Laʻau

Aisea e mago ai fautuaga a laʻau o totonu ole fale?

E tusa lava pe vaʻaia ma le faaeteete le fale i totonu, e tulai mai faafitauli i lo latou atinaʻeina. O aganuu le lelei, faapea foi ma le tele o laau tetele, e mafai ona faateia ai oe. Faatasi ai ma nisi faafitauli e na o le tatau lava ona fetuunai le tausiga, ae o isi e faailoa ai le matuia o soliga. O le mea e sili ona taatele pe a tupu i totonu o fugalaau i totonu, o le lauʻau o laʻau e amata faʻagogo. O le tusiga o loʻo talanoaina ai le fesili pe aisea ua matutu ai le laʻau o laʻau i totonu o totonu.

Aisea e mago ai fautuaga a laʻau o totonu ole fale?

Pe a malogo le lauulu o lau o totonu o le fale, e le o taimi uma latou te paʻu ai ma pau. O le tele o taimi, e le sili atu ma le 1% le maualuga o le a aafia ai. Ae ui i lea, o lenei mea matautia e iai sona aafiaga leaga i le foliga mai o le fugalaau. Aua nei manatu faatauvaa i lenei faafitauli. E foliga mai, e na ona e manaʻomia le fetuunaiga o tulaga tuputupu aʻe. Ae peitai, afai ua leiloloa le taimi, o le a tatau ona feagai ma le tele o taunuuga leaga.

Aisea e pogisa ai lau fugalaau

Taua! Ina ia tausia le fugalaau maloloina, e tatau ona e iloa le mafuaʻaga o le faʻamago.

Mafuaʻaga o le vevela o lau laau i totonu o laau

E tele mafuaʻaga e mafai ai ona faʻamamago pito o greens. Ina ia foia lenei faafitauli, e tatau, muamua lava, ia suʻesuʻe ma le totoa le fugalaau, iloilo mea ua faaleagaina, ona fuafua lea o le mafuaaga o le faʻamago. O le tele o taimi, o laʻau e amata faʻagogo i le tautotogo ma le taumalulu. O nei vaitau o se suʻega mo fugalaau. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, i le taimi nei o loʻo i ai le malamalama mumulu, o le mafanafana e amata galue, o le siosiomaga o loʻo siomia e avea ma mea sili ona leaga.

Spathiphyllum - tausiga o le aiga, pe aisea e malogo ai le lau o le lau

A maeʻa le malulu i fafo, o na fugalaau na faʻaalia i luga o le faletusi ua siitia atu i potu. O le toʻatele oi latou e matua tigaina nei suiga, o se taunuuga ua amata ona lafoaia le laʻau. O lenei mea masani e masani ona tupu i le dracaena, fiafia tamaitai, citrus ma isi laau. E le gata i lea, o le samasama o laulaau laau o se mea masani lava, latou, pei o auala tetele, lafoai a latou laulaau. E tupu lenei mea ina ia oʻo i le isi vaitau o loʻo iai i luga o laumei fou.

Taua! Ina ia puipuia le atoatoa, e manaʻomia le tausia o le fugalaau i tulaga leaga. Tuu i latou i le itu o le malamalama ma ia aloese mai tupe.

Faatasi ai ma totonu o laau, ina ua maeʻa ona fuga, e i ai i latou e ulu atu i se tulaga atoa o le taotoga. O mea uma latou te maua i luga o le eleele e mamae ma pau. I totonu o le moe, naʻo fatu, pulu ma rhizomes e tumau pea i totonu o se tulaga moe. Gloxinia, begonia, caladium, ma isi e alu i le taimi malolo atoa. Mo nei fugalaau, o le oti o lau oti o se faiga masani. A aunoa ma lenei mea, o le a latou le tupu ma fuga i le isi vaitau. I le tautotogo, e faʻaitiitia vai inu, taofi le fafaga, ma faʻaitiitia le vevela. E tatau ona faia lenei mea ina ia le faʻaumatia le malosi o le laau ma alu i se tulaga o le gaogao.

O mafuaʻaga i luga o le faʻamagoina e masani. Lalo o mafuaʻaga ia e tulaʻi mai e fesootaʻi atu i le tausiga le talafeagai.

