Fualaau aina

O le a le meaʻai suamalie, lelei pe leaga, o a ipu e talafeagai mo? E faʻafefea ona kuka meaʻai i le fale?

I taumafa a Europa ma Rusia, faʻapea foi i le sauniuni o ipu Caucasian e masani ona faʻaaogaina laau vevela. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona e faʻaleleia le tofo ma le manogi o le ipu, ma tuʻuina atu foi ni mea lelei fou. O se tasi o togavao e lelei.

E le gata i lea i le tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le a le mea e faʻaalu ai mea manogi o le, pe kondari. O le ae iloa po o le a le aoga ma le afaina o lenei mea manogi, o fea e mafai ona e faʻatau ai lenei laau ma pe faʻapefea ona faʻaaoga i le kuka, ma vaʻai foi i se ata o lenei vao.

O le a le - kondari?

O se mea lelei (poo le kondari) o se fatuga taʻitasi o le aiga o le Paia, o le mutia, o le mea lea latou te faia ai le mea manogi o le igoa e tasi. O lenei mea totino e tele isi igoa: chebers, chobras, mea manogi, pupuʻu, savili, togalaau lelei, faʻamafanafana. I Georgia, ua taua lea o Kondary, i Bulgaria - chubrica, i Armenia - lemon, ma Uzbekistan - Dzhambul. O le igoa aloaia o le Kondari i le Latina o Satureja hortensis Lamiaceae, i le gagana Rusia - Saturea, i le gagana Peretania - saosaoa.

O nisi o taimi e le mautonu ai le faleoloa ma lau laau, lea e aofia ai foi le aiga o Lambskin, ae e ese le eseesega o mea ma le tofo.

O togafitiga faʻamatalaga ua lauiloa talu mai taimi anamua o Eleni ma Roma. I le taimi muamua, o lenei mutia vao ua ola i le Metitirani, e mafai ona maua i le papa papa po o totonu o papa papaʻe. O Eleni na muai faʻaaogaina mea manogi e pei o se mea manogi, ae o le suauʻu o le gabra na faʻapipiʻiina i le gaosia o vailaʻau. Mulimuli ane mulimuli ai tagata Roma. O le tele o taitai, tusisolo ma failauga e masani ona faʻaaogaina mea lelei e faʻaleleia ai le mafaufau ma faʻamalamalama mafaufauga.

Ina ua mavae le faatoʻilaloina o le Emepaea o Roma, na lauiloa le manogi matagofie i le tele o isi atunuu, ma ona o lona tau maualalo ma le aoga na taua tele i Europa. I le Renaissance, na fautuaina ai e tagata faamalolo e inu i le afu o le vavao ma le leaga o mafaufauga ma faafitauli tuga, ma e masani ona faʻaaogaina e avea o se mea faʻapipiʻi. Na talitonuina o le manogi o le suauu taua o le gabra e maua ai se aafiaga lelei i tomai faalemafaufau ma e faaosofia ai manaoga tau feusuaiga.

Ata

O ata o loʻo i lalo o ata o mea faʻafiafia:





O aoga o mea manogi

Savali e lauiloa tele i le asō, aua e talafeagai mo le tele o ipu, ma o lona fatuga e aofia ai le tele o mea aoga.

Savali ei ai:

  1. Vitamini:
    • A (257 μg);
    • B1 (0.37 mg);
    • B6 (1.81 mg);
    • C (50 mg);
    • PP (4.08 mg).
  2. Macronutrients:
    • magnesium (377 mg);
    • potassium (1051 mg);
    • calcium (2132 mg);
    • fuamoa (140 mg).
  3. Faʻasologa o elemene:
    • uʻamea (37.88 mg);
    • zinc (4.3 mg);
    • manganese (6.1 mg);
    • apamemea (850 mcg);
    • seleni (4.6 mcg).

Faʻafetai i vitamini, o mea faʻalelei e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi, faʻaleleia le vaai, o se malosi malosi faʻamaʻi. E le gata i lea, e faʻaoga lelei mo faamoemoega nei:

  1. Faʻapaleniina o le tino popole. O le faʻaaliga e tupu mai i aʻa o le tofo.
  2. Faʻamā faʻamālōlōina - O le Saturea o le anthelmintic lelei.
  3. Saolotoga mai le maʻi malulu - o le savili ei ai lona faʻamoemoega ma faʻamalosia ai le puipuiga o le tino.
  4. Faʻaleleia o le tulaga i faʻamaʻi o le iniseti - o le paleni o le acid-base e faʻasalaina, o le fatu ma le nausea e mou atu.
  5. Fafaguina o le fiaʻai - kondari e faʻamalosia ai le tofo, ma amata ona lagona e se tagata le fiaai.
  6. Faʻamamaʻi tiga.
  7. Faʻamālōlōina o faʻamaoniga o fiva. Ua mavae le vevela, ua paʻu le suavai.

