Faʻatoʻa totoina laau toto

Eseese o tulip, vaega ma vasega o fugalaau

Faafetai i lanu eseese ma eseese, o fugalaau eseese, o tulip o fugalaau sili ona ese mai le vevela o lanu tautotogo. O le genus tulip e aofia ai le aiga lili. E oo lava i le senituri XVI, na aumaia le tulip i Europa i Sisifo.

I le gasologa o le talafaasolopito, o ituaiga tulip ua faamatalaina i le tele o taimi, ae masani ona o le fesuiaiga masani ma le faigofie ona sopoia, o laau o ituaiga lava ia e tasi ua faamatalaina e eseese.

O le faʻasalalauga aupito lata mai o loʻo faʻamalosia o le 1981 Faʻasalalauga Faʻavaomalo Faʻavaomalo, faʻafouina i le 1996, lea e vaevaeina ai ituaiga eseese o tulip i ni vaega se 4 ma 15 vasega o latou.

O vaega muamua e tolu, e aofia ai vasega e 11, e vaevaeina e ala i le vave o le fugalaau, fuga o le lauʻeleʻele ma tuai ona fuga. O tulipi vao ma hybrids na maua mai ia i latou sa aofia i le vaega 4.

E te iloa? O le sosaiete lautele a le au gaosi oloa, na faavaeina i Holani i le 1860, o le pulega faavaomalo mo le puleaina o ituaiga tulip fou. E tusa ma le 12,000 ituaiga o tulip ua faʻamatalaina i le talafaasolopito atoa, ma i le seneturi lona luasefulu ma le lua e tusa ma le 2000 ituaiga o ituaiga eseese ma ituaiga o tulip ua tupu mo faʻatau pisinisi.

Vaʻa vave

Tulips o lenei kulupu ua fuga i luma o tagata uma ia Aperila. O nei fugalaau e maualalo le ola e 15-40 cm. O ponuncles e malosi ma umi, e tumau malosi i matagi o le tautotogo.

O tulips faigofie vave

O le vasega 1 e aofia ai tulipe ma le maualuga o le 25-40 cm ma fugalaau e foliga mai o se ellipse poʻo se tioata, e aofia ai ni peti e 6, o loʻo faʻaalia atoatoa, o le mafuaʻaga lea e le fetaui ai fugalaau mo le tipi. O ituaiga ituaiga tulip o lenei vasega e sili ona lanu piniki, samasama ma le lanu mumu.

Faʻaalia mai i le vave ma le umi o le fuga. Faʻaaoga tele mo le vave mauaina, i Ianuari-Mati, fugalaau i totonu o laufanua lanumumu, faʻatupulaia i moega mo fugalaau.

Terry vave tulips

Faʻamatalaga o tulip vasega 2: tulips e leʻi faʻaogaina 15-30 cm le maualuga, fugalaau tetele, e oʻo i le 8 cm le lautele, e 15-20 petals ma e tele lanu samasama-lanu mumu ma lanu mumu.

Lulu mo se taimi umi, e ese mai i se vaega laʻititi laʻititi. E fautuaina e faʻaaoga ia tulipe i le pito i luma o moega fugalaau, mo le teuteuina o puipui poʻo le faʻamalosia i totonu o fagu.

E taua! Mo le faʻasolosolo lelei o tulip e manaʻomia ona e filifilia ituaiga eseese, saunia le eleele ma fatu le vevela talafeagai.

Faʻalautele fua

O tulipotoga i totonu o le vaeluaina o le vaitau o le fugalaau o tulip o le vaega muamua ma fuga mai i le faaiuga o Aperila - amataga o Me. O ponuncles o nei ituaiga eseese e malosi, 40-80 cm le maualuga, o fugalaau e faigofie. O le vaeluaga o vavaega e vaevaeina i ni vasega se lua: manumalo-tulip ma Darwin hybrids.

Triumph tulips

Triumph-tulips na maua e ala i le sopoʻia o hybrids Darwin ma nai tulips faigofie, e faʻaalia i se isi vasega. Faʻaalia e ala i le vave amata mai i le amataga o Aperila ma e masani ona faʻaaogaina mo le vave amataina i voluma gaosimea.

O ni tulip laʻititi ma maualuga e iai le maualuga o le siʻosiʻu e oo atu i le 70 cm, o se fugalaau lapopoa lea e le maumau ai foliga o se tioata. Fugalaau o lanu eseese - mai le paʻepaʻe ma le ulaula, e aofia ai le lua-lanu. Lelei mo le tipi ma le teuteuina o fugalaau.

Darwin hybrids

O Darwin hybrids e maua mai i le laasia o tuli tulips ma Darwin tulips - o tulip ia e malolosi, maualuga - e oʻo i le 80 cm, lapisi ma lapoa - e oo atu i le 10 cm le lautele, ma fugalaau fugalaau lautele.

O fugalaau e susulu, ma o le lanu mumu ma le lanu samasama, e tele lava le monochromatic, ae aofia ai foi ni ituaiga lanu eseese e lua ma se tuaoi poʻo se mea tutusa, e taʻua o le mumū, ae le o le fesuiaiga o le siama.

O le tele o ituaiga o hybrids Darwin e tutupu na o vegetatively. O Darwin hybrids o lauiloa tele, toleniga o femalagaiga, e faʻaaogaina mo le faʻamalosia ma le tipiina o se fua o fale gaosi oloa. I le natura, fuga i le amataga o Me. Tetee i le kiona.

Luga o le fugalaau

O lenei kulupu e aofia ai le numera sili ona tele o vasega o tulip, e faʻaalia i le vaitau o le vaitau o le fugalaau - mai i le ogatotonu o Mei.

Faʻamataʻu tuliloa tulimanu

O le vasega o tulipasi tuai e aofia ai ituaiga o loʻo i ai se fuga e pei o le fugalaʻau ma le 6 vevela, lautele, lau lamolemole, petals ma se sikuea sikuea. E aofia ai ma mea pito i luga - e oo i le 80 cm ma luga.

O lanu lanu e sili ona eseese - mai le malamalama ma le faʻapitoa i le pogisa ma le susulu. E lua lanu-lanu ma lanu eseese. Tulips o lenei vasega o loʻo i ai se pasene maualuga o le toe gaosia, e fetaui lelei mo le seleina, ae ona o le vaitau o le fugalaau, ua na o nisi o ituaiga e faaaoga mo le faamalosia.

Lily tulip

Fugalaau o tulip o lenei vasega e faigofie, i foliga e pei o lili. O a latou gaʻo e tusa ma le 10 cm le umi, faʻatasi ai ma pito pito i tua o le pito i fafo. Peduncles 50-65 cm le maualuga, malosi.

Fugalaau o lanu eseese, e lua monophonic ma lua-lanu. Latou te olaola i le muamua i la latou vaega. Faʻaaogaina e teuteuina fugalaau fugalaau, tipi ma faamalosia.

Laʻau tuli

O lenei vasega e aofia ai ituaiga eseese o tulip, o pito o petals o loʻo i ai se totini e tipi lelei-e pei o le togi, faʻafetai i fugalaau e sili atu ona matagofie ma matagofie.

O fugalaau e eseese ituaiga, e masani lava ona faigofie, ae sili atu le manaia o ituaiga o meaʻai e masani ona suamalie. O petals e masani lava lautele, lapotopoto, ae e faasino foi.

O tulip feʻai e sau i ituaiga uma o lanu: mai le paʻepaʻe i le keke sukalati, e laugatasia uma ma sili ona lelei faʻatasi ma le vaʻaiga faʻafeagai. O le maualuga o le paʻu o le 50-65 cm O nei tulipe e sili ona lauiloa, e faʻaaogaina mo le ola i totonu o togalaau, i fugalaau, mo le tipi ma le faʻamalosia.

E te iloa? O le ituaiga muamua o tuli tulips na fafagaina i le 1930 i lalo o le igoa "Sandyu", o lona uiga "o se togavao e maua ai iniseti." Na faasolosolo lava ina mou atu le "masalosaloga" o le muai olaga ma o ituaiga eseese na avea ma sili atu ona pele.

Green tulips

I le lanu meamata (poʻo le lanumeamata) tulip, o le pito i tua o petals e faʻamafiafia ma maua ai lanu lanumeamata mai fafo i le taimi atoa o le vaitau. Petals 5-7 cm le maualuga, lapotopoto pe foliga faʻamafaʻatasi, o pito o petals e sosoʻo malie i totonu pe faʻaoʻo i fafo, ona o nei tulip ua i ai se foliga matagofie ma mataʻina.

Green tulips e sau i tulaga eseese - mai le 30 i le 60 cm, maua ni lau laititi laititi, faʻalata latalata i le faaiuga o Me. Le lanu o fugalaau e mai le paʻepaʻe i le mumu, e aofia ai le lua-lanu, ae o le lanu matamata lanumeamata e foliga sili ona vaivai.

O le vasega e le tele, i Netherlands i le 2014 mo pisinisi faapisinisi na o le 21 ituaiga o tulip na tupu. O tulipulu lanumeamata e talafeagai mo le taina ma le fuga o le mamanu.

Rembrandt Tulips

O lenei vasega e aofia ai ituaiga tulip eseese. O le mea sili ona laitiiti ma e tusa ai ma le 1981 faʻavasegaga e aofia ai naʻo ituaiga e tolu, pe a fai o le fesuiaiga e faʻasalaga genetically. Eseesega e faʻaalia i le fesuiaiga o le siama e le o aofia ai.

O le maualuga o Rembrandt tulip i le lautele o le 40-70 cm. O fugalaau i le foliga o se tioata, e lautele, o fualaʻau faʻafefeteina 7-9 cm le maualuga.

O fugalaau e paʻepaʻe, samasama, lanu mumu ma lanu ma fasipolo o se eseesega (mai le 'apamemea i le paauli) lanu. Fuga mai le ogatotonu o Me. Faʻaaogaina mo moega fugalaau ma tipi.

E taua! O le siama fesuisuiaʻi, lea e aafia ai le puaa lanu i le gaʻo o tulip, ma suia ai, na maua e saienitisi i le 1928. Mai lenei vaitau, e le o faʻatupulaia ni meaola o tulipe mo faamoemoega faapisinisi ma o loo taumafai e faʻaumatia. O mea e sili ona masani ona maua ai faʻamaʻi pipisi - o iniseti e suamalie le sua tulip ma lele mai maʻi i laau maloloina (thrips, aphids), e mafai foi ona aʻafia ai laau i le togalaau, tipi ese maʻi ma le soifua maloloina ma se naifi.

Laʻau tulimanu

O petals o tulipelu e le o ni foliga lelei, e matua vavaeina i autafa o le pito, e masani ona feosofi, felosolo solo, felanulanuaʻi ma pei foliga fulufulu o manu felelei. O fugalaau e foliga ese lava.

O le lanu o fugalaau e aofia ai le uiga atoa o tulip, mai le paʻepaʻei le paʻu uliuli, faʻapea foʻi le lua ma le tolu-lanu. Fugalaau lautele lautele, oʻo atu ile 20 cm.

Peduncles 40-70 cm le maualuga e masani ona afaina mai le leaga o le tau ona o le mamafa o mata. Faʻaaogaina mo le seleseleina, totoina i le pito i luma o moega mo togalaau mo se vaaiga sili atu ma iloiloga o quirkiness.

Terry tuli tuli tulips

O lapisi tulimanu o loʻo i ai le tele o petals ma e foliga mai o peonies, o lea e taua ai foi peony. Pipi malosi, 30-60 cm le maualuga, o nisi taimi e oo i le 1 m, lea e le o taimi uma e taofia ai le mamafa o fugalaau tetele i le timu ma le matagi.

O lapisi tulimanu e ese mai le amataga o tulimanu tulimanu i totonu o se fugalaau mafiafia o le fugalaau ma le lautele o lanu, e aofia ai le lilac, i lalo i le lanu uliuli, ma le lanu e lua-tone.

O se mea iloga o le tuai o le terry tulips o le vaitaimi sili ona lata mai ma sili ona umi o le vaitau - e oo atu i le 3 vaiaso, e faaiuina i le amataga o Iuni. Faʻaaogaina faapitoa e teuteuina ai fugalaau i togalaau ma paka.

E te iloa? Eseesega o tuai terry tulips e iloa mai le XVII seneturi, ae na manatu e le maʻa ma tumau pea le suia mo le tele o seneturi. Na o le senituri lona luasefulu na amata ai ona atiina ae ituaiga o ituaiga fou.

Ituaiga o tulip ma o latou totoga

O le vaega mulimuli e aofia ai vasega e fa, o le tolu o ia ituaiga o ituaiga eseese o loʻo i ai uiga masani o le biology i le biology (o mea autu) e faʻaaogaina e atiaʻe ai ituaiga fou ma hybrids, ma le lona fa o isi ituaiga ituaiga tulip.

Kaufman tulip, o ona ituaiga ma hybrids

Tulips Kaufman fuga i le muamua, i le amataga o Aperila. O ponuncles o lenei ituaiga o meaola e maualalo - 15-25 cm, fugalaau o foliga faʻalanu, tatala atoa, e foliga foliga tutusa. O le lanu o fugalaau e masani ona lua-tone, samasama ma le mumu, o lafumanu e le masani ona lanu i totonu ma fafo.

Tatalo e le aʻafia i siama fesuiaiga. O laulaau o nisi ituaiga o meaʻai e faʻamaʻapeʻaina pe o se fasi uʻamea mumu. Ona o le laʻititi laʻitiiti latou te le talafeagai mo le tipiina, ae ua faʻaaogaina mo le faʻamalosi, galue i luga o mauga mauga, tuaoi, alalaʻau, i lalo o laau.

Foip's tulip, o ona ituaiga ma hybrids

O fugalaau o le Foster tulips e sili atu, lapisi foliga pe pulou, faatasi ai ma paluga eletise e oʻo i le 15 cm le maualuga ma le 8 cm le lautele, latou te le tatalaina lautele ma pei o crocuses tele. O fugalaau e susulu, mumu-lanu mumu, e seasea samasama ma piniki.

Foster's tulip masani masani e matua puipuia lava i le fesuiaiga o le siama. Faʻasologa o le maualuga - 30-50 cm. Laʻau o loʻo eli, ofe, o nisi taimi ma paʻu lanu viole. O le tulips tulips e fuga mai ia Aperila. Tele i lalo o laau, i rockeries, faʻaaogaina mo le faʻamalosia ma le tipiina.

Greig tulip, o ona ituaiga ma hybrids

O fugalaau tulipisi a Greig o se pusa faʻapitoa e lua, e faʻatapulaʻaina ai petale i totonu ma o le pito i fafo e sasaina i le ogatotonu. Le lanu o fugalaau mai le lanumumu i le samasama-lanu moli ma le piniki, e masani lava ma le fesuisuiai o le fausaga poʻo le mamanu, e eseese ma lanu paʻepaʻe ma le vevela.

O le maualuga o le ogaumu e 20-30 cm, ae o loo i ai ni paluga e oʻo i le 70 cm le maualuga. Pulapula i le afa lona lua o Aperila. O se mea uiga ese o laulaau e ufiufi i fasi lanu viole po o mea lanu. Used for distillation and decoration of the garden.

Ituaiga o tulip, a latou ituaiga ma hybrids

I le vasega 15 mulimuli, o ituaiga tulipisi uma o le vao-vao, o latou totoga, ma ituaiga e leʻi aofia i vasega muamua 14. O lenei vasega o tulivae e taua foi o "tulipoto".

E masani lava ona fuga i le amataga o le tautotogo, e mafuli 20-35 cm, e tele e iloa e le lanu, e lauitiiti lauusiusi, lamolemole pe lago. O fugalaau e tele lava ina foliga mai o le asterisks, ae o loʻo i ai le pupuʻu ma i ai vavalaiti vaapiapi.

Lanu paʻepaʻe, lanu samasama po o le mumu, e aofia ai le lilac ma le lanu piniki, monophonic poʻo le eseesega o lanu o le faavae o petals. O tulipisi vao e matua faʻasaʻo lelei lava i le fomaʻi fesuisuiaʻi ma e faʻaaoga lelei i le fausiaina.

O vailaau o tulips vao e ola le lelei tele. E le manaʻomia mo le mamanu o togalaau alpine ma togalaau faʻatoʻaga ma paka.

I le faamasani ma le faamatalaga, ua tulai mai ai le fesili: "E fia ituaiga o tulipi o iai?". E le ioe tagata inu o le seneturi 21 talu ai ona o le lavelave tele o le ituaiga, o lea o le tali atonu e latalata - e tusa ma le 80 ituaiga o tulip, ma o ia mea uma e sili ona manaia.