Le aoga o laʻau e faʻagogo ona o le le faʻavalea

Aisea e lanu samasama ai fugalaau i totonu - mea e fai

O le a faʻamamago laʻau pe a tele le vai. O le faʻateleina faʻamalosi e faʻamalosia ai le faʻaleleia o le eleele, lea e tau atu i le pala o aʻa. Afai e te faʻaauau lenei faagasologa, o le a fuga le fugalaau.

O foliga vaaia o lanu enaena i autafa o laulaau ua taua o le necrosis. Faatasi ai ma lenei faamai, o le tino e oti ile tino. E tupu lenei mea ona o se vaega o aʻa ua mate. Mo lenei mafuaaga, ua le toe maua e le fugalaau mea e manaomia mo le atinae.

O le afaina mai le pito na foliga mai ona o le fesuiaʻi o le rhizome ua sili atu le pogisa nai lo na mea e fesootai ma le le lava o le suāvai ma le maualalo o le susu. I le tulaga mulimuli, o le a susulu samasama po o lanu moli.

Faʻateleina le faʻainu e avea ma mafuaaga o le faʻamago

Necrosis mai le pito o laʻau e fesoʻotaʻi ma le faʻavaʻaiga faʻamafanafana. O le eleele i totonu o le ulo e leai se taimi e faʻamago ai, o le ea e le fetaui ma aʻa, lea e faʻapogai ai le faʻalauteleina o microorganctive microorganisms. O lenei tulaga e faʻateteleina e le malulu malulu o le ea, faʻapea foʻi ma le nofoaga o le fagu i se nofoaga malulu.

I le taumafanafana mafanafana, e manaʻomia le tele o vaiinu mo le tele o ituaiga meaola. A e ui i lea, pe a malulu i le tautoulu ma le taumalulu, faʻafefeteina fugalaau e tatau ona fai faʻanatinati ina ia le tupu le aʻa ma o se taunuuga o le faʻamamago.

E le gata i lea, e mafai ona tulai mai se faafitauli pe afai e te faʻamaʻaina tele. O le tele o fugalaau i le tautotogo ma le taumalulu ua amata ona tupu malosi, o lea latou te manaomia ai le itiiti ifo o le taumafa.

Faʻalogo lelei! Afai e te faʻaauau pea ona faʻasusu, o le a liua le eleele ma vele, lea o le a matua mafatia ai aʻa. I se tulaga e manaʻomia ai le faʻafefeina o le fugalaau i le tausaga atoa, e aoga le fatuina o mafanafana mafanafana, puipuia le malulu o le eleele ma le iai o faʻataʻitaʻiga.

Le aoga o laʻau e faʻagogo ona o le malulu

O le isi mafuaaga o tapulaa malogo e faaitiitia ai le malulu o le ea. I le taumalulu, e mafai ona itiiti ifo i le 30%. Mo le tele o laau totő, o le suamalie i le itulagi o le 50-60% e manaʻomia, mo ituaiga meaola o le tropical - 80-90%.

Pests o vaomatua i totonu ma fomaʻi i totonu

Mo na ituaiga mai le vaomatua e fiafia i le susu, e tatau ona e faia ni tulaga faapitoa e sili ona vavalalata i le natura. Muamua lava, e tatau ona e faʻaleleia le malulu o le ea. Mo nei faʻamoemoega, fufulu laulaʻau, fufulu i latou i se mea susu, ma fufulu i totonu o le fagu. O nei taualumaga e faʻaitiitia ai le tulaga o le fugalaau mo se vaitau puupuu. Ina ia fatuina se siosiomaga malulu i autafa o le ulo, e tatau ona e tuu i totonu o se fata lautele. Vailaʻau vavalalata, faʻalauteleina o le kele poʻo le puʻu e tatau ona tuʻu i totonu o le palatusi. O lenei mea o le a mafai ai ona susu le susu mo se taimi umi, ma o le a faʻaleleia le tau i totonu o le laau.

E mafai foi ona faʻalauteleina le faʻamamafana pe afai e te tuʻuina le fagu i totonu o se ipu lautele. O le va i le va o tane tane e tatau ona tumu i galu susu. Ina ia faʻamamaina le ea i totonu o le potu, e tatau ona e faʻaaogaina le eletise eletise, punavai poʻo le tautau i luga o paʻu vevela i luga o maʻa vevela.

