Berries

Lingonberry i le siva mo le taumalulu: o se laasaga taʻitasi i le laasaga ma ata

Lingonberry, pe, e pei ona taua e o tatou augatuaa, o le tino o le tino ola pea, sa alofaina e le toatele mo lona manogi matagofie, manogi oona ma le tele o mea taua e faamaloloina ai. O vailaʻau eseese, sau sau, jams, jams jammy o loʻo nofoia se nofoaga mamalu i le taumafa a tagata o loʻo tausia o latou soifua maloloina ma e manaʻo e tumau le talavou ma faʻamalosi mo le tele o tausaga.

Tatau

O se tamai laumei, ae sili ona manaia ma matagofie, o le lingonberry e lauiloa mo ona tulaga taua ma faamanuiaga. Faafetai i le vaega mulimuli, na tatau ai ia te ia se nofoaga faapitoa i le umukuka. O Berry, faʻatasi ai ma lona laʻau, oona ma sina vevela oona, ua faʻaaogaina e sauniuni ai sauniuniga eseese mo le taumalulu, mo se faʻataʻitaʻiga, compotes, vine i sipuni, jams, faʻasao, ma isi. O le kuka i le siva e aunoa ma le kuka o se manaoga faapitoa.

E leai se aoga tele o fua e pei o: sunberry, gooseberry, currant (uliuli, paʻepaʻe, mūmū), teu o le sami, vaʻaia, cranberries, princess, goji, mulberry, vine ma le pulu paʻu.

Mea e te manaʻomia i le umukuka: masini ma mea faigaluega

I le faagasologa o le saunia o avanoa mo le taumalulu, e tatau ona e saunia mea nei:

  • tanu (pulu uila po o palupa) mo le kukaina o sipuni ma vine;
  • solo mo le faʻamagoina o fua poʻo se faʻavevela;
  • ipu fagu mo le teuina o avanoa.

Manaoga Manaomia

Mo le syrup soalane o le ae manaomia mea nei (mo le tasi fagu):

  • fugalaau fou-frozenberries - 180 g;
  • suka - 90 g;
  • vai mama - 60 ml.
O le ki i le maualuga, lelei ma seleseleina lelei le seleseleina lelei ua filifilia, popo papa.

Vaega o le filifilia o oloa

O fualaau Lingonberry e seleseleina i le vaitau o lona atoatoa, pe a maua e vine ni lanu mumu lanu mumu. O le taimi lea o le maualuga o le benzoic acid e faʻaputuina i fualaau aina, lea e nafa ma le faʻasaoina o le fua.

Pe a filifilia se oloa e tatau ona gauai atu i lona lanu ma lona lauulu. Afai o susu e mama tele ma lanumumu - ua leai ma o le a latou le tutu mo se taimi umi. E sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona lelei ile fua, ae le lanumeamata. E le tatau foi ona faatauina mai se laulaau lanumeamata, aua e ese, muamua, e le mamao mai le lelei o le tofo, ma, lona lua, e le mafai ona teuina, ma i ni nai aso o le a faasolo ina leaga.

E taua! O fua e le tupu i latou lava. O le mea lea, pe a faʻatau fualaau lanumeamata e le faʻamoemoe o le a avea i latou ma mumu ma matutua.

Laasaga taʻitasi i le laasaga ma le ata

O le kukaina o lingonberries i le siva i le fale e faigofie, mo le mea lenei e tatau ona e mulimuli i faatonuga nei:

  • Faʻamama lelei fua o le sua i le vai, aveese fualaau leaga uma, fuʻu, lala, lau, mago i luga o se solo pe faʻaaoga se sieve.
  • Tuu fua i totonu o se fagu, ufiufi i latou i le suka, faaopoopo vai ma tuu le pusa i luga o le afi.
  • Lave le masini i luga o le vevela vevela mo le 10-15 minute, aua neʻi faʻavelaina.
  • Faʻateleina le vevela, aumai fua i se faʻala, ae aua le kuka.
  • Ave ese le masini, faʻatumu i fagu tioata muamua, faʻamalosi le faʻavaa.
  • I totonu o se ogaumu e vevela i le 150 tikeri, sui le fagu i le ata, mafanafana i le "fetunga" mode mo le 15 minute.
  • Ave le pusa i vine, tuu i luga le solo i lalo. Faataga e faamaalili.

