Laʻau i totonu

Mealilo o le tuputupu ae o talavou i le malae vaalele

O le papa e taʻua o se laau matagofie - talavou. Faaliliu mai le Latina, o lona uiga "ola faavavau." Na amata le alofa o le maa i le tagata fugalaau ona o le saogalemu o le laʻau i le gasologa o le vaitau ma le tetee atu i le kiona. O le uluai ituaiga o laʻau laʻau ma le eseese o la latou lanu e maua ai e le laau se foliga teuteu matagofie. I le lalolagi e tusa ma le 50 ituaiga o talavou.

O lenei tusiga o le a faʻaali atu ia te oe mea lilo uma o le auala e ola ai talavou i lau 'upega tafaʻilagi.

E te iloa? I le Vaitau Tutotonu, na talitonu o tamaiti na totōina i luga o le taualuga e puipuia le fale mai i le uila..

Faʻafefea ma o fea e sili atu ona lelei e totoina ai le talavou

Toe faafouina - o le laau e le lelei, ae o nisi tulafono o tausiga mo ia o loo i ai pea. O lenei mea o le a talanoaina i vaega nei.

Filifilia se nofoaga

Molodila e fesuisuiai i soʻo se tau, ae e sili ona lelei le totoina i se nofoaga lanu. O ituaiga ma ituaiga eseese o maa rosa o le lauʻeleʻele toleni. O le ufiufi mo laau totō ua solia, ao latou tosina mai, aveesea o latou foliga ma lanu lanu, ona oti ai lea.

E mafai foʻi ona tupu aʻe i totonu o le fale. Mo ia, o le nofoaga aupito sili o le a avea ma se faamalama ma le avanoa i le itu i saute.

Sogi ma lana sauniuniga

O le papa e leai se mea faapitoa mo le eleele. E mafai ona ola fugalaau i soo se eleele.

O le sui e tatau ona mama, oneone ma e le oona. E tatau foi ona suavai le eleele. O maa ma oneone e tuu i le pito i lalo o le fagu e aveese ai le sili atu o le susu.

E mafai foi ona tupu aʻe i luga o eleele eleele-eleele eleʻele, mo lenei mea foi vai e manaʻomia (o se laulau o iliili poo tamai maa).

Afai e te totoina se laau i totonu o se fale mautotogi, ona e manaʻomia lea e faʻafefiloi fanua mo le cacti. E tatau foi ona e faaopoopo atu i le masini e faalautele ai le uʻamea po o meaʻai laupapa.

E faʻatumu le ipu i le tasi vae tolu i le alavai, ona faʻafefiloi eleele.

Tekinolosi o le tulaueleele i luga o le eleele

A o lei totoina le fatu, aveese vao leaga uma i le nofoaga e tulaʻi mai ai. Talu ai ona o le aʻa o le laau e le o atiina ae ma e le loloto, o le mamao i le va o laau laiti e mafai ona 5-20 cm.

E faʻalagolago lava i le eseese. O mea laiti laiti e faia ile eleele. A e totoina, tulei le soʻo i le palapala ina ia faʻamalosi le laau i luga o le fogaeleele o le eleele.

A uma ona toto, toto le laau i lalo o le aʻa. A maeʻa le faʻamamago, faatulaga lelei le faʻasusu mo le laau. Fugalaau na totoina ina ua mavae le 4 tausaga, e pei o le maʻa na papaʻu i tausaga taʻitasi.

O le faatoa totoina o talavou e ola i luga o le 'upega tafaʻi i totonu o le tausaga, ma pe a totō lelei, toe faʻaleleia ma tausia, e totogo laʻau e pei o rosa moni i lau togalaau.

Auala e tausi ai talavou

O le tausia o se papa e sili ona faigofie. E le manaomia le laau mo le faʻaleleia o vai, filifilia o le eleele poʻo le tausiga faʻapitoa. Ua uma ona e iloa le auala e tuputupu ae ai, o lea ua matou agai atu i le tausiga o le laau.

E te iloa? Sa taʻua foi le Molodil o le "lapisi kapisi".

