Meaʻai fua

E faʻapefea ona totoina ma tausia se paukini i lau togalaau

Nofo i totonu o le togalaau ma le faʻaaogaina o meaʻai paka lelei le tuʻuina atu i totonu o le faʻatoʻaga ma le tausiga i tulaga eseese, e aofia ai se fanua tatala.

Paʻu: faʻatoʻaga faʻatoʻaga togalaau

O fua lamolemole, le pisapisao poo fualaau leaga o le pauki, na maua mai ona o le faʻanatura faalenatura, e eseese tele i foliga, lanu ma le mamafa. O laina mulimuli mai le sefulu o kalama i centent. O le totoina o paluloka i luga o le eleele e faafaigofieina e ala i aʻafiaga o ona aʻa - o le loloto (e oʻo i le 3 m) o le aʻa autu ma le salalau lautele (e oo atu i le 10 sq. M) vaega galue, e tu i eleele eleele 20-25 cm mai luga.

O lenei mea e maua ai le faapalepale o le lamala. E ui lava o ituaiga eseese i le togavao ua uma ona lauiloa i le togalaau, o le lakapi masani o loo tafe mai (tafe) i luga o le eleele, e alu i le fa pe sili atu mita. O le lau laʻau lapoa o loʻo i ai lau laʻau eleka lapopoa ma petiles e leʻo iai ni mea e le o iai. O laau taitasi o se fale taatele mo fuga o tane ma fafine.

O fuga o le itupa e tasi o le lanu mumu-lanu meamata e tutusa:

  • faasologa o le fuga (muamua foliga tama);
  • nofoaga i luga o le au (tamaitai - luga);
  • pedicels (i alii - umi);
  • o le i ai o nisi o taimi e le maua ai (le na o alii).

E le gata i lea, o fugalaau fugalaau e le o faʻamalosia i le taimi mulimuli. O le faʻaleagaina o loʻo faia e iniseti (ona o le gaioiga masani o le pollen, lea e le mafai ona faʻafeiloaʻi le matagi) poʻo lima e tagata. O le mea e sili ona lelei mo le faʻafefeteina faalenatura o taeao taeao ia o aso muamua pe a uma le fafaga poʻo le timu.

O le le maua o pi ona o le malulu, vevela poʻo le faʻalauteleina o timuga e taʻitaʻia ai le pa'ū o fugalaau e leʻi faʻaolaina. O le ellipses o fatuketi fatu lapotopoto ma tusi mai itu eseese e masani ona iloa e le toatele o tagata fiafia e fiafia i ai. O le faʻamavaega e oʻo atu i le fa tausaga.

I le fesoʻotaʻiga ma le tulaga mulimuli, e mafai ona tuʻuina atu se tali i le fesili pe ono mafai ona totoina le uka i fatu fou: e tatau ona sili atu nai lo le masani (a uma, o le germination e sili atu le leaga), ma afai tatou te talanoa na o ni nai fatu, e fautuaina e vavaeina lima, e pei o se atigi fou fou e puipuia ai le ulu mai o le siama.

E te iloa? E tusa ma le valu selau lalolagi e lauiloa i le pumpkin, na o le 200 e talafeagai mo meaai.

O vaega o kuluga o loʻo ola, pe faapefea ona filifili se fasi fanua mo le totoina

I le faaopoopo atu i le natura masani i le malamalama ma le vevela o tulaga ma le eleʻele palapala o le nofoaga o le a ola ai le elekano, e tatau ona amanaia mea e maua mai i le aʻa, ma le tele o laʻau e mafai ona faʻamalosia ai le vaʻai.

Manaomia o le malamalama

O le mea e lelei ai, o le pauka e manaʻomia le moli, e pei ona fai mai tagata fai togalaau, ma le la atoa, o lona uiga, e tatau ona i ai le ono itula o le susulu o le la i le aso. O le taunuuga o lenei aafiaga o le a faʻaleleia ai gaosi ma faʻaleleia ai le lelei o fua.

Ae o le a ia faʻafesoʻotaʻi saʻo le penumbra. E faʻaaogaina lenei mea e faʻaogaina ai le faʻaaogaina o fanua avanoa, faʻatusatusaina o fualaau o le tele o ituaiga o sana e ala i le totoina o le popo. O le paolo o le pauki lava ia e matua faigata lava ona atiaʻe vao. I lenei tulaga, e mafai ona faʻaaoga e fai ma auala e faʻamama ai le palapala.