Fugalaau mai meaʻai e matuā faʻapitoa. E faasaina ona tuu i latou i tafatafa o le faʻaaogaina o masini eletise. I lalo o se vaitafe vevela, e fuga le fuga ma amata ona liu samasama. E le gata i lea, o le a amata ona faʻavaivai pito ona o faʻataʻitaʻiga pe a tatala faitotoa poʻo faamalama. O le maualuga o le faʻamamafana e manaʻomia mo azaleas, ferns, ma nisi o pama i totonu.

Faʻalogo lelei! O meaola e mafai ona ave ai le ea vevela e aofia ai cacti, o mea suamalie. Latou te iai puipuiga faapitoa mai le faʻamamaina o le susu: vevela vevela, lafoaʻi eleelea, pubescence.

Lelei faʻamago le afu ona o faʻamaʻi

Afai o le a amata ona paʻu le fale o le fale ona o meaola faalafua, ona tatau loa lea ona faia ni fuataga lelei:

  • vavae ese o le fugalaau mai isi ina ia le salalau meaola faalafua;
  • o laulaau e tatau ona mulumulu i vai o le fasimoli;
  • e manaʻomia le faʻaleleia o le malulu o le ea;
  • e aoga le faʻaaogaina o auala faʻapitoa e puipuia ai meaola faalafua;
  • Aʻo leʻi toe totoina, e tatau ona faʻaaogā lelei le faʻaogaina o le ulo;
  • tauaveina ni puipuiga.

Pests e avea ma mafuaʻaga o le faʻamago

O le lau e faʻamamago ona o le suavai

Laʻau e mafai ona faʻagogo ona o le le lelei o le suavai. E talafeagai le suia o le faʻavainuina o le suāvai:

  • e taua le faʻamalamalamaina o le a le ituaiga vai e fautuaina e faʻaleleia ai le laau. Masalo e manaʻomia ai le faʻaleleia pe faʻapitoa le vai malulu;
  • Aua le fafagaina le fugalaau i le vai tafe. E tatau ona puipuia mo le itiiti ifo ma le aso. E sili pe afai e tu le vai mo ni nai aso i totonu o le tane. A maeʻa ona faʻamautuina, faʻamamaina le vai;
  • tapuni le vai e mafai ona suia i le suavai, timu po o vai inu.

O lauʻau o lau laʻau e faʻamalulu ona o le leai o se malamalama poʻo mai le la

O le fautuaga e amata ona lanu enaena ona o le tulaga le lelei. O lenei faafitauli e mafua ona o le leai o se malamalama ma se malosi malosi o le susulu o le la.

Ina ia iloa le mafuaʻaga o le faʻapouliuligia, e tatau ona e suʻesuʻe pe o le fugalaau e susunuina saʻo e ala i le susulu o le la. O lenei aafiaga e mafua ai foliga vaaia o lanu enaena ma fautuaga.

Faʻalogo lelei! E tele taimi e tupu ai lenei mea pe a uma ona susunuina i se aso susulu.

E mafai ona lanu samasama ona o le leai o se malamalama. I lenei tulaga, o le lanu e le aoga lona lanu, lea e masani ona o mai faatasi ma le leiloloa o lau.

Ina ia puipuia lenei mea, e te manaʻomia:

  • saili i le fea itu e fiafia le fugalaau e ola: mai le itu i matu, saute, ma isi.
  • pe afai e le mafai ona tuu le laau i luga o le faamalama o le moli, e aoga le faʻaaogaina o se phyto poʻo se moli uila;
  • afai e pouliuli pito pito i luga i le tasi itu, o nisi taimi e te manaʻomia ai le liua o le ulo ina ia maua ai e le laau le malamalama;
  • Mai le tuusaʻo saʻo i le susulu o le la, e mafai ona puipuia le laau i ni tauaso po o se pepa malo, lea e tatau ona tuʻu i le ao.

Le lava le malamalama e avea o se mafuaʻaga o le pala

<

Po o le a lava le mafuaʻaga, i le anthurium, spathiphyllum, spaciphyllum, chlorophytum ma isi laau totō, ua amata ona liua samasama, e manaʻomia:

  • sui le pito i luga ma le fou;
  • mama mama mai le pefu;
  • suia le malulu o le ea;
  • toe iloilo tulafono o le tausiga.

Ina ia mafai e le laau ona fiafia i lau lanu fou ma lanu meamata, e tatau ona matauina tulaga manaomia mo le tausiga. Pe a iloa le faafitauli o le samasama o laulaau, e tatau ona muamua fuafua le mafuaʻaga, ona fai loa loa lea ina ia le toe faʻaosoina le kopi ile fale.