Tulaga faʻatau

E mafai e le laau ona faʻaleleia le susu i laulaʻau ma faʻaaoga i le taimi tatau. O vai inu faaopoopo e le o manaʻomiasei vagana ai mo se vaitaimi umi malogo.

Afai o le laau e matua tele le suavai, o laʻau pito i lalo, ma le laau atoa, amata ona pala.

Afai e te tuputupu ae i totonu o lau falemautotogi, e seasea ona e faʻafeinu. I le taumalulu, e mafai ona faia lenei mea e sili atu i le 2-3 taimi i le masina, i le taumafanafana - tasi i le vaiaso.

E taua! E le tatau ona pau le vai i totonu o le pusa.

Tatalo le palapala ma aveese vao

O meaʻai ma vao vevela e tatau ona faʻaaogaina i taimi uma. O le faʻamauina o le palapala o le a lelei ai aʻafiaga i le talavou.

Mo le tausia o se foliga teuteu, o vaega o loʻo i ai se laʻau papaʻe e togafitiina: o vao ma vao mamago ua aveeseina.

E tatau ona tatala ma le faaeteete, talu ai o aʻa o le laau e latalata i luga, ma o loʻo i ai se lamatiaga tele o le faaleagaina o le autalavou.

Fafagaina sa talavou

Talu ai o mea faʻamalosi e faʻateleina ai le tuputupu ae o le taʻavale ma faʻaitiitia le susulu o le lanu o le tupulaga, e le fafagaina e laau.

A uma ona faia le fafagaina e mafai ona faʻaitiitia le teteʻeina o le malulu o rosa.

Ole faʻatagaina faʻaopopo e na o le tolu tausaga o le tuputupu aʻe. O le afa afa o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina mo le cacti poʻo isi suauu.

E faʻapefea ona laʻititi talavou?

O tamaiti laiti e mafai ona alu e aunoa ma se faalavelave i le tulaga e te saunia lelei le fale mo le taumalulu.

Fugalaau e tatau ona puipuia i soo se auala lelei e mafai ona ufiufi ai laupepa, talu ai ona o le pala e mafai ona tupu mai le susu, lea o le a mafua ai le oti o le laau.

O mea taua uma e tatau ona ufiufi, ma e mafai ona faia lenei mea, faʻaaogaina fagu paʻu laisi plastic o le 5-6 l taʻitasi. O le vaega pito i lalo e tipi i le maualuga o le 20 cm ma liliu agai i lalo, ma ufiufi ai le paʻu o le laau.

O lenei puipuiga e mafai ona malupuipuia i pine uʻamea. O le a le felafoaʻiina e le matagi, ma o le a sili atu ona malulu le taumalulu i lalo o le fagu.

I le taumalulu muamua e mafai ona ufiufi laau i laulaau, o le a faasaoina ai foi.

E te iloa? E faʻaaogaina le moa i vailaʻau faʻapitoa mo le vevela, fiva ma le epilepsy.

Suʻega laiti

E mafai ona faʻatulagaina se gaosiga i le taimi o le tuputupu ae. O le mea autu o le le faia lea i le faaiuga o le autumn, aua o le a le mafai ona maua aʻa i laau o le a le mafai ona maua aʻa aʻo leʻi oʻo i le malulu, ma i le tautotogo o le a latou tuleia i latou mai le eleele. O laau e le oti, ae o aʻa o le a faʻalolotoina.

O se maa na oso aʻe ma aʻa e leʻi totoʻaina e mafai ona pipiʻi i luga o le eleele vavalalata, ma o le a aʻafia lava.

Pe a totoina, na o laau talavou laiti e tatau ona ave, aua ei ai se tulaga lamatia o le a totogo le laau, ae o le a le maua ni fatu ma o le a magumago.

Vavaeese laau e tatau ona totō ile 10-15 cm le va. O le va i le va o rosa maa e faalagolago i le tele o atunuʻu ma le umi o le 'ie.

Afai ei ai se manaʻoga e faʻapipiʻi aʻa i aʻafiaga i se isi nofoaga, ona le tatau ai lea ona tuʻu se eseʻese maa. E mafai ona e tipiina aʻa o le suo ma se uʻu o le eleele 5-7 cm le mafiafia ma faʻafeiloaʻi atu i se nofoaga fou.