Laʻau lelei mo fualaau poʻo fatu

O le tulafono lautele e manaʻomia ai le tapulaa tele o le vevela o le ea pe a totoina le totoina o fatu laau e le i lalo ifo o le + 8 ° C (mo le totoina o fatu - mai le 13 ° le maualuga ma le maualuga) i le noatia ma le fai fuafua i lona po e le pa'ū ifo i lalo ifo o le 3 ° C. I isi tulaga, e le aoga le lamatiaga.

O le a le mea e tatau ona avea ma eleele mo le totoina

O se elekeʻai e tupu lelei i luga o soʻo se eleele e fiafia ile eleele e tumu i humus, susu ae e le soʻo, ma lelei alavai. Mo le mauaina o lenei mea, aʻo leʻi totoina (luluina) o loʻo faʻafefiloi le eleele ma le tele o compost.

O le eleele mo le 'elekiniki e mafai ona peʻa pe peititi foi alkaline, ae o le acidity (pH) o le 6.5 e manatu e sili ona lelei. E le talafeagai le totoina o se pikiakin i le mea o loʻo ola ai ona aiga (kukama, zucini, squash).

A maeʻa isi fua o le eleele, e talafeagai le eleele mo le uka, ma totoina pe a uma pateta, kapisi, tamato, aniani, kāloti, fatuga o le taumalulu (saito ma saito), o laumei ma laʻau oona e lelei tele.

E taua! Aua e te fefe i le eleele i tafatafa o le eleele (0.6 - 0.7 m) - o le a le afaina ai fua o le uka.

Totoina o kulimi i le togalaau (totoina o aso, totoina o tekinolosi, totoina o fatu, saunia o fatu, ma isi)

O le a le mea e sili ona lelei e faʻaauau ai, fuafua pe totoina fatulaʻau po o fatuga, e tatau i lē e ona ona taʻu atu le tau o le nofoaga o loʻo i ai. O lona uiga, a o le lūlūina se pauka i totonu o le eleele avanoa poʻo luga o fualaau, e tatau ona e tuʻuina atu sina taimi i suʻesuʻega ma iloiloga o mea moni. E faʻalagolago i le latitude latina o le masina o le tausaga o le a totoina ai e le au fai togalaau ia kulimi. Aemaise lava, mo le vaega ogatotonu lenei o le faaiuga o Aperila.

Lauina o fatu ile laufanua

Faʻapitoa i totonu o le eleele faʻasalaga ua totoina fatulaʻau i togalaau ia Iulai o le malulu o le ea o le ea e le itiiti ifo i le 18 tikeri. Aʻo leʻi faia lena mea, e tatau ona e mautinoa, aʻo e suʻesuʻeina le faʻataʻitaʻiga o meteorologists, i le leai o se taufaamatau o faʻafitauli filemu, e pei ona taʻua i nisi taimi o fulufulu toe foʻi mai. A maeʻa lenei lamatiaga, aumai fatu. Afai e leaga le tau, e lelei tele le ufiufi o fua o laau ma nonoa lalaga.

E taua! O le aso ao le i totoina, o le fatu ua vevela ma ua susu i totonu o le vai i le palapala ua solo.

Tuputupuina o kulimi i le auala sili

O le taimi lava e te filifilia ai le metotia o fatuga, e tatau ona e tausia lelei lelei le fatu o le pumpkin i fualaau. I aʻa na ogatasi pe a uunaia i latou e tatala le eleele, totoina fatu o le uka mo laau e vave ona faia i ipu o peat pe na o ipu pepa foi.

A faʻaaogaina le lūlūina o atigipusa i lalo, i lalo o se mea o le faʻafefiloi o peat ma le eleele, ua sasaa atu ai se vaega o le aseta i totonu ole senitimita. O le fufuluina e faia mo le tolu vaiaso aʻo lei agai atu i le eleele. Ina ia mafai ona toto lelei fatu fatu, o le vevela o le germination i aso muamua e tolu e mafai ona faateleina i le 25 tikeri, faaitiitia i le po i se maualuga o +15.

O le totoina o palukiniki e aofia ai le tele o aiaiga faʻatagaina. A le o vevela le palapala ua saunia, e le tatau ona totōina pikiapu. E mafai ona fuafua le maualuga (12 tikeri) le vevela o le eleele i le na o le faʻaofiina o se thermometer masani ile fale mo le 10 minute. Afai e laʻititi, ona fai lea o se ufiufi mo le palapala mai se politetini polyethylene (sili atu ona paʻu). Afai e le talia le taimi, pe leai foi se isi mea mo le totoina, ona tolu lea (poʻo le sili atu) lita o le vai vevela e mafai ona faʻatumu muamua i vaieli.

