʻo i le 18 cm. O fugalaau o le lanu violē o loʻo faʻapotopotoina i le tasi itu itu o le faʻasalaga. I luga o le tasi piluncle e oʻo atu i le 10 fugalaau e iai le maualuga o le 2-2.5 cm.
  • O le tupua eleelea (R. vulgaris) e tupu i Europa i Sisifo ma Tutotonu, i Sasaʻe Sasaʻe, i totonu o Small and Central Asia, i Aferika i matu. O laʻau o le laau e faʻatauvaʻa, o nisi o ia mea e puipuia i le taumalulu. Pipi e tusa ma le 20 cm le umi, o loʻo i ai fugalaau e tasi o le lanu samasama poʻo le paʻepaʻe ma le lanu violē e oʻo i le 4 cm le lautele. E fuga mai ia Aperila mo le 25 aso. Toe faʻafouina ia Setema.
  • Primula maualuga (R. elatior);
  • Abkhazian Primula (R. abchasica);
  • Primula Voronova (R. woronowii);
  • Primula Pallas (R. pallasii);
  • Primula Komarova (R. komarovii) ma isi.

Faʻasologa o le Candelabra Primrose Section

O le vaega e aofia ai ituaiga e 30 o le primroses. I luga o le galu i luga o le taumafanafana e foliga mai o ni mea e tutupu, lea ua faatulagaina i mama, o lea na faaigoaina ai le laau candelabra primrose. Tausiga e aofia ai le malutaga mo le taumalulu. O lenei vaega e aofia ai ituaiga nei:

  • Iapani Iapani (R. japonica) - Iapani ma Atumotu Kuril ua manatu o le nofoaga na fanau mai ai le laau. I luga o le maualuga maualuga o le 40-50 cm futu uʻamea ulaula poʻo le paʻepaʻe e tuʻuina i tua. O nei pito i luga e mafai ona oʻo i le 4-5 fasi vaega. E toto le laau ia Iuni ma Iulai. E fiafia i se lau o le susu ma se nofoaga i totonu o le penumbra ma le paolo. Fugalaau fufulu lo latou susulu i le la. I le taumalulu e manaʻomia le malutaga. O le totoina o laau toto e sili ona lelei ona faia vave pe a uma ona tupu aʻe - ia Aokuso.
  • Malosiaga o le eletise (R. pulverulenta) - o laufanua eleʻele o Saina ua taʻua o le nofoaga fanau mai o le laau. O le uiga ese o lenei meaola o le fugalaau fugalaau i luga o paʻu ma laʻau o le laau. O se tasi o le candelabra primroses sili ona teuteu.
  • Bissa primula (R. Beesiana);
  • Kokburna primula (P. coekburniana);
  • Primula Bulley (R. bulleyana), ma isi.

E taua! O le primula e aofia ai saluka o le manganese. O lau o le laau e mauʻoa i le acid ascorbic ma le carotene, o lea e 'ai i latou i le amataga o le tautotogo. O rhizomes e aofia ai saponini, o suauu taua, glycosides. E faʻaaogaina e avea o se vailaʻau faʻamalositino mo le rūmatism, faʻamaʻi pipisi o le tino, i le avea ai ma se vailaʻau. O lapisi o laulaau e faʻaaogaina mo malulu, o le tigā, o le ulu.

Faʻasologa o ituaiga meaola

Siamani tagata fai togafiti na tuʻuina atu le tuʻuina atu ituaiga meaola muamua e faʻavae i luga o le foliga ma le nofoaga o faʻalavelave faʻapitoa.

Toto

O lenei vaega e aofia ai ituaiga o primroses ma paʻu taʻitasi taʻitasi, e laʻititi maualuga i luga o lau o le laau.

  • Primula Voronova (R. Woronovvii);
  • Prugonitskaya primula (R. x pruhoniciana);
  • Primula masani pe leai foi (R. vulgaris = P. Acaulis);
  • Primula Julia (R. Juliae);
  • E laiti laitiiti (R. Minima).
E te iloa? O le tele o mea e alofa i ai o le malosi o Catherine le Sili. Sa fiafia tele o ia i le aoina o meaola o se tasi o tamaʻitaʻi, ma na ia tuuina atu ma le fiafia ia te ia i le malosi. O le aso na sosoo ai, na aveina atu ai le aoina atoa i le Faatoaga o le Taumalulu i St. Petersburg.

Malulu-pei

E i ai ituaiga o meaola muamua, o ona fugalaau e aoina i se tasi o le faamalu. O le maualuga o le pou, lea e alu i luga aʻe o le rosette o lau, e oo atu i le 20 cm.

  • Spring primula (R. Veris);
  • Siebold Primula poo le teena (R. sieboldii = R. Patens);
  • Primula maualuga (R. Elatior);
  • O se vailaʻau e sili ona tele poʻo se mea e tele-faʻafeololo (R. Poliantha);
  • Primula pink (R. Rosea);
  • Ear primula poo auricular (R. Auricula).

Capitolate po o le globose

O lenei kulupu e tuʻufaʻatasia le ituaiga o primroses, o ana fugalaau e aoina i le tele o mea faʻapitoa. O le popo o se mea eleelea, ma i le taimi o le fufulu o lona umi e oo atu i le 20 cm, ma i le vaitaimi o fualaau e oʻo atu i le 45 cm.

  • Primula capitate (R. Capitata);
  • Primula lelei-toothed (R. Denticulata).

Tiered

O faʻavae o lenei vaega o loʻo i ai ni mea faʻapitoa e aofia ai le tele o vaega. Popo faʻamalosi ma tutusa ma foliga o se lole.

  • Bissa Primula (R. Beesiana);
  • Bullei Primula (R. Bulleyana);
  • Powdered primula (R. Pulverulenta);
  • Iapani Iapani (R. Japonica).

Fuga-foliga

O lenei kulupu e aofia ai popo o loʻo i ai fugalaau faʻataʻoto, tuʻu i luga aʻe o le rosette o laulaau i luga o luga o paʻu o maualuga eseese.

O le sili ona taʻutaʻua o latou:

  • Primula Florinda (P. florindae);
  • Sikkim Primrose (P. Sikldmensis).
Iloa laiti lauiloa:
  • Primula Cortus (R. Cortusoides);
  • Primula Komarova (R. Komarowii);
  • Siberian primula (R. Sibirica);
  • Mealy Primula (R. farinosa);
  • Primula Ruprecht (P. ruprechtii);
  • Primula Orchid poʻo Vialla (R. Vialii);
  • Mataitusi lapopoa (P. Macrocalyx);
  • Norwegian Primula (P. Finmarchica);
  • Primula Pallas (R. Pallasii);
  • Faʻavae Primula (R. margininata);
  • Primula Snow (R. Nivalis);
  • Chionanta primula (P.chionantha);
  • Primula malulu (R. Algida);
  • Scottish primrose (R. Scotica).

E taua! Ua fai mai saienitisi e faapea o primroses e vaʻaia ai le pala. Ua maitauina i luga o le motu o Java Royal primrose na o le pau i le afiafi o le paʻu. E talitonuina o le mafuaʻaga o lenei gafatia o le faʻavevela o le ultrasonic lea e faʻateleina ai le faʻaleleia o le vai i totonu o le laau, lea e oʻo atu ai i le totoina faʻafuaseʻi.

O le Primrose e aofia ai le tele o mea taua: latou te le o taumate pe a tutupu mai, ua vave ma faaumiumi le fugalaau, e puipuia i le malulu, ma oa latou ituaiga e faamalieina ai le tagata sili ona atamamai.