Puleaina o pest

Pineapa i le fale: talafatu poʻo le mea moni?

Pineapa - O lenei meaola matagofie o le vevela laau mai motu o Amerika i Saute. I totonu o Europa, na amata ona ola i greenhouses, ma faʻavae ai tulaga talafeagai o le tau.

Ae faʻatasi ai ma se taumafaiga itiiti, o le ola i luga o pineapa e mafai ona faia e oʻo lava i le fale. Ma a mavae sina taimi o lenei laau manaia o le a maofa ai i tatou i ona foliga ma fua.

Pineapa: faʻamatalaga laau

Pineapa - o se laau faʻamaina ma se aʻa i lona ogatotonu. I le ogatotonu o le aʻa, i le pito i luga - inflorescence, lea pe a maeʻa le fertilization e avea ma fualaʻau.

I fafo, e mafai ona iloa o vaega eseese o le fatu laau e ola faʻatasi i le tasi fualaau aina - pineapple. O le aʻa o loʻo siʻosiʻoina e se rosette - o laʻau tino mafiafia.

O fualaau 'aina o loʻo i ai se fua, o le paʻu, e aofia ai le tele o vaega laiti o loʻo tuʻufaʻatasia. I le pito i luga ei ai se rosette o lau.

O le vevela matala o fualaau aina suamalie ua i ai se lanumeamata lanumeamata, lanu samasama, enaena, po o le paʻu mumu. I totonu o le fualaau - lanu samasama susulu. E manaia le tofo ma le manogi lelei. O le fua o fuamoa e oʻo atu i le mamafa o le 4-5 kg.

O a tulaga e manaomia e le pineapple mo le alualu i luma alualu i luma?

Pineapa, pe a tupu aʻe i le fale, e matua fiafia lava i tulaga o le a faia mo lona manuia manuia. Talu ai ona o se fale vevela, e taua tele le faatumauina o le malamalama talafeagai, vevela ma le susu.

Malamalama

Pinea pepe e tatau ona le itiiti ifo i le 6 itula i le aso, e tusa lava po o le a le taimi o le tausaga, ia i totonu o se nofoaga lelei. I le tau mafanafana, e mafai ona ave le laau i fafo o le faapaologa po o le togalaau, i totonu o se nofoaga talafeagai. I le tau malulu, e tatau ona tausia le pineapa i le itu i saute, ina ia maua ai le susulu o le la.

E le tatau ona fesuiaʻi le laau, aua e mafai ona faʻagesegese le tupu, e lava ma e tasi le itu o le moli. Afai e le faatagaina le taimi o le tausaga ma le tau e tuʻuina atu ai le susulu o le la, ona mafai lea ona faʻamalamalama le pineapa i faʻamalamalamaga faaopoopo - moli malamalama. E na o le taua lava le mafaufau pe a faʻaaogaina moli lamepa e tatau ona maua le inisiua a itiiti ifo ma le 8 itula i le aso.

Lave malulu ma le susu

O le pineapa e matua fefe lava i le malulu. Afai i le taumafanafana e matua faamalieina lava i le vevela o le vevela, ona oʻo lea i le taimi o le taumalulu e taua tele le vaʻaia o auala mo le teuina o vevela i le potu ma le palapala o le laau. E le tatau ona teuina i luga o se fola malulu poʻo se faʻasili, i le taumalulu e sili ona lelei le faatumauina o le vevela o le palapala i le 18 - 21 ° C, o le maualuga o le vevela mo le taumalulu e 27 ° C.

E le tatau ona teuina le laau i tafatafa o maa ma faʻavevela, e tatau foi ona tuʻuina atu mo le leai o ni pepa. Ina ia faatumauina le susu, e tatau ona e faʻaaogaina se ulo ma faʻafefe suavai. E mafai ona e fufuluina le vai i tafatafa o le laau, e le tatau ona sosolo laulaau, aua e mafai e le vai ona faaputuputu i totonu o le pusa ma mafua ai ona pala. E tatau ona fufulu ese mai le efuefu ma se ie susū.

E faʻapefea ona toto se falala

Ae e te leʻi totoina se pineapa i le fale, e taua le maua o fua, fualaau fou ma ola maloloina mo se amataga.