O fualaau e totoina i totonu o pusa paʻu ua totoina faatasi ma i latou, e tanumia ai le 3 cm le loloto nai lo le lauʻeleʻele. O fualaau o pusa e tuʻuina i totonu o vaieli, faʻatumu i le vai, o lea, o le nofo lelei i le palapala, o aʻa e aloese mai le faʻaogaina o ni paluga.

E faʻapefea ona tausia se uʻau

O le tausiga o le kapari e amata i lona fafagaina vave pe a uma ona toto. Pe a ma le vaiaso pe a maeʻa lenei, e fautuaina e mulumulu le palapala ile palapala ile paluga o loʻo i ai ni meaola lelei e ala i le tuʻuina o se upega mai luga o lona papa. O peʻa, humus, pine o le pine ma e oʻo lava i eleele matutu e talafeagai foi pei o mulch.

O le taimi taua o le tausiga o le faʻaleleia o le faamamaina o le palapala, lea e tatau ona faia ia le itiiti ifo i le lua vaiaso. O lenei faiga e toetoe lava o taimi uma e fesoʻotaʻi ma le veleina. I le taimi lava e tulaʻi ai, o le loloto o le loloto e mafai ona oʻo i le 12 cm, ma i le faaiuga o le masina muamua e tatau ona faaititia i le 5-8 cm e aloese ai mai le faaleagaina o aʻa. I le leai o se mea e masani ai (iniseti) felafolafoaʻiga, e tatau ona faʻaaoga le metotia o le tusi lesona - a le o lea, o le fua e leʻi faʻaaogaina e pala.

O le taotoga, lea e tatau ona faʻatinoina i luma o le aoauli, e matua faigofie lava: faatasi ai ma sekeli o fugalaau taʻitoʻatasi taʻitasi ma meaʻai ua aveeseina, e tatau ona e tago atu ma le faʻaeteete i pistils o fugalaau e tasi pe lua. A faʻaleleia le tau, ina ia mafai ona tosina mai ai iniseti e avea ma pollinators, e mafai ona e sosogi se paukini fugalaau ile vai o le meli i vaiaso taitasi (tasi sipuniti suamalie i le 10 lita o le vai).

E taua! Ina ia aua le palaina le fualaau aina - ia e faia oe lava e palota.

E faapefea ona fausia se laau

E vave lava ona avea le paʻu o le paluga ma laau faʻasusu ma fatugala umi ma lau lapopoa. I se malosiaga mamana e le solia ai tuaoi o le teritori o lona tuputupu ae, e manaomia le gaosia o le uka, lea e faigofie ona faia i le malae vaalele. O le tekinolosi o le tuiina o se uka ua faʻaaogaina mo lenei mea, ma e tatau ona faia aʻo laʻititi le fale. Faʻapipiʻi e ala i le aveeseina o le pulical bud (mafai ma se vaega o le ata).

O lana sini - o le faatelevaveina o le atinaʻeina o taamilosaga taamilo, o loʻo faʻateleina le tele o fugalaau fafine. I le faaopoopo atu i ai, o isi pupulaiti laʻititi laiti ua oʻo i le 5-7 cm ua aveeseina - o lenei faiga ua taua o le mautu. O loʻo faia faʻatasi i luga o eleele faʻatasi i le taimi lava e tasi ma le aveesea o lau laʻau tele ma le itu o faʻamalosi uma o le pumpkin i le tasi itu. Tuʻua i le taimi e tasi i luga o laʻau taʻitasi i le tasi o le ovary, i le taimi o le seleselega latou te maua ai fua tele o fua.

Faʻasusu ma le faʻamaina o kulimi

O le vaitau o le suavai mo le pauka o le taimi lea e tupu ai, o le tulaʻi mai ma le atinaʻe o ovaries. I le amataga o le seti o fua, ua faʻafeinu lelei le laau ina ia latou le tupu tele. Ona maualuga lea o le susu, ma mafanafana (ia le itiiti ifo i le +20 tikeri), faateleina.

O le inu malosi o le suavai e fesoasoani i le fausiaina o fugalaau fafine. O le malulu o le faʻaleleia o le vai poʻo le vailaʻau faʻafefe e mafai ona faʻaumatia le tau. Pe a tutupu mai laau moni i le paina tuputupu ae, e amata ona fafagaina i le nitrophoska matutu (10 g i le laau) ma le 15 kalama o le nitrophosphate e faamamaina i le vai e tuuina atu i fualaau aina taitasi pe a faia ni apa.