Lingonberry i le siva: mea e faʻaopopo

Ina ia avea le tofo o le launiu ma mea e sili ona tumu, e le faʻasalalau ma manaia, e tele mea e faʻaopoopo i ai.

Lemoni suamalie

O le suamati suamalie o le a tuʻuina atu ai fuamoa se meaʻai fou ma e faʻapipiʻiina ai le tofo ma faʻamaʻi o citrus. O le kukaina o laʻau o le suamoni, e tatau ona e ave:

  • uʻamea - 1 kg;
  • suka - 300 g;
  • sua o le tipolo e tofo ai;
  • vai - 400 ml.

E te iloa? Lingonberry vao - ola umi, e pei o oak, e mafai ona ola i le tolu selau tausaga.

Tekonolosi teu:

  1. Faʻamama maeʻaeʻa fualaau, faʻagogo i luga o se solo.
  2. Gagau le fua i totonu o se fagu vaigogo.
  3. Suauu sua suka suka i totonu o se ipu ese: sasaa le suka i totonu o le vai, faaopoopo le sua o le lemoni, faʻafefete, ia faʻamalo mo se mea itiiti, aʻa.
  4. Liligi le fualaau aina i le sipuni teuteu, tapuni le tapuni, tuu i totonu o le pusaaisa po o se nofoaga malulu malulu.

Toga

I le avea ai o se faʻaopoopoga i fualaau oona, o apples e atoatoa. Ina ia saunia se meaʻai suamalie i le sipuni ma apu, e fautuaina e sauni mea nei:

  • fugalaau - 5 kilokalama;
  • apu - 1 kg;
  • suka - 1 kg;
  • vai - 5 l;
  • paina - 7 g;
  • Faʻailoga - 2-3 pcs.

Faʻasologa o le faasologa:

  • Fufulu laʻau, fasi, mago i luga o se solo.
  • Cook sugar syrup: sasaa le suka i totonu o le vai, tuu cloves ma le kinamona. Suauu mo le 5 minute, malulu, vevela.
  • Fufulu apu, tipi le tumutumu, tipi i ni vaega se fa.
  • Sasaa se laulau o le 5-7 cm cm i totonu o se atigi fagu tetele, ona avea lea o se laulau o apu. O lea ia fai ni nai laulaau, ma o le mea mulimuli e tatau ona avea ma laau.
  • Lingonberry-apple billet sasaa siva. Lalo i lalo ma soʻo se mamafa ina ia le tulai.
Teu se atigipusa o le lūlū o fasi laau i se nofoaga malulu mo le lua vaiaso. A maeʻa le 14 aso e mafai ona e faʻamalosi se meaʻai.

Faʻavae ma tulafono mo le teuina o le mea faigaluega

E tatau ona teuina ni meaʻai i totonu o le pusaaisa, o le pulou, o le fogafale poʻo se isi nofoaga pogisa ma malulu. Fualaau aina i le siva poo le sua sua suamalie e le o noatia i le umi o le teuina, e tatau ona faʻaumatia i le 2-3 masina.

Mo le teuina o taimi uumi e fautuaina ai e faʻamalo le pipi. E pei o lea, e mafai ona tuʻu i se mea pogisa i le vevela o le potu ma teuina mo le tusa ma le tasi le tausaga.

Faitau atili e uiga i le auala e saunia ai laʻau mo le taumalulu.

O fualaau mamago ua lelei ona puipuia. E faʻamago i totonu o se ogaumu vevela, tuʻu i totonu o se fafie laupapa, ufiufi pepa pepa i luga.