O le tuufaatasiga na toe faafouina i isi laau toto

O ituaiga eseese o lapisi maa e mafai ai ona e faʻaaoga le laau i le fausiaina o fugalaau. O fatu e mafai ona totoina i foliga o se kapeta o talavou, faʻapipiʻi ma se maa poʻo se phlox. E mafai foʻi ona faʻaopoopoina ituaiga ma ituaiga eseese o le maʻa.

E taua! Aua e te totoina laau talatala latalata i laau toto. Latou te faia se ata lafoia, ma o le maa na oso aʻe i luga o le isi itu.

Faʻaaogā toe faʻaaogāina i le faʻasologa o laufanua

O le sili ona faʻaaogaina o rosa maa i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua o se paʻu alpine. E mafai ona e teuteuina faʻataʻitaʻi i maʻa poʻo le totōina o se laau i luga o le togalaau.

E le gata i lea, e totōina le laau i fugalaau ma fugalaau, e faʻapipiʻi ai ma ituaiga ituaiga fugalaau. O le tuufaatasiga e mafai ona faaopoopo i maa.

Toe faʻafouina e mafai ona totō i le taualuga. Mo se faataitaiga, luga o le taualuga o le gasebo, doghouse, fale fale. Mo le puipuia o le laau mai le taina, o se togalaau togalaau faapitoa e faapipii i luga o le taualuga.

Faʻafefea ona faateleina le numera o talavou i lau 'upega tafaʻilagi

O se laau e pei o se maa e mafai ma e tatau ona faʻaleleia. E mafai ona faia lenei mea i ni auala se tolu: tolauapi, tamaiti ma fatu. I lenei vaega, o le a matou faʻaalia ia te oe mealilo o le ala na toe faʻapipiʻi ai se maa i nei auala, ma pe faapefea ona manaʻomia le tausiga muamua.

E te iloa? I totonu o le paolo, o le laau ua leai sona lava lanu ma le lanu manino, ua liua i se "kapisi" lemu.

Laʻau

O seleni o vaega ia e vavae ese mai le laau ma atiina ae i se tagata matua ina ua maeʻa ona fausia aʻa.

O le faʻapipiʻi i le faapipiiina e tatau ona faʻatinoina i le taimi o le tuputupu ae. E manaʻomia le aso mafanafana e aunoa ma se timu.

Amata, tipi ese le ola maloloina o le laau ma fufuluina manuʻa i le koale paluga - e fesoasoani e aloese ai mai le pala. Aʻo le i faia le faʻataʻitaʻiga e tatau ona faʻamaʻi le naifi, lea e te tipiina ai le pusa.

Aʻo le i totoina, e tatau ona faʻamago le tipi mo le 2 vaiaso. Faʻapipiʻu pito i lalo o le tipi i totonu o se nusipepa ma tuu i totonu o se fagu avanoa.

Ona totōina lea i le oneone poʻo isi mea e leai ni meaʻai. E tatau ona faʻamamaina le vai vevela, peitaʻi pe a uma ona faʻavae le aʻa.

Ina ia ausia tulaga lelei, e mafai ona ufiufi le laau i se pulou manino. A oʻo ina faʻavae se aʻa atoa, e mafai ona toe totoina le laau i se nofoaga tumau.

Tamaiti

Toe faʻafouina o vaʻaʻau e vaʻaia e vavae ese mai le fale autu, o lona uiga o tamaiti. E i ai a latou aʻa.

O lenei ituaiga o faʻatoʻaga e faasaoina ai uiga o le tina.

E taua! O le toe faʻaaogaina o pepe e toe faʻafouina e taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o ona uiga lelei.

Mo le toe gaosia e tatau ona vaʻavaʻai vaega pana mai le matua matua. E mafai ona e faia i ou lima poʻo se naifi.

Ua tuʻuina le pepe i le mea e faʻaleleia ai aʻa. E mafai foi ona e fufuluina ni taameni i soo se aʻafiaga o le tuputupu aʻe o aʻa. A maeʻa lenei "faʻalea", ia tuʻuina atu le susulu o le la ma se vevela o le 25 ° C mo le atinaʻe lelei o tamaiti.