Mo meaai e lua (i le masina) fafagaina e fautuaina foi e faʻaaoga:

  • - lafu i le fua faatatau o le 1 ipu / 1 laau;
  • - o se vaifofo (1: 8) o mullein i le fuaina o le 10 lita mo le ono laau totő, pe a amata le tuputupu ae o le vaitau, ma mo le tolu - i taimi o fualaau aina;
  • - humus, solo palale moa po o otaota, humus - e mafai ona faia i mata.

E faʻafefea ona puipuia le pumpkin mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Pests ma faʻamaʻiFaʻaaligaAuala e puipuia ai
Gourd AphidLela curl, fugalaau fugaLaʻau faʻafefeteina o le celandine (poʻo le garlic, poʻo le sipisi peel) poʻo le vailaʻau faʻasaina (kemikali, gaioiga, furanon). O le seleseleina o le autumn ma le faamaapeina o toega o laau, le loloto o le eliina o eleele
SlugsFaʻaleagaina o laulaau laititi (o lapotopoto ma pusi siliva), mulimuli ane - ovariesLafoaia eleele, vevela, veleina. Mailei o laʻau tipisi, paʻu tiloti, miti susu, sosoo ai ma le faʻaleagaina o meaola faalafua i le masima masima. Superphosphate ma isi vailaʻau puipuia i vailaʻau. Faʻaleleia faʻatasi ma se vaifofo o le kopa
Mealy dewTotoina o lālā mamaʻi ua ufitia i le tele o fugalaau paʻepaʻe e faʻalautele atu i gaʻo ma petiolesTotoina vave. Faʻamafanafana. Aveesea o lau mai. Faʻapipiina ma vailaʻau (strobi, topaz) ma a latou togafitiga o le palapala i le tolu vaiaso aʻo lei selesele
Perinosporosis (paʻu palapala)Tuputupu ma faʻagogoina lanu samasama ma lanu paʻepaʻe-lanu violū i lauFaʻamafanafanaina o fatu aʻo lei luluina. Pipiʻi faʻamaʻi (pipi, kesi, copper oxychloride, cuproxate)
AnthracnoseToto ma fai ni pu i luga o laulaau, o ni mea na faʻavaivai ma se fugalaau piniki. Faʻaalia foi i cotyledons ma petiolesAveesea o laau mamaʻi. Spraying (Bordeaux vai, copper oxychloride, abigalic)
I le tulaga lautele, o le pauka e le faigofie tele i aʻafiaga leaga, ae o auala masani o le puipuiga o le a aoga i le tulaga o faaaliga le lelei.

Paʻu: afea ma pe faapefea ona selesele

Po o le a lava le ituaiga okiniki e tatau ona maeʻa uma aʻo le i amataina le afu o le autumn.

O le fua o le pauki ma lona saunia mo le seleseleina e fuafuaina e:

  • maualuga le mago, malosi ma le malosi o le ala;
  • malogo, lanu samasama ma pale;
  • mata malosi o le fua ma le susulu o lona lanu.

Pe a oo mai le taimi sili ona lelei e piki ai ituaiga eseese o elekeni, taʻu atu faatonuga poʻo togafiti togalaau. Mo le ulumatua (Winter Winter, Blue Hubbard, Volga Grey, Healing, Rusia) e masani lava o le faaiuga o Aukuso. E i ai se latou fale ola (e oʻo atu i le masina), o le mea lea e vave ona alu le fualaau mo le gaosiga.

Setema faamamaina ua mamanuina mo le vaeluaga o vaitau. O nisi o fua o ituaiga tuai (Pearl, Testi Delaip, Vitamin, Butternat) o nisi taimi e aveeseina e tusa lava pe leai - o le taimi lena (pe a ma le masina) ona maua lea o le mea e tatau ai i se nofoaga malulu. O le tulaga masani mo fualaau aina e seleseleina, o lo latou leai o ni mea e faaleagaina, lea e mafua ai ona leaga ma lē mafai ona faʻaaogaina. I lenei tulaga, e tatau ona vavaeina ma le faaeteete le paukini, ma tuu ai pe tusa ma le 4-senetimita le umi.

E te iloa? O tausaga taʻitasi i le tautoulu, e faia ai se tausamiga i Siamani ma se faʻamatalaga o vailaau 'elekiniki.

Le aoga o le pauka, aemaise lava mo tamaiti, sili atu nai lo le ufiufi uma o taumafaiga e atiaʻe. Ma o faafitauli o le togalaau o le a faamutaina i le tulaga o le uka, e toe totogi uma se seleselega lelei ma le tele.