I le taumalulu, ia taumamafa i fualaau fou o lingonberries, e tatau ona fufulu mama, suʻe, aveese le pala, ma faʻagogo ile solo.

O fualaau mama atoatoa e tuu i totonu o se ato po o se atigi fafie, tuu i se nofoaga pogisa ma malulu. Faatasi ai ma lenei auala, o le oloa e mafai ona oʻo atu i le 60 aso.

E tusa ai ma aoga o lingonberries

O le Lingonberry o se tamai laʻau faʻamalo o le aiga o le heather. O le laau o loʻo i ai se lala faʻalaʻau, o loʻo i ai ni lanu paʻu paʻepaʻe o foliga faʻalanuumi. O le maualuga o le tipu e eseese mai le 15 i le 40 cm. E totogo le laau i fugalaau papaʻe papae. O fua muamua na amata i le ogatotonu o le taumafanafana, e oʻo atu ia Iulai, o le seleselega lona lua e seleseleina ia Setema. O vine e laiti i le lapopoa, lanumumu mumu ma le tart, oona oona.

E te iloa? I le Latina, o le upu "lingonberry" o lona uiga "o se vine mai le mauga o Phrygian Ida". Sa i ai le talitonuga e faapea o nei nofoaga na ola ai le atua fafine o le tamaʻitaʻi o Kibel, o lona ulu sa teuteuina i se fatu matagofie o vine.

E leai se mea e taʻua ai le fomaʻi o le fomaʻi mo faʻamaʻi uma; o lona faʻasolosolo kemikisi tulaga ese ua faʻamoemoeina ai le tele o ana vailaʻau faʻapitoa. O le puna o le tele o vitamini taua, micro ma macro elemene.

Ua faʻamaonia o fua e faaalia ai le aʻafiaga i le tele o ituaiga o maʻi mama, aemaise lava le leukemia, cancer o le colon, cervix.

Vailaau faʻamaʻi

O aoga o fualaʻau o loʻo i totonu o mea o meaʻai gaʻo, vailaʻau oona ma meaola, meaola e fesoasoani i le faʻaitiitia o le tele o faafitauli e fesootaʻi ma le galuega o le gastrointestinal tract, o le urinary tract, cardiovascular and nervous systems.

E faʻamalosia lelei ma puipuia ai le puipuiga, e iai le anti-inflammatory, antioxidant, o mea e puipuia ai siama. O le taua o le fua o le fualaau aina e fai ma sui:

  • proteins - 0.7 g;
  • Fatua 0.5 g;
  • carbohydrates - 9.6 g.

I le taimi lava lea e tasi, o le faʻataunuuga o le caloric o le oloa e matua laitiiti lava, ma na o le 43 kcal mo le 100 g o vine.

Vitamin ma mineral complex lingonberry e aofia ai:

  • vitamini a. Faʻaleleia le toe faʻafouina o le paʻu, faʻavasega le faiga o gataifale, puipuia ai le matua o le paʻu;
  • vitamini C. Faamalosia le tino, faʻaleleia lona tetee atu i le tele o aʻafiaga i fafo atu o le tino, e aofia ai i le faiga o oxidative;
  • vitamini E. Faamalosi le tafe o le okesene i totonu o sela, faamalosia le puipui o toto toto, faatulaga lelei tulaga maualuga o le cholesterol, faaitiitia le lamatiaga o gasegase cardiovascular;
  • vaega o vitamini B (riboflavin, niacin, thiamine). Latou te faia se vaega malosi i le tuufaatasiga o le porotini, faʻamaonia le galuega o le atuatuvale, cardiovascular systems, e nafa ma le gaosiga o le malosi;
  • uʻamea. E taofia ai le atinaʻeina o le anemia, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, faʻatagaina oe e vave faʻafouina le malosi, maua le malosi;
  • fumela. E faʻafouina ai le faiai o le faiʻai, fai se vaega i faiga faʻavae, e fesoasoani i le faʻaleleia o le tele o minerale;
  • calcium. Faʻamalosia tino o ponaivi ma vaʻa toto, e saofaga i le faʻatulaga lelei o le skele, faʻamaonia le galuega o le mascular system;
  • magnesium. E faʻamautu ai le faʻamalositino o le intestinal ma le gaioioiga o le tino, faʻafefe le vaivai ma le atuatuvale, tauivi ma le le mautonu, faamalosia le puipui o toto toto;
  • manganese. Faʻaauau le atinaʻe lelei o sela o le tino, fesoasoani i le faʻaaogaina o le 'apamemea, uʻamea ma le siama, faʻamalosia ai le taua o le eletene.