Faʻaleagaina

O faʻataʻitaʻiga e faʻateleina ai le toto, o lea e le mafai ona faʻamalosia i le tulaga o le maualuga o le toto. A oʻo i taimi e tatau ai ona lafoaʻia le taimi o faʻasalaga ma faʻamaʻi o vaʻa o le faiʻai. E le gata i lea, o lenei mea manogi e faʻasaina mo fafine maʻitaga, ona o loʻo i ai se aafiaga faʻamalosi, aemaise lava pe afai e tele i le tele.

O le suauu taua o le gabra e mafai ona mafua ai le ita o le paʻu ma mucous membranes, o le mea lea, e iai le lagona faapitoa ma faʻamaʻi o le mucous e le tatau ona faʻaaogaina.

O le faʻalepale tagata taʻitoʻatasi i le gabra e mafai foi.

Faaaoga i le kuka: o fea ipu e talafeagai?

Savali e talafeagai mo le kukaina o le tele o ipu. I faaupuga mataʻutia, e faʻatusatusa i le pepa uliuli, o le mea lea ua faʻaaogaina i nisi taimi e sui ai. O taimi e faʻapipiʻi ai meaʻai, e aofia ai le mamoe, puaa, moa. E fetaui lelei mo iʻa ma taaloga. O le mea manogi ei ai lona manogi mataga, vevela ma sina vevela.. Afai ei ai se tofo faapitoa i aano o manu (fai ma faʻataʻitaʻiga, tamaʻi mamoe po o nisi ituaiga o meaʻai), o le kondari o le a natia lenei meaʻai, faaopoopo se mea manogi ma se meaʻai i le ipu.

O le togafitiga e taua o le mutia o le pi, pe a maeʻa ona faʻamalieina ipu mai leki. O lenei mea manogi e faʻaleleia ai le tofo, faʻapea foʻi ma le faʻamamaina o le gas ma le totoʻa pe a uma ona 'ai ni ipu mai pi ma pi.

O le a se isi mea lelei e talafeagai mo? Kondary e talafeagai mo isi fualaʻau. Pe a faʻaopopo i se salati fou, o le a le gata ina faʻamamaina le ipu, ae faʻaleleia atili ai le fiafia muamua ma le manogi. E faʻaaogaina foi pe a fufulu ma fufuluina fualaʻau ma pulou. Faamaoni ona o sina mea tiga i le tofo, lea e maua ai mea lelei, e le talafeagai mo musika.

E taua le manatuaina o le mea manogi e matua taua lava, aua pe a faʻamalo pe taʻiina i ai i le faaiuga o le kuka mo na o ni nai minute.

Faatasi ai ma isi mea, e mafai ona e faʻaopopo meaʻai ma pisa, ma marinades. E toetoe lava o le lalolagi atoa mo ipu mama.

Savali e mafai ona tuʻufaʻatasia ma isi mea manogi, aemaise lava le malosi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻaopopo i se ipu ma le pepa paprika ma le uliuli. O se faʻafefiloi o le vavao ma marjoram poʻo lau vaʻaiga e lagona lelei, talu ai o nei laau e faʻasoa faʻamaumauga i meaʻai. E lelei foi i laulaau lau, garlic, basil ma oregano. I le avea ai o se vaega o le faʻafefiloi lauiloa o mea manogi "laau Provencal" ma le "Hmeli-suneli" e lelei foi.

E faʻafefea ona kuka meaʻai i le fale?

E le o se mea e tatau ai ona faʻatau sauniuni i le faleoloa, aua e mafai ona e totoina le suamalie i lau togalaau poʻo luga o le windowsill. Ma i lenei tulaga, e tumau pea le naʻo le saunia lelei o lau o le laau e maua ai le mea manogi.

Muamua lava, e tatau ona e filifilia se tasi o ituaiga o vaʻaiga. E masani lava ona ese i le lanu o laulaau ma foliga o le vao, ae o nisi e tofo faapitoa. O le taatele o ituaiga nei:

  • Faatoaga le togalaau. O le tulaga masani o le kesi, le lauiloa i Rusia. O loʻo i ai se manogi manogi manogi, e toe faʻalauiloaina lau thyme. O taʻavale e maualalo, e le sili atu ma le afa mita, ma fugalaau lanu piniki. O le togavao e le mautonu i le malulu, o lea e masani ona tupu aʻe i le ogatotonu.
  • Lemon Savory. Tulaga lauiloa, sili atu ona vevela, o se tagatanuu o Aferika. O lau o le vao e laʻititi nai lo togalaau. Maua le igoa ona o le malosi malosi o le lemon.
  • Lanu enaena. Muamua na tupu i luga o le motu o Kereta, o lea ua taʻua ai foi Cretan. Laʻau lauiloa ma fugalaau o se paolo paʻepaʻe. O lona tofo e sili atu ona tutusa ma le kumumu.
  • Saini (Jamaica savory). O laulaʻau ei ai le mint faʻaluaina, moa maualuga, ma laʻau paʻu.
  • Savali. O le togavao e maualuga lona maualuga, o fugalaau e paʻepaʻe ma o laulaau e lanu meamata. O le ituaiga e sili atu ona vevela, ma o le tofo ma le manogi e le ese mai le togalaau.
I luga o le togalaau e mafai ona e ola ai na o togalaau aina suamalie, o isi ituaiga e talafeagai mo na o faamalama matala ma greenhouses. Ae mo le tofo, afai o le sini o se mea masani, e talafeagai mo aano o manufasi ma fualaau faisua, ona fautuaina lea e filifili le togalaau, lanu piniki po o le mauga.