E le gata i lea, o nisi o ituaiga o maa rosa e fai ma polo, mai i luga o le itu. I le umi, e mafai ona oʻo atu i le 30 cm. E mafai ona faia lenei mea i le taumafanafana, autumn ma le tautotogo, aua e le lelei le laau.

I se nofoaga tumau, o le tulaueleele e faʻatinoina i se nofoaga e leai se mea e mafai ai. O iina, o aʻa laau e maua aʻa i totonu o le masina, ae e tatau ona e mafaufau e mafai ona ese le vaetogo (laʻitiiti pe vave). E faʻalagolago lava i le ituaiga o papa. O nisi o vaovao e mafai ona ave e le matagi, ona o aʻa o tamaiti e vaivai.

Fatu

O le totoina o fatu i luga o le papa o se faiga e sili ona faigata. O fatu e tatau ona fou, aua e aafia ai le totoina o le laau. O fatu e fuga, o le saoasaoa latou te ola ai. Sufulu sili pe a uma ona aoina pe faʻatau fatu.

O fatu laiti o se talavou e totoina i pitonuʻu papaʻu e mafai ona faia i se penitala. O le mamao i le va o lua e tatau ona 4 cm. O fatu laʻititi o se maa papaʻa e le faʻafefeteina i le eleele, aʻo latou faʻafefiloi ma le palapala pe ae tuʻimomomoina i latou pe a uma ona toto.

O fatu na e te leʻi faʻaaogaina, e sili atu le tuʻuina o pepa ma faʻapipiʻi i totonu o se pusa palasitika. O lenei mea o le a taofia ai i latou mai le susu.

A maeʻa le tulaʻi, e tatau ona faʻafefe le eleele e faʻaaoga ai se fagu moli e aloese mai ai. O le taimi o le laau e faalagolago i le ituaiga o laau. O pi muamua o talavou e foliga mai e tusa ma le vaiaso ma le afa. Pe a tutupu laau, e mafai ona e faʻapipiʻiina i se nofoaga tumau.

E te iloa? Ua valaauina e Peretania a latou "moa moa."

Pests ma faʻamaʻi toe faʻafouina, auala e taulimaina ai

O le fili autu o le tamaititi o manulele: manulele, jays, jackdaws ma aloo. Latou te tilotilo atu i fafo o meaʻai ma faʻasese i latou i luga o le saite.

Faʻaleagaina ma pepe pepe. O le aʻei luga i aʻa o le autalavou, e suʻe ai le papa i lalo o le laau, latou te fulituaina ai rosa.

E masani ona osofaia talavou pito i tua ole May. Latou te sosolo mai i aʻa ma 'aina le mea o loʻo faʻapuupuu. O ia ituaiga otaota e tatau ona toe mauaa, aveesea otaota ua faaleagaina ma faaleaga le meaʻai.

O le maʻi autu o le laau pala. O timuga timuga poʻo le tele o le suāsusu e mafua ai le pala.

O aʻa muamua e manino, ona faʻapogisa ma maua ai le tutusa o le keleni. O le pala e tuʻuina atu i laau vavalalata, ma fugalaau fulafula.

E tatau ona mataʻituina le atinaʻeina o laau ma amata ona pala e litaea i le taimi.

Afai e te tupu aʻe se maa i totonu o lou falemautotogi, o le laau e masani ona faaleagaina e aphids ma anufe.

Aphid fiafia tele i lala laau ma 'ai le sap o laau toto. Afai e afaina le talavou i aphids, o le vaamui ma le laau na amata ona magumagu. Ina ia faʻaumatia aphids, e mafai ona e faʻaaogaina se vailaʻau vailaʻau e taʻua o "In-vir."

Lulu Mumu suamalie le sua mai le laau ma lafoaʻi i tua o le lafoaʻi totoga - meli. O le pipii i lenei sau e pei o le soona. E mafai ona e faʻaumatia le anufe i le fesoasoani o le "Talaʻu."

I le faʻaaogaina o la matou fautuaga, e mafai ona faigofie ona e ola i luga o lau togalaau poʻo le fale.