E le gata i lea, o fualaʻau e aofia ai vailaʻau faʻasaina - malic, citric, tartaric, lactic, salicylic, succinic, faʻapea foi ma le suka, vave o suauu ma tannins.

Mea aoga

Ona o le natura o le natura, o fualaʻau ua i ai se aafiaga lelei i le tele o tino. O se tasi o vaega autu o le fualaau aina o le malosi lea e puipuia ai mai siama faifai pea o le urinary tract.

O le fusi o vine o loʻo i ai se fualaau oona, faʻamaʻi pipisi ma faʻamalosi, fesoasoani e tau ai faʻamaʻi faʻamaʻi o siama siama, puipuia le atinaʻe o cystitis, urolithiasis, pyelonephritis.

O sauniuniga mai i laau e pei o: mordovnik, vine, vaimasi, aurorod, stonecrop tele, spurge, safflower ma chervil e masani ona faʻaaogaina o se diuretic.

Lingonberry ua manatu e aoga mo le aveeseina o le tiga ma le afaina i le rūmāmatika, maʻi oona, arthrosis, gout. O se meafaigaluega lelei mo le faʻaleleia o le puipuiga, faʻaitiitia le lamatiaga o le malulu.

O le masani ona faʻaaogaina o vine e faʻaleleia ai le tulaga o le ooto, o loʻo taofia ai le tafe toto, faʻamalosia le lauulu ma le fao. Lingonberry sua ua faailoaina mo faafitauli o le intestinal, eseese gasegase o totoga o meaola.

O le fua o le laau e faʻaaogaina e faʻaleleia atili ai le faʻaaliga. Latou te faʻateleina le metabolism, ia i ai se toe faʻafouina, ia puipuia le matua o le matua.

Pe o mea uma lava e mafai ona faʻaogaina lau palanikeke

"O fatu o le tino ola pea" e masani ona avea o ni togafitiga masani e foia ai gasegase eseese. Ae ui i lea, o loʻo i ai ni vaega o tagata - maʻitaga ma lactating fafine, tamaiti - ia e faʻaaoga i ai le oloa.

Tina ma lapatai

I le leai o soʻo se tagata faʻalepale poʻo ni allergies, ua faʻatagaina e faʻaaoga lingonberries mo tamaitai i le tulaga. I nisi tulaga, ua faatonuina e le fomaʻi i le faamoemoe.

E taua! E tatau ona 'ai se meaʻai i le uluaʻi masina muamua o le maitaga ma le faʻaeteete tele, aua e mafai ona mafua ai se leo, se vavave o le matua. O fua e fautuaina e faaopoopo i ipu i le fasi pepa.

Ina ia taofia le le lava o vitamini ma minerale taua, ua lava mo fafine maʻitaga e 'aina ni nai vine i le aso. E i ai a latou aʻafiatic mea vaivai, ia sili ona lelei le aveeseina o le fula ma puipuia ai o latou foliga vaaia.

O le sua o le Lingonberry e faʻaaogaina ai faafitauli i le faʻaogaina o otaota, faʻaitiitia le aʻafiaga o aʻafiaga leaga o aʻafiaga mai fafo, ma i le taimi malulu e mafai ona suia vailaʻau. I le taimi o le lactation, e sili ona taua mo se fafine le lagolagoina o le puipuiga o le tino ma le paleni talafeagai o vitamini, o le mea lea mo lenei faamoemoe ua faatagaina ai e faaopoopo ni fualaau suamalie fou poo ni sauniuniga mai ia mea i le taumafataga.