Afai e te manaʻomia se meaʻai ma le tofo o le lemon, e talafeagai mo iʻa, e manaʻomia ona e tumau i le ituaiga o lemoni. Afai e te mananaʻo i se moa (faʻafetai ia te ia, e sili atu ona fetaui le mea manogi i ipu suamalie), e te manaʻomia le meaʻai matagofie a Jamaica. E taua le manatua e sili atu le faigofie ona faʻatau le togalaau i le faleoloa.

Auala e saunia ai meaʻai mo mea manogi:

  1. E tatau ona fufuluina pe tipiina le laau aʻo leʻi amataina le fuga (e masani lava o le ogatotonu o le taumafanafana). E tipi le gaʻo i le maualuga e 15 simita. Sili atu ona fai i le tau vevela.
  2. Laʻau ma laulaau e tatau ona aoina i fuga ma tautau i lalo o se faʻavaa. Afai ua ola le laau i luga o se faamalama, saili se nofoaga mafanafana ma lelei e aloese ai mai le fesuiaʻi.
  3. A maeʻa ona mamago laau, tuʻu i totonu o fagu tioata tapuni (e sili atu ona faʻaaoga le polyethylene) ma teuina i se nofoaga malulu ma pouliuli. O le a taofi lona tofo mo le 2 tausaga.
  4. Afai e manaʻo ai, e mafai ona e faʻaopopo le pala, laʻau bay, thyme, poʻo se isi mea manogi vevela i le masini matago i se fagu. A maeʻa ni nai vaiaso, o le a faʻafefiloi meaʻai ma o le ae maua se vaitau fou.

O fea e faʻatau ai?

E seasea ona maua i le supermarkets ia Condars, o le mea lea o le sailiga mo togafitiga e sili atu i faleoloa manogi, faleoloa i le initaneti ma falemaʻi.

Savali e faʻatau uma i le tele ma i le afifiina.. A faʻatau i le mamafa, e sili atu ona lelei le filifilia saʻo o le oloa i totonu o le faleoloa, aua i luga o le Initaneti e tatau ona e faʻatau "se pusi i se ato." E pei o faleoloa o le lauti lelei, pe a filifilia mea manogi, e ofoina atu le tagata faatau e matamata i le oloa ma iloilo lona manogi. O le Savali e tatau ona vevela, teuteu lelei ma vevela, sina mea sili ona taua o le pepa ma le moa.

Afai e faatauina mai i totonu o le afifi, e tatau ona tuʻuina atu le fiafia i faʻailoga lauiloa. Ae ui i lea, o nisi tagata gaosi oloa e sili atu le taualuga o tau. O le mea lea, afai e te manaʻo e suʻe se mea manogi i se tau talafeagai ma maua se oloa lelei, e sili atu le faʻatau i le fale talavai.

O tau o Moscow ma St. Petersburg e le o se eseesega, ae i Moscow o le filifiliga sili atu ona sili atu. Mo se faʻataʻitaʻiga, i faleoloa o Moscow, e tusa ma le 50 i le 200 rubles i le 100 kalama. I St. Petersburg, o le tau e mai le 50 p. i le 100 kalama i le 150 p.

O le tau e aʻafia foi i le ituaiga o le gaosi oloa ma le tele o oloa Mo se faʻataʻitaʻiga, o mea manogi a le Kamis o loʻo i ai i le tau sili ona taugata Ma a oʻo mai le 30 po o le 40 kalama o oloa mai soʻo se gaosioloa, o le tau o le a itiiti ifo i le 50 rupu. I le taimi lava lea e tasi, 100 kalama o le gabra e mafai foi ona tau 50 ru. O oloa e 200 kalama e mafai ona faʻatauina mo le 100 p. ma le itiiti ifo, ma i totonu o se tasi o oloa i St. Petersburg o le kilo o le gabra ua faatauina atu mo na o le 300 rubles.

O lea e le faigata ona faʻatau sau meaʻai pe kuka oe lava, ma o lenei manogi o le a faʻaaogaina i ni ipu eseese, e tusa lava pe e te faʻataʻitaʻi i meaʻai a isi atunuu ma fefaʻasoaaʻi taimi ma isi. O le faʻaaogaina o le kesi e tuʻuina atu ai i tagata uma, e oʻo lava i se laumei faapitoa lava, o se mafuaaga e mafaufau ai pe tatau ona e amata faʻaaogaina lenei siva faʻatasi ma le pepa uliuli ma le basil.