O se fualaau suamalie lelei e tatau ona:

  1. Fai se moli manogi manaia.
  2. E leai ni faʻaleagaga i fafo, o le lanu e tatau ona lanu, auro lanu enaena.
  3. I le paina o paʻu e tatau ona faʻaauau. Afai o le fua o le suamalie, o lona uiga o lenei mea e sili atu ona mamafa. Afai o le fua e faigata, o le mea lea, i se isi itu, o le tino.
  4. O laulaau i le pito i luga e tatau ona fou, lanumeamata ma ni lauulu mago - o se faailoga taua lenei o le matua o le fua. Afai ei ai ni lanu uliuli, o lona uiga o laulaau ua faaleagaina e iniseti, ma o le faaaogaina o sea fualaau aina e tatau ona lafoai.

O le usitaia o tulafono nei, o le a mafai ona tatou ola lelei i se fale, lea o le a fiafia ai i tatou i ona foliga le masani ma o le a fua mai i le lumanaʻi.

Vavaeeseina o le fua o fua

O le vavaeeseina o le pale o laulaau mai le pineapple e mafai ona faigofie tele. E tatau ona ufiufi uma laupepa ma lou lima ma liliu ma le faaeteete, e pei o le fesuiaʻiina o le fagu fagu. Afai e saʻo mea uma, e tatau ona i ai i lou lima se pale o laulaʻau ma se tamai au i lalo.

Afai oe popole e ono le mafai ona e faia mea uma ma le faaeteete, e tatau ona e faʻaaoga se naifi. O le keke e tatau ona tipi ese le palealii pito i luga o le pineapa ma tipi ese le pipi atoa e puipuia ai le pala.

Sauniuniga a le Crown mo aʻafiaga aʻa

E talafeagai le aveeseina o nai laʻau pito i lalo ma se naifi e faʻaalia ai le ogalaau, lea o le a tatou tutupu ai aʻa. A uma ona tipi lau laʻau ma fufulu le ogaumu, tuʻu la matou meaʻai i le lumanai e faʻamago mo ni nai aso e puipuia ai le maʻila ma alu ese ai mai le palaina pe a uma ona teuteuina.

Ona tatau lea ona tuu le pale paleni i totonu o se ipu manino ma se vai ina ia ufitia ai le pusa o le matou fale laau. E tatau ona iai le vai i le vevela o le potu. Tuu ia ipu i se mea pupula i luga o le windowsill. E tatau ona mataʻituina lelei le maualuga o le vai, e suia ai le vai i lea taimi ma lea taimi. Afai e saʻo le faia, o le pineapple o le a mauaa i le 3 - 4 vaiaso.

Totoina o pineapa i le eleele

A maea ona ola aʻa i le 3-4 cm, e mafai ona totō le pineapa i le eleele. Mo le uluai totoina, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se tamai ulo ma se pu mo le tafe vai, talafeagai i le lapopoa i lo tatou pale. I le pito i lalo o le faaputuga otaota 3-centimeter layer of drainage, e mafai ona e faʻaaoga le omea lautele.

E tatau ona faʻatumu se fagu i le meaʻai ma le ola maloloina. A maeʻa ona faʻatumu le eleele, e fautuaina e sasaa le vai vevela ile eleele. A maeʻa lena, e mafai ona e vaʻaia la matou laau toto. O le totoina e tatau ona 5-6 cm le loloto, pe a uma ona totō e lelei le sasaʻaina o le pineapple i le vai mafanafana. E tatau ona e tuu le laau i se nofoaga susulu ma mafanafana. Paina e afua mai mo le 2-3 masina.

E taua! Se faailoga taua lea na maua i le pineapple - o le tulaʻi mai o laulaau fou.

I le lumanaʻi, o lau muamua o le a magumagu ma feoti, ae i lo latou nofoaga o le a amata ona ola lau laau lanumeamata fou. O lapisi laititi e manaʻomia ona vaʻaia lelei ma aveese. O le pineapple matutua e tatau ona faʻafefe i le vaiaso i le vai mafanafana. A maeʻa le tausaga o le tuputupu ae, ona toe totoina lea o le pineapple i totonu o se ipu tele.

E manaʻomia pea le tuʻuina o se alavai palapala ile pito i lalo, o le taimi lenei e mafai ona e faʻaaoga ai le iliili. E tatau ona faʻaaoga le eleele mai le faʻafefiloi o vaega e lua o le peʻa, o le tasi vaega o le oneone oneone ma vaega e tolu o le eleele masani. I le taumalulu, o le tuputupu ae o le pineapple e lemu, ae e le tatau ona e popole: faatasi ai ma le amataga o le taimi mafanafana, o le a amata ona tupu tele, ae na o le pau lava lenei e te manaomia e fafagaina ai le palapala.

E te iloa? Afai ei ai se avanoa, i le taimi muamua o le totoina o le pineapple, e mafai ona tuʻuina i lalo o le polyethylene cap mo le 2-3 vaiaso e fatuina ai tuutuuga o se tau vevela ma sili atu ona lelei le ola.

Faʻasologa o Tausiga Pineapple

A o matamata i la matou felafolafoaʻi ola i le fale, matou te iloa ai o le pineapple o se laau tele lava. E tatau ona faʻafeinu, ae e tatau ona puipuia le vai mai le faʻavaivai. E manaʻomia foʻi le faʻapipiʻi taimi pito i luga o le palapala.

E tatau ona ou suʻeina le pineapple?

O le eleele i totonu o le ulo ma le falaoʻo e le tatau ona faʻamago, ae e le tatau ona faʻavaivaia le vai. O le mea lea, o se tagata matua e tatau ona fafagaina le vai i le vaiaso i le vai mafanafana.

Afai o le laau i luga o le ea, ona tatau lea ona laulauina ona laʻau: o le a latou faʻafefe le susu, ma o le a malolo ai isi. I le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, e mafai ona suia le falaoamata: vai faalua i le vaiaso, ae faʻaitiitia le aofaʻi o le suavai. E sili pe a pasi le vai i totonu o le alavai ma tafe.

Afai ei ai se manogi manogi i totonu o le ulo poʻo le meaola e foliga mai i luga o le palapala, ona tatau loa lea ona sui i le vave e mafai ai, a faʻapea o le a mate le laau.

E taua! O le pakiaka pakiaka e matua laitiiti lava, o lona uiga o se ipu e 3-4-lita ua lava mo se tagata matua.

Laʻei pito i luga o se laau toto

I le vaitau o le tuputupu ae, e manaʻomia le fafaga faalua i le masina. O se mea lelei faʻafefeteina o le a avea ma se povi masani a povi. E mafai foi ona e faia se faʻalavelave o fugalaʻau oona, lea o loʻo faʻatau atu i faleoloa, ae o le a tatau ona faʻaititia le afa, pe a faatusatusa i isi laau.

E tatau foi ona faʻamalolo le laau i le masina ma le 0.01% fofo o le sulfate ferrous. E le fautuaina ia fugalaau o le alkaline, lime ma le vao vao.

Faamaumauga o le manuia o le fugalaau o le pineapple

I le siosiomaga masani, ina ia fuga le pineapple, o le a 26 masina. I le fale, o le taimi o le fugalaau atonu e eseese i itu eseese. A mavae le 16 masina, ma o le maualuga o le laau o le a sili atu i le 20 cm, e mafai ona e faitau i le amataga o le fuga. Fugalaau fugalaau e tusa ai ma le faʻamatalaga o loʻo i lalo.

I le pito i luga o le ogalaau, o le a amata ona amata le fuga, e faasolosolo malie le alu i luga luga o le aʻa e tupu mai i le ala. O ni nai masina e amata ai le fuga ma e moni lava e lua vaiaso. O fugalaau e lanu lanu uliuli. Tasi fugalaau e amata mo le tasi le aso. A maeʻa ona fuga, o le fuga mulimuli e amataina se vaitaimi ole atinaʻe o tama.

O le taimi matua e faasolosolo mai le 3 i le 7 masina, e faʻalagolago lava i tulaga tuputupu ae ma ituaiga pineapple.

Atonu e ono tupu le pineapple i le taumatau saʻo ma ua atiina ae masani, ae le fuga; i lenei tulaga, o le amataga o le olaola e mafai ona faaosofia. O se vai vaifofo o le ethylene o le a feagai lelei ma lenei galuega.

Ina ia saunia, e tatau ona e tago i le 1-2 teaseti o le kaponi carbide ma liligi le 0.5 lita o le vai. Ina ia faatumauina lenei fofo i totonu o se vaa ua tapunia, ona sasaa lea, faamama mai le palapala. O lenei fofo e tatau ona faia i le 50-55 ml i le vaiaso i le pito i luga o lau o le laau. A maeʻa le faʻavevesi, e tatau i le pineapa ona tuʻuina se togi i le 4-6 vaiaso. Afai e le tupu lenei mea, o lona uiga e leʻi matua o ia pe maʻi.

E te iloa? O le falaoamata o se togalaau vao, o lea pe a uma ona fua o le a oti. Ae tuu i tua ni nai itu laau e mafai ona faʻaaoga mo le toe totoina.

E faʻafefea ona taulimaina faʻamaʻi ma faʻamaʻi o pineapa

O le tuputupu ae o le pineapple e pei o se fale, e tatau ona tatou saunia mo le mea moni e faapea, e pei o isi laau, e mafai ona osofaia e meaola faalafua. E le gata i lea, faatasi ai ma le le atoatoa o le tausisia o tulafono o le tausiga o pineapple, o le laau atonu e iai ni faafitauli.

Afai e amata ona vele lau, o lona uiga o le laau o loʻo i se vevela vevela. E tatau ona sosolo i le vai ma toe faʻaleleia i se nofoaga e sili atu ona lelei. Afai o le a amata ona paʻu ma laʻau le laʻau - e tatau ona tuʻuina le laau i luga o se mea malamalama.

Afai o le aʻa o le laau e gaoioi - e tatau ona faʻafefe faʻafefe ma taofi seia oʻo ina oʻo mai le laau i lona tulaga masani.

O nei meaola faalavela e mafai ona osofaia pineapple:

  • Shchitovka. E afaina ai laulaʻau o le laau, e mafai ona aveʻesea i le sipuni o le cotton ua faʻamamaina i le alcohol alcohol. E le gata i lea, e tatau ona togafitia le laau i le iniseti, lea e mafai ona faatauina i faleoloa togalaau.
  • Melanie anufe. Faʻapipiʻi laʻau i se ata tifaga faifai pea. E mafai ona e aveesea e ala i le fufuluina o laʻau i le fasimoli ma le vai, ona togafitia lea ma se faʻamalosi o Karbofos.
  • Foʻu aʻa. E afaina ai le aʻa. Pe a iloa, e tatau ona taofi le fausiaina ma le togafitia o le palapala i sauniuniga inisetiidal.
  • Spider mite. Pepa o se laumei manifinifi i laulaau, e tatau ona aveʻesea i le vai faʻafefiloi, faʻafeʻalo i le vai malulu ma togafitia i se iniseti mumu.
  • Orchid aphid. O se iniseti laitiiti e ola i laulaau pito i luga o le laau ma fafaga i luga o lona sua. Mauaina o aphids, e tatau ona gaosia le laau "Aktellikom."
  • Tulu. O se mea faʻapipiʻi lenei e faia i iniseti. Afai e maua, e tatau ona fufuluina laulaau i vai paʻu.
  • Fungal maʻi. O meaʻai e faia e ala i le faʻafefiloi ma le gaʻo. Afai e tupu mai, e tatau ona togafitia le laau i se filogide.

E faʻafefea ona faʻasaina le pineapa

E mafai ona faʻaleleia le falaoʻamea i le fesoasoani a le tama teine, lea e faia pe a uma ona tupu le fualaau. I le averesi, o le tasi laau e tupu mai i le lima togi. E tatau ona vavaeʻese lauʻau mai le vaega autu ma se naifi. E tatau ona latou ausia le maualuga o le 15-20 cm ma maua o latou aʻa.

Pe a faʻavasegaina le tamaʻitaʻi, e aoga le faʻaaogaina o ni ogalaau papaʻu ina ia mafai ai ona maua aʻa mai le tuputupu ae malosi. O le ogalaau, i le pito o le aʻa o loʻo i ai, ua tafe i le eleele i le loloto o le 1 cm.

E taua! Mo soʻo se mea e gaosia i le falaoʻo, e matua le fautuaina e faʻaumatia le 'eleʻele eleele ma aʻa. O le toe gaosia e naʻo le faʻaaogaina o le faʻaaogaina.