O oloa o le Lingonberry e fesoasoani i le puipuia o le malosi ma le malosi i totonu o le tina, faasaʻo le moe, tauivi ma le atuatuvale o le tina failele ma le le mautonu, lagolago i le masani ai o le tino ma le gastrointestinal tract. E le gata i lea, ei ai a latou aafiaga lelei i le tulaga o le paʻu, fao ma lauulu.

O fualaau suamalie e tatau ona lafoai pe a:

  • allergies;
  • tasi le le faapalepale;
  • totoga o le toto.

E fautuaina foi e amata ona faʻaaogaina le oloa pe'ā uma le tolu masina le pepe. O vaega muamua e tatau ona faatapulaa i le afa afa i le aso, ma faasolosolo malie le faateleina o le metotia.

Mo tamaiti

Faʻatasi ai fua o fualaau o tamaiti e le tatau ona faʻasalalau, ae i le tulaga o fualaau aina suamalie, suamalie, lapisi, ma isi.

E taua! I le faiga o tupe mo togafitiga o faʻamaʻi eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, infusions, decoctions, lingonberries e mafai ona faʻaumatia e tamaiti e sili atu i le 12 tausaga.

E sili atu le tolopoina o faamasani i luga o palanikeke seia vagana ua tasi le tausaga le pepe. O le fua muamua e tatau ona amata i ni togi laʻititi. I le leai o se tali le lelei o le totoga i se oloa fou, o lona vaega e mafai ona faateleina.

O fua e fautuaina ina ia tuʻuina atu faʻatasi ma isi vine, fualaau poʻo se vaega o ipu eseese: salakeke, meainu suamalie, puddings, curd casseroles, ma isi.

Faʻasalaga ma le faʻasaina o vine

I nisi tulaga, o le faʻaaogaina o lingonberries e faʻasalaina. Fualaau aina ma suavai mai ia mea e tatau ona tuuese mai le meaai ma le manava o le manava ma le gastritis ma le maualuga maualuga o le eletise, vavalo, urolithiasis, cholecystitis, tamaiti i lalo ole tausaga e tasi. Faʻatoʻa faʻaaogaina fualaau aina e tagata e ono aʻafia i gasegase o le tino.

E tatau ona manatua o le siama, o loʻo ola i totonu o nofoaga eleelea, e mafai ona faʻaputuina mea leaga, toxins, metala mamafa. O le mea lea e tatau ai ona e 'ai naʻo le oloa na aoina i nofoaga saogalemu i le siosiomaga, ma le lelei o loʻo e mautinoa.

O le a aoga mo oe le aʻoaʻoina pe faʻapefea ona tupu lau laau i le dacha, faapea le eseesega o ona ituaiga.

E le fautuaina e fomai le faaaogaina o fualaau faasaina, lea o loo i ai le fugalaau po o mea e maua ai, i le taimi lava e uma ai se taumafataga, e ave i luga o se manava gaogao pe ao le i ai taumafa. Talu ai ona o le fua e maua ai le gasegase e vevela le toto, e le mafai ona 'aina e tagata pe a uma le taotoga, poʻo le taimi e tafe ai le toto. O le Lingonberry o se mea taua e mafai ona faamalieina e le gata i le manaia o le tofo, ae faapea foi ma se vaega atoa o mea taua. O le faʻaauau ona faʻaaogāina o fua faʻasalalau, suamalie, siama poʻo compotes o le a faʻamalosia ai le puipuiga o le tino ma faʻaleleia lelei ai lo tatou manuia, lea o le a mafai ai ona faʻaleleia le lelei o le ola o le tagata. Ae o le fiafia i mea aoga aoga, e le tatau ona e galo e uiga i mea